Dla mamyDla mamy

Wino półwytrawne

Włoskie prosecco półwytrawne
46 punktów
46,59 zł
Produkt niedostępny

Półwytrawne wina w ofercie sklepu internetowego Schronisko Bukowina

Wino to alkohol będący nieodłącznym elementem różnego rodzaju spotkań towarzyskich oraz imprez okolicznościowych. Nawet zwykłemu posiłkowi potrafi nadać rangę romantycznej i eleganckiej kolacji. Dobrej jakości wino powinno być zrównoważone, co oznacza, że ilość alkoholu, kwasów, cukru oraz tanin powinna, w trunku rozkładać się proporcjonalnie. W naszej ofercie znajdziesz harmonijnie zbilansowane wina półwytrawne charakteryzujące się obniżoną kwasowością i subtelnym smakiem. Wyważony trunek w postaci orzeźwiającego wina półwytrawnego, przyprawi Cię o pełne walorów smakowych doznania, gdzie słodycz przebija się przez kwasowość. Zajrzyj do naszej wirtualnej winnicy sklepu Schronisko Bukowina i delektuj się winem najlepszej jakości.

Jak wybrać dobre wino półwytrawne?

Dobre wino półwytrawne to kwestia gustu i kubków smakowych. Ciężko obiektywnie stwierdzić, który rodzaj trunku jest najlepszy. Wybierając wino półwytrawne, warto najpierw zapoznać się z etykietą, na której umieszczono informacje na temat produktu, czyli: kraj pochodzenia, rocznik, producent, zawartość alkoholu oraz klasyfikacja. Dla niektórych osób wino wytrawne może smakować jak półwytrawne, a dla innych wino półsłodkie może smakować jak wino słodkie. Od czego zależy smak tego popularnego trunku? W dużej mierze zależny jest on od kwasowości i zawartości cukru. Wysoką kwasowością charakteryzują się wina wytrawne, natomiast niska kwasowość to specyfika win półwytrawnych. Jedno jest pewne - wina półwytrawne najlepiej smakują schłodzone i podawane w towarzystwie dań z drobiem oraz serów, ale również świetnie sprawdzą się w roli aperitifu (np. Prosecco, Riesling).

O tym, czy wino będzie miało dla Ciebie dobry smak, przekonasz się, dopiero gdy go spróbujesz. Pamiętaj, aby przy wyborze półwytrawnego trunku nie kierować się jedynie ceną. W naszym sklepie online Schronisko Bukowina znajdziesz wiele win dobrej jakości, na które nie wydasz fortuny.

Półwytrawne wino czerwone

Kraj pochodzenia półwytrawnych czerwonych win ma wpływ na ich smak i aromat. Jak to możliwe? O tym, czy wino będzie miało słodki smak decydują warunki atmosferyczne - w regionach, w których panuje cieplejszy klimat, łatwiej można uzyskać wyższym poziom cukru w winie. Takie środowisko sprawia, że owoce szybciej dojrzewają i nadają się do zbioru. Niestety, w państwach, gdzie panuje klimat zimny, ciężko jest uzyskać odpowiedni stopień dojrzewania owocu. Jak powstaje wino czerwone półwytrawne? Wytwarzane jest z tych samych szczepów, z których produkowane są wina wytrawne, jednak charakteryzuje się ono wyższą zawartością cukru resztkowego, co w efekcie łagodzi ich kwasowość i cierpkość. A jak smakuje czerwone wino półwytrawne? Ma ono zrównoważony, delikatny smak, z ledwie wyczuwalną słodyczą.

 

Jednymi z najpopularniejszych odmian, z których powstają wysokiej jakości czerwone wina półwytrawne są Syrah, Carmenere, czy Negroamaro. Wyróżniają się one wysoką kwasowością i sporą ilością garbników. Idealnie sprawdzą się w duecie z makaronami, mięsami pieczonymi, duszonymi lub przygotowywanymi na grillu, a szczególnie z potrawami bazującymi na wieprzowinie, jagnięcinie i wołowinie. Prawdziwi koneserzy sugerują, aby czerwone wino półwytrawne zaserwować do dań kuchni arabskiej i hinduskiej, zawierających nutę słodyczy. Kieliszek wina półwytrawnego doskonale skomponuje się z pikantną kuchnią orientalną, kaczką oraz owocowymi sosami do mięs. Czerwone półwytrawne wino musujące świetnie sprawdzi się jako aperitif.

Półwytrawne wino białe

Wina półwytrawne białe cieszą się dużą popularnością wśród degustatorów. A wszystko to za sprawą dojrzałego smaku połączonego z nutą słodyczy. Jak powstaje białe wino półwytrawne? Jego tajemnica tkwi w winogronach i metodzie produkcji. Trunek wytwarzany jest z odmian winogron takich jak:  Resling, Sauvignon blanc, Pinot Grigio czy i Chardonnay, z których skórek wyciska się sok i poddaje się go fermentacji. Tak oto w winie dominują trzy składniki: cukier, alkohol i kwasy, które mają decydujący wpływ na smak, aromat i barwę trunku. Białe półwytrawne wino charakteryzuje się niewielką zawartością cukru, jednak każde białe wino ma nieco inną ilość kalorii. Wszystko zależy od szczepu i regionu pochodzenia trunku. Do czego serwować wino białe półwytrawne? Najlepiej skomponuje się ono z rybami i owocami morza oraz kurczakiem. Ten rodzaj trunku stworzy idealne połączenie z serami, sałatkami, czy pieczonymi warzywami. Eleganckie półwytrawne białe wino doskonale sprawdzi się jako dodatek do posiłku, ale także jako aperitif podczas bankietu. Jego orzeźwiający smak pobudza apetyt i sprawia, że każde danie smakuje wyśmienicie.

Popularne rodzaje win półwytrawnych

Półwytrawne wina wyróżniają się mniejszą kwasowością i subtelnym smakiem, są delikatniejsze niż wina wytrawne. Oba rodzaje produkowane są jednak z tych samych odmian winogron i przy zastosowaniu tych samych metod. Różnią się one jedynie ilością zawartego w nich cukru. Wino półwytrawne może występować w kilku wersjach: różowej, białej, czerwonej, a nawet musującej. 

Każdy rodzaj półwytrawnego wina powinien być serwowany w odpowiedniej temperaturze - i tak wina białe najlepiej podawać w temperaturze od 8 do 16 stopni Celsjusza, z kolei wina czerwone należy trzymać w temperaturze od 10 do 18 stopni Celsjusza. Schłodzony trunek uraczy Cię najlepszym smakiem i aromatem. 

Wina półwytrawne to idealna propozycja dla zwolenników nieco słodszych doznań smakowych, otulonych owocowo-kwiatowym bukietem zapachowym. Doskonale pasują do lekkich dań kuchni orientalnej, czy grillowanych mięs, ale równie dobrze wypadną w towarzystwie sałatek z dodatkiem owoców. Szukasz wina o zbalansowanym, delikatnym smaku? A może chcesz skosztować trunku, który przyniesie Ci przyjemne wrażenie ochłody? Zajrzyj do naszego sklepu online Schronisko Bukowina! W naszej ofercie znajdziesz dobre wina półwytrawne na prezent zachwycające bogactwem aromatów, pochodzące zarówno od polskich, jak i zagranicznych producentów. Smakują wyśmienicie zaserwowane do posiłku, jak i samodzielnie.

Przekonaj się o naszej jakości - sprawdź wszystkie kategorie w sklepie z winem: