Facebook Pixel
Elementy produktów grupowanych
Nazwa produktu Ilość
Miód spadziowy duży
59,00 zł
Miód spadziowy mały
28,00 zł

Miód spadziowy

  • Dostępność: Produkt całoroczny
  • Czas dostawy: Twoje zamówienie wyślemy w poniedziałek.
28,00 zł/słoik
Gramatura: Ilość: Cena:
Gramatura: Ilość: Cena:
710 ml
59,00 zł
240 ml
28,00 zł
Wartość zamówienia: 0,00 zł
Dodaj do koszyka
Produkt dostępny w ofercie biznesowej. Jesteś zainteresowany większym zamówieniem?
1 składniki
Bez zagęszczaczy
i konserwantów
Tylko naturalne
składniki

Naturalny miód spadziowy – pszczeli rarytas

Miód spadziowy iglasty i liściasty to jedne z najbardziej wartościowych miodów. Swoje walory smakowe i zdrowotne zawdzięczają wyjątkowemu pochodzeniu. Tego typu pszczeli produkt powstaje nie z kwiatowego nektaru, ale spadzi – czyli słodkiej wydzieliny pozostawianej na drzewach przez żerujące na nich mszyce i czerwce. Ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych i zdrowotnych zasłynął jako miód królewski. Miód spadziowy liściasty i iglasty pozyskujemy z najlepszych polskich pasiek położonych w sąsiedztwie malowniczych lasów. Dzięki temu produkt ma intensywny smak, piękny i głęboki kolor oraz niepowtarzalny zapach. W jego składzie nie znajdziesz jakichkolwiek ulepszaczy, barwników ani konserwantów – wszystkie właściwości zawdzięcza naturze. Elegancki i bardzo gustowny słoik miodu o pojemności 710 ml idealnie zaprezentuje się na kuchennej półce. Nadaje się też na podarunek dla wielbicieli tradycyjnych smaków.

Do czego wykorzystasz miód królewski?

Miód spadziowy jest gotowy do spożycia od razu po otworzeniu słoiczka. Naturalnie ulega krystalizacji, która nie zmienia jego właściwości zdrowotnych ani kulinarnych. Jeżeli chcesz, aby ponownie przybrał płynną konsystencję, rozgrzej go w kąpieli wodnej. Pamiętaj jednak, że nawet królewski miód jest wrażliwy na gorąco i traci część swoich walorów odżywczych pod wpływem temperatury powyżej 60 °C. Naturalny miód spadziowy to doskonały zamiennik cukru w napojach serwowanych na ciepło i zimno, a także wypiekach i przekąskach. Łyżka miodu urozmaici także smak wielu sosów podawanych do sałatek czy mięsa. Miód królewski od innych gatunków różni się przede wszystkim smakiem, który docenisz w swojej kuchni.

Miód spadziowy – rozkoszny dla podniebienia, cenny dla zdrowia

Miód spadziowy polecany jest nawet przez stomatologów, ponieważ zapobiega tworzeniu się kamienia nazębnego. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym ma szerokie zastosowanie w lecznictwie naturalnym. Zawiera 9 razy więcej biopierwiastków niż miody nektarowe! Już jedna łyżka dziennie wpłynie na lepsze funkcjonowanie całego organizmu – dostarcza cennych mikro- i makroelementów, uzupełnia braki witamin, wzmacnia odporność i dodaje energii. Wykazuje też działanie przeciwbakteryjne oraz wykrztuśne, dlatego sprawdzi się zarówno w profilaktyce zachorowań, jak i pomocniczo podczas leczenia.

Rodzaje miodu spadziowego

Miód spadziowy dzielimy na dwa rodzaje - spadź pochodząca z drzew liściastych np. lipy oraz spadź iglasta, najczęściej powstająca z drzew takich jak świerk lub jodła. To właśnie ten rodzaj miodu jest jednym z najdroższych w Polsce, co wynika ze słabej dostępności spadzi, która może pojawiać się w niektórych regionach nawet co kilka lat. W zależności od gatunku spadzi, miody z niej powstałe różnią się między sobą właściwościami oraz wyglądem.

Miód spadziowy iglasty

Miód ze spadzi iglastej charakteryzuje się mocno żywicznym smakiem, jednak jest on łagodniejszy niż miód ze spadzi liściastej. Przybiera różne barwy - może być zielonkawy lub brązowy, a nawet czarny. Najczęściej pozyskiwany jest z jodły, sosny lub modrzewia. Miód ze spadzi iglastej nie jest zbytnio słodki, posiada gorzkawy lub kwaśny posmak. Pomocny jest w walce z chorobami dróg oddechowych, reumatyzmem, chorobami serca oraz przewodu pokarmowego. Regularnie powinny sięgać po niego osoby pracujące w warunkach szkodliwych dla zdrowia oraz cierpiące na anemię. Miód spadziowy z drzew iglastych w porównaniu do miodów nektarowych, wykazuje silne właściwości antybiotyczne

Miód spadziowy liściasty

Miód ze spadzi liściastej wyróżnia się złocistożółtą barwą, która ciemnieje pod wpływem światła i tlenu. Zbierany jest ze spadzi drzew liściastych takich jak: lipa, klon i dąb. Posiada łagodny, kwiatowy aromat i specyficzny smak. Podobnie jak miód ze spadzi iglastej wykazuje właściwości prozdrowotne. Przyniesie ulgę osobom cierpiącym na problemy z drogami oddechowymi oraz choroby układu moczowego, jelit i wątroby. Dodatkowo, obniża ciśnienie i usprawnia krążenie, a także przyspiesza proces gojenia się ran.

Jak wygląda i smakuje miód spadziowy? 

W miodzie ze spadzi iglastej i liściastej można poczuć charakterystyczny zapach żywicy i igliwia. Miód ze spadzi wyróżnia się głębokim kolorem oraz wyjątkowym aromatem. Jeśli chodzi o konsystencję miodu, to jest ona znacznie lepka i gęstsza niż w przypadku miodów nektarowych. W rezultacie miód ze spadzi drzew jest nieco cięższy od pozostałych typów miodowych przysmaków. W smaku miody spadziowe liściaste są mniej słodkie, a nawet lekko kwaśne lub gorzkie, natomiast miody spadziowe iglaste cechują się łagodniejszym smakiem z nutą żywicy. 

Krystalizacja miodu spadziowego

Nektary o pochodzeniu spadziowym mają dwojakie właściwości krystalizacyjne. Te, które powstają w okresie wiosennym charakteryzują się nieregularnym przebiegiem tego procesu. Sprawia to, że powstają pojedyncze, niewielkie grudki kryształów o jasnej barwie. Miody spadziowe powstające latem znacznie łatwiej się krystalizują. W słoiku na samym dole powstaje ciało stałe, a na górze widoczna jest płynna warstwa.

Miód spadziowy - właściwości i zastosowanie

Ze względu na właściwości lecznicze tej odmiany miodu, ma ona zastosowanie w lecznictwie naturalnym. Spożywanie miodu sprawia, że do naszego organizmu trafiają cenne wartości odżywcze takie jak: wapń, mangan, potas, fosfor, magnez, witaminy oraz aminokwasy i enzymy. Miód spadziowy posiada cenne właściwości dla zdrowia człowieka - poprawia pracę serca i nerek, polepsza krążenie, zmniejsza napięcie nerwowe oraz ma zbawienny wpływ na odporność organizmu. Najlepiej stosować miód spadziowy w okresach jesienno - zimowych, kiedy to jesteśmy bardziej narażeni na wirusy i bakterie. Wykazuje działanie przeciwzapalne i łagodzi kaszel. Dzięki swoim właściwościom odtruwającym zmniejsza szkodliwy wpływ toksyn na ludzki organizm. Miód spadziowy posiada właściwości, które zbawiennie działają na skórę, leczą rany, oparzenia i odmrożenia. Stosuje się go jako naturalny środek przeciwnowotworowy. Świetnie sprawdzi się przy schorzeniach takich jak astma, kamica nerkowa oraz przy problemach z drogami żółciowymi. Miód spadziowy możemy wykorzystać jako naturalną substancję słodzącą, będącą alternatywą do cukru. Idealnie sprawdzi się także w kuchni, jako dodatek do owsianki lub naleśników.

Miód spadziowy – przeciwwskazania

Miód spadziowy bogaty w cenne składniki prozdrowotne nie posiada zbyt wielu przeciwwskazań do jego stosowania. Osoby chorujące na cukrzycę powinny skonsultować ze swoim lekarzem spożycie miodu, gdyż składa się on w 75% z cukrów prostych takich jak glukoza i fruktoza. Na miód spadziowy powinni uważać również alergicy, szczególnie dzieci uczulone na pyłki drzew i traw. Miody spadziowe oraz wielokwiatowe uważane są za jedne z najbardziej uczulających.

  • Data ważności: 2 lata
  • Konserwanty: Nie
  • Opakowanie: szklany słoik
Wartości odżywcze / 100 g
Wartość energetyczna: 328 kcal
Węglowodany: 82 g
W tym cukry: 82 g
Białko: 0,3 g

Koszty dostawy — Polska

Forma dostawy Koszt dostawy przy płatności z góry Koszt dostawy za pobraniem Darmowa dostawa
InPost Paczkomaty 24/7 9,99 - od 200
Kurier UPS 17,99 22,99 od 200
Kurier GLS 16,99 21,99 od 200

Koszty dostawy — Europa

Kraj dostawy Koszt dostawy Darmowa dostawa

Unia Europejska

Kurier UPS

Od 99 brak darmowej dostawy
 

UWAGA: W piątki nie wysyłamy produktów wymagających przechowywania w lodówce i chleba.

Jeśli złożysz swoje zamówienie z takimi produktami w czwartek po godzinie 13:00, to wyślemy je w poniedziałek.

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie:Miód spadziowy
Twoja ocena

Złóż zapytanie o wycenę hurtową produktu: Miód spadziowy