Kuchnia Włoska
Jedną z najbardziej znanych kuchni świata jest kuchnia włoska. Doskonałej jakości składniki, prostota i niepowtarzalny smak włoskiej kuchni podkreślają jej wyjątkowość. Swą popularność zyskała dzięki szybkości i prostocie przygotowania potraw. Włoskie jedzenie to głównie dania mączne, owoce, warzywa, sery, wędliny i ryby. Ciężko jest przejść obojętnie obok smakowitych, aromatycznie pachnących włoskich dań.
Cechy włoskiej kuchni
Włosi przywiązują spore znaczenie do celebrowania posiłków spożywanych w rodzinnym gronie. To prawdziwa uczta dla podniebienia, ale także okazja do rozmów. Świeże, wysokiej jakości składniki sprawiają, że nawet proste danie smakuje wyśmienicie. Tradycyjne potrawy przygotowywane są z dużej ilości warzyw, parmezanu oraz przypraw takich jak oregano, bazylia, tymianek, kolendra i rozmaryn. Kuchnia włoska słynie z oliwy z oliwek, pomidorów, gnocchi, makaronu, ryb i owoców morza (koniecznie sprawdźcie naszą ofertę produktów włoskich). Każdy z regionów Włoch posiada własne kulinarne specjały, co sprawia, że kuchnia włoska jest niesamowicie różnorodna. Za jej smakiem przepada prawie każdy.
Jak zatem wygląda tradycyjny włoski posiłek?
Tradycyjne włoskie posiłki składają się z przystawki, czyli antipasto oraz dania mącznego lub zupy - pasta. Dania główne to przede wszystkim ryby oraz drób, do których dodaje się sałatkę lub risotto. Posiłek często spożywany jest w towarzystwie białego lub czerwonego wina. Dania kuchni włoskiej zazwyczaj zakończone są deserem w postaci smacznego ciasta.
Najpopularniejsze włoskie dania
Przepisy kuchni włoskiej są proste i szybkie. Najczęściej przygotowywane są na bazie mąki, warzyw, serów, z wykorzystaniem sporej ilości oliwy. Składnikiem, bez którego ciężko wyobrazić sobie prawdziwy smak włoskiego dania jest makaron. Może przybierać różną postać - tagliatelle, tortellini, ravioli, czy lasagna. Najsłynniejszym rodzajem makaronu jest niezaprzeczalnie spaghetti. Popularnością cieszą się również tzw. świderki, czyli fusilli, penne (rurki) oraz pappardelle (długie wstążki). Makarony podawane są z niesamowicie aromatycznym sosem takim jak np. wszystkim znany bolognese, pesto, czy carbonara. Nic nie dodaje włoskim potrawom doskonałego aromatu, jak świeże przyprawy - oregano i bazylia. Najpopularniejszych włoskie rarytasy to pizza, lasagne, spaghetti, focaccia, risotto i wiele innych.
Ten sam kraj, inne smaki
Włoska kuchnia cechuje się różnorodnością smaków. Na północy Włoch je się więcej sera mascarpone, masła, śmietany oraz makaronów, z kolei na południu spożywa się więcej mozzarelli, pomidorów i oliwy z oliwek. Jak wiadomo, w całym kraju nieustannie króluje pomidor, który znajduje wszelakie zastosowanie w kuchni.
Pizza - kulinarny symbol Włoch
Jednym z najczęściej wyszukiwanych w internecie włoskich przepisów jest ciasto na pizzę. To najpopularniejsza potrawa w całej Italii. Jej sekret tkwi właśnie w cieście. Aby było ono idealne, musi być długo wyrabiane i pieczone w specjalnym piecu. Prawdziwa włoska pizza powinna być przygotowana z mąki typu 00, wtedy będzie ona chrupiąca, a zarazem miękka w środku. Najsłynniejsza jest pizza neapolitańska, która charakteryzuje się grubymi brzegami.
Kawa we włoskim wydaniu
Najważniejsze włoskie napoje to kawa oraz wino. Ciężko wyobrazić sobie bez nich poranek oraz porę obiadową. Mieszkańcy Włoch najczęściej pijają kawę w barach, natomiast jeśli przygotowują ją w swoich domach, używają do tego celu specjalnej kawiarki, zwanej mokką. Picie kawy to pewnego rodzaju celebracja. Włoska tradycja mówi, że kawę powinno pić się o ściśle wyznaczonych porach. Spośród najpopularniejszych włoskich kaw możemy wyróżnić espresso, cappuccino oraz cafe latte. Najchętniej wybierane jest espresso, które pije się na szybko, o dowolnej porze. Z kolei wypicie cappuccino lub cafe latte po godzinach popołudniowych uważane jest za prawdziwe faux pas.
Tradycyjne włoskie desery
We Włoszech każdy obiad zwieńczony zostaje deserem. Najsłynniejszym z nich jest pochodzące z Toskanii tiramisu, czyli biszkopty nasączone kawą i likierem, przekładane kremem wraz z mascarpone, posypane na wierzchu kakao. Popularnością cieszy się także śmietankowa panna cotta z płynną polewą owocową na wierzchu. Za najlepsze lody rzemieślnicze uznaje się włoskie gelato. Niepowtarzalny smak chrupiących rurek wypełnionych kremem z sera ricotta - cannolo, przeniesie nas na słoneczną Sycylię.
-
Data publikacji: 28.10.2024Kategorie: Schronisko radzi
-
Data publikacji: 21.10.2024Kategorie: Sekrety kuchennych składników
-
Data publikacji: 30.09.2024Kategorie: Kuchnia Włoska
-
Data publikacji: 27.08.2024Kategorie: Sekrety kuchennych składników
-
Data publikacji: 18.08.2024Kategorie: Schronisko radzi
-
Data publikacji: 07.08.2024Kategorie: Kuchnia Włoska
-
Data publikacji: 04.08.2024Kategorie: Kuchnia Włoska
-
Data publikacji: 29.07.2024Kategorie: Kuchnia Włoska
-
Data publikacji: 26.07.2024Kategorie: Kuchnia Włoska
-
Data publikacji: 17.07.2024Kategorie: Kuchnia Włoska
-
Data publikacji: 20.06.2024Kategorie: Kuchnia Włoska
-
Data publikacji: 18.06.2024Kategorie: Kuchnia Włoska
-
Data publikacji: 17.06.2024Kategorie: Kuchnia Włoska