
Miód mniszkowy

Zyskaj więcej!
Kupując ten produkt zyskujesz w programie lojalnościowymSzybka dostawa!
Opis
Dar natury w postaci miodu mniszkowego
Miód z mniszka lekarskiego uważany jest za jeden z najbardziej szlachetnych miodów odmianowych. Posiada cenne właściwości lecznicze, które zbawiennie wpływają na nasz organizm. Wszystkie pszczele produkty są zdrowe i w wielu sytuacjach zastępują kuracje lekami. Regularne sięganie po miód może sprawić, że dłużej będziemy cieszyć się doskonałą formą. Dlaczego miód mniszkowy jest tak wyjątkowy? W porównaniu do innych pszczelich przysmaków wyróżnia się składem oraz wyglądem i ceną. Szukając dobrego miodu, który pomoże w walce z różnymi dolegliwościami i zadba o prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, warto wziąć pod uwagę miód z mniszka. Ten rodzaj miodu jest trudno dostępny, jednak w naszym sklepie Schronisko Bukowina zawsze jest go pod dostatkiem!
Wszyskie miody z naszej oferty pochodzą z pasieki w województwie lubelskim. Są rozlewane na nasze zlecenie. Miód pochodzi z jednego źródła z którym współpracujemy od lat. Nie opowiadamy bajek o górskim miodzie. Na Podhalu, gdzie temperatury są niskie, a okres wegetacji roślin bardzo krótki - miodu jest bardzo mało.
Naturalną cechą miodów jest krystalizacja. Miód w zależności od rodzaju krystalizuje w czasie 3-6 tygodni. Jeżeli szukacie płynnego, przezroczystego miodu - nie mamy takiego. Taki miód jest zwykle mocno przegrzany - dzięki temu nie krystalizuje od razu, ale traci większość swoich właściwości.
Dmuchawce, latawce, miód, czyli jak powstaje miód mniszkowy?
Zapewne nie raz zdarzyło nam się widzieć kwitnące na łące żółte kwiaty. Są to mniszki lekarskie, z których powstaje miód mniszkowy. Pomimo, że roślinę tę można spotkać niemalże wszędzie, to wytwarzanego z niej miodu wcale nie można tak łatwo kupić. Zdarza się, że ciężko go znaleźć, ponieważ trudno go pozyskać. Spowodowane jest to tym, że pszczoły nektar z mniszka wykorzystują jako pożytek rozwojowy. Ze względu na fakt, że mniszek kwitnie w maju, to miód mniszkowy nazywany jest miodem majowym. Na smak miodu ma wpływ region, z którego jest on pozyskiwany. Często uznaje się, że jest to jeden z najsłodszych gatunków miodów.
Charakterystyka miodu z mniszka
Mniszkowy miód uchodzi za jeden z najzdrowszych, choć nie jest on zbyt popularny. Można przygotować go nawet w domu, jednak będzie on bardziej przypominał syrop z mniszka niż prawdziwy miód. Rarytas wytwarzany z mniszka lekarskiego ma jasnożółtą lub pomarańczową barwę, która z czasem ciemnieje i przybiera kolor bursztynu. Charakteryzuje się delikatną, aksamitną konsystencją oraz intensywnym zapachem. Posiada bardzo słodki, a nawet lekko mdławy smak, dlatego też uwielbiany jest przez dzieci. Podobnie jak miód wielokwiatowy, czy miód rzepakowy, tak samo wyrób z mniszka lekarskiego krystalizuje się dość szybko.
Cenny skład miodu mniszkowego
Dzięki sporej zawartości witamin i minerałów, miód mniszkowy ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Znajdziemy w nim białka, cenne enzymy, kwasy organiczne, karotenoidy, witaminy B2 i C oraz całą masę biopierwiastków takich jak: żelazo, potas, mangan i fosfor. Oprócz tego w swoim składzie zawiera cholinę oddziałującą na wątrobę, a także cukry proste - fruktozę i glukozę.
Miód z mniszka lekarskiego – właściwości i zastosowanie zdrowotne
To idealny wyrób, który pomaga w leczeniu wielu schorzeń i dolegliwości. Szczególnie pomocny jest w chorobach związanych z sercem oraz wątrobą i drogami żółciowymi. Zawarta w nim cholina obniża poziom lipidów w wątrobie. Wpływa na pracę żołądka, nerek, dróg moczowych i pęcherza. Moczopędne właściwości miodu sprawiają, że w organizmie przyspieszony zostaje proces wydalania toksyn. Opłaca się stosować miód z mleczy również przy dolegliwościach reumatycznych oraz w okresach wyczerpania organizmu. Miód mniszkowy posiada zbawienny wpływ na układ odpornościowy, a także przyspiesza gojenie się ran. Zawarte w nim kwasy polifenolowe działają przeciwmiażdżycowo oraz przeciwgorączkowo, z kolei witaminy z grupy B wzmacniają układ nerwowy. Garbniki występujące w tym miodowym przysmaku mają działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, dlatego sięgając po miód mniszkowy możemy ustrzec się przed niechcianym przeziębieniem lub złagodzić jego objawy. Słodki smak miodu sprawia, że znalazł on swoje zastosowanie także w kuchni. Znakomicie pasuje do kanapek, naleśników, czy owsianki. Można dodawać go do herbaty zamiast cukru. Warto jednak pamiętać o odpowiedniej temperaturze napoju, aby miód nie stracił swoich prozdrowotnych właściwości. Nektar z kwiatów mniszka lekarskiego ma świetne działanie na skórę, dlatego też z jego dobrodziejstw korzysta kosmetyka. Występuje jako składnik maseczek do twarzy oraz kremów. Dzięki niemu skóra staje się odżywiona i gładka.
Miód mniszkowy - jak dobrze go przechowywać, by cieszyć się nim jak najdłużej?
Zasady przechowywania mniszkowego przysmaku są bardzo proste. Najważniejsze, aby nie wystawiać go na działanie promieni słonecznych. Najlepiej umieścić słoik w zacienionym miejscu, bez dostępu do światła np. w zamkniętej szafie. Ważne jest, aby produkt był dobrze zamknięty, gdyż może się utlenić. Wystarczy, by miodowy rarytas przechowywany był w temperaturze pokojowej. Przestrzegając wszystkich zasad, nasz miód zachowa świeżość, a my będziemy mogli cieszyć się jego licznymi właściwościami zdrowotnymi, szczególnie w okresie jesienno - zimowym, kiedy to najbardziej stajemy się narażeni na różnego rodzaju infekcje.
Przeciwwskazania i skutki uboczne
Nie istnieje zbyt wiele przeciwwskazań do spożywania miodu mniszkowego, jednak z rozwagą powinny po niego sięgać osoby będące na diecie oraz cukrzycy. Tego naturalnego produkty nie powinny stosować niemowlęta oraz małe dzieci, a także alergicy. Skutkami ubocznymi w takim wypadku mogą być nudności, spuchnięcie krtani lub wysypka.
Sprawdź również nasze inne prawdziwy miody ze sprawdzonych pasiek m.in: miód gryczany, miód faceliowy i miód lipowy.
Szczegóły
Informacje | |
---|---|
Skład: | Naturalny produkt pszczeli, który podlega krystalizacji. Miód rozlewany jest w niskiej temperaturze, która gwarantuje, że nie traci swoich właściwości. |
Data ważności: | 2 lata |
Tylko naturalne składniki: | Tak |
Zagęszczacze i konserwanty: | Nie |
Opakowanie: | szklany słoik |
Produkt własny: | Tak |
Produkt importowany: | Nie |
Cannot Ship Before Holidays: | Nie |
Tabela wartości odżywczych / 100g | |
---|---|
Wartość energetyczna: | 328 kcal |
Węglowodany: | 82 g |
W tym cukry: | 82 g |
Białko: | 0.3 g |