Miód spadziowy
Zyskaj więcej!
Kupując ten produkt zyskujesz w programie lojalnościowymSzybka dostawa!
Opis
Naturalny miód spadziowy – pszczeli rarytas
Miód spadziowy iglasty i liściasty to jedne z najbardziej wartościowych miodów. Tego typu pszczeli produkt powstaje nie z kwiatowego nektaru, ale spadzi – czyli słodkiej wydzieliny pozostawianej na drzewach przez żerujące na nich mszyce i czerwce. Miód spadziowy liściasty i iglasty jest pozyskiwany z najlepszych polskich pasiek położonych w sąsiedztwie malowniczych lasów. Dzięki temu produkt ma intensywny smak, piękny i głęboki kolor oraz niepowtarzalny zapach. W jego składzie nie znajdziesz jakichkolwiek ulepszaczy, barwników ani konserwantów – wszystkie właściwości zawdzięcza naturalnemu składowi. Elegancki i bardzo gustowny słoik miodu o pojemności 710 ml idealnie zaprezentuje się na kuchennej półce. Nadaje się też na podarunek dla wielbicieli tradycyjnych smaków.
Do czego wykorzystasz miód królewski?
Miód spadziowy jest gotowy do spożycia od razu po otworzeniu słoiczka. Naturalnie ulega krystalizacji, która nie zmienia jego właściwości kulinarnych. Jeżeli chcesz, aby ponownie przybrał płynną konsystencję, rozgrzej go w kąpieli wodnej. Pamiętaj jednak, że nawet królewski miód jest wrażliwy na gorąco i traci część swoich walorów pod wpływem temperatury powyżej 60 °C. Naturalny miód spadziowy to doskonały zamiennik cukru w napojach serwowanych na ciepło i zimno, a także wypiekach i przekąskach. Łyżka miodu urozmaici także smak wielu sosów podawanych do sałatek czy mięsa. Miód królewski od innych gatunków różni się przede wszystkim smakiem, który docenisz w swojej kuchni.
Rodzaje miodu spadziowego
Miód spadziowy dzielimy na dwa rodzaje - spadź pochodząca z drzew liściastych np. lipy oraz spadź iglasta, najczęściej powstająca z drzew takich jak świerk lub jodła. To właśnie ten rodzaj miodu jest jednym z najdroższych w Polsce, co wynika ze słabej dostępności spadzi, która może pojawiać się w niektórych regionach nawet co kilka lat. W zależności od gatunku spadzi, miody z niej powstałe różnią się między sobą właściwościami oraz wyglądem.
Miód spadziowy iglasty
Miód ze spadzi iglastej charakteryzuje się mocno żywicznym smakiem, jednak jest on łagodniejszy niż miód ze spadzi liściastej. Przybiera różne barwy - może być zielonkawy lub brązowy, a nawet czarny. Najczęściej pozyskiwany jest z jodły, sosny lub modrzewia. Miód ze spadzi iglastej nie jest zbytnio słodki, posiada gorzkawy lub kwaśny posmak.
Miód spadziowy liściasty
Miód ze spadzi liściastej wyróżnia się złocistożółtą barwą, która ciemnieje pod wpływem światła i tlenu. Zbierany jest ze spadzi drzew liściastych takich jak: lipa, klon i dąb. Posiada łagodny, kwiatowy aromat i specyficzny smak.
Jak wygląda i smakuje miód spadziowy?
W miodzie ze spadzi iglastej i liściastej można poczuć charakterystyczny zapach żywicy i igliwia. Miód ze spadzi wyróżnia się głębokim kolorem oraz wyjątkowym aromatem. Jeśli chodzi o konsystencję miodu, to jest ona znacznie lepka i gęstsza niż w przypadku miodów nektarowych. W rezultacie miód ze spadzi drzew jest nieco cięższy od pozostałych typów miodowych przysmaków. W smaku miody spadziowe liściaste są mniej słodkie, a nawet lekko kwaśne lub gorzkie, natomiast miody spadziowe iglaste cechują się łagodniejszym smakiem z nutą żywicy.
Krystalizacja miodu spadziowego
Nektary o pochodzeniu spadziowym mają dwojakie właściwości krystalizacyjne. Te, które powstają w okresie wiosennym charakteryzują się nieregularnym przebiegiem tego procesu. Sprawia to, że powstają pojedyncze, niewielkie grudki kryształów o jasnej barwie. Miody spadziowe powstające latem znacznie łatwiej się krystalizują. W słoiku na samym dole powstaje ciało stałe, a na górze widoczna jest płynna warstwa.
Szczegóły
Informacje | |
---|---|
Marka: | Schronisko Bukowina |
SKU: | Miód spadziowy |
Podmiot wprowadzający produkt na rynek: | Schronisko Bukowina - Tatry Wysokie Łukasz Zadylak Spółka Komandytowo-Akcyjna z siedzibą w Bukowinie Tatrzańskiej, ul. T. Kościuszki 94, 34-530 Bukowina Tatrzańska |
Składniki: | Naturalny produkt pszczeli, który podlega krystalizacji. Miód rozlewany jest w niskiej temperaturze, która gwarantuje, że nie traci swoich właściwości. |
Data ważności: | 2 lata |
Tylko naturalne składniki: | Tak |
Zagęszczacze i konserwanty: | Nie |
Opakowanie: | szklany słoik |
Sposób przechowywania: | temperatura pokojowa |
Sposób przechowywania po otwarciu: | temperatura pokojowa |
Produkt importowany: | Nie |
Blokada wysyłki przed weekendem/świętem: | Nie |
Tabela wartości odżywczych / 100g | |
---|---|
Wartość energetyczna: | 328 kcal |
Węglowodany: | 82 g |
W tym cukry: | 82 g |
Białko: | 0.3 g |
Zakupy hurtowe
Dostawa
Koszty dostawy — Polska
Forma dostawy | Koszt dostawy przy płatności z góry | Koszt dostawy za pobraniem | Darmowa dostawa |
---|---|---|---|
InPost Paczkomaty 24/7 | 9,99 | - | od 200 |
Kurier UPS | 17,99 | 22,99 | od 200 |
Kurier GLS | 16,99 | 21,99 | od 200 |
Koszty dostawy — Europa
Kraj dostawy | Koszt dostawy | Darmowa dostawa |
---|---|---|
Unia Europejska Kurier UPS |
Od 99 | brak darmowej dostawy |
UWAGA: W piątki nie wysyłamy produktów wymagających przechowywania w lodówce i chleba.
Jeśli złożysz swoje zamówienie z takimi produktami w czwartek po godzinie 13:00, to wyślemy je w poniedziałek.