Babka prosto z WłochBabka prosto z Włoch

Parmezan - oryginalny włoski parmezan Parmigiano Reggiano

Ser Parmigiano Reggiano - Zarpellon 200 g
37 punktów
37,99 zł
200 g
Tylko naturalne składniki
Tylko naturalne składniki
Ser Parmezan - Parmigiano Reggiano 100 g
19 punktów
19,19 zł
100 g
Tylko naturalne składniki
Tylko naturalne składniki
Tarty Parmezan włoski ser Parmigiano Reggiano - Ambrosi
17 punktów
17,09 zł
60 g
Tylko naturalne składniki
Tylko naturalne składniki
Włoski ser Parmigiano Reggiano Ambrosi
44 punkty
44,69 zł
200 g
Tylko naturalne składniki
Tylko naturalne składniki
Parmezan 30 miesięczny
42 punkty
42,79 zł
250 g
Tylko naturalne składniki
Tylko naturalne składniki
Batony z sera parmezan - GranTerre
17 punktów
17,39 zł
Produkt niedostępny
Parmezan 40-miesięcy - Parmigiano Reggiano
42 punkty
42,79 zł
Produkt niedostępny
Tarty parmezan Briciolo - Zaparellon 100 g
15 punktów
15,69 zł
Produkt niedostępny
Ser parmezan Gran Soresina - Latteria Soresina 200 g
26 punktów
26,69 zł
Produkt niedostępny
Ser Parmigiano Reggiano DOP w kostce - Cubetti
20 punktów
20,99 zł
Produkt niedostępny
Parmezan DOP 12 miesięcy - Metro Chef
132 punkty
132,09 zł
Produkt niedostępny
Parmezan 12-miesięczny
31 punktów
31,39 zł
Produkt niedostępny
Parmezan 30 miesięcy  tarty
13 punktów
13,29 zł
Produkt niedostępny
Parmezan to oryginalny włoski produkt Parmigiano Reggiano. Ser dojrzewa minimum rok.
31 punktów
31,29 zł
Produkt niedostępny

Jednym z najbardziej znanych wśród włoskich serów jest parmezan. Powstaje z mleka surowego pochodzącego od krów karmionych jedynie trawą i sianem. Produkowany jest w kształcie dużego okręgu i może być przechowywany nawet przez kilka lat. Starty parmezan świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup, makaronów oraz sałatek. W naszej internetowej spiżarni nie mogło zabraknąć również prawdziwego specjału, jakim jest ser Parmigiano Reggiano. W sklepie internetowym Schronisko Bukowina znaleźć można włoskie produkty całkowicie naturalne, pozbawione polepszaczy i konserwantów. Artykuły sprowadzane są bezpośrednio z Włoch z okolic Parmy. 

Jak wygląda proces produkcji parmezanu?

O niepowtarzalnym smaku tego sera decyduje mleko pochodzące od krów rasy Reggiana. Ich żywienie określone jest przez pewne nakazy i ograniczenia. Mogą one być karmione jedynie trawą i sianem o konkretnym składzie. Zebrane mleko przelewane jest do miedzianych wanien, a następnie podgrzewane do odpowiedniej temperatury. Wilgotny nabiał wkłada się do specjalnej formy, na której wytłoczony zostaje stempel dopuszczający wyrób jako Parmigiano Reggiano. Tak przygotowany ser umieszczony zostaje w solance na 90 dni, po czym leżakuje, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Prawidłowo wytworzony parmezan powinien być twardy i zbity w środku. 

Jak rozpoznać prawdziwy parmezan?

Podczas produkcji oryginalny włoski parmezan zostaje odpowiednio oznaczony stemplem opatrzonym słowami “Parmigiano Reggiano” oraz numerem identyfikacyjnym serowarni i datą produkcji. Na serowym krążku powinien znajdować się znak identyfikacyjny oraz znak zgodności z DOP nadany przez organ nadzorujący UE.

Czy parmezan jest zdrowy?

Ser parmezan słynie z niepowtarzalnego smaku i aromatu. Świetnie sprawdzi się również, jako składnik diety. Jak to możliwe? W 100 g włoskiego sera znajduje się spora ilość białka oraz tłuszczu, który jest łatwo przyswajany przez ludzki organizm. Kryje on w swoim składzie wartości odżywcze oraz witaminy - A, B12 i B2 , a także wapń, fosfor, czy magnez. Co ciekawe, ser parmezan parmigiano reggiano może być spożywany przez osoby cierpiące na nietolerancję białka krowiego, ponieważ nie zawiera laktozy. To zdrowa żywność, która sprawdzi się w diecie sportowców oraz kobiet w ciąży.

Jak jeść serowy przysmak?

Można zetrzeć go na tarce i dodać w formie posypki do makaronu, zapiekanki, czy zupy. Najlepiej jednak ucierać go tuż przed podaniem, ponieważ może szybko stracić swój smak. Świetnie komponuje się z warzywami, owocami oraz mięsem. Doskonale smakuje podany, jako przekąska do wina.

Jak go przechowywać, by zachował świeżość ?

Niska zawartość wody sprawia, że jest to ser twardy z elastycznym i sprężystym miąższem. Dzięki zwartej konsystencji może być przechowywany przez długi okres. To jedna z jego zalet, która wpłynęła na jego sporą popularność. Włoski rarytas zapakowany próżniowo można przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy. Po jego otwarciu należy trzymać go w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza. Przysmak zachowa swoją świeżość jeśli owiniemy go gęstym woskowatym papierem lub folią.

Potrzebujesz więcej?

Zapytaj o ofertę hurtową

Potrzebujesz więcej?

Zapytaj o ofertę hurtową