Kiszone i Marynaty
Nasza specjalność – kiszone warzywa
Kiszenie warzyw to znany z dawien dawna sposób na przetwory. W naszych domach od zawsze na stołach pojawiały się kiszone warzywa i kojarzy nam się to ze świątecznymi spotkaniami rodzinnymi. Latem nasze mamy i babcie przygotowywały kiszonki i półki w naszych domowych spiżarniach wprost uginały się od słoików, w których znajdowały się kiszone ogórki czy kiszona kapusta. Przez lata obserwowaliśmy, jak robią to nasze mistrzynie i dziś z dumą możemy powiedzieć, że kiszonki, to jedna z naszch specjalności. Wszystko zaczyna się od dobrego produktu. Mamy dużo szczęścia, bo w naszym regionie mamy dostęp do najwyższej jakości warzyw z naturalnych upraw, do których nie używa się sztucznych nawozów, które mogłyby niekorzystnie wpłynąć na jakość i smak uprawianych warzyw. Selekcjonujemy najlepsze okazy, które umieszczamy w naszych słoikach.
Sekretem ostatecznego smaku jest sztuka przyprawiania i przygotowania odpowiedniej zalewy. Ale to już nasza słodka tajemnica. Jej rąbek uchylamy oferując Ci nasze ogórki kiszone, kapustę i wiele innych wspaniałych kiszonek. Zajrzyj do nas i wybierz coś wyjątkowego dla siebie i Twoich bliskich.
Wyjątkowy smak kiszonych warzyw
Domowe kiszonki to produkt bardzo popularny i lubiany w polskiej kuchni. Już same w sobie mogą stanowić proste, zdrowe przekąski. Kto nas nie lubi sięgnąć po prostą przekąskę pod postacią ogórka kiszonego? Ale kiszone warzywa możesz wykorzystać do przygotowania wyjątkowych, smacznych dań. Kiszoną kapustę użyj do przygotowania nietypowej tarty wytrawnej. Na kruchy spód połóż zasmażaną z suszonymi grzybami lub żurawiną kapustę, przykryj ją cienki paskami ciasta układanego w kratkę i wrzuć do piekarnika na 40 minut w temperaturze 180 stopni. Kiszone warzywa wykorzystaj do przygotowania różnego rodzaju sałatek warzywnych. Wiemy, że w niektórych regionach Polski nasza tradycyjna sałatka warzywna z marchewki, pietruszki, ziemniaków, jajek, selera i groszku konserwowego, wzbogacona jest o ogórki kiszone.
Wybierz nasze ze Schroniska Bukowina i wykorzystaj prawdziwy smak kiszonek. Innym sposobem na wykorzystanie kiszonek może być przygotowanie pasztecików z ciasta francuskiego z farszem na bazie kiszonek. Taka słona przekąska to świetny pomysł na drobne przyjęcie czy rodzinne spotkanie świąteczne.
Sięgaj po zdrowie z naszymi kiszonkami
Kiszonki to idealny sposób na przemycenie wartościowych składników odżywczych do Twojego organizmu. Mówi się, że kiszonki to naturalny probiotyk, a na to miano zasłużyły dzięki dużej zawartości kwasu mlekowego. Ale kwas mlekowy to nie wszystko, co znajduje się w tej kopalni zdrowia. Kiszone warzywa to także bogactwo witamin z grupy B, które ułatwiają trawienie białek oraz pomagają w regulowaniu metabolizmu. Jeśli zależy Ci na dobrej cerze i mocnych włosach, to kiszonki powinny znaleźć się na Twojej liście codziennego menu.
Czy wiedziałeś, że w kiszonej kapuście jest znacznie więcej witaminy C niż w cytrynie? Dlatego kiszonki warto zjadać w okresie wzmożonych zachorowań na przeziębienie i grypę, kiedy potrzebujesz wzmocnić swoją odporność. Kiszone warzywa świetnie oczyszczają organizm z toksyn i pasożytów. Spróbuj regularnie sięgać po ogórki kiszone albo kapustę, podpijaj wodę spod ogórków, a bardzo szybko odczujesz różnicę w samopoczuciu.