Facebook Pixel

Sery góralskie

Góralskie sery to jedna z przekąsek, którą często można spotkać na polskich stołach. Niepowtarzalny, oryginalny smak przypomina nieco żółte sery, jednak jest w nim coś, co sprawia, że serki podhalańskie są o wiele bardziej wyjątkowe. Oscypki z mleka owczego mają specyficzny słonawy posmak, z kolei te produkowane z mleka krowiego są o wiele bardziej delikatne. Najbardziej wybredni smakosze nie mogą oprzeć się korbaczom wędzonym. 

Oscypek, czyli najbardziej charakterystyczny góralski ser

Oscypek to najbardziej znany góralski ser. To produkt sezonowy, dostępny od maja do września, kiedy to owce znajdują się na wypasie na halach. Wyrabiany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego i krowiego. Ważne jest tutaj zachowanie odpowiednich proporcji. Aby można było nazwać dany ser oscypkiem, proporcje muszą być odpowiednio zrównoważone. W składzie sera powinno być 70% mleka owczego i 30% mleka krowiego.

Jakie są odmiany serów góralskich?

Jednym z najbardziej znanych góralskich przysmaków jest oscypek wrzecionowaty. Powstaje z mleka owczego, z zewnątrz ma brązową barwę, natomiast w środku jest jasny. Przekąską, od której ciężko się oderwać są “korboce” nazywane inaczej makaronem lub nitkami . Ich smak jest o wiele bardziej delikatniejszy od oscypków, gdyż powstają z mleka krowiego. Innym popularnym wyrobem prosto z Podhala jest gołka, określana inaczej jako ser gazdowski, również powstaje na bazie mleka krowiego. Bryndza z kolei to ser charakteryzujący się lekko pikantnym smakiem, a bundz to rodzaj słodkawego twarogu.

Jakie składniki odżywcze zawierają sery owcze?

Sery wyprodukowane z owczego mleka mają mniej kazeiny, są one lepsze dla osób nietolerujących laktozy. Dodatkowo, bogate są w kwasy tłuszczowe nasycone oraz nienasycone omega 3, który obniża poziom cholesterolu we krwi. Oscypki to źródło witamin A,B, D i E oraz aminokwasów. 

Co sprawia, że kochamy serki góralskie?

Jedną z rzeczy, za które kochamy sery góralskie jest fakt, że są one zdrowe i ekologiczne. Powstają według tradycyjnej, przekazywanej z pokolenia na pokolenie receptury. Mleko, z którego są wytwarzane pochodzi od krów lub owiec gospodarza. Skład serów jest prosty, pozbawiony konserwantów, barwników i polepszaczy. Ich niepowtarzalny aromat zawdzięczamy naturalnemu sposobowi wędzenia. 

Gdzie kupić najlepsze sery z Podhala?

Regionalne przysmaki z gór oraz oscypki z certyfikatem możesz zamówić w sklepie internetowym Schronisko Bukowina. Góralskie sery pakowane są hermetycznie, dlatego masz pewność, że dotrą do Ciebie nienaruszone. W naszej ofercie można znaleźć serki prosto z Podhala pakowane po 3 i 10 sztuk, małe i średnie oraz korbacze. W sezonie od maja do września prowadzimy sprzedaż oscypków z certyfikatem. 

Korbacze idealne na przekąskę

Korbacze to przysmak, który ciężko przestać jeść. Serowe nitki powstają z mleka krowiego, za sprawą którego są one bardziej elastyczne. Dzięki temu z łatwością można je rozrywać na mniejsze nitki. To idealna przekąska dla maluchów oraz najbardziej wybrednych smakoszy. Te “góralskie makarony”  świetnie sprawdzą się jako aperitif podczas imprez i spotkań w gronie znajomych.

Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 7

na stronę
Desc
  1. Oscypek z certyfikatem

    Ser oscypek z certyfikatem

    55,00 zł
  2. Serki są pakowane próżniowo

    Serki górskie 10 sztuk

    20,00 zł
  3. Rabat -10% Ser górski z żurawiną

    Ser górski z żurawiną

    Od 10,80 zł Regular Price 12,00 zł

    Do 22,50 zł Regular Price 25,00 zł

  4. Bryndza owczo-krowia zrobiona jest w połowie z mleka owczego i w połowie z mleka krowiego

    Bryndza owczo-krowia 220 g

    19,00 zł
  5. Ser po wędzeniu pakowany jest próżniowo

    Ser z gór wędzony średni krowi

    12,00 zł
  6. Trzy małe serki na grilla zapakowane są próżniowo

    Serki z gór małe3x wędzone

    7,00 zł
Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 7

na stronę
Desc