Facebook Pixel

Kuchnia Włoska

Jedną z najbardziej znanych kuchni świata jest kuchnia włoska. Doskonałej jakości składniki, prostota i niepowtarzalny smak włoskiej kuchni podkreślają jej wyjątkowość. Swą popularność zyskała dzięki szybkości i prostocie przygotowania potraw. Włoskie jedzenie to głównie dania mączne, owoce, warzywa, sery, wędliny i ryby. Ciężko jest przejść obojętnie obok smakowitych, aromatycznie pachnących włoskich dań.

Cechy włoskiej kuchni

Włosi przywiązują spore znaczenie do celebrowania posiłków spożywanych w rodzinnym gronie. To prawdziwa uczta dla podniebienia, ale także okazja do rozmów. Świeże, wysokiej jakości składniki sprawiają, że nawet proste danie smakuje wyśmienicie. Tradycyjne potrawy przygotowywane są z dużej ilości warzyw, parmezanu oraz przypraw takich jak oregano, bazylia, tymianek, kolendra i rozmaryn. Kuchnia włoska słynie z oliwy z oliwek, pomidorów, gnocchi, makaronu, ryb i owoców morza (koniecznie sprawdźcie naszą ofertę produktów włoskich). Każdy z regionów Włoch posiada własne kulinarne specjały, co sprawia, że kuchnia włoska jest niesamowicie różnorodna. Za jej smakiem przepada prawie każdy.

Jak zatem wygląda tradycyjny włoski posiłek?

Tradycyjne włoskie posiłki składają się z przystawki, czyli antipasto oraz dania mącznego lub zupy - pasta. Dania główne to przede wszystkim ryby oraz drób, do których dodaje się sałatkę lub risotto. Posiłek często spożywany jest w towarzystwie białego lub czerwonego wina. Dania kuchni włoskiej zazwyczaj zakończone są deserem w postaci smacznego ciasta.

Najpopularniejsze włoskie dania

Przepisy kuchni włoskiej są proste i szybkie. Najczęściej przygotowywane są na bazie mąki, warzyw, serów, z wykorzystaniem sporej ilości oliwy. Składnikiem, bez którego ciężko wyobrazić sobie prawdziwy smak włoskiego dania jest makaron. Może przybierać różną postać - tagliatelle, tortellini, ravioli, czy lasagna. Najsłynniejszym rodzajem makaronu jest niezaprzeczalnie spaghetti. Popularnością cieszą się również tzw. świderki, czyli fusilli, penne (rurki) oraz pappardelle (długie wstążki). Makarony podawane są z niesamowicie aromatycznym sosem takim jak np. wszystkim znany bolognese, pesto, czy carbonara. Nic nie dodaje włoskim potrawom doskonałego aromatu, jak świeże przyprawy - oregano i bazylia. Najpopularniejszych włoskie rarytasy to pizza, lasagne, spaghetti, focaccia, risotto i wiele innych. 

Ten sam kraj, inne smaki

Włoska kuchnia cechuje się różnorodnością smaków. Na północy Włoch je się więcej sera mascarpone, masła, śmietany oraz makaronów, z kolei na południu spożywa się więcej mozzarelli, pomidorów i oliwy z oliwek. Jak wiadomo, w całym kraju nieustannie króluje pomidor, który znajduje wszelakie zastosowanie w kuchni.

Pizza - kulinarny symbol Włoch

Jednym z najczęściej wyszukiwanych w internecie włoskich przepisów jest ciasto na pizzę. To najpopularniejsza potrawa w całej Italii. Jej sekret tkwi właśnie w cieście. Aby było ono idealne, musi być długo wyrabiane i pieczone w specjalnym piecu. Prawdziwa włoska pizza powinna być przygotowana z mąki typu 00, wtedy będzie ona chrupiąca, a zarazem miękka w środku. Najsłynniejsza jest pizza neapolitańska, która charakteryzuje się grubymi brzegami.

Kawa we włoskim wydaniu

Najważniejsze włoskie napoje to kawa oraz wino. Ciężko wyobrazić sobie bez nich poranek oraz porę obiadową. Mieszkańcy Włoch najczęściej pijają kawę w barach, natomiast jeśli przygotowują ją w swoich domach, używają do tego celu specjalnej kawiarki, zwanej mokką. Picie kawy to pewnego rodzaju celebracja. Włoska tradycja mówi, że kawę powinno pić się o ściśle wyznaczonych porach. Spośród najpopularniejszych włoskich kaw możemy wyróżnić espresso, cappuccino oraz cafe latte. Najchętniej wybierane jest espresso, które pije się na szybko, o dowolnej porze. Z kolei wypicie cappuccino lub cafe latte po godzinach popołudniowych uważane jest za prawdziwe faux pas.

Tradycyjne włoskie desery

We Włoszech każdy obiad zwieńczony zostaje deserem. Najsłynniejszym z nich jest pochodzące z Toskanii tiramisu, czyli biszkopty nasączone kawą i likierem, przekładane kremem wraz z mascarpone, posypane na wierzchu kakao. Popularnością cieszy się także śmietankowa panna cotta z płynną polewą owocową na wierzchu. Za najlepsze lody rzemieślnicze uznaje się włoskie gelato. Niepowtarzalny smak chrupiących rurek wypełnionych kremem z sera ricotta - cannolo, przeniesie nas na słoneczną Sycylię.

  1. Rodzaje kawy - poznaj gatunki, sposoby przygotowania kaw włoskich i innych

    Rodzaje kawy - poznaj gatunki, sposoby przygotowania kaw włoskich i innych

    Kawa ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, a jej ziarna są wartościowym surowcem w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym, gdyż zawierają substancje opóźniające procesy starzenia się organizmu. To napój, który budzi nas do życia każdego poranka. Potrafi dostarczyć energii po nieprzespanej nocy lub rozbudzić nas nawet w wyjątkowo ponury dzień. Filiżanka “małej czarnej” działa cuda. Niekiedy już sam otulający nas zapach świeżo parzonej kawy potrafi postawić na nogi. Niepowtarzalny aromat kawy sprawia, że chętniej rozpoczynamy każdy dzień. Zazwyczaj kojarzymy go wyłącznie z kawiarniami. Dlaczego jednak nie przenieść kawiarni do naszych domów? Rozpieszczaj się każdego ranka rytuałem parzenia aromatycznego naparu i poznaj różne rodzaje kaw oraz wybierz dla siebie ten najlepszy! 

    Czytaj więcej »
  2. Jak perfekcyjnie gotować makaron?

    jak ugotować makaron

    Przyrządzenie makaronu wydaje się być czynnością prostą i nie wymagającą specjalnego przygotowania. Dania oparte o ten popularny produkt kojarzą się nam z kuchnią szybką i łatwą w przygotowaniu. Tymczasem mnóstwo osób popełnia przy przygotowaniu pasty błędy znacznie obniżające walory smakowe i przyjemność jedzenia. Jak zatem ugotować idealny makaron, by danie było pyszne, a dodane do pasty dodatki połączyły się z nią idealnie?

    Czytaj więcej »
  3. Rodzaje i gatunki serów - poznaj klasyfikację serów

    rodzaje serów, klasyfikacja, typy

    Sery to żywność, która gości na naszych stołach od wieków. Urozmaica nasze śniadania, dodaje smaku potrawom, idealnie komponuje się z winem oraz dostarcza wartości odżywczych do naszego organizmu. Obecnie na świecie istnieje około 4 tysięcy gatunków sera! W zapasach internetowej spiżarni Schroniska Bukowina mieści się wiele gatunków tego przysmaku.

    Czytaj więcej »
  4. Spaghetti Napoli - oryginalny włoski przepis na neapolitański sos do makaronu

    spaghetti napoli

    Włoska kuchnia słynie z prostych, szybkich i niesamowicie smacznych potraw. Jedną z nich jest popularne spaghetti. Wystarczy zaledwie kilka chwil, aby na naszym talerzu powstało kulinarne arcydzieło. Dlaczego włoskie jedzenie jest tak dobre? Sekret tkwi w najwyższej jakości produktach. Dzięki temu zwykły makaron z sosem pomidorowym to prawdziwy festiwal smaków. 

    Czytaj więcej »
  5. Włoskie desery - poznaj najlepsze słodkości z Italii

    włoskie desery

    Włochy to z pewnością kraj, w którym można się zakochać. To nie tylko piękna architektura, ale również smaczne jedzenie. Kuchnia włoska kojarzy nam się głównie z makaronami i pizzą, jednak Włochy słyną także z pysznych deserów! Ukoronowaniem tradycyjnego włoskiego obiadu jest skosztowanie słodyczy. Italia to prawdziwy raj dla łasuchów. 

    Czytaj więcej »
  6. Rodzaje makaronów - poznaj typy włoskich i światowych makaronów

    rodzaje makaronów - poznaj włoskie i światowe rodzaje

    Na świecie istnieją różnorakie rodzaje makaronów. Różnią się między sobą kształtem, grubością oraz zastosowaniem. Niektóre z nich posiadają rozmaite składniki, dlatego też dobrze jest znać ich odmienne wartości odżywcze. Niezaprzeczalnie makaron wiedzie prym w kuchni włoskiej. Jest to produkt, który stanowi podstawę wielu dań. Typ makaronu decyduje o tym, jaki sos będzie się z nim najlepiej komponował oraz jaka metoda gotowania jest idealna. 

    Czytaj więcej »
  7. Domowa pizza neapolitańska - jak zrobić włoską pizzę?

    domowa pizza - jak zrobić dobrą domową pizzę

    Pizza to jedno z dań, które cieszy podniebienia wielu z nas. Cienkie ciasto, smaczny sos pomidorowy, mozzarella, świeża bazylia - to wyobrażenie powoduje chęć znalezienia się we Włoszech i zasmakowania tego rarytasu. Jeśli jednak nie jesteś w stanie wsiąść do samolotu i wybrać się na włoski weekend, nic nie stoi na przeszkodzie, aby w domowym zaciszu przygotować przepyszną domową pizzę!

    Czytaj więcej »