Kuchnia Włoska

Jedną z najbardziej znanych kuchni świata jest kuchnia włoska. Doskonałej jakości składniki, prostota i niepowtarzalny smak włoskiej kuchni podkreślają jej wyjątkowość. Swą popularność zyskała dzięki szybkości i prostocie przygotowania potraw. Włoskie jedzenie to głównie dania mączne, owoce, warzywa, sery, wędliny i ryby. Ciężko jest przejść obojętnie obok smakowitych, aromatycznie pachnących włoskich dań.

Cechy włoskiej kuchni

Włosi przywiązują spore znaczenie do celebrowania posiłków spożywanych w rodzinnym gronie. To prawdziwa uczta dla podniebienia, ale także okazja do rozmów. Świeże, wysokiej jakości składniki sprawiają, że nawet proste danie smakuje wyśmienicie. Tradycyjne potrawy przygotowywane są z dużej ilości warzyw, parmezanu oraz przypraw takich jak oregano, bazylia, tymianek, kolendra i rozmaryn. Kuchnia włoska słynie z oliwy z oliwek, pomidorów, gnocchi, makaronu, ryb i owoców morza (koniecznie sprawdźcie naszą ofertę produktów włoskich). Każdy z regionów Włoch posiada własne kulinarne specjały, co sprawia, że kuchnia włoska jest niesamowicie różnorodna. Za jej smakiem przepada prawie każdy.

Jak zatem wygląda tradycyjny włoski posiłek?

Tradycyjne włoskie posiłki składają się z przystawki, czyli antipasto oraz dania mącznego lub zupy - pasta. Dania główne to przede wszystkim ryby oraz drób, do których dodaje się sałatkę lub risotto. Posiłek często spożywany jest w towarzystwie białego lub czerwonego wina. Dania kuchni włoskiej zazwyczaj zakończone są deserem w postaci smacznego ciasta.

Najpopularniejsze włoskie dania

Przepisy kuchni włoskiej są proste i szybkie. Najczęściej przygotowywane są na bazie mąki, warzyw, serów, z wykorzystaniem sporej ilości oliwy. Składnikiem, bez którego ciężko wyobrazić sobie prawdziwy smak włoskiego dania jest makaron. Może przybierać różną postać - tagliatelle, tortellini, ravioli, czy lasagna. Najsłynniejszym rodzajem makaronu jest niezaprzeczalnie spaghetti. Popularnością cieszą się również tzw. świderki, czyli fusilli, penne (rurki) oraz pappardelle (długie wstążki). Makarony podawane są z niesamowicie aromatycznym sosem takim jak np. wszystkim znany bolognese, pesto, czy carbonara. Nic nie dodaje włoskim potrawom doskonałego aromatu, jak świeże przyprawy - oregano i bazylia. Najpopularniejszych włoskie rarytasy to pizza, lasagne, spaghetti, focaccia, risotto i wiele innych. 

Ten sam kraj, inne smaki

Włoska kuchnia cechuje się różnorodnością smaków. Na północy Włoch je się więcej sera mascarpone, masła, śmietany oraz makaronów, z kolei na południu spożywa się więcej mozzarelli, pomidorów i oliwy z oliwek. Jak wiadomo, w całym kraju nieustannie króluje pomidor, który znajduje wszelakie zastosowanie w kuchni.

Pizza - kulinarny symbol Włoch

Jednym z najczęściej wyszukiwanych w internecie włoskich przepisów jest ciasto na pizzę. To najpopularniejsza potrawa w całej Italii. Jej sekret tkwi właśnie w cieście. Aby było ono idealne, musi być długo wyrabiane i pieczone w specjalnym piecu. Prawdziwa włoska pizza powinna być przygotowana z mąki typu 00, wtedy będzie ona chrupiąca, a zarazem miękka w środku. Najsłynniejsza jest pizza neapolitańska, która charakteryzuje się grubymi brzegami.

Kawa we włoskim wydaniu

Najważniejsze włoskie napoje to kawa oraz wino. Ciężko wyobrazić sobie bez nich poranek oraz porę obiadową. Mieszkańcy Włoch najczęściej pijają kawę w barach, natomiast jeśli przygotowują ją w swoich domach, używają do tego celu specjalnej kawiarki, zwanej mokką. Picie kawy to pewnego rodzaju celebracja. Włoska tradycja mówi, że kawę powinno pić się o ściśle wyznaczonych porach. Spośród najpopularniejszych włoskich kaw możemy wyróżnić espresso, cappuccino oraz cafe latte. Najchętniej wybierane jest espresso, które pije się na szybko, o dowolnej porze. Z kolei wypicie cappuccino lub cafe latte po godzinach popołudniowych uważane jest za prawdziwe faux pas.

Tradycyjne włoskie desery

We Włoszech każdy obiad zwieńczony zostaje deserem. Najsłynniejszym z nich jest pochodzące z Toskanii tiramisu, czyli biszkopty nasączone kawą i likierem, przekładane kremem wraz z mascarpone, posypane na wierzchu kakao. Popularnością cieszy się także śmietankowa panna cotta z płynną polewą owocową na wierzchu. Za najlepsze lody rzemieślnicze uznaje się włoskie gelato. Niepowtarzalny smak chrupiących rurek wypełnionych kremem z sera ricotta - cannolo, przeniesie nas na słoneczną Sycylię.

  1. Jak zrobić dobrą kawę w domu i parzyć ją jak prawdziwy barista?
    Jak zrobić dobrą kawę w domu i parzyć ją jak prawdziwy barista?
    Czytaj więcej
  2. Najpopularniejsze zioła w kuchni - co warto mieć pod ręką i w ogrodzie?
    Najpopularniejsze zioła w kuchni - co warto mieć pod ręką i w ogrodzie?
    Czytaj więcej
  3. Rodzaje kawy - poznaj gatunki, sposoby przygotowania kaw włoskich i innych
    Rodzaje kawy - poznaj gatunki, sposoby przygotowania kaw włoskich i innych
    Czytaj więcej
  4. Rodzaje i gatunki serów - poznaj klasyfikację serów
    Rodzaje i gatunki serów - poznaj klasyfikację serów
    Czytaj więcej
  5. Zaopatrzenie pizzerii: dystrybucja włoskich produktów dla gastronomii
    Zaopatrzenie pizzerii: dystrybucja włoskich produktów dla gastronomii
    Czytaj więcej
  6. Fettuccine Alfredo - przepis na kultowy makaron z parmezanem
    Fettuccine Alfredo - przepis na kultowy makaron z parmezanem
    Czytaj więcej
  7. Pizza bez wyrastania - ekspresowe ciasto bez czekania?
    Pizza bez wyrastania - ekspresowe ciasto bez czekania?
    Czytaj więcej
  8. Sprawdź nasz przepis na Cannelloni z mięsem mielonym
    Sprawdź nasz przepis na Cannelloni z mięsem mielonym
    Czytaj więcej
  9. Pizza z patelni? Z tymi składnikami, czemu nie!
    Pizza z patelni? Z tymi składnikami, czemu nie!
    Czytaj więcej
  10. Z czym jeść tortellini? Sprawdź przepisy z użyciem tortellni
    Z czym jeść tortellini? Sprawdź przepisy z użyciem tortellni
    Czytaj więcej
  11. Orecchiette - z czym podawać włoski makaron w formie "uszek"?
    Orecchiette - z czym podawać włoski makaron w formie "uszek"?
    Czytaj więcej
  12. Polenta - czym jest i jak ją podawać? Kukurydziany włoski przysmak
    Polenta - czym jest i jak ją podawać? Kukurydziany włoski przysmak
    Czytaj więcej
  13. 6 najlepszych przepisów na Gnocchi ziemniaczane
    6 najlepszych przepisów na Gnocchi ziemniaczane
    Czytaj więcej