Facebook Pixel
Elementy produktów grupowanych
Nazwa produktu Ilość
Miód lipowy mały
22,00 zł
Miód lipowy duży
52,00 zł

Miód lipowy

  • Dostępność: Produkt całoroczny
  • Czas dostawy: Zamów w ciagu a wyślemy dziś. W piątek nie wysyłamy produktów potrzebujących lodówki.
22,00 zł/Gramatura w poszczególnych produktach
Gramatura: Ilość: Cena:
Gramatura: Ilość: Cena:
240 ml
22,00 zł
710 ml
52,00 zł
Wartość zamówienia: 0,00 zł
Dodaj do koszyka
1 składniki
Bez zagęszczaczy
i konserwantów

Doskonały miód lipowy

Miód to zdecydowanie jeden z rarytasów uwielbianych przez Polaków. Dzięki swoim właściwościom smakowym służy nam do słodzenia napojów, ciast, stanowi ciekawy dodatek do kawy, a także niezastąpiony składnik dressingów i marynat. Jednym z najchętniej wybieranych rodzajów jest nasz miód lipowy, który powstaje w regionalnych zaufanych pasiekach na Lubelszczyźnie. Wybierając miód lipowy Schroniska Bukowina macie nie tylko gwarancję, że powstał on wyłącznie na bazie naturalnych składników, ale macie też przyjemność kosztowania polskiego produktu. Wszystkie nasze produkty, zarówno miód wielokwiatowy, jak i miód gryczany, miód rzepakowy czy akacjowy to naturalne i pozbawione konserwantów artykuły.

Cenne właściwości kwiatów lipy

Właściwości zdrowotne miodu są nam znane już od pokoleń, stanowił on od setek lat bardzo wartościowy i cenny produkt. Dziś nadal doceniamy jego niesamowite właściwości, odkrywając przy okazji wiele pozytywnych aspektów jego oddziaływania choćby na skórę czy włosy. Produkcja miodu jest procesem żmudnym i wymaga właściwej opieki nad pszczołami i pasieką. Miód lipowy to naturalnie odmiana miodu oparta o nektar z kwiatów lipy. Lipa ma wiele właściwości leczniczych, stanowi bazę herbatek polecanych szczególnie na ból gardła i katar czy grypę, ale ma także działanie rozkurczowe, korzystne dla naszego żołądka i dróg oddechowych. Niezwykłe właściwości lipy pomagają zwalczać drobnoustroje, wspomagają leczenie bezsenności i budują siłę układu odpornościowego. Kwiaty lipy wydzielają piękny zapach i są miododajne. Napar z ususzonych kwiatów stosuje się w leczeniu wielu dolegliwości, a nie mniej cenny jest powstały z lipy miód. Miód lipowy jest zalecany przy chorobach górnych dróg oddechowych, układu krwionośnego i nerwowego.

Wyróżniające się walory smakowe i działanie antybiotyczne

Lipa zwana też tilią, rośnie głównie w Europie i na Kaukazie i kwitnie na przełomie czerwca i lipca. Drogocenne składniki, które zawierają pachnące lipowe kwiaty, to przede wszystkim garbniki, flawonoidy, pektyny oraz kwasy organiczne. Wszystkie te wspaniałości wędrują do słoiczka przy wytwarzaniu miody z lipy Schronisko Bukowina. Jest on zdecydowanie jednym z najchętniej wybieranych rodzajów miodów w Polsce, a znajdujące się w kiatach olejki eteryczne posiadają właściwości prozdrowotne. Jak rozpoznać miód lipowy? Jego charakterystyczne cechy wizualne wyróżniają go na tle innych, ułatwiając nam wybranie właściwego słoika. Naturalny miód lipowy jest jasnożółty, czasem nieco słomkowy, a w zależności od pory zbiorów i odmiany lipy może mieć nawet nieco zielony odcień. Jego smak wyróżnia się ciekawym połączeniem słodyczy i kwaskowatości. Jeden z najlepszych miodów krystalizuje się już po kilku tygodniach i ma wtedy jasnokremowy kolor. Z pewnością jest on bardzo wyrazisty i nada naszym potrawom niebanalnego aromatu. Miód lipowy wykazuje działanie zwalczające bakterie i drobnoustroje.

Tworzony wyłącznie we współpracy z lokalnymi pasiekami

Wybierając miód najlepiej kierować się miejscem jego pochodzenia. Niestety rynek zalany jest produktami nieuczciwymi, a klient zamiast cieszyć się z drogocennych właściwości miodu, dosładza sobie dania fałszywym miodem, pozbawionym praktycznie leczniczych właściwości. Nasz miód z lipy wytwarzany jest wyłącznie w sprawdzonych, lokalnych pasiekach na Lubelszczyźnie. Wybierając prawdziwy miód z lipy Schronisko Bukowina nie tylko masz pewność, że kupujesz produkt o dobrej jakości, ale wspierasz także małe, ale doświadczone pasieki. Dla Twojej wygody oferujemy go w dwóch wielkościach, możesz wybrać miód z lipy w słoikach o pojemności 220 i 710 ml. Nasz miód lipowy posiada elegancką etykietę, dzięki czemu może stanowić doskonały dodatek do upominku dla bliskich.

Dlaczego warto wybrać miód lipowy ze Schroniska Bukowina?

Płynny miód z lipy Schronisko Bukowina przypomina konsystencją olej rycynowy, jego niezwykły aromat i smak niesie w sobie nutkę ostrości, co czyni go bardzo charakterystycznym i oryginalnym dodatkiem. Spożywanie miodu lipowego jest polecane na walkę z przeziębieniem, katarem, zmęczeniem i osłabieniem. Jego skład jest w pełni naturalny, co gwarantuje Ci bezpieczeństwo spożycia i niweluje ryzyko alergii. Nie zawiera konserwantów ani ulepszaczy, a swój wygląd i arcyciekawy smak zawdzięcza wyłącznie szczęśliwym pszczółkom. Wybierz nasz produkt i przekonaj się, jak smakuje tradycyjny polski miód.

Zastosowanie miodu z lipy

Zarówno miód nektarowy, jak lipowy mają wiele korzystnych właściwości i bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Miód lipowy ma cudowne działanie przeciwbakteryjne, wykrztuśne, napotne i przeciwgorączkowe. Warto dołączyć go do codziennej diety już wtedy, gdy czujemy się niewyraźnie, nie czekając na rozwój infekcji. Lipa ma także działanie uspokajające i delikatnie nasenne, może też zatem pomóc wyciszyć się nam przez snem. Herbatka posłodzona miodem z lipy ukoi nas wieczorem, pomoże rozgrzać ciało i wyregulować ciśnienie. Ze względu na korzystne działanie na układ nerwowy, warto włączyć miód z lipy do swojej diety, gdy jesteśmy narażeni na duży stres i nadmiar obowiązków.

Wartości odżywcze miodu z lipy

Miody są zdecydowanie słodkimi i kalorycznymi produktami. Nie jest wskazane używanie ich w nadmiarze, ale stosowane z głową, mogą spokojnie być częścią nawet diety odchudzającej. Nic nie stoi na przeszkodzie, by używać miodu z lipy do dressingów, herbaty czy ciasta. 100 gram miodu to około 300 kcal pełnych energii, zazwyczaj jednak porcje służące osłodzeniu napoju są znacznie mniejsze. Głównym składnikiem miodu są węglowodany, a jego indeks glikemiczny jest stosunkowo wysoki. Pamiętajmy, że aby skorzystać z jego drogocennych właściwości, nie możemy podgrzewać go do większej niż 40 stopni temperatury.

Czy wiesz, że?

Powstawanie miodu rozpoczyna się w momencie, gdy pszczoła odnajdzie rośliny miododajne. Kwiaty przyciągają owady wspaniałymi kolorami, oszałamiającym zapachem oraz słodkim nektarem, który wydzielają. Po powrocie do ula pszczoła zaczyna wykonywać na plastrze pewnego rodzaju taniec, który jest informacją dla pozostałych owadów – przekazuje im w ten sposób wiadomości o lokalizacji, ilości i jakości pożytku.

Zadaniem pszczół zbieraczek jest pobieranie nektaru do specjalnego zbiorniczka, który nazywany jest wolem miodowym. Gdy zbieraczki wracają do ula, przekazują zadanie swoim siostrom – pszczołom robotnicom. Na tym etapie produkcji miodu, nektar zostaje wzbogacony o cenne enzymy pszczół.

Nektar składowany jest w specjalnych komórkach plastra. Gdy miód jest już gotowy, pszczoły pokrywają komórki cienką woskową pokrywą, czyli zasklepem. Jej zadaniem jest ochrona miodu przed wilgocią czy zanieczyszczeniami.

Dojrzewanie miodu skutkuje istotnymi zmianami chemicznymi. Rzadki nektar bogaty w dwucukry sacharozy stopniowo rozkłada się na cukry proste: glukozę i fruktozę. Dojrzały miód posiada znacznie więcej kwasów organicznych oraz inhibinę – substancję bakteriostatyczną, która dostaje się do miodu z organizmu pszczół.

W tym momencie kończy się ciężka praca owadów. Kiedy miód jest gotowy, rozpoczyna się miodobranie, czyli wydobywanie miodu z plastrów przez pszczelarza. Miód odwirowuje się w specjalnych miodarkach, a następnie przepuszcza przez sita w celu usunięcia zanieczyszczeń. Gdy produkt już się odstanie, zostaje przelany do słoików.

Jak przechowywać miód?

Zastanawiasz się, jak odpowiednio przechowywać miód z lipy, by cieszyć się jego niepowtarzalnym smakiem? Przedstawiamy sekrety, jak prawidłowo magazynować miód lipowy – właściwości tego produktu bez wątpienia pozostaną zachowane przez długi czas!

Miód lipowy powinien być przechowywany w szklanych, szczelnie zamkniętych pojemnikach. Zalecamy, by trzymać go w oryginalnych opakowaniach. Miód lipowy nie lubi wysokich temperatur, więc podczas poszukiwań idealnego miejsca na ustawienie słoiku z tym płynnym złotem pamiętaj, by produkt nie był bezpośrednio narażony na działanie promieni słonecznych. Także urządzenia, które wydzielają ciepło, takie jak piekarni czy kaloryfer, mogą zmieniać właściwości miodu.

Miód z kwiatów lipy powinien być przechowywany w temperaturze od 10 do 15 stopni °C. Słoik trzymaj w ciemnym i chłodnym miejscu, a długo nacieszysz się jego dobroczynnym działaniem.

Należy pamiętać, że miód lipowy jest płynny wyłącznie przez kilka pierwszych tygodni, a następnie zaczyna ulegać procesowi scukrzenia( krystalizacji). Utrzymująca się płynna konsystencja wskazuje na zafałszowanie.

Jak jeść miód lipowy?

Ten drobnoziarnisty miód z nektaru lipy ma charakterystyczny piekący smak oraz silny aromat kwiatu lipy. Zależnie od spadzi, która występuje w danym regionie, miód może się różnić barwą – od jasnozielonej, aż po bursztynową. 

Jeśli chcesz zachować wszystkie cenne właściwości miodu lipowego, musisz dowiedzieć się, jak spożywać go w odpowiedni sposób. Swojemu organizmowi dostarczysz najwięcej wartości odżywczych, jeśli miód z lipy dasz pod język i potrzymasz chwilę, aby enzymy mogły się wchłonąć, zanim ulegną dezaktywacji w żołądku.

Dodaj go do ulubionego napoju

Uwielbiasz pić ciepłe napoje z miodem? Jeśli chcesz używać tego produktu jako słodzika, nigdy nie dodawaj go do gorącej mikstury. W temperaturze powyżej 60 st. C dezaktywuje się bowiem większość cennych składników odżywczych miodu. Miłośnikom alkoholowych trunków z pewnością przypadnie do gustu grzane piwo z miodem, sokiem malinowym i goździkami – doskonale rozgrzeje w jesienne i zimowe wieczory.

Miodem z lipy możesz słodzić nie tylko ciepłe, ale także zimne napoje. Dodaj go do ulubionego smoothie, by nadać mu delikatnej słodyczy.

Zdrowe śniadanie

Puszyste naleśniki polane miodem z kwiatów lipy to śniadanie w iście amerykańskim stylu. Odrobina miodu świetnie sprawdzi się również jako dodatek do owsianki, jaglanki czy muesli z owocami. Słodkie śniadanie wcale nie musi być niezdrowe!

Doskonała baza do marynaty

Słodkie przysmaki to nie jedyne, do czego nadaje się miód lipowy. Zastosowanie go do rozmaitych marynat sprawi, że mięso nabierze niepowtarzalnego smaku. Połączenie słodyczy miodu z musztardą, ziołami prowansalskimi czy sokiem z cytryny nie może się nie udać.

Sos do zdrowych sałatek

Doskonałym uzupełnieniem marynowanego mięsa jest sałatka ze świeżych warzyw. Aby nabrała ona wyrazistego charakteru, polej ją pysznym dressingiem domowej roboty. Przygotuj sos z mieszanki oliwy, musztardy i miodu lub zdecyduj się na połączenie miód, oliwa i sok z cytryny.

Miodowe desery

Na bazie miodu z kwiatów lipy możesz przygotować szereg pysznych wypieków. Smaczny deser to idealne zwieńczenie każdego obiadu! Ciasteczka miodowe, pierniczki czy muffinki? Wybierz to, na co masz największą ochotę!

  • Data ważności: 2 lata
  • Konserwanty: Nie
  • Opakowanie: szklany słoik
  • Sposób przechowywania: temperatura pokojowa
  • Sposób przechowywania po otwarciu: temperatura pokojowa
Wartości odżywcze / 100 g
Wartość energetyczna: 328 kcal
Węglowodany: 82 g
W tym cukry: 82 g
Białko: 0,3 g

Koszty dostawy — Polska

Forma dostawy Koszt dostawy przy płatności z góry Koszt dostawy za pobraniem Darmowa dostawa
InPost Paczkomaty 24/7 9,99 - od 200
Kurier UPS 17,99 22,99 od 200
Kurier GLS 16,99 21,99 od 200

Koszty dostawy — Europa

Kraj dostawy Koszt dostawy Darmowa dostawa

Unia Europejska

Kurier UPS

Od 99 brak darmowej dostawy
 

UWAGA: W piątki nie wysyłamy produktów wymagających przechowywania w lodówce i chleba.

Jeśli złożysz swoje zamówienie z takimi produktami w czwartek po godzinie 13:00, to wyślemy je w poniedziałek.

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie:Miód lipowy
Twoja ocena

Złóż zapytanie o wycenę hurtową produktu: Miód lipowy