Spizarnia inspiracjiSpizarnia inspiracji

Miód spadziowy

Dostępność: Produkt całoroczny
Zapytaj o ten produkt
loader
shipment

Szybka dostawa!

Opłać zamówienie w ciagu , a wyślemy je jeszcze dzisiaj!
Potrzebujesz większej ilości produktu? Zakupy hurtowe
Tylko naturalne składniki Tylko naturalne składniki
description

Opis

Naturalny miód spadziowy – pszczeli rarytas

Miód spadziowy iglasty i liściasty to jedne z najbardziej wartościowych miodów. Tego typu pszczeli produkt powstaje nie z kwiatowego nektaru, ale spadzi – czyli słodkiej wydzieliny pozostawianej na drzewach przez żerujące na nich mszyce i czerwce. Miód spadziowy liściasty i iglasty jest pozyskiwany z najlepszych polskich pasiek położonych w sąsiedztwie malowniczych lasów. Dzięki temu produkt ma intensywny smak, piękny i głęboki kolor oraz niepowtarzalny zapach. W jego składzie nie znajdziesz jakichkolwiek ulepszaczy, barwników ani konserwantów – wszystkie właściwości zawdzięcza naturalnemu składowi. Elegancki i bardzo gustowny słoik miodu o pojemności 710 ml idealnie zaprezentuje się na kuchennej półce. Nadaje się też na podarunek dla wielbicieli tradycyjnych smaków.

Do czego wykorzystasz miód królewski?

Miód spadziowy jest gotowy do spożycia od razu po otworzeniu słoiczka. Naturalnie ulega krystalizacji, która nie zmienia jego właściwości kulinarnych. Jeżeli chcesz, aby ponownie przybrał płynną konsystencję, rozgrzej go w kąpieli wodnej. Pamiętaj jednak, że nawet królewski miód jest wrażliwy na gorąco i traci część swoich walorów pod wpływem temperatury powyżej 60 °C. Naturalny miód spadziowy to doskonały zamiennik cukru w napojach serwowanych na ciepło i zimno, a także wypiekach i przekąskach. Łyżka miodu urozmaici także smak wielu sosów podawanych do sałatek czy mięsa. Miód królewski od innych gatunków różni się przede wszystkim smakiem, który docenisz w swojej kuchni.

Rodzaje miodu spadziowego

Miód spadziowy dzielimy na dwa rodzaje - spadź pochodząca z drzew liściastych np. lipy oraz spadź iglasta, najczęściej powstająca z drzew takich jak świerk lub jodła. To właśnie ten rodzaj miodu jest jednym z najdroższych w Polsce, co wynika ze słabej dostępności spadzi, która może pojawiać się w niektórych regionach nawet co kilka lat. W zależności od gatunku spadzi, miody z niej powstałe różnią się między sobą właściwościami oraz wyglądem.

Miód spadziowy iglasty

Miód ze spadzi iglastej charakteryzuje się mocno żywicznym smakiem, jednak jest on łagodniejszy niż miód ze spadzi liściastej. Przybiera różne barwy - może być zielonkawy lub brązowy, a nawet czarny. Najczęściej pozyskiwany jest z jodły, sosny lub modrzewia. Miód ze spadzi iglastej nie jest zbytnio słodki, posiada gorzkawy lub kwaśny posmak. 

Miód spadziowy liściasty

Miód ze spadzi liściastej wyróżnia się złocistożółtą barwą, która ciemnieje pod wpływem światła i tlenu. Zbierany jest ze spadzi drzew liściastych takich jak: lipa, klon i dąb. Posiada łagodny, kwiatowy aromat i specyficzny smak. 

Jak wygląda i smakuje miód spadziowy? 

W miodzie ze spadzi iglastej i liściastej można poczuć charakterystyczny zapach żywicy i igliwia. Miód ze spadzi wyróżnia się głębokim kolorem oraz wyjątkowym aromatem. Jeśli chodzi o konsystencję miodu, to jest ona znacznie lepka i gęstsza niż w przypadku miodów nektarowych. W rezultacie miód ze spadzi drzew jest nieco cięższy od pozostałych typów miodowych przysmaków. W smaku miody spadziowe liściaste są mniej słodkie, a nawet lekko kwaśne lub gorzkie, natomiast miody spadziowe iglaste cechują się łagodniejszym smakiem z nutą żywicy. 

Krystalizacja miodu spadziowego

Nektary o pochodzeniu spadziowym mają dwojakie właściwości krystalizacyjne. Te, które powstają w okresie wiosennym charakteryzują się nieregularnym przebiegiem tego procesu. Sprawia to, że powstają pojedyncze, niewielkie grudki kryształów o jasnej barwie. Miody spadziowe powstające latem znacznie łatwiej się krystalizują. W słoiku na samym dole powstaje ciało stałe, a na górze widoczna jest płynna warstwa.

Kategorie produktu: Miody,
attributes

Szczegóły

Informacje
Marka: Schronisko Bukowina
SKU: Miód spadziowy
Podmiot wprowadzający produkt na rynek: Schronisko Bukowina - Tatry Wysokie Łukasz Zadylak Spółka Komandytowo-Akcyjna z siedzibą w Bukowinie Tatrzańskiej, ul. T. Kościuszki 94, 34-530 Bukowina Tatrzańska
Składniki: Naturalny produkt pszczeli, który podlega krystalizacji. Miód rozlewany jest w niskiej temperaturze, która gwarantuje, że nie traci swoich właściwości.
Data ważności: 2 lata
Tylko naturalne składniki: Tak
Zagęszczacze i konserwanty: Nie
Opakowanie: szklany słoik
Sposób przechowywania: temperatura pokojowa
Sposób przechowywania po otwarciu: temperatura pokojowa
Produkt importowany: Nie
Blokada wysyłki przed weekendem/świętem: Nie
Tabela wartości odżywczych / 100g
Wartość energetyczna: 328 kcal
Węglowodany: 82 g
W tym cukry: 82 g
Białko: 0.3 g
wholesale

Zakupy hurtowe

Złóż zapytanie o cene hurtową produktu Miód spadziowy Jeśli potrzebujesz większej ilości tego produktu w niższej cenie skontaktuj się z nami poprzez poniszy formularz.
* Pole obowiązkowe
shipment

Dostawa

Koszty dostawy — Polska

Forma dostawy Koszt dostawy przy płatności z góry Koszt dostawy za pobraniem Darmowa dostawa
InPost Paczkomaty 24/7 9,99 - od 200
Kurier UPS 17,99 22,99 od 200
Kurier GLS 16,99 21,99 od 200

Koszty dostawy — Europa

Kraj dostawy Koszt dostawy Darmowa dostawa
Unia Europejska
Kurier UPS
Od 99 brak darmowej dostawy
 

UWAGA: W piątki nie wysyłamy produktów wymagających przechowywania w lodówce i chleba.

Jeśli złożysz swoje zamówienie z takimi produktami w czwartek po godzinie 13:00, to wyślemy je w poniedziałek.

product-reviews

Opinie

Szczególnie polecamy

Pokaż wszystkie

Powiązane wpisy

  1. Jak zamarynować kurczaka na grilla? 5 pomysłów na marynatę
    Jak zamarynować kurczaka na grilla? 5 pomysłów na marynatę

    Grillowanie kurczaka to jedna z najpopularniejszych form przygotowywania tego mięsa, szczególnie w ciepłe letnie dni. Kluczem do pysznego i soczystego kurczaka z grilla jest odpowiednia marynata, która nadaje mu smak i aromat. Zarówno filet z kurczaka, jak i skrzydełka lub cały kurczak bardzo dobrze odnajduje się w różnych wariantach smakowych. Mięso z kurczaka ma delikatny smak, dlatego warto jest podkręcić go marynatą do kurczaka na grilla. Aromatycznie danie będzie odpowiednie zarówno na obiad, jak i weekendowe spotkanie ze znajomymi. Poniżej przedstawiam pięć pomysłów na różnorodne marynaty do kurczaka z grilla, które zachwycą każdego smakosza. Każda z tych marynat jest inna i oferuje unikalne doznania kulinarne. 

    Czytaj więcej
  2. Co można zrobić z miodem? Przepisy na desery i dania z miodem
    Co można zrobić z miodem? Przepisy na desery i dania z miodem

    Miód to naturalny skarb, który nie tylko potrafi osłodzić życie, ale także zagwarantować naszym potrawom wyjątkowy smak. Wiesz, że oprócz doskonałego dodatku do herbaty, miód może stanowić tajemnicę niejednego mistrza kuchni? W dzisiejszym artykule przedstawimy Ci kilka przepisów na dania z miodem, które z pewnością oczarują Twoje podniebienie.

    Czytaj więcej
  3. Miód dla dzieci - jaki będzie najlepszy i kiedy zacząć podawać w diecie dziecka?
    Miód dla dzieci - jaki będzie najlepszy i kiedy zacząć podawać w diecie dziecka?

    Rozszerzanie diety maluszka to ważny etap w jego rozwoju. Jednym z produktów, który budzi wiele wątpliwości wśród rodziców, jest słodki i pożywny miód. Kiedy nadchodzi odpowiedni moment, aby wprowadzić miód do żywienia niemowlaka? Jaki rodzaj miodu będzie najlepszy, aby zapewnić mu zdrową i smaczną dietę?

    Czytaj więcej
  4. Rodzaje miodów - kolor, smak i zastosowanie
    Rodzaje miodów - kolor, smak i zastosowanie

    Miód można uznać za słodki eliksir, który nie tylko rozpieszcza smakiem, ale również niesie ze sobą bogactwo naturalnych dobrodziejstw. Świat miodów jest jednak niesamowicie różnorodny, a każdy jego rodzaj wyróżnia się odmienną barwą, smakiem i aromatem oraz właściwościami leczniczymi. Odkryj z nami różne rodzaje miodów i ich zastosowanie.

    Czytaj więcej