Babki włoskie Panettone, Pandoro, drożdżowe i piaskowe
Sklep z babkami: włoskie Panettone, Pandoro, drożdżowe i piaskowe
Niepowtarzalny smak włoskiej babki
Rodzaje włoskich babek - Panettone, Pandoro i Colomba
Jak dokonać niemożliwego, czyli jak upiec Panettone?
Babka drożdżowa - gwiazda włoskiego Bożego Narodzenia
Panettone to włoski deser, który tradycyjnie w okresie Bożonarodzeniowym króluje na wszystkich włoskich stołach. To główny przysmak, którym Włosi zajadają się podczas świąt. Nic dziwnego, smak panettone jest niepowtarzalny i delikatny. Wszystkie dodatki zawarte w babie drożdżowej z Mediolanu idealnie ze sobą współgrają. Jej dostojny wygląd przyciąga uwagę wielu smakoszy. Przepis na Panettone nie należy do najprostszych, jednak satysfakcja z przygotowania wyrośniętego ciasta z kandyzowaną skórką pomarańczową i dużą ilością bakalii może być ogromna. Do przyrządzenia włoskiego ciasta na bazie drożdży nie jest potrzebnych wiele składników, warto mieć jednak na uwadze, że jego przygotowanie jest dość czasochłonne. Panettone oznacza po włosku “duży chleb” i jej rodowód sięga czasów starożytnych - podobno była ona przysmakiem mieszkańców Cesarstwa Rzymskiego. Włosi uwielbiają sięgać po tradycję zwłaszcza jeśli chodzi o kulinarne specjały. Tak też jest w przypadku włoskiej baby drożdżowej, którą nazywa się “ciastem z duszą”. Już w listopadzie we wszystkich włoskich cukierniach i sklepach można znaleźć opakowania z panettone. Świadczy to o tym, że święta zbliżają się wielkimi krokami. Obecnie coraz więcej mieszkańców Italii tradycyjnie w okresie Bożego Narodzenia sięga po gotowe ciasto. Mało kto wypieka ten świąteczny smakołyk, niestety zwyczaj przygotowywania ciast w domu powoli zanika. Jak widać Włosi uwielbiają ten drożdżowy przysmak, który jest jednym z najczęściej wręczanych prezentów na święta. Obowiązkowo pod choinką muszą znaleźć się co najmniej cztery opakowania tego rarytasu. Panettone spożywa się przez cały okres Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Można jeść je na śniadanie w towarzystwie cappuccino lub jako przekąskę do espresso w godzinach popołudniowych. Sylwestra Włosi najczęściej spędzają w gronie rodziny i przyjaciół, jedząc kolację. Przygotowują faszerowane nóżki wieprzowe oraz soczewicę, symbolizującą pomyślność i długie życie. Ciężko wyobrazić sobie święta bez deseru, dlatego na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnego drożdżowego przysmaku. Rodzynki znajdujące się w panettone są symbolem monet i zapewniają bogactwo, razem z kandyzowaną pomarańczową skórką nadają ciastu niesamowity smak i aromat. Mieszkańcy Włoch Nowy Rok witają o północy kieliszkiem szampana i kawałkiem wybornego wypieku.