Świąteczne Babki Włoskie: Panettone, Pandoro
Sklep z babkami: włoskie Panettone, Pandoro, drożdżowe i piaskowe
Włoskie jedzenie to nie tylko pizza, focaccia i spaghetti. Oprócz znakomitych tradycyjnych dań, Włosi mogą poszczycić się także smacznymi deserami. W sklepie online Schronisko Bukowina znajdziesz jedyne w swoim rodzaju prawdziwe włoskie babki! W towarzystwie kawy umilą niejedno spotkanie. Skuś się i spróbuj wyjątkowego ciasta drożdżowego, którego smak na długo zapadnie w Twojej pamięci.
Niepowtarzalny smak włoskiej babki
Co sprawia, że włoskie babki dostępne w sklepie internetowym Schronisko Bukowina są tak wyborne? Odpowiedź jest prosta - sekret tkwi w wysokiej jakości miękkim, puszystym i wilgotnym, drożdżowym cieście. Babki włoskie to ciasta, które ciężko oprzeć się ze względu na ich aromatyczny smak. Babki piaskowe idealnie sprawdzą się jako propozycja śniadania na słodko, do porannej kawy lub kakao. Ten deser może również okazać się oryginalnym poczęstunkiem dla gości. Tradycyjne babki włoskie mogą przybierać różne smaki – wyróżniamy babki cytrynowe, babki z rodzynkami i skórką pomarańczy, babki z kremem mascarpone czy dodatkiem rumu. W naszym sklepie Schronisko Bukowina znajdziesz nawet włoską babkę Panettone Classico z kremem Baileys oraz z popularnym we Włoszech likierem cytrynowym - Limonce! Satysfakcja smaku gwarantowana.
Rodzaje tradycyjnych włoskich babek świątecznych - Panettone, Pandoro i Colomba
Włoskie babki najczęściej pakowane są w kartonowe pudła lub puszki. Coraz częściej można je spotkać również w Polsce. We włoszech kojarzone są z okresem świątecznym. Panettone i pandoro to babki, które najczęściej pojawiają się na stole w czasie świąt Bożego Narodzenia, z kolei colomba to ciasto wielkanocne (babka wielkanocna).
Czym zatem charakteryzują się włoskie babki?
Świąteczne babki Panettone
Panettone to prawdziwa ikona włoskich wypieków, wysoko oceniana zarówno za swój wygląd, jak i smak. To tradycyjne ciasto o wysokim i okrągłym kształcie, którego wyjątkowość tkwi w wysokiej jakości składnikach. Ciasto z zewnątrz jest idealnie wypieczone, co nadaje mu złocistą, apetyczną skórkę, a w środku zachwyca miękką i delikatną strukturą. Niesamowity smak tego włoskiego deseru podkreślają rodzynki oraz czekoladowy dodatek, które idealnie współgrają z lekkim aromatem skórki cytrusowej. Chcąc poznać prawdziwe włoskie smaki, warto sięgnąć po Panettone – deser, który urzeka zarówno podniebienie, jak i zmysły swoją historią i niepowtarzalnym charakterem.
Bożonarodzeniowe Babki Pandoro
Babka Pandoro to klasyka wśród tradycyjnych ciast świątecznych we Włoszech. Jej receptura jest starannie przekazywana z pokolenia na pokolenie, a niesamowity smak tego włoskiego deseru jest dowodem na kunszt tamtejszych cukierników. Pandoro wyróżnia się stożkowym kształtem i charakterystycznym waniliowym aromatem, który pobudza podniebienie od pierwszego kęsa. Miękka, puszysta konsystencja tej babki idealnie łączy się z delikatną nutą cytrusów, co sprawia, że jest to wypiek idealny do świątecznej kawy czy herbaty. Aby w pełni docenić jej walory, warto spróbować jej w towarzystwie włoskiego deserowego wina lub delikatnego kremu mascarpone.
Wielkanocne babki colomba
Colomba, znana jako tradycyjne ciasto wielkanocne, jest symbolem włoskiej wiosny i celebracji Wielkanocy. Jej wyjątkowy niesamowity smak przypomina Panettone, ale wyróżnia ją kształt przypominający gołębicę – symbol pokoju. W Colomba często wykorzystuje się składniki najwyższej jakości, takie jak kandyzowana skórka pomarańczowa czy słodkie kremy wzbogacone bakaliami. Niektóre wersje tego włoskiego wypieku dodatkowo zdobią migdały i posypka cukrowa, co dodaje deserowi wykwintnego charakteru. Smak Colomby, dzięki swojej harmonii cytrusowych i słodkich nut, zachwyci każde podniebienie, a jej doskonała receptura to sekret sukcesu, który od lat jest częścią wielkanocnej tradycji.
Jak dokonać niemożliwego, czyli jak upiec Panettone?
Upieczenie tradycyjnego Panettone nie jest łatwym zadaniem. Sam proces przygotowania ciasta jest długi i skomplikowany. Babka Panettone musi powstać ze składników najwyższej jakości oraz specjalnej mieszanki odmian pszenicy. Ciasto staje się bardzo puszyste i szybko wyrasta, jeśli mąka zawiera sporą ilość glutenu. Przygotowanie Panettone trwa aż dwa dni, a wszystko to spowodowane jest długą fermentacją. Długie leżakowanie zaczynu, czasochłonne wyrabianie ciasta i kilkugodzinna fermentacja może zniechęcić. Jednak niepowtarzalny smak i aromat prawdziwej Panettone zrekompensuje wcześniejszy wysiłek.
Babka drożdżowa - gwiazda włoskich Świąt Bożego Narodzenia
Panettone to włoski deser, który tradycyjnie w okresie Bożonarodzeniowym króluje na wszystkich włoskich stołach. To główny przysmak, którym Włosi zajadają się podczas świąt. Nic dziwnego, smak panettone jest niepowtarzalny i delikatny. Wszystkie dodatki zawarte w babie drożdżowej z Mediolanu idealnie ze sobą współgrają. Jej dostojny wygląd przyciąga uwagę wielu smakoszy.
Przepis na Panettone nie należy do najprostszych, jednak satysfakcja z przygotowania wyrośniętego ciasta z kandyzowaną skórką pomarańczową i dużą ilością bakalii może być ogromna. Do przyrządzenia włoskiego ciasta na bazie drożdży nie jest potrzebnych wiele składników, warto mieć jednak na uwadze, że jego przygotowanie jest dość czasochłonne. Panettone oznacza po włosku “duży chleb” i jej rodowód sięga czasów starożytnych - podobno była ona przysmakiem mieszkańców Cesarstwa Rzymskiego.
Włosi uwielbiają sięgać po tradycję zwłaszcza jeśli chodzi o kulinarne specjały. Tak też jest w przypadku włoskiej baby drożdżowej, którą nazywa się “ciastem z duszą”. Już w listopadzie we wszystkich włoskich cukierniach i sklepach można znaleźć opakowania z panettone. Świadczy to o tym, że święta zbliżają się wielkimi krokami. Obecnie coraz więcej mieszkańców Italii tradycyjnie w okresie Bożego Narodzenia sięga po gotowe ciasto. Mało kto wypieka ten świąteczny smakołyk, niestety zwyczaj przygotowywania ciast w domu powoli zanika. Jak widać Włosi uwielbiają ten drożdżowy przysmak, który jest jednym z najczęściej wręczanych prezentów na święta. Obowiązkowo pod choinką muszą znaleźć się co najmniej cztery opakowania tego rarytasu. Panettone spożywa się przez cały okres Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Można jeść je na śniadanie w towarzystwie cappuccino lub jako przekąskę do espresso w godzinach popołudniowych.
Sylwestra Włosi najczęściej spędzają w gronie rodziny i przyjaciół, jedząc kolację. Przygotowują faszerowane nóżki wieprzowe oraz soczewicę, symbolizującą pomyślność i długie życie. Ciężko wyobrazić sobie święta bez deseru, dlatego na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnego drożdżowego przysmaku. Rodzynki znajdujące się w panettone są symbolem monet i zapewniają bogactwo, razem z kandyzowaną pomarańczową skórką nadają ciastu niesamowity smak i aromat. Mieszkańcy Włoch Nowy Rok witają o północy kieliszkiem szampana i kawałkiem wybornego wypieku.