Makarony świderki, fusilli w super cenach
Makarony w kategorii Fusilli / Świderki
Poznaj wyjątkowy smak jednego z najpopularniejszych włoskich makaronów, którego forma sprawia, że jest on doskonałą bazą do przygotowania wielu znakomitych dań. O jakim produkcie mowa? Oczywiście o makaronie fusilli - w Polsce określanym mianem świderek, którego nazwa zainspirowana została charakterystycznym kształtem spirali.
Makaron fusilli jest niezwykle uniwersalny i odnajduje zastosowanie zarówno w kuchni włoskiej, jak i polskiej. Ten produkt zbożowy bogaty jest w cenne wartości odżywcze i stanowi źródło energii w postaci węglowodanów, tłuszczy nasyconych oraz białka. Makaron z pszenicy durum zawiera sporą ilość błonnika, witamin z grupy B i kwasu foliowego. Mamy dobrą informację dla osób dbających o linię! Makaron fusilli z pszenicy durum jest niezwykle smaczny, ale i sycący, a do tego ma niski indeks glikemiczny. 100 g porcja ugotowanego makaronu ma zaledwie 158 kcal.
W naszym sklepie internetowym Schronisko Bukowina dostępne są oryginalne włoskie makarony najbardziej renomowanych na rynku marek takich jak: Barilla, czy Divella, dzięki którym przygotujesz wyśmienite posiłki dla całej rodziny i to zaledwie w kilka minut. U nas kupisz w atrakcyjnej cenie najlepszej jakości makaron fusilli, który jest w stanie przechwycić sosy i smaki lepiej niż wiele innych rodzajów makaronów!
Do jakich dań sprawdzi się makaron świderki?
Makaron fusilli świderki, dzięki temu, że wyprodukowany został z najwyższej jakości pszenicy durum, charakteryzuje się wysoką zawartością białka i glutenu, przez co jest on niesamowicie wytrzymały i ma odpowiednią konsystencję. To wszystko sprawia, że ten typ makaronu nie rozgotowuje się, jest sprężysty i zachowuje swój kształt podczas gotowania. Proces produkcji świderek polega na wymieszaniu mąki z wodą, a następnie wyrabianiu ciasta, które jest najpierw tłoczone z form z brązu, a później formowane w charakterystyczne spirale.
Włoski makaron fusilli jest nie tylko smaczny, łatwy w przygotowaniu, ale i zdrowy. Dużą rolę odgrywa tu pszenica durum, która jest źródłem wielu składników odżywczych. Aby cieszyć się doskonałym smakiem świderek, wystarczy wrzucić je do wrzącej wody i gotować z kilkoma kroplami oliwy przez 8 minut, mieszając od czasu do czasu, aż będą al dente. Potem należy je odcedzić i podawać z ulubionym sosem. Ale jakim? Makaron fusilli idealnie komponuje się z rozmaitymi sosami - warzywnymi, serowymi, mięsnymi, czy pesto. Doskonale będzie smakował z kurczakiem i szpinakiem. Można wykorzystać go również do przygotowania aromatycznych zapiekanek lub lasagne. Jest świetnym dodatkiem do zup oraz sałatek. Fusilli doprawione szczyptą soli, skąpane w sosie na bazie soczystych pomidorów, posypane świeżo startym parmezanem, to dopiero arcydzieło! W zależności od preferencji i kulinarnych upodobań makaron świderki doskonale nadaje się do przygotowania zarówno dań wegetariańskich, jak i mięsnych.
Makaron fusilli - skąd pochodzi nazwa?
Kształt makaronu fusilli przypomina wrzeciono i stąd też wzięła się jego nazwa - pochodzi ona od włoskiego słowa "fuso". Fusilli to jeden z ulubionych rodzajów makaronu we Włoszech, gdzie występuje w różnych odmianach i rozmiarach. Może być on podawany na zimno np. w sałatkach lub na ciepło z sosem na bazie mięsa, czy sera. Jego tekstura sprawia, że świetnie trzyma się innych składników, takich jak warzywa czy kawałki mięsa. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a do tego nie skleja się podczas gotowania. Dzięki swojemu wyjątkowemu kształtowi pięknie prezentuje się na talerzu, czy w misce - jednym słowem jest idealny na każdą okazję!
W naszym sklepie internetowym Schronisko Bukowina znajdziesz szeroki wybór oryginalnych makaronów fusilli importowanych bezpośrednio z Włoch w opakowaniach 500 g. To wyjątkowe produkty, dzięki którym przygotujesz wyśmienity obiad dla całej rodziny. Z racji tego, że powstały one z najlepszego surowca, jakim jest semolina, czyli mąka z pszenicy durum, to wyróżniają się cennymi dla zdrowia właściwościami. Warto jednak pamiętać, że makarony te zawierają sporą ilość glutenu, będącego alergenem.