Facebook Pixel

Blog

  1. Czarne i zielone oliwki - czym się różnią, jakie mają właściwości?

    Czarne i zielone oliwki - czym się różnią, jakie mają właściwości?

    Śródziemnomorska kuchnia słynie na cały świat ze względu na swoje unikalne połączenie naturalności, zdrowia i bogactwa smaku. Zdecydowana większość dań opiera się na świeżych warzywach, owocach, pysznych, lokalnych serach oraz rybach. Jednym z najbardziej kojarzonych z południem produktów spożywczych są oliwki, które również w naszych domach są już dziś oczywistym dodatkiem do sałatek oraz wielu dań na ciepło, choćby makaronów. Wiele krajów śródziemnomorskich słynie z ich produkcji, a jednym z największych producentów oliwek i oliwy z oliwek są Włochy, gdzie gaje oliwne są nieodłącznym elementem kultury.

    Czytaj więcej »
  2. Włoszczyzna skąd pochodzi nazwa, poznaj właściwości i z jakich warzyw się składa?

    Włoszczyzna skąd pochodzi nazwa, poznaj właściwości i z jakich warzyw się składa?

    Bez włoszczyzny właściwie nie wyobrażamy sobie gotowania. Każda osoba przyrządzająca obiady w domu ma ją pod ręką w formie świeżej lub mrożonej. Doskonałym dodatkiem poprawiającym smak gotowanych potraw jest także ta suszona. Skąd właściwie wzięła się włoszczyzna, dlaczego jest tak popularna i o co chodzi z tą nazwą?

    Czytaj więcej »
  3. Panzerotti - przepis na znakomite włoskie pierogi

    Panzerotti - przepis na znakomite włoskie pierogi

    Pierogi kojarzą się głównie z tradycyjną polską kuchnią, jednak przysmak ten występuje także w rozmaitych wersjach w różnych zakątkach świata. I tak możemy wymienić indyjskie samosy, gruzińskie chinkali, czy litewskie kołduny, ale także włoskie panzerotti. I to o nich dzisiaj będzie mowa. Czym wyróżniają się pierożki z Italii? W artykule znajdziecie odpowiedź na to pytanie oraz poznacie kilka sprawdzonych przepisów na ten rarytas.

    Czytaj więcej »
  4. Piadina romagnola - przepis na popularny włoski street food

    Piadina romagnola - przepis na popularny włoski street food

    Przez jednych nazywane meksykańskimi tortillami, przez drugich polskimi podpłomykami. O czym mowa? Chodzi o popularny włoski street food, czyli piadiny! To fantastyczna propozycja na kolację lub szybki lunch. Ich przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, a ich smak wprost zwala z nóg! Zaletą piadiny jest to, że idealnie komponuje się z wszelkiego rodzaju dodatkami - na słodko i na słono. Chcecie dowiedzieć się więcej o tym włoskim przysmaku? W artykule znajdziecie również przepis na tę doskonałą przekąskę.

    Czytaj więcej »
  5. Wypróbuj orzeźwiające włoskie drinki na upalne lato

    Wypróbuj orzeźwiające włoskie drinki na upalne lato

    Włoska kuchnia kojarzy nam się głównie z popularnymi przysmakami takimi jak pizza, kawa oraz doskonałe desery. To jednak nie wszystko, bo Włosi słyną także z wyśmienitych drinków wyrażających styl włoskiego dolce vita. Jakie alkohole chętnie pija się w słonecznej Italii? W poniższym artykule dowiecie się więcej o alkoholowych trunkach oraz znajdziecie przepisy na kilka włoskich specjałów.

    Czytaj więcej »
  6. Wino do gotowania - jak używać wina w kuchni?

    Wino do gotowania - jak używać wina w kuchni?

    Wino jest zarówno znakomitym trunkiem, jak i również niezwykłym dopełnieniem wielu potraw. Sprawdza się doskonale jako element dania, które winnemu dodatkowi zawdzięcza wykwintny smak i aromat, przez co niejednokrotnie wykorzystywane jest podczas przyrządzania posiłków przez znakomitych kucharzy. Wybór tego trunku nadaje daniom wyrazistości i charakteru, ale jednocześnie ich nie przytłacza. Jak zatem dobrać wino, które spełni swoją rolę w różnych zadaniach? Co możemy zrobić, aby używając wina w kuchni maksymalnie wykorzystać jego wszystkie właściwości? Odpowiedzi na pytania jak podkręcić smak potraw doprawiając je winem, znajdziecie poniżej. 

    Czytaj więcej »
  7. Wybierasz się na grzybobranie? Jak zbierać grzyby i które zdecydowanie omijać?

    Wybierasz się na grzybobranie? Jak zbierać grzyby i które zdecydowanie omijać?

    Grzybobranie to forma spędzania wolnego czasu. Chodzenie po lesie w poszukiwaniu grzybów sprawia, że możemy poczuć się bardziej zrelaksowani i wyciszeni. Największą satysfakcję odczuwamy, gdy naszym oczom ukaże się prawdziwy okaz! Jeśli jednak nie znamy się za dobrze na rodzajach grzybów, powinniśmy uważać na to, co wkładamy do koszyka, aby uniknąć zatrucia. Poznajcie zasady bezpiecznego grzybobrania.

    Czytaj więcej »
Posts loader