Wino musujące
Oświadczam, że jestem pełnoletni/a
i wyrażam zgodę na przedstawienie
oferty alkoholowej.
Wino musujące w sklepie Schronisko Bukowina
Co czujesz, kiedy słyszysz dźwięk wystrzelonego korka z szampana? Czy jest to radość? A może uczucie ekscytacji? Po musujące wina zaczynamy sięgać nie tylko w Sylwestra lub gdy celebrujemy istotne dla nas chwile, ale także przy różnych ważniejszych i mniej ważnych okazjach. Schronisko Bukowina kryje w swojej wirtualnej winnicy wina z różnych zakątków świata. Znajdziesz u nas oryginalnego francuskiego Szampana oraz białe musujące Prosecco. Z takimi trunkami każdy toast będzie udany! Zapoznaj się z naszą ofertą win i rozkoszuj się ich doskonałym smakiem.
Rodzaje wina musującego
Ostatnimi laty bąbelki wróciły do łask. Obok ponadczasowego szampana, wielką popularnością cieszy się uwielbiane m.in. przez kobiety - włoskie prosecco. Ciężko się temu dziwić, bo jego świeży, orzeźwiający smak i jabłkowy aromat, potrafią podbić niejedno serce. Zaserwowane w smukłym kieliszku podczas brunchu potrafi dodać szyku i elegancji niejednemu smakoszowi. Jednak nie każdy alkohol z bąbelkami to prosecco. Jesteś ciekaw, co jeszcze może znajdować się w butelkach opatrzonych korkiem? Zajrzyj do świata win musujących i poznaj ich rodzaje!
Francuski Szampan
Regionem, w którym powstaje szampan, jest Szampania, położona w północno - wschodniej Francji. Panuje tu suchy, kontynentalny klimat, jednak dzięki zawartym w glebie kredowym podglebiach jest on łagodzony. Jak powstaje ten bąbelkowy trunek? Produkowany jest tradycyjną metodą wyłącznie z 3 odmian winogron: pinot noir, pinot meunier i chardonnay. Zanim trafi do sprzedaży, alkohol musi dojrzewać co najmniej przez 15 miesięcy.
W Polsce utarło się, że niemal każde musujące wino nazywane jet szampanem. Nic bardziej błędnego. Szampan to chroniona nazwa, której można używać jedynie w odniesieniu do trunków wyprodukowanych konkretną metodą we francuskim regionie Szampanii.
Hiszpańska Cava
Lubisz hiszpańskie smaki? To koniecznie musisz spróbować wyśmienitego wina musującego ze słonecznej Hiszpanii. Cava wytwarzana jest tradycyjną metodą produkcji, co oznacza, że wino przechodzi dwie fermentacje w butelce, dlatego tak doskonale zachwyca swoim złożonym smakiem. Powstaje ze szczepów winogron Cava oraz cava blanc de blanc i wprost rozkochuje swoich smakoszy w mocno owocowych nutach.
Producenci tego rodzaju musującego trunku bardzo rygorystycznie podchodzą do procesu jego dojrzewania. Zalecają, aby wino dojrzewało w osadzie drożdżowym minimum 9 miesięcy.
Włoskie Prosecco
Mianem tym określane są białe włoskie wina produkowane różnymi metodami w regionie Veneto ze szczepu glera. Dobrze wszystkim znane Prosecco to jedno z najpopularniejszych musujących win, wytwarzane w dużych kadziach metodą wtórnej fermentacji. Trunek może występować w dwóch wersjach: frizzante i spumante. Frizzante charakteryzuje się delikatnie musującymi bąbelkami, z kolei spumante to “mały wulkan” - ciśnienie wina w butelce wynosi co najmniej trzy i pół Bara.
Lambrusco
Czerwone lekko musujące wino jest produkowane metodą Charmata ze szczepu winorośli o nazwie Lambrusco. Trunek występuje w wydaniu wytrawnym (secco), półsłodkim (amabile) oraz słodkim (dolce). Jego nazwa oznacza “dzikie wino” i jest chroniona oznaczeniem geograficznym. Lambrusco nalane do kieliszka uwalnia przyjemny orzeźwiający aromat grejpfruta oraz doskonały owocowy smak. To wino typu frizzante.
Skąd biorą się bąbelki w winie? Metody i proces powstawania wina musującego
Już w czasach starożytnych zaobserwowano, że wino może musować. Trunek podczas fermentacji sycił się dwutlenkiem węgla produkowanym przez drożdże. Sporo czasu upłynęło, zanim w sposób świadomy zaczęto wytwarzać wina musujące. Obecnie wyróżnia się trzy główne metody ich produkcji:
- Metoda szampańska - polega na podwójnej fermentacji moszczu - pierwsza odbywa się w kadziach, natomiast druga ma miejsce w butelkach. Ten sposób otrzymywania trunków musujących praktykowany jest w Szampanii oraz Hiszpanii. We Włoszech metodę tę stosuje się w czasie wytwarzania franciacorta.
- Metoda Charmata - wykorzystuje się ją głównie we Włoszech do produkcji prosecco. Pierwsze fermentacja przebiega tradycyjnie, z kolei we wtórnej wina zlewane są do zbiorników i szczelnie zamykane. W ten sposób pod wysokim ciśnieniem odbywa się fermentacja bąbelkowa. Następnym etapem produkcji musującego wina jest butelkowanie go w przeznaczonej do tego maszynie. Trunek poddawany jest dodatkowej filtracji, poprzez zlewanie wina znad osadu.
- Saturacja - to jeden z najprostszych sposobów produkcji musującego wina. Na czym polega ta metoda? Do wina w sposób mechaniczny wtłacza się dwutlenek węgla. Trunki powstałe poprzez zastosowanie tej techniki nie są produktami jakościowymi tak jak wina wytworzone wcześniej wspomnianymi metodami. Ich zaletą jest niska cena i dostępność na sklepowych półkach.
Musujące wina - które wybierasz? Wytrawne, czy słodkie?
Jeśli chodzi o wina musujące, masz możliwość wyboru pomiędzy wytrawnymi a słodkimi. Nie wiesz, co powinieneś wybrać? Zastanów się, z czym będziesz łączyć wino. Serwując deser z owocami i bitą śmietaną słodsze wino musujące okaże się lepszym wyborem. Na butelce wina często można spotkać określenie “brut”. Oznacza ono lekko wytrawne wino musujące, które odpowiada wielu osobom o różnych preferencjach smakowych. To typowa pozycja na aperitif lub do łączenia z jedzeniem. Mocno wytrawne wina z bąbelkami określane są jako “extra brut” lub “brut nature, czy “pas dose”. Z winem o wyraźnej słodyczy będziesz mieć do czynienia, jeśli spotkasz się z oznaczeniem takim jak sec albo dry, natomiast trunek półwytrawny zawiera tytuł demi-sec.
Z czym łączyć wino musujące?
Kieliszek złocistego trunku wypełnionego szalejącymi bąbelkami idealnie sprawdzi się na wiele okazji, tym bardziej, jeśli jest co świętować. Wina musujące nie tylko świetnie nadają się do celebrowania ważnych momentów, ale także doskonale komponują się z rozmaitymi potrawami. Lekkie wina takie jak np. prosecco to najlepszy aperitif, natomiast wysublimowany szampan może towarzyszyć całemu posiłkowi. Wprost kapitalnie będzie współgrał podany do ryby, drobiu, a nawet do tradycyjnego bigosu. Różowy szampan doda smaku daniom z tuńczyka, kaczki, czy gęsi. Półwytrawne wina musujące mistrzowsko zgrają się z bardziej pikantnymi potrawami kuchni orientalnej, ale także podkreślą smak serów.
Musujące wytrawne wina również serwowane są przed posiłkiem, jako aperitif. W ich akompaniamencie wyśmienicie smakują przystawki, ryby, owoce morza oraz tłuste sery. Trunki bogate w przyjemną słodycz warto podać na sam koniec posiłku lub do deserów.
Jak podawać trunki z bąbelkami?
Musujące napoje alkoholowe najlepiej podawać w temperaturze od 6 do 9 stopni Celsjusza. Szampan będzie elegancko prezentował się, jeśli zaserwujesz go w długich kieliszkach, dzięki temu na dłużej zachowa perlistość i lepiej utrzyma się jego bukiet.
Otwierając butelkę musującego wina, warto trzymać się pewnych zasad - najlepiej, aby wylot flaszy skierować ku górze lub w kierunku, gdzie nie ma gości i cennych przedmiotów. Obecnie za faux pas uważa się głośne strzelanie korkami podczas otwierania wina. O wiele lepiej, kiedy dźwięk nie wykracza poza łagodne westchnienie. Jak prawidłowo otworzyć szampana? Po ściągnięciu metalowego zabezpieczenia wystarczy trzymać butelkę a drugą ręką złapać za korek, który po lekkim poruszeniu, sam powinien delikatnie się wysunąć. Musujące wino nalewaj spokojnie i powoli, tak aby piana nie wypłynęła z kieliszka.
Jakie właściwości ma wino musujące?
Regularne spożywanie wina musującego może w korzystny sposób wpłynąć na zdrowie. Jak wiadomo, z ilością alkoholu nie warto przesadzać, dlatego pozytywne skutki jego picia można zauważyć, jeśli sięga się po niego z umiarem. Okazuje się, że trunki z bąbelkami pozytywnie działają na cały układ krążenia, ciśnienie tętnicze oraz pracę serca. Wszystko to, dzięki zawartemu w bąbelkach tlenkowi azotu, który zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo - naczyniowych. Oprócz tego wino musujące ma też inne lecznicze właściwości, m.in. poprawia wygląd skóry, zapobiega cukrzycy i nowotworom oraz poprawia nastrój.
Powszechnie, za twórcę wina musującego uważa się benedyktyna Dom Pérignon. Jego wiedza i metoda produkcji trunków z bąbelkami pozwalają obecnie tworzyć kompozycje o wyjątkowych walorach smakowych. Jesteś ciekaw aksamitnych smaków i kuszących aromatów? Wina musujące w sklepie internetowym Schronisko Bukowina, czekają właśnie na Ciebie!
Przekonaj się o naszej jakości - sprawdź wszystkie kategorie w sklepie z winem: