Oliwki
Oliwki to nie tylko skarb kuchni śródziemnomorskiej, ale także źródło witamin i mikroelementów potrzebnych dla zdrowia. Jedną z ich zalet jest fakt, że są one niskokaloryczne, a dzięki swoim właściwościom wspomagają trawienie. Oliwki mają niepowtarzalny smak i świetnie sprawdzą się jako lekka przekąska i dodatek do dań.
Czy oliwki są zdrowe?
Osoby spożywające oliwki nie muszą martwić się o swoją figurę. Porcja 100 g oliwek wynosi 125 kcal. Owoce te zawierają witaminu z grupy B, które są istotne dla zachowania prawidłowych funkcji skóry oraz przemiany materii. W swoim składzie zawierają także antyoksydanty takie jak: witaminę A,C oraz E. Rolą tych witamin w naszym organizmie jest ochrona przed działaniem wolnych rodników oraz opóźnienie procesów starzenia. Oprócz tego smakosze oliwek mogą mieć pewność, że ich dieta bogata będzie w fosfor, żelazo, potas i błonnik.
Rodzaje oliwek
Miejscem, z którego pochodzą oliwki są rejony Morza Śródziemnego. Drzewo oliwne bardzo powoli rodzi swoje pierwsze owoce. Zakwita na przełomie lutego i marca, natomiast oliwki dojrzewają w okresie od października do grudnia. Kolor oliwek sygnalizuje moment zbiorów. Najmniej dojrzałymi oliwkami są oliwki zielone, następnie zbierane są oliwki brązowe oraz czarne. Smak świeżych owoców jest cierpki i gorzki, dlatego też aby nadawały się one do spożycia, najpierw poddaje się je fermentacji.
Dlaczego warto jeść oliwki?
Zanim oliwki zostaną przeznaczone do spożycia są najpierw kiszone. Z tego też względu posiadają wiele zalet: wpływają prawidłowo na funkcjonowanie jelit oraz wspomagają florę bakteryjną. Osoby, które często sięgają po oliwki mają wyższy poziom serotoniny we krwi. Z kolei oliwa znajdująca się w oliwkach posiada właściwości przeciwmiażdżycowe oraz zawiera polifenol, który działa przeciwutleniająco. Jedzenie oliwek może wpływać pozytywnie na naszą odporność, a nawet zapobiegać rozwojowi raka mózgu.
Do czego można dodać oliwki?
Oliwki to idealna zdrowa przekąska, którą możesz zaserwować podczas spotkań z przyjaciółmi. Możemy wybrać to, co naprawdę lubimy. Do wyboru mamy oliwki z pestkami, wydrylowane, oliwki nadziewane. Oliwki są doskonałym dodatkiem do wielu potraw m.in.: pizzy, czy sałatki greckiej. W subtelny sposób podkreślają smak białych serów oraz dań makaronowych.
Oliwki włoskie dostępne w ofercie naszego sklepu internetowego Schronisko Bukowina, pochodzą od najlepszych sprawdzonych dostawców, dzięki temu możemy zagwarantować najwyższą jakość produktów.