Smalec

Smalec z wędzonym boczkiem.
11 punktów
od 11,79 zł
Smalec z jabłkiem i cebulką.
10 punktów
od 10,69 zł
Smalec z kaczki to czysty, stuprocentowy tłuszcz zwierzęcy
28 punktów
28,49 zł
1000 g
Tylko naturalne składniki
Tylko naturalne składniki
Smalec gęsi to czysty tłuszcz gęsi bez żadnych dodatków
37 punktów
37,39 zł
1000 g
Tylko naturalne składniki
Tylko naturalne składniki
Smalec z gęsi.
16 punktów
16,00 zł
Produkt niedostępny

Domowy smalec ze Schroniska Bukowina

Myśląc o domowym smalcu niemal czujemy zapach świeżo wypieczonego, wiejskiego chleba z chrupiącą skórką, posmarowanego solidną porcją smalcu. Do tego wiejski ogórek kiszony – poezja! Tak właśnie kojarzą nam się rodzinne spotkania z dawnych lat, kiedy na stole lądowały tradycyjne przekąski. Staramy się podtrzymywać te tradycje i dzielić się nią z Wami. Dlatego właśnie zdecydowaliśmy się przygotowywać dla gości naszej Spiżarni domowy smalec, który niezmiennie przygotowujemy według naszych starych receptur. Smalec tradycyjnie przygotowuje się z tłuszczu wieprzowego, a jego sekretem są dobrze karmione zwierzęta, z których pozyskuje się słoninę. Mamy tego świadomość, dlatego współpracujemy z rolnikami, którzy prowadzą najwyższej jakości hodowle, dbają o swoje zwierzęta oraz i podają im najlepszą paszę. W słoikach zamykamy smalec, który wzbogacamy przyprawami oraz smakiem duszonej cebulki. Zajrzyj do naszej Spiżarni i wybierz najlepsze produkty. Jeśli zdarzyło Ci się odwiedzić naszą restaurację, to być może miałeś okazję skosztować naszego domowego smalcu. Jeśli nie, to koniecznie zamów go w naszym sklepie online i poczuj się, jakbyś był gościem Schroniska Bukowina.

Tradycyjny smalec na Twoim stole i w kuchni

Dobry, domowy smalec, który przygotowywały nasze babcie to produkt, który wykorzystasz w swojej kuchni do wielu potraw. Wykorzystasz go do smażenia mięsa, które dzięki temu zyska jeszcze bardziej aromatyczny smak. Smalec wykorzystany do smażenia ma tę przewagę nad tłuszczami roślinnymi czy masłem, że wytrzymuje dużo wyższe temperatury. To dlatego tradycyjnego schabowego lepiej usmaż na smalcu. Dzięki temu panierka się nie spali, a mięso będzie dobrze wypieczone w środku. Jeśli lubisz domowe wypieki, nie tylko w wersji na słodko, to polecamy Ci wykorzystanie naszego smalcu. Z powodzeniem użyjesz go do wypieku domowego pasztetu z mięsa i podrobów.

Smak smalcu nie tylko podkreśli charakter Twojego wypieku, ale też nada mu odpowiednią konsystencję – delikatną i aksamitną. Dodanie takiego smalcu spowoduje, że pasztet będzie wilgotny i nie przesuszy się podczas pieczenia. Smalec nadaje się do ciasta kruchego. Jak żaden inny tłuszcz, powoduje, że jest idealnie kruche i delikatne.

Nie taki zły, jak go malują, czyli właściwości smalcu

Na temat smalcu powstało wiele mitów i wiele osób niesłusznie na stałe wykreśliła ten produkt ze swojego jadłospisu. A szkoda, bo o ile smalec jest faktycznie źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, to zawiera ich zaledwie 39% z czego większość to kwas stearynowy, który pomaga w walce o obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.

Prawie połowa kwasów tłuszczowych, to kwasy jednonienasycone, również kwas oleinowy, który znajdziesz przecież w tak zdrowej oliwie z oliwek. Badania pokazały też pozytywny wpływ smalcu w działaniu przeciwzapalnym. Wszystko za sprawą kwasu linolowego, który właśnie pomaga zwalczać stany zapalne. Nie taki zatem diabeł straszny, jak go malują. Smalec oprócz tych właściwości ma inną, niewątpliwą zaletę – smak! Domowy smalec z dodatkiem cebulki duszonej, aromatycznych skwarek to smakołyk, któremu trudno się oprzeć. Smalec pokreśli smak potraw i sprawi, że smażone na tym tłuszczu placki ziemniaczane zasmakują nawet najbardziej wybrednym niejadkom.