Wino w sklepie Schronisko Bukowina
Oświadczam, że jestem pełnoletni/a
i wyrażam zgodę na przedstawienie
oferty alkoholowej.
Wino w sklepie online: sprawdź szeroki wybór białych i czerwonych win
Zafascynowani poszukiwaniem najlepszych smaków i aromatów, stworzyliśmy ofertę alkoholi, łączącą w sobie białe i czerwone wina wytrawne, wina półsłodkie, wina słodkie oraz wina musujące. Sprowadzamy dla Państwa fantastyczne wina włoskie, różnych apelacji, sięgamy po uznane wina czerwone i białe z Francji czy Hiszpanii, ale nie zapominamy także o bogactwie, jakie mają w sobie wina produkowane w kraju. Jeśli chodzi o wino sklep internetowy Schronisko Bukowina stawia na eklektyzm i starannie wyselekcjonowane wina z całego świata. U nas znajdziesz prawdziwe perełki, których próżno szukać w innych sklepach oferujących wino online. Wysokiej jakości wina z powodzeniem możesz podać do obiadu, ale także jako aperitif czy degustować się nimi osobno. W naszej ofercie znajdziesz najlepsze wina polskie i importowane w dobrej cenie. Jeśli uwielbiasz wino lub dopiero rozpoczynasz przygodę z tym intrygującym trunkiem, koniecznie sprawdź, co dla Ciebie przygotowaliśmy.
Rosnąca popularność wina
Wino do obiadu? Lampka eleganckiego trunku na romantycznej kolacji? A może składnik obiadu? Dziś już trudno wyobrazić sobie kuchnię bez wina, a Polacy coraz chętniej i z większą ciekawością spoglądają w kierunku tego fantastycznego trunku. Nie tylko pijemy więcej dobrych win, ale także z sukcesami uprawiamy winorośl i robimy własne trunki, doceniane i nagradzane na międzynarodowych festiwalach.
Produkcja wina to fascynujący proces
Różnicę pomiędzy winami widać na pierwszy rzut oka - trudno byłoby pomylić wino czerwone i wino białe. Zatem podstawowy podział opiera się na ich barwie. Różnice między winami są jednak o wiele dalej idące. Jeśli pragniesz poznać te subtelne i bardziej wyraźne odmienności, zapraszamy do lektury. Wino czerwone powstaje z odmian winorośli i ciemnych skórkach. W związku z bardzo dużą różnorodnością wśród odmian winogron, wina czerwone nie stanowią jednakowej grupy i różnią się od siebie dość znacznie, jeśli chodzi o barwę, w zależności od szczepu. Wino białe zazwyczaj produkowane jest z winogron ze szczepów jasnych, ale nie tylko! Otóż na różnicę w kolorze trunku ma także wpływ proces fermentacji. W przypadku czerwonego wina, zmiażdżone owoce poddawane mu są razem ze skórkami i pestkami, w ten sposób wyciągając z nich pigment. Białe wino powstaje na bazie fermentacji samego soku z winogron, może zatem powstać na bazie ciemnej odmiany, ale ze względu na brak skórek, nie ulegnie zabarwieniu. Inny jest także czas dojrzewania.
Jak powstaje wino?
W znacznym uproszczeniu wino składa się z winogron i drożdży, które żywią się cukrem zawartym w owocach. Następuje proces fermentacji, w efekcie którego powstaje alkohol, będący produktem ubocznym procesów metabolicznych drożdży. Jest to proces biochemiczny, w wyniku którego dochodzi do przemiany glukozy pod wpływem enzymów wytwarzanych przez drożdże w odpowiedniej temperaturze. I tu ciekawostka - alkohol, który dzięki drożdżom powstaje, jest dla nich trujący. To sprawia, że w trakcie powstawania wina, drożdże giną. Drugą ciekawostką jest powstający przy okazji fermentacji dwutlenek węgla, który jako produkt uboczny wykorzystywany jest do produkcji jakościowych win musujących. W całości przefermentowany cukier skutkuje powstaniem wina wytrawnego. Odpowiednie przerwanie tego procesu wcześniej, a tym samym pozostawienie części cukrów, pozwala na otrzymanie wina półwytrawnego, półsłodkiego i słodkiego. Produkcja wina jest oczywiście bardziej skomplikowana, ale ten schemat pomoże nam sobie wyobrazić, jak każde wino powstaje i czym się od siebie różni, gdy rozpoczynamy swoją przygodę z winem.
Rodzaje wina - czym różnią się wino czerwone, wino białe i wino różowe?
W zależności zatem od tego, jak powstaje wino i na bazie jakich odmian winorośli, otrzymujemy inny trunek, różniący się nie tylko kolorem, ale smakiem, aromatem i mocą. Najpopularniejsze odmiany czerwone, które zna każdy, nawet osoby nieszczególnie zainteresowane winem, to Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot czy Shiraz. Wśród białych króluje Sauvignon Blanc, Riesling i Chardonnay. Nawiązując do myśli przytoczonej wyżej, do produkcji obu kolorów trunku można użyć szczepu Pinot Noir, który stanowi bazę choćby szampanów, ale też Cabernet Franc czy Merlota. Wina białe charakteryzują się bardziej rześkimi i cytrusowymi aromatami, nawiązują do ziół, miodu lub kwiatów. W przypadku napojów alkoholowych o czerwonej barwie są to częściej aromaty owocowe, ale bazujące na poziomkach, truskawkach, śliwkach i porzeczkach. Oczywiście na końcowy rezultat ma wpływ cały złożony proces twórczy oraz użyte przez producenta odmiany winogron. Uprawy winorośli znajdują się w zróżnicowanych od siebie klimatach, co ma znaczny wpływ na smak i zapach owoców. Ten sam szczep pochodzący z innego kraju, może zatem dawać w efekcie końcowym odmienny bukiet.
Podział win ze względu na wytrawność i słodkość
Dobre czerwone wino w cudowny sposób podkreśli smak naszej kolacji, różowe wino idealnie zgra się z deserem, a białe możesz podać jako aperitif przed obiadem. Łączenie wina z jedzeniem nie jest takie proste. Zwłaszcza początkujące osoby gubią się w tym, które rodzaj wina powinno podać się z daną potrawą. Pamiętajmy, że wino przede wszystkim ma nas cieszyć, być przyjemnością i rozrywką dla naszego podniebienia. Pijmy zatem takie, które nam smakuje. Nie musimy sugerować się opiniami z branżowych magazynów i przeczytanymi w sieci opiniami. Warto swoją wiedzę w tym temacie oczywiście poszerzać, by umieć na półkach sklepowych wybrać dla siebie to, co najlepsze. Czym różnią się wina od siebie poza kolorem? Zawartością cukru. Ta, tak, jak już wspominaliśmy, zależy od długości procesu fermentacji. Wina wytrawne zawierają go najmniej, są cierpkie i cięższe w smaku, cechują się większą kwasowością oraz zazwyczaj mocą. Wina półwytrawne zawierają nie więcej niż 12g cukrów na litr, analogicznie półsłodkie, a dalej słodkie zawierać będą go więcej. W winach słodkich wartość ta to minimum 45g cukru na litr.
Jak dobierać wino do posiłku?
Najlepiej jest iść za głosem swojego serca, a bardziej podniebienia. Co jednak zrobić, jeśli jeszcze nie mamy wyrobionego gustu? Aby znaleźć swoje ulubione kombinacje, musimy przetestować różne możliwości i sprawdzić, co odpowiada nam najbardziej. Istnieją pewne uniwersalne wskazówki, dotyczące tego, jak podawać poszczególne wina, by trafnie podkreślić przygotowaną potrawę, ale także najlepiej wydobyć smak wina. Organizując zatem przyjęcie lub spotaknie towarzyskie, pamiętajmy o pewnych wytycznych:
- wina wytrawne podajemy przede wszystkim do mięsa czerwonego, dziczyzny oraz do serów, które mają mocny smak;
- wina półwytrawne, zwłaszcza białe, świetnie komponują się z rybami, drobiem lub sałatką;
- wina słodkie będą za to eleganckim uzupełnieniem deseru.
Oczywiście, są to tylko przykłady. Jeśli do posiłku opartego o owoce morza masz ochotę wypić kieliszek czerwonego wina, nic nie stoi na przeszkodzie. Tak, jak wspominaliśmy, liczba szczepów, apelacji i regionów, w których powstają wina rzutuje w tak niesamowitej różnorodności, że aż szkoda by było skupiać się na sztywnych zasadach i nie eksperymentować. Więcej o doborze wina do posiłku przeczytasz na naszym blogu.
Co może wpłynąć na smak wina?
Przy tym rodzaju trunku naprawdę wiele zależy od naszej umiejętności smakowania i poszukiwania. Najwięcej wina pija się na południu i to tam znajdziemy najbardziej znane wina świata. Z każdym rokiem produkcja wina w innych regionach oraz jego spożycie stają jednak bardziej popularne. Jeśli również jesteś częścią tej podróży warto zdać sobie sprawę, że nie ma jednego, uniwersalnego wyznacznika, który dokładnie sprecyzuje charakter wina. Określenie zawartości cukru czy szczepu nie da nam jednoznacznej odpowiedzi o końcowym smaku wina. Dla każdego regionu wino wytrawne lub półsłodkie może oznaczać coś nieco innego, inaczej patrzą na tę kwestię Francuzi, inaczej choćby Austriacy. Ze względu na zwartość pektyn wino oznaczone jako wytrawne może smakować słodkawo, a na jego odbiór przez nasze kubki smakowe ma wpływ zawartość garbników oraz alkoholu. Próbowanie zatem win różnego rodzaju otworzy nas na nowe doznania i poszerzy kulinarną perspektywę.
Co warto wiedzieć, udając się do winiarni?
Wino czerwone powstaje z czerwonych winogron, które u nas nazywa się najczęściej czarnymi. Przetrzymywanie moszczu w trakcie fermentacji wraz z skórkami powoduje przeniknięcie barwnika. Jego kolor może być purpurowy, niebieskawy, ceglasty, wiśniowy, rubinowy lub bordowy - zależy to od wielu czynników wyżej wymienionych, a także od tego w jakich beczkach leżakuje. Te cięższe warto napowietrzyć przed piciem, czyli otworzyć pół godziny przed serwowaniem. Wino czerwone zawiera ogromna ilość antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki. Podaje się je w temperaturze ok 16 stopni, dlatego lepiej jest przechowywać je w piwniczce lub przynajmniej spiżarni bez ogrzewania. Kieliszek czerwonego wina świetnie wpływa na układ krwionośny i trawienny. Wina białe również nie wyglądają jednakowo - może mieć kolor od niemal przeźroczystego, przez słomkowe, zielonkawe, aż po żółte i herbaciane. Ze względu na swoją rześkość najlepiej smakują schłodzone, ale nie do 6 stopni, jak często chłodzą nasze lodówki, a do około 10/11. Po wyjęciu z lodówki warto jest zatem odczekać chwilę przed podaniem.
Sprawdź na naszym blogu: Sprawdź jak przechowywać wino?
Wino różowe - niedoceniane, a warte włączenia do naszego jadłospisu
Butelka wina różowego zawsze powinna znajdować się w Twoim zbiorze. Powstaje ono z czerwonych (czarnych) winogron, sekretem jego delikatnej barwy jest krótka maceracja moszczu ze skórkami. Po lekkim zabarwieniu oddziela się je, a rezultatem będzie wino z soku winogronowego. W zależności od długości poszczególnych etapów wino może mieć kolor od jasnego, łososiowego, przez pudrowy róż po niemal jasno czerwony, ale wyraźnie przeźroczysty. Ma wyraźny aromat czerwonych owoców, np. czerwonej albo czarnej porzeczki, a jednocześnie jest świeższe niż choćby czerwone wino półwytrawne, dlatego lepiej nadaje się jako orzeźwiający trunek. Pij je schłodzone, a uzyskasz pełnię smaku, idealnie zbalansowaną słodycz wina i pożądane ugaszenie pragnienia.
Wino czerwone podajemy w kieliszkach dużych, o pękatej czaszy, czasem zwężanej ku górze. Wino białe w kieliszkach smukłych, na długiej nóżce, a lekkie, różowe w takim o węższej i krótszej czaszy. Więcej o prawidłowej formie podawania wina znajdziesz na naszym blogu: Jakie wybrać kieliszki do wina białego, czerwonego lub szampana?
Kup najlepsze wino w sklepie internetowym Schronisko Bukowina
Najwyższej jakości czerwone wina, białe i różowe, a także wina musujące znajdziesz w sklepie Schronisko Bukowina w przystępnych cenach. Nasz sklep z winem online proponuje Ci szeroki wybór polskich trunków, takich jak wino Libiąż, nagradzane i doceniane przez smakoszy, które idealnie nada się na prezent dla bliskiej osoby, czy też wina z winnicy Turnau. Jeśli szukasz wina bezalkoholowego, w naszej ofercie znajdziesz najlepsze wina czerwone 0%, które dopełnią cięższe dania, oraz rześkie wina białe bezalkoholowe. Świeże wino, pachnące cytrusami, owocami leśnymi bądź wanilią będzie wybornym dodatkiem do Twojej kuchni. Wytrawne wina z naszej oferty nie tylko nadadzą elegancji i jakości podawanym przez Ciebie trunkom, ale świetnie nadają się także jako dodatek do gotowania, m.in. przy pysznych daniach kuchni włoskiej (sprawdź artykuł: Wino do gotowania - jak używać wina w kuchni?). Słodkie wina warto podawać np. przy okazji serwowania tortu na urodzinach, ale możesz je spożywać także do serów o średniej ostrości lub też ryb. Szybka dostawa i gwarancja właściwego pakowania naszych przesyłek sprawią, że możesz cieszyć się doskonałym smakiem tego fantastycznego trunku, bez wychodzenia z domu.
Przekonaj się o naszej jakości - sprawdź wszystkie kategorie w sklepie z winem: