Facebook Pixel

Blog

  1. Rodzaje i gatunki serów - poznaj klasyfikację serów

    rodzaje serów, klasyfikacja, typy

    Sery to żywność, która gości na naszych stołach od wieków. Urozmaica nasze śniadania, dodaje smaku potrawom, idealnie komponuje się z winem oraz dostarcza wartości odżywczych do naszego organizmu. Obecnie na świecie istnieje około 4 tysięcy gatunków sera! W zapasach internetowej spiżarni Schroniska Bukowina mieści się wiele gatunków tego przysmaku.

    Czytaj więcej »
  2. Spaghetti Napoli - oryginalny włoski przepis na neapolitański sos do makaronu

    spaghetti napoli

    Włoska kuchnia słynie z prostych, szybkich i niesamowicie smacznych potraw. Jedną z nich jest popularne spaghetti. Wystarczy zaledwie kilka chwil, aby na naszym talerzu powstało kulinarne arcydzieło. Dlaczego włoskie jedzenie jest tak dobre? Sekret tkwi w najwyższej jakości produktach. Dzięki temu zwykły makaron z sosem pomidorowym to prawdziwy festiwal smaków. 

    Czytaj więcej »
  3. Włoskie desery - poznaj najlepsze słodkości z Italii

    włoskie desery

    Włochy to z pewnością kraj, w którym można się zakochać. To nie tylko piękna architektura, ale również smaczne jedzenie. Kuchnia włoska kojarzy nam się głównie z makaronami i pizzą, jednak Włochy słyną także z pysznych deserów! Ukoronowaniem tradycyjnego włoskiego obiadu jest skosztowanie słodyczy. Italia to prawdziwy raj dla łasuchów. 

    Czytaj więcej »
  4. Rodzaje makaronów - poznaj typy włoskich i światowych makaronów

    rodzaje makaronów - poznaj włoskie i światowe rodzaje

    Na świecie istnieją różnorakie rodzaje makaronów. Różnią się między sobą kształtem, grubością oraz zastosowaniem. Niektóre z nich posiadają rozmaite składniki, dlatego też dobrze jest znać ich odmienne wartości odżywcze. Niezaprzeczalnie makaron wiedzie prym w kuchni włoskiej. Jest to produkt, który stanowi podstawę wielu dań. Typ makaronu decyduje o tym, jaki sos będzie się z nim najlepiej komponował oraz jaka metoda gotowania jest idealna. 

    Czytaj więcej »
  5. Kuchnia Polska - tradycyjne dania i polskie potrawy regionalne

    tradycyjna polska kuchnia, dania regionalne

    Polska kuchnia kształtowała się przez wiele lat. Stanowi ona połączenie lokalnych tradycji oraz wpływów kulinarnych różnych narodowości, które zamieszkiwały Rzeczpospolitą. Polskie potrawy zazwyczaj kojarzą się z tłustymi i ciężkostrawnymi posiłkami, na których przygotowanie trzeba poświęcić trochę więcej czasu. Mimo to, nasze tradycyjne polskie potrawy są tak różnorodne i tak smaczne, że zachwycą każdego. 

    Czytaj więcej »
  6. Sałatka na grilla - 4 proste przepisy na lekkie i pyszne sałatki

    4 proste przepisy na lekkie i pyszne sałatki na grilla

    Grill to nie tylko pyszne mięsa i wędliny. Będące na topie lekkie sałatki na grilla prezentują się wspaniale na ogrodowym stole i świetnie komponują z dymnym aromatem pieczonego mięsa. Ale suto zastawiony stół będzie zawierał szeroką gamę smaków, które zadowolą każdego z gości.

    Czytaj więcej »
  7. Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?

    jak zrobić idealne ciasto na pierogi

    Pierogi zna każdy obcokrajowiec odwiedzający Polskę. Ich smak jest różnorodny i oryginalny, dlatego też pierogi są sztandarowym daniem kuchni polskiej. Na czym polega ich fenomen? Dlaczego pierogi mają tylu zwolenników? W czym tkwi ich sekret? Odpowiedź jest tylko jedna - najważniejszym składnikiem w pierogach jest ciasto.

    Czytaj więcej »
Posts loader