Rodzaje miodów - kolor, smak i zastosowanie

Rodzaje miodów - kolor, smak i zastosowanie

Miód można uznać za słodki eliksir, który nie tylko rozpieszcza smakiem, ale również niesie ze sobą bogactwo naturalnych dobrodziejstw. Świat miodów jest jednak niesamowicie różnorodny, a każdy jego rodzaj wyróżnia się odmienną barwą, smakiem i aromatem oraz właściwościami leczniczymi. Odkryj z nami różne rodzaje miodów i ich zastosowanie.

Na skróty:

  • rodzaj miodu zależy od tego z jakich roślin pochodził nektar zbierany przez pszczoły,
  • bogaty wybór produktów prosto z polskiej pasieki znajdziesz w naszym sklepie w kategorii: Miody tradycyjne
  • każdy rodzaj miodu ma swój specjalny smak, kolor i zastosowanie - jesteś ciekawy czym się różnią?

 

Zapraszamy do lektury:

Dlaczego miody odmianowe się różnią? Od czego zależy ich barwa?

Zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego niektóre miody są jaśniejsze lub ciemniejsze? Skąd bierze się ich różnorodność i co ma na nią wpływ? Odpowiedź jest prosta - jednym z głównych czynników odpowiadających za różnice w smaku, aromacie, czy kolorze miodu jest rodzaj rośliny, z której pszczoły zebrały nektar. W zależności od tego, gdzie pszczoły mają pasiekę, korzystają z różnych odmian roślin. Bywa, że są to polne kwiaty, rzepak, wrzosy, czy drzewa lipowe. Oprócz lokalizacji pasieki, duże znaczenie ma pora roku i pogoda. 

To wszystko wpływa na barwę miodów odmianowych, których kolor może znacznie się różnić - od jasnego żółtego, po niemalże brunatny odcień. Na przykład miód z kwiatów rzepaku ma żółty kolor, z kolei miód gryczany jest ciemnobrązowy. 

 

Dlaczego pszczoły zbierają miód?

Miód to ważne źródło pożywienia dla pszczół, które dostarcza im energii oraz składników odżywczych. Za proces zbierania miodu odpowiadają pszczoły robotnicze, wyruszające na poszukiwania kwiatów, z których zbierają nektar bogaty w cukry, czyli glukozę i fruktozę. Zebrany nektar pszczoły gromadzą w miodniku znajdującym się w ich gardzieli. To właśnie tam nektar łączy się z enzymami, które pomagają w procesie rozkładu cukrów i przekształceniu ich w miód. Po powrocie do ula, pszczoły przekazują zgromadzony nektar innym pszczołom w roju. Tam jest on przetwarzany, do momentu, aż powstanie z niego jedynie gęsty, słodki miód. Złocisty płyn przechowywany jest w plastrach, aby zapewnić pszczołom pokarm w czasie jego niedostatku podczas zimowych miesięcy. 

Dlaczego pszczoły zbierają miód

Jakie są rodzaje miodów pszczelich – charakterystyka, właściwości i zastosowanie

Właściwości prozdrowotne miodu znane są ludzkości od zamierzchłych czasów. Już nasi przodkowie korzystali z jego licznych dobrodziejstw, stosując go podczas przeziębienia, czy w celu wzmocnienie odporności. Pomimo, że  miody różnią się od siebie barwą, smakiem, aromatem i stopniem krystalizacji, to wszystkie wykazują działanie antybiotyczne. Zapoznaj się z rodzajami i właściwościami polskich miodów.

Miód wielokwiatowy

Pyszny, łagodny i bardzo słodki. Mniej więcej takimi słowami można opisać ten rodzaj "płynnego złota." To jeden z najbardziej popularnych miodów pszczelich, który pochodzi z nektaru kwiatów różnych roślin i drzew, przez co zyskuje unikalny charakter. Jego kolor zmienia się w zależności od dominujących gatunków roślin, z których został zebrany. Może być jasnożółty lub ciemnobrązowy. Z racji tego, że ta odmiana miodu zawiera pyłki i naturalne alergeny, pozwala organizmowi stopniowo się na nie uodpornić. Letni miód wielokwiatowy może mieć korzystny wpływ na łagodzenie objawów kataru siennego oraz alergicznego rodzaju astmy oskrzelowej. 

Miód spadziowy

Pochodzi on z nektaru spadzi, czyli wydzielin owadów, takich jak mszyce, które żerują na drzewach. Miód ze spadzi możemy podzielić na dwa gatunki - miód spadziowy liściasty i miód spadziowy iglasty. Ten ostatni uważany jest za jeden z najzdrowszych miodów. Polecany jest głównie osobom o obniżonej odporności i tym cierpiącym na anemię. Reguluje pracę układu krążenia i ma dobroczynny wpływ na pracę serca. Wyróżnia się cierpkim posmakiem i przybiera nieco zielonkawy odcień. Jest o wiele mniej słodki niż miody nektarowe. Inaczej sytuacja wygląda z miodem ze spadzi liściastej - ten rodzaj jest już nieco słodszy i posiada korzenny posmak. Wzmacnia układ kostny oraz wykazuje działanie odtruwające.

Miód akacjowy

Ze względu na swój delikatny, łagodny smak, miód akacjowy uwielbiany jest przez najmłodszych smakoszy. Pochodzi z nektaru kwiatów akacji i charakteryzuje się długotrwałą płynnością. Oznacza to, że kremowy miód z akacji wykazuje wysoką zawartość fruktozy i niską  zawartość glukozy, przez co rzadko się krystalizuje. Jego barwa jest jasna, lekko żółtawa. Poza tym miod akacjowy pozytywnie działa na układ moczowy i pracę nerek.

Miód akacjowy

Miód gryczany

Ten piekący, lekko korzenny miód o intensywnym aromacie, pochodzi z nektaru kwiatu gryki. Jego charakterystyczną cechą jest ciemna barwa, będąca wynikiem wysokiej zawartości minerałów, takich jak żelazo i mangan, które są obecne w nektarze gryki. Miód gryczany ma tendencję do szybkiej i intensywnej krystalizacji.  Ze względu na wysoką zawartość glukozy, może on krystalizować się w sposób gęsty i tworzyć duże kryształy. Do właściwości miodu z gryki można zaliczyć wspomaganie układu krwionośnego oraz poprawienie krzepliwości krwi. Dodatkowo miód gryczany działa oczyszczająco i odtruwająco na organizm.

Miód rzepakowy 

Prawdziwy miód rzepakowy pozyskiwany jest, jak sama nazwa wskazuje, z kwiatów rzepaku. Zazwyczaj ma jasnożółtą barwę, jest płynny i wyróżnia się delikatnym, słodkim i lekko kwaskowatym smakiem. Po krystalizacji kolor miodu rzepakowego staje się nieco bielszy, kremowy, ale nadal zachowuje swoje charakterystyczne aromaty i smaki. Ten rodzaj miodu wspiera układ odpornościowy, wspomaga trawienie i jest pomocny w czasie infekcji górnych dróg oddechowych.

Miód rzepakowy

Miód lipowy

Miód z kwiatów lipy wyróżnia się herbacianym kolorem oraz słodkim, wyrazistym smakiem. Ten ceniony miód jest niezastąpionym remedium podczas chorób układu oddechowego np. przeziębienia i grypy. Warto sięgać po niego szczególnie w czasie zapalenia oskrzeli i płuc, ponieważ wykazuje działanie przeciwzapalne. Miód lipowy łagodzi kaszel, działa wykrztuśnie i napotnie. W swoim składzie zawiera sporą ilość olejków eterycznych odpowiedzialnych za niszczenie drobnoustrojów w błonach śluzowych dróg oddechowych, przez co wykazuje silne działanie bakteriobójcze. 

Chociaż miód malinowy powstaje z kwiatów malin, które goszczą na wielu podwórkach, to niestety należy on do miodów trudno dostępnych. Ma jasną barwę i przyjemny, owocowy aromat oraz delikatny smak. Do właściwości zdrowotnych miodu malinowego można zaliczyć działanie przeciwgorączkowe, napotne oraz rozgrzewające. Koi nerwy i poprawia stan skóry. Świetnie sprawdza się podczas przeziębienia i grypy.

Miód malina leśna

Miód nawłociowy

Miód nawłociowy wyróżnia się on złocistym, jasnym kolorem oraz łagodnym, słodkim smakiem z kwiatowymi nutami. Zapach miodu jest niezwykle przyjemny - delikatny i lekko kwiatowy. Dzięki dużej zawartości flawonoidów, olejków eterycznych i garbników posiada on silne właściwości antyseptyczne i antybiotyczne. Warto sięgać po niego w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy narażeni na różnego rodzaju infekcje. Miód nawłociowy stosuje się w leczeniu chorób układu pokarmowego np. przy problemach z drogami żółciowymi. 

Miód faceliowy

Miód faceliowy idealnie sprawdzi się na wzmocnienie odporności. Posiada właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Zawiera sporą dawkę magnezu i żelaza, dzięki czemu pomaga w zachowaniu właściwej kondycji fizycznej i psychicznej. Pozwala uzupełnić energię, dlatego warto sięgać po niego po wzmożonym wysiłku. Miód faceliowy charakteryzuje się jasnym, żółtym kolorem, subtelnym, słodkim smakiem oraz delikatnym, kwiatowym i lekko ziołowym aromatem. Warto przechowywać go w niższych temperaturach, ponieważ ma on tendencję do krystalizacji, która może wpłynąć na konsystencję miodu z facelii.

Miód faceliowy

Miód mniszkowy

Miód mniszkowy jest doceniany za swoje liczne właściwości zdrowotne. Znany jest ze swojego działania przeciwzapalnego, przeciwbakteryjnego i przeciwwirusowego. Ma pozytywny wpływ na układ trawienny, wspiera odporność organizmu oraz obniża poziom cholesterolu, a nawet łagodzi bóle reumatyczne. Jego jasnożółta barwa, kwiatowy aromat i delikatny lekko gorzkawy smak przypadną do gustu niejednemu smakoszowi.

Miód wrzosowy

Kto by pomyślał, że nektar z kwiatów wrzosu może zapobiegać chorobie Alzheimera? Okazuje się, że dzięki prolinie występującej w miodzie wrzosowym, może on wspomagać leczenie i hamować powstanie właśnie tej choroby. To jednak nie koniec, bo miód wrzosowy świetnie sprawdzi się przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego oraz infekcji górnych dróg oddechowych. Hamuje rozwój wirusów i bakterii w organizmie. Miód wrzosowy przybiera najczęściej ciemną barwę, ale można spotkać go również w jasnym kolorze. Charakteryzuje się intensywnym, kwiatowym aromatem oraz słodkim, lekko gorzkim smakiem.

Miód wrzosowy

Jeśli chcesz posmakować prawdziwych miodów z polskich pasiek, zajrzyj do naszego sklepu internetowego Schronisko Bukowina, gdzie czeka na Ciebie cała gama pysznych, naturalnych nektarów. Każdy z nich stanowi nie tylko synonim wybornego smaku, ale i zdrowia. 

arrow-left Poprzedni wpis
Następny wpis arrow-right

Powiązane wpisy

  1. Właściwości odżywcze i zdrowotne miodu - czy miód jest zdrowy?
    Właściwości odżywcze i zdrowotne miodu - czy miód jest zdrowy?

    Na pewno nieraz zdarzyło się Wam sięgać po miód w czasie przeziębienia. Jednak nie wszyscy mamy świadomość, jak bardzo miód jest zdrowy. Warto zdać sobie sprawę z tego, jak wiele dobrego to “płynne złoto” potrafi zdziałać dla naszego organizmu.

    Czytaj więcej
  2. Jaki miód na przeziębienie? Czy miód pomaga na ból gardła i kaszel?
    Jaki miód na przeziębienie? Czy miód pomaga na ból gardła i kaszel?

    Początek jesieni to czas, gdy zaczynamy zmagać się z częstszymi przeziębieniami i bólem gardła. Wszyscy zastanawiamy się, jakimi sposobami wzmocnić swoją odporność i uniknąć częstych zachorowań. Na szczęście oprócz metod farmakologicznych są jeszcze naturalne sposoby na zbudowanie naszej odporności i podkręcenie układu immunologicznego. Doskonałym sposobem na stymulowanie naszej odporności na choroby górnych dróg oddechowych jest naturalna terapia oparta o miód i pszczele produkty. Miód nazywany jest naturalnym antybiotykiem i nie ma w tym stwierdzeniu żadnej przesady. Miód jest dobry na przeziębienie i kaszel, ma także fantastyczne walory smakowe, można go stosować jako zamiennik cukru, a u nas znajdziesz ten cudowny produkt w najlepszej jakości i różnorodnych wariantach.

    Czytaj więcej