Mąka do pizzy - najlepsze mąki typ 00 na ciasto do pizzy

Mąka Farina 0 Aria 5kg - Caputo
45 punktów
45,00 zł
5000 g
Mąka Farina 0 Aria 1kg - Caputo
10 punktów
10,20 zł
1000 g
Włoska mąka Saccorosso Caputo 5 kg
36 punktów
36,00 zł
Włoska mąka Nuvola Super Caputo 5 kg.
50 punktów
50,80 zł
5000 g
Caputo Pizzeria 25 kg mąka do pizzy
-3%
1450 punktów
Cena promocyjna 1 450,00 zł Regular Price 1 500,00 zł
25 kg x 10 worków
caputo maka na pizze nuvola
10 punktów
10,40 zł
1000 g
Mąka do pizzy 5 kg - Caputo Pizzeria
31 punktów
31,35 zł
5000 g
Włoska mąka Manitoba Oro - Caputo
8 punktów
8,40 zł
1000 g
mąka pizzeria - Caputo 1kg
7 punktów
7,20 zł
1000 g
Włoska bezglutenowa mąka na pizze
38 punktów
38,00 zł
1000 g
Mąka Doppio Zero - Caputo
7 punktów
7,70 zł
1000 g
Włoska mąka na pizze 5kg
33 punkty
33,00 zł
5000 g
Mąka bezglutenowa na pizzę- Caputo
34 punkty
34,80 zł
1 kg
Włoskie drożdże do pizzy - Caputo
13 punktów
13,50 zł
100 g
Włoska mąka na pizzę typ 00 - Barilla
6 punktów
6,90 zł
1000 g
Mąka do pizzy Anima Verace - Denti 1 kg
8 punktów
8,00 zł
Produkt niedostępny
Włoska mąka pszenna Caputo Nuvola 25 kg
220 punktów
220,00 zł
Produkt niedostępny
Mąka typu 00 do pizzy - Barilla 5 kg
32 punkty
32,00 zł
Produkt niedostępny
Mąka pełnoziarnista do pizzy Gran Mugnaio - Molino Spadoni
9 punktów
9,50 zł
Produkt niedostępny
Włoska mąka do pizzy 1 kg - Molino Casillo
6 punktów
6,40 zł
Produkt niedostępny
Włoska mąka do pizzy Farina - 5 Stagioni
54 punkty
54,00 zł
Produkt niedostępny
Włoska podsypka pod pizzę Staccapizza - Molino Spadoni Gran Mugnaio
14 punktów
14,00 zł
Produkt niedostępny
Włoska mąka na pizzę Molino Casillo
7 punktów
7,20 zł
Produkt niedostępny
Mąka Manitoba Molino Spadoni- Farina d'America
8 punktów
8,90 zł
Produkt niedostępny
Włoska mąka do pizzy Cuoco- Caputo 1kg
7 punktów
7,99 zł
Produkt niedostępny
Włoska mieszanka do pizzy, miękka, Pizza Catari Soffice
10 punktów
10,56 zł
Produkt niedostępny
Pizza catari croccante chrupiąca
10 punktów
10,30 zł
Produkt niedostępny
Mąka na pizze pszenna typ 00
5 punktów
5,00 zł
Produkt niedostępny
function registerWidget (w, token) { w['_ekomiWidgetsServerUrl'] = 'https://widgets.ekomi.com'; w['_customerId'] = 151182; if (w['_language'] == undefined) { w['_language'] = new Array(); } w['_language'][token] = 'auto'; if(typeof(w['_ekomiWidgetTokens']) !== 'undefined'){ w['_ekomiWidgetTokens'][w['_ekomiWidgetTokens'].length] = token; } else { w['_ekomiWidgetTokens'] = new Array(token); } if(typeof(ekomiWidgetJs) == 'undefined') { ekomiWidgetJs = true; var scr = document.createElement('script');scr.src = 'https://sw-assets.ekomiapps.de/static_resources/widget.js'; var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(scr); } else {if (typeof ekomiWidgetMain != 'undefined') {ekomiWidgetMain('ajax', token);}} return true; } (function (w) { var token = 'sf151182635254b2a2b96'; var k = document.getElementsByClassName('ekomi-widget-' + token); for(var x=0;x < k.length;x++){ registerWidget(w,token); } })(window);

Mąka do pizzy - najlepsze mąki typ 00 na ciasto do pizzy

Chcesz upiec prawdziwą pizzę włoską jak doświadczony pizzaiolo? W naszej ofercie znajdziesz szeroki wybór najlepszych mąk typu 00, dzięki którym przygotujesz wyśmienite ciasto na pizzę! Nasze mąki są wysokiej jakości i pochodzą od najlepszych producentów, którzy dbają o to, aby ich produkty były jak najbardziej naturalne i zdrowe. W tej kategorii znajdziesz tylko najlepsze mąki na ciasto do pizzy, które pozwolą Ci stworzyć prawdziwe włoskie smaki w Twojej kuchni!

Najlepsza mąka do pizzy w sklepie Schronisko Bukowina

Szukasz mąki, dzięki której Twoje ciasto będzie idealnie wyrobione, miękkie, elastyczne i niezwykle aromatyczne? W naszej ofercie znajdziesz najwyższej jakości mąki, które zostały starannie wyselekcjonowane i przetestowane przez najlepszych cukierników i piekarzy. Typowo włoskie mąki do pizzy to idealne rozwiązanie dla każdego, kto ceni sobie nie tylko smak, ale również jakość produktów. Powstają one z najlepszych zbóż, dzięki czemu pozwalają na uzyskanie doskonałej konsystencji ciasta i wyjątkowego smaku. Dzięki nim w domowym zaciszu z łatwością przygotujesz klasyczną pizzę włoską, czy pizzę neapolitańską, którym ciężko będzie się oprzeć.

W ofercie posiadamy różne rodzaje mąk, aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Niezależnie od tego, czy wolisz delikatne, elastyczne ciasto, czy raczej bardziej chrupiące, nasza mąka do pizzy pozwoli Ci uzyskać pożądany efekt. U nas znajdziesz mąki renomowanych włoskich marek takich jak Caputo, Barilla czy Molino Spadoni, w tym gotowe mieszanki bezglutenowe.

Idealna mąka na ciasto na pizzę

Pizza to najbardziej popularny przysmak kuchni włoskiej, którego najważniejszym składnikiem jest mąka przygotowana z semoliny z pszenicy durum, cechująca się bardzo wysokim stopniem zmielenia. Idealna mąka na ciasto do pizzy powinna wyróżniać się kilkoma cechami. Przede wszystkim powinna mieć wysoką zawartość glutenu, co pozwala na uzyskanie elastycznego i sprężystego ciasta. Ważne jest również, aby mąka była bogata w skrobię, która przekształca się w cukier podczas wypieku, dodając chrupkości i koloru pizzy. Odpowiednie proporcje składników w mące do pizzy to klucz do uzyskania idealnej konsystencji ciasta, które powinno być sprężyste i miękkie jednocześnie.

Dzięki naszym mąkom do pizzy, możesz cieszyć się prawdziwym włoskim smakiem w swoim domu. W naszym sklepie internetowym znajdziesz mąkę idealnie dopasowaną do Twoich potrzeb. Zamów już dziś i przekonaj się, że najlepsze mąki do pizzy są dostępne tylko w Schronisku Bukowina!

mąka na pizzę schronisko smaków

pizza z mąki 00

Jaka mąka do pizzy i dlaczego 00?

Wydawać by się mogło, że w pizzy prym wiodą dodatki. Nic bardziej mylnego! To właśnie mąka jest kluczowym składnikiem całego dania, a jej wybór determinuje końcową jakość pizzy.

Skoro ten aspekt jest taki istotny, to odpowiedzmy sobie na kolejne nasuwające się pytanie: jaka jest idealna mąka do pizzy? Włosi zgodnie twierdzą, że typ 00. Wydaje się, że w tej kwestii powinniśmy im zaufać. W końcu to ich ojczyzna jest królestwem tego pysznego, aromatycznego przysmaku.

Jak powstaje mąka typu 00?

Mąka do pizzy 00 powstaje w wyniku mocnego przemiału zbóż za pomocą maszyn rozdrabniających. Specjalistyczne urządzenia oddzielają centralną część ziarna (bielmo) od okrywy owocowo-nasiennej. Wielokrotnie przeprowadzony przemiał sprawia, że z bielma wytwarzana jest mąka, natomiast oddzielona warstwa owocowo-nasienna tworzy otręby.

W celu usystematyzowania rodzajów mąk dzieli się je na poszczególne typy. Typ mąki określany jest na podstawie tego, jak dużo ma ona w swoim składzie substancji mineralnych. Popularnie określa się to mianem „zawartość popiołu”. Próbka mąki spalana jest w specjalnym piecu, w temperaturze około 950oC. Jeśli mąka była dobrze oczyszczona, to po jej spaleniu zostanie mała ilość popiołu.

Zawartość popiołu jest także bezpośrednio związana z barwą mąki. Im niższy typ mąki, tym barwa produktu jest jaśniejsza. Tak więc mąka typ 00 jest dobrze oczyszczoną, jasną mąką.

ciasto z mąki na pizzę

Właściwości mąki 00

Ten typ mąki cechuje bardzo wysoki stopień zmielenia. Jest bardzo sypka, śnieżnobiała, lekka i w zupełności oczyszczona z otrębów. Przekłada się to na walory produktu – pizza z mąki 00 jest chrupiąca z zewnątrz, ale miękka w środku. Ciasto wykazuje odpowiednią wilgotność, a pokryte sosem nie nasiąka mokrymi składnikami. Co więcej, bardzo drobne zmielenie przekłada się na to, że ciasto łatwiej i szybciej można zagnieść.

Warto jednak dodać, że mąka typu 00 jest niskokaloryczna i zawiera duże ilości glutenu. Nie jest więc dobrym rozwiązaniem dla alergików i osób, które w swojej diecie starają się unikać tej mieszaniny białek roślinnych.   

Jaka mąka na pizzę? Czy do włoskiej pizzy można zastosować inny rodzaj mąki? 

Niewątpliwie mąka typ 00 nie jest w Polsce tak popularna i łatwo dostępna, jak mąka pszenna bądź razowa. Znalezienie jej w sklepie nie raz wymaga odrobiny wysiłku. Co jeśli nie masz w kuchni tego produktu, a koniecznie chcesz przygotować domową pizzę? Dobra wiadomość jest taka, że istnieją alternatywy. Jaka mąka z powodzeniem zastąpi tradycyjną włoską mąkę typu 00?

Mąka pszenna

Z jej dostępnością na pewno nie będzie problemu – mąkę pszenną można znaleźć w każdym sklepie spożywczym. Najlepiej wybierać typ 450 lub 550, ponieważ pod względem właściwości to właśnie one najbardziej przypominają włoską mąkę. Dzięki dużej zawartości glutenu ciasto będzie sprężyste i elastyczne. Nie jest to jednak opcja dla wszystkich – mąkę pszenną odradza się bowiem alergikom i osobom chorym na celiakię.

wyrabianie ciasta z mąki typu 00

Mąka pełnoziarnista

To zdrowszy zamiennik mąki pszennej. Mąki pełnoziarniste są bogactwem składników mineralnych, takich jak fosfor, żelazo, cynk czy magnez. Odpowiadają one za właściwą pracę układów narządów, wzmacniają odporność, dostarczają dużą ilość błonnika.

Mąki razowe zaliczane są do wysokiego typu mąk. Zawierają znacznie mniejszą ilość glutenu, co przekłada się na mniejszą sprężystość ciasta. Trudniej je zagnieść, lepi się do rąk i łatwo odrywa. Poza tym smak mąki razowej jest dość specyficzny. Ciasto na jej bazie będzie się znacznie różniło od tego przygotowanego z mąki pszennej czy 00. Warto o tym pamiętać, zabierając się za gotowanie.

Mąka bezglutenowa

Osoby mające alergię na gluten nie muszą rezygnować z przysmaku, jakim jest pizza. Alternatywą dla nich jest mąka bezglutenowa. Mąkę typu 00 można zastąpić mieszanką mąk z tapioki, ciecierzycy, amarantusa, soi czy sorgo. Warto zapamiętać, że wraz ze zmianą maki, zmieniają się także jej właściwości. Ciasto nie będzie już tak kruche i elastyczne jak to z oryginalnej włoskiej mąki.

ciasto na pizzę z mąki 00

Jak widać, możliwości jest wiele. Przy wyrabianiu ciasta na pizzę można eksperymentować z różnymi rodzajami mąki. Należy jednak pamiętać, że rezygnując z oryginalnego, włoskiego typu 00, musisz się liczyć ze zmianą konsystencji dania. Tradycyjny, niepowtarzalny smak dania uzyskasz jedynie przy użyciu prawdziwej włoskiej mąki 00.

Mąka 00 pasuje nie tylko do pizzy!

Jeśli już zaopatrzysz się w oryginalną włoską mąkę, warto przetestować ją także z innymi daniami. Okazuje się, że typ 00 nie tylko sprawdzi się do przygotowania pizzy, ale także doda smaku innym potrawom. 

Focaccia

Mąka typu 00 będzie idealną bazą do innego dania popularnego na Półwyspie Apenińskim – mowa tu o focacci. Jest to rodzaj włoskiego drożdżowego pieczywa, które najczęściej serwuje się jako przystawkę przed daniem głównym.

Focaccia, podobnie jak pizza, występuje w wielu rodzajach, a każdy region Włoch może pochwalić się inną odmianą tego pieczywa. Tradycyjnie podaje się je z solą, ziołami i oliwą z oliwek. Mąka odgrywa istotną rolę w tym wypieku. Czas wyrastania ciasta jest odrobinę dłuższy niż w przypadku pizzy. Rozciąga się je ręcznie na cienkie placki, musi więc być bardzo sprężyste. Niezbędne jest więc użycie mąki 00, która wykazuje te właściwości.

Ravioli

Włoskie pierożki ravioli także powstają z mąki typu 00. Jak widać, Włosi szczególnie upodobali sobie ten typ, i to właśnie na nim bazuje znaczna część dań mącznych w kuchni Italii. Ravioli są bardzo delikatnym daniem, wymagają więc mąki, która jest lekka i dobrze zmielona. Typ 00 jest w stanie sprostać tym oczekiwaniom.

ravioli z mąki 00

Słodkości

Mąka typu 00 sprawdza się nie tylko w daniach wytrawnych. Z powodzeniem możesz wykorzystać ją przy pieczeniu ciast. Świetnie sprawdzi się jako składnik biszkoptów czy kruchych ciast.

Kup mąkę do pizzy i poczuj różnicę w smaku

Wiesz już jaką mąkę wybrać do przygotowania oryginalnej pizzy? Właściwości mąki typu 00 sprawiają, że automatycznie powinna być ona Twoim pierwszym wyborem. Duża zawartość glutenu ułatwia pracę nad ciastem, które staje się sprężyste i plastyczne.

Robienie pizzy przestanie być wyzwaniem i stanie się prawdziwą przyjemnością – nawet dla mniej doświadczonych kucharzy. Bez wychodzenia z domu będziesz mógł wyczarować pizzę, która nie odbiega smakiem od tej z prawdziwej włoskiej pizzerii.  

pizza z mąki typ 00

Sprawdź asortyment Schroniska Bukowina i korzystaj z najlepszych rodzajów mąk, które staną się świetną bazą dla włoskich potraw. Zakupów nie należy kończyć wyłącznie na mące – Schronisko Bukowina w sprzedaży ma bowiem całą gamę włoskich produktów. Prawdziwa włoska uczta jest więc w zasięgu ręki, bez wychodzenia z domu!