Dla mamyDla mamy

Ocet balsamiczny. Do czego pasuje, jak go używać?

Ocet balsamiczny saszetka - Gaia
0,99 zł
5 ml
Ocet balsamiczny - Colavita
16 punktów
od 16,19 zł
Ocet balsamiczny truskawkowy - Due Vittorie
52 punkty
52,29 zł
250 ml
Tylko naturalne składniki
Tylko naturalne składniki
Ocet balsamiczny - Carandini
18 punktów
18,09 zł
500 ml
Ocet balsamiczny Family Heritage IGP 250 ml - Due Vittorie
86 punktów
86,29 zł
250 ml
Tylko naturalne składniki
Tylko naturalne składniki
Włoski krem balsamiczny o naturalnym smaku 500 ml - Carandini
25 punktów
25,59 zł
500 ml
Włoski ocet balsamiczny niesiarkowany z Modeny 1 l - Varvello
23 punkty
23,79 zł
1000 ml
Włoski sos BBQ z octem balsamicznym 250 ml - Ponti
14 punktów
14,59 zł
250 ml
Włoski ocet balsamiczny 250 ml - Due Vittorie
54 punkty
54,79 zł
250 ml
Tylko naturalne składniki
Tylko naturalne składniki
Włoski krem balsamiczny o smaku cytrynowym - Carandini
20 punktów
20,39 zł
250 ml
Ocet balsamiczny- Monari Federzoni
52 punkty
52,19 zł
250 ml
Tylko naturalne składniki
Tylko naturalne składniki
Krem balsamiczny o smaku moreli - Carandini 250 ml
19 punktów
19,19 zł
Produkt niedostępny
Krem balsmaiczny Prezioso o smaku pomarańczowym
14 punktów
14,29 zł
Produkt niedostępny
Krem balsamiczny o smaku peperoncino - Prezioso
14 punktów
14,29 zł
Produkt niedostępny
Ocet balsamiczny z Modeny - Prezioso
12 punktów
12,39 zł
Produkt niedostępny
Włoski ocet balsamiczny - Mazzetti
49 punktów
49,99 zł
Produkt niedostępny
Ocet balsamiczny IGP Andrea Milano
12 punktów
12,79 zł
Produkt niedostępny
Ocet balsamiczny jasny w perłach
42 punkty
42,29 zł
Produkt niedostępny
Ocet balsamiczny ciemny w perłach
45 punktów
45,69 zł
Produkt niedostępny

Ocet balsamiczny

Poznaj wyjątkowy smak włoskich octów balsamicznych

Ocet balsamiczny od wieków uznawany był za wartościowy produkt, który nie tylko podkreślał smak potraw, ale także służył jako naturalne remedium na różnego rodzaju dolegliwości, dlatego też nie bez powodu nazywany jest czarnym złotem. Prawdziwy ocet balsamiczny charakteryzuje się gęstą konsystencją i słodko-kwaśnym smakiem oraz ciemnym odcieniem. Ta przyprawa z gotowanego, zagęszczonego moszczu z winogron z dodatkiem octu winnego odmieni smak Twoich potraw. Jeśli dotychczas nie słyszałeś o occie balsamicznym, to najwyższa pora to zmienić! To produkt, który zachwyci Cię nie tylko swoim oryginalnym smakiem i aromatem, ale także korzystnie wpłynie na Twoje zdrowie.

Oryginalne produkty kuchni włoskiej znajdziesz w naszej ofercie sklepu internetowego Schronisko Bukowina. To właśnie u nas kupisz najlepsze octy balsamiczne prosto z Włoch! Przygotowane zostały one ze starannie wyselekcjonowanych składników i dojrzewały przez długie lata w drewnianych beczkach, aby zyskać doskonały smak i kolor. Zapewniamy, że dostępne u nas produkty są wytwarzane zgodnie z tradycyjnymi recepturami. O tym świadczy między innymi certyfikat I.G.P – Indicazione Geografica Tipica.

Co to jest ocet balsamiczny i z czego się go produkuje?

Ocet spirytusowy jest Ci zapewne dobrze znany – to produkt, który można znaleźć w niemal każdej kuchni. Sprawa ma się nieco inaczej z octem balsamicznym. W Polsce nadal stosowany jest sporadycznie, a jego smak i właściwości są często niedoceniane. Z czego się go produkuje? To równie ciekawe – ocet balsamiczny to produkt fermentacji octowej zagęszczonego moszczu winogronowego, który został poddany długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Swoją ciemną barwę ocet zawdzięcza gotowaniu, które zwiększa stężenie cukrów.

ocet-balsamiczny-z-oliwa

Modena – kolebka octu balsamicznego

Już za czasów Juliusza Cezara i jego kampanii galicyjskich używano octu balsamicznego. Pierwsze wzmianki na piśmie dotyczące tego produktu pochodzą z XI wieku. Lata świetności octu balsamicznego rozpoczęły się w XIV wieku, kiedy to księstwem Modeny i Reggio rządził książęcy ród d'Este.

Tradycyjny ocet balsamiczny produkowany jest w Modenie znajdującej się na terenach północnych Włoch. Winogronowy moszcz jest gotowany do momentu, aż zmniejszy swoją objętość o około ⅓. Następnie taki zagęszczony moszcz ulega fermentacji dzięki obecności specyficznego szczepu grzybów Zygosaccharomyces i bakterii Gluconobacter. Później dojrzewa w beczkach z dębu, wiśni, kasztanowca, morwy lub jałowca. Tradycyjny ocet balsamiczny leżakuje minimum 12 lat, a żeby wyprodukować 1 litr tego produktu, potrzeba około 145 kg surowych winogron.

Oryginalny ocet balsamiczny z Modeny jest produkowany z lokalnych szczepów winogron – głównie odmiany białej Trebbiano lub czerwonej Lambrusco. Wytwarza się go zgodnie z pilnie strzeżoną recepturą. Tylko ocet produkowany oryginalnymi metodami może być nazywany „Tradycyjnym Octem Balsamicznym”, czyli Aceto Balsamico Tradizionale.

Jeśli chcesz kupić oryginalny ocet balsamiczny, koniecznie zwracaj uwagę na to, co jest napisane na jego opakowaniu, ponieważ podróbki są bardzo częste. Prawdziwy włoski ocet balsamiczny powinien mieć na swojej etykiecie jedno z oznaczeń: Aceto Balsamico Tradizionale di Modena DOP, Aceto Balsamico Tradizionale di Reggio Emilia DOP lub Aceto Balsamico di Modena IGP.

Rodzaje octu balsamicznego

Na rynku znaleźć można zarówno ocet balsamiczny ciemny, jak i jasny. Co ciekawe, w Spiżarni Schroniska Bukowina posiadamy nie tylko klasyczny, płynny ocet, ale także… ocet w formie niewielkich kuleczek.

Ocet balsamiczny w perłach to innowacyjny sposób na podanie tego produktu w Twoich daniach. Nasze perły to małe przezroczyste kuleczki, w których wnętrzu znajduje się najwyższej jakości ocet balsamiczny. Otoczka kuleczek wykonana jest z jadalnej celulozy. Ocet w perłach zachwyci Cię swoim niepowtarzalnym smakiem i wyglądem. Będzie doskonale prezentował się na przystawkach lub w sałatce. W naszym sklepie online Schronisko Bukowina, oprócz octu balsamicznego w eleganckich, szklanych butelkach, znajdziesz także ocet w butelce z wygodnym atomizerem, który pozwoli przygotować Ci prawdziwie estetyczne dania.

Ocet balsamiczny – właściwości

W skład octu balsamicznego wchodzą między innymi kwasy: octowy, jabłkowy i winny. To właśnie dzięki ich obecności ocet balsamiczny wykazuje właściwości bakteriobójcze i odkażające. Ze względu na tę właściwość kilkaset lat temu na dużą skalę wykorzystywany był w medycynie.

Ocet balsamiczny zawiera znaczne ilości sodu, potasu, wapnia, magnezu czy fosforu. Badania pokazały, że ocet balsamiczny to doskonałe źródło polifenoli. Obecność tych przeciwutleniaczy sprawia, że produkt zmniejsza działanie wolnych rodników, a w efekcie spowalnia procesy starzenia się skóry. Właściwości octu balsamicznego sprawiają, że działa on przeciwnowotworowo, a także usuwa z organizmu toksyny i reguluje pracę jelit.

Ocet balsamiczny – do czego pasuje, jak go używać?

Ocet balsamiczny posiada charakterystyczny ciemny kolor, jest gęsty, a jego tekstura jest gładka. Dobry ocet balsamiczny w swoim składzie nie zawiera dodatkowych konserwantów i barwników. Jego niepowtarzalny aromat jest w stanie podkreślić smak niemal każdej potrawy.

Ten produkt doskonale smakuje w towarzystwie sałatek, dań z drobiu i czerwonego mięsa. Równie dobrze współgra z rybami, a nawet… z deserami! Polej nim świeże owoce, na przykład truskawki, gruszki czy ananasa, a odkryjesz całkowicie nowe oblicze produktów, które tak dobrze znasz.

piers-kurczaka-z-octem-balsamicznym

Koniecznie przyrządź w swoim domu klasyczny sos balsamiczny. Do czego pasuje i jak go samodzielnie zrobić? W miseczce wymieszaj jedną łyżkę octu balsamicznego, 3 łyżki oliwy, szczyptę soli i pieprzu oraz, opcjonalnie, łyżeczkę miodu. Gotowym sosem polej ulubioną sałatkę, ugotowane na parze warzywa czy przekąski z szynką parmeńską. Na tym nie kończą się sposoby na to, jak jeść ocet balsamiczny. Do czego jeszcze się nada? Śmiało możesz serwować go wraz z deską serów – doskonale pokreśli smak parmezanu. Ocet doskonale sprawdzi się do marynowania mięsa, zarówno czerwonego, jak i drobiu.

Ocet balsamiczny możesz podawać z niemal każdym daniem, by podkreślić jego smak. Obowiązuje jednak jedna zasada – mniej znaczy więcej. Musi być używany z umiarem, w przeciwnym wypadku jego słodko-kwaśny smak zdominuje całą potrawę.   

Zastosowanie octu balsamicznego

Ocet balsamiczny jest przydatny nie tylko podczas gotowania – z powodzeniem możesz włączyć go do codziennej pielęgnacji swojej skóry. Po raz kolejny okazuje się, że aby cieszyć się piękną cerą, nie trzeba stosować setek kosmetyków – czasem najlepsze rozwiązania to te najprostsze. Jak wykorzystać jego właściwości w celach kosmetycznych?

salatka-z-octem-balsamicznym

Ocet balsamiczny nałożony na twarz, koniecznie rozcieńczony oliwą z oliwek, oczyści pory z zanieczyszczeń, odkazi okolice niedoskonałości, a w efekcie pozostawi skórę gładką i błyszczącą. Jeśli Twoim problemem są łamliwe i rozdwajające się paznokcie, włączenie tego produktu do diety pomoże w ich wzmocnieniu. Twoje włosy są matowe, łamliwe i pozbawione blasku? Także tu pomoże ocet balsamiczny. To naturalny suplement, którym możesz rozwiązać swoje urodowe problemy.

Czy ocet balsamiczny jest zdrowy?

Jednym z pytań, które najczęściej zadajemy sobie przed wprowadzeniem nowego produktu do diety, jest pytanie o jego wpływ na organizm. Czy ocet balsamiczny jest zdrowy? Okazuje się, że tak! To w końcu obowiązkowy składnik kuchni śródziemnomorskiej, a ta od lat jest uważana za jedną z najzdrowszych na świecie.

Ocet balsamiczny w swoim składzie zawiera mniej cukru niż każdy inny ocet – 3 gramy w łyżce stołowej. Nie powinny się go obawiać osoby, które są na diecie. 100 gramów octu balsamicznego zawiera około 88 kcal. Warto w tym miejscu dodać, że ocet balsamiczny przyspiesza przemianę materii. Nie oznacza to jednak, że jest magicznym antidotum na odchudzanie – jedynie w połączeniu ze zbilansowaną dietą i aktywnością fizyczną efekty będą zadowalające.

Ocet balsamiczny ma jeszcze jeden atut – wspomaga trawienie. W niektórych regionach Włoch pije się go w małych ilościach przed posiłkiem lub po nim. Regularne spożycie tego produktu zmniejsza też ryzyko wystąpienia miażdżycy i obniża poziom złego cholesterolu. Nie tylko z tym radzi sobie ocet balsamiczny – systematycznie stosowany może obniżyć szansę pojawienia się infekcji, gdyż minimalizuje rozwój pleśniawek i drożdży. 

Badania wykazały, że oryginalny ocet balsamiczny zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, a także reguluje poziom cukru we krwi. To doskonała wiadomość dla osób cierpiących na cukrzycę – bez obaw mogą one włączyć ocet balsamiczny do swojej diety.

Gdzie można kupić ocet balsamiczny?

Ocet balsamiczny w kuchni sprawdzi się idealnie jako dodatek do różnego rodzaju potraw. Może być stosowany jako dressing do sałatek, ale także wyśmienicie skomponuje się z warzywami i owocami. Ten uniwersalny produkt z gotowanego moszczu winogronowego najlepiej będzie współgrał z potrawami kuchni włoskiej.

Jeśli cenisz sobie doskonałą konsystencją oraz unikalny smak octów balsamicznych, to nie wahaj się ani chwili dłużej i ruszaj na zakupy do Schroniska Bukowina. Znajdziesz u nas oryginalne włoskie octy balsamiczne z Modeny, które są zdrowe, smaczne i wydajne. Na własnej skórze przekonaj się, jak smakuje ocet balsamiczny najwyższej jakości – gwarantujemy prawdziwą ucztę dla podniebienia!