Czarny tydzień!Czarny tydzień!

Ocet jabłkowy - naturalne, ekologiczne, bio

Ocet jabłkowy z atomizerem - Andrea Milano
11 punktów
11,69 zł
250 ml
Ocet jabłkowy ekologiczny - Denigris
13 punktów
13,89 zł
500 ml
Ocet jabłkowy niepasteryzowany z hibiskusem 250 ml
23 punkty
23,79 zł
250 ml
Tylko naturalne składniki
Tylko naturalne składniki
Ocet jabłkowy w sprayu - Ponti
17 punktów
17,09 zł
250 ml
Włoski ocet jabłkowy- Due Vittorie
26 punktów
od 26,59 zł
Ocet jabłkowy BIO - De Negris
23 punkty
23,49 zł
500 ml
Ocet jabłkowy włoski Mautner Markhof 500 ml
21 punktów
21,29 zł
500 ml
Tylko naturalne składniki
Tylko naturalne składniki
Ocet jabłkowy- Carandini
21 punktów
21,89 zł
1000 ml
Ocet jabłkowy - Andrea Milano 500 ml
12 punktów
12,79 zł
Produkt niedostępny
Ocet jabłkowy niepasteryzowany 250 ml
22 punkty
22,00 zł
Produkt niedostępny
Ocet jabłkowy- Andrea Milano
7 punktów
7,09 zł
Produkt niedostępny

Ekologiczny ocet jabłkowy - poznaj jego tajemnice

Ocet jabłkowy to produkt, którego nie może zabraknąć w Twojej kuchni! Dlaczego? Bo nie tylko urozmaici smak Twoich potraw, ale także pozytywnie wpłynie na Twoje zdrowie. W naszym sklepie internetowym Schronisko Bukowina znajdziesz naturalne octy jabłkowe bez dodatku zbędnych konserwantów, czy siarczynów, uzyskane z fermentacji soku jabłkowego, a nie innych surowców. Dostępne w naszej ofercie octy jabłkowe powstają w sposób tradycyjny - dzięki fermentacji w drewnianych beczkach posiadają o wiele bardziej doskonały smak i aromat niż te, produkowane za pomocą nowoczesnej technologii. U nas znajdziesz octy, które nie są poddawane filtracji czy destylacji, dlatego na dnie ich butelki może wytrącić się naturalny osad owocowy, który nie świadczy o zepsuciu produktu. Poznaj nasze włoskie octy jabłkowe, posiadające certyfikaty rolnictwa ekologicznego, zamknięte w szklanych eleganckich buteleczkach o rożnych pojemnościach. 

 

Jak powstaje ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy powstaje w procesie fermentacji soku jabłkowego. Aby przebiegł on pomyślnie, niezbędny jest udział bakterii należących do rodziny Acetobacter. Na początku sok jabłkowy poddawany jest fermentacji alkoholowej, w której to cukry zawarte w soku są przekształcane przez alkohol w żywe drożdże. Co dzieje się dalej? Alkohol poddawany jest dalszej fermentacji, tym razem przez bakterie octowe, które z kolei zmieniają go w kwas octowy, będący głównym składnikiem octu. W trakcie produkcji octu na powierzchni powstaje tzw. matka octowa, która za sprawą tlenu przekształca alkohol w kwas octowy. Jak długo trwa proces fermentacji octowej? Może on zając od kilkunastu tygodni, do kilku miesięcy, w zależności od warunków panujących w fermentującym się soku.

Jakie jabłka wykorzystuje się do produkcji octu jabłkowego?

Do produkcji octu jabłkowego stosuje się różne odmiany jabłek, jednak niektóre z nich o wiele lepiej sprawdzają się do tego celu, ponieważ mają odpowiednie właściwości i smak. Aby uzyskać dobrej jakości ocet używa się całych owoców, soczystych i aromatycznych. Najlepiej, aby pochodziły one z ekologicznych upraw i nie były skażone chemikaliami. Do produkcji octu wykorzystuje się naturalne jabłka np. papierówki, kronselki, antonówki, zimowe bojkny, czy szare renety lub odmiany jona gold.

Najważniejsze właściwości octu jabłkowego

Ocet jabłkowy to przede wszystkim doskonałe źródło związków polifenolowych oraz kwasów organicznych – takich jak octowy, jabłkowy, galusowy, kawowy, kumarowy, czy chlorogenowy. Ten pierwszy wykazuje właściwości antybakteryjne i antyseptyczne. Kwas jabłkowy to silny przeciwutleniacz – niweluje działanie wolnych rodników, które przyspieszają proces starzenia się organizmu.

Zawarte w occie jabłkowym pektyny ograniczają wchłanianie się cholesterolu, regulują ciśnienie krwi czy pomagają w walce z zaparciami. Witamina E zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, ma korzystny wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku czy zmniejsza ryzyko pojawiania się zakrzepów. Obecna w occie witamina A jest kluczowa dla procesów odpornościowych oraz odpowiada za dobry stan skóry, włosów i paznokci.

Co więcej, ocet jabłkowy to także źródło enzymów, aminokwasów, żywych kultur bakterii, niezwykle cennych witamin z grupy B czy witaminy K. W jego składzie znaleźć również można takie pierwiastki jak magnez, potas, krzem, wapń, chlor czy sód.

To właśnie szereg dobroczynnych właściwości octu jabłkowego sprawia, że od wieków jest to produkt ceniony i wykorzystywany na całym świecie.

Do czego używać octu jabłkowego?

Obecnie ocet jabłkowy to produkt, którego miejsce jest w kuchennych szafkach. To właśnie podczas gotowania najczęściej po niego sięgamy. Ten naturalny konserwant posiada charakterystyczny ostry zapach i kwaśny smak. Jego barwa jest bursztynowa lub delikatnie czerwona – ostateczny kolor zależy od tego, jaki rodzaj jabłek został wykorzystany do produkcji. Jak zatem wykorzystać ten naturalny produkt? Ocet jabłkowy doskonale sprawdza się w kuchni - można użyć go jako składnik marynaty do mięs oraz dressingu do sałatek. Sos na jego bazie doda wyrazistości warzywom. Ocet jabłkowy z powodzeniem możesz dodać do owocowych bądź warzywnych koktajli. Cierpki smak zniwelujesz, jeśli do napoju dodasz łyżeczkę miodu. Wypróbuj połączenie banana i szpinaku albo banana i truskawek.

To nie koniec pomysłów na to, jak w kuchni możesz wykorzystać ocet jabłkowy. Często jest to nieodzowny składnik barszczu czerwonego, zalewy do śledzi czy nawet słodkiej bezy! Zaskakujące, prawda?

Czym ocet jabłkowy różni się od innych octów dostępnych w sklepach?

Na sklepowych półkach znaleźć można szereg odmian octu. Czym na ich tle wyróżnia się ocet jabłkowy? Ocet to nic innego jak roztwór wodny kwasu octowego. Zazwyczaj jego stężenie waha się pomiędzy 4 a 10%. Ten jabłkowy, jak sama nazwa wskazuje, jest naturalnym produktem, który otrzymujemy w procesie fermentacji alkoholowej świeżych, dojrzałych jabłek.

Ocet ryżowy jest szczególnie popularny w kuchni azjatyckiej. Wytarza się go na bazie sake, czyli alkoholu ryżowego. Ma lekko słodkawy smak i jest doskonałym dodatkiem do dań słodko-kwaśnych. Ocet winny to rodzaj octu, który otrzymuje się w procesie fermentacji wina. Może mieć kolor biały lub czerwony, a najczęściej wykorzystywany jest w kuchni śródziemnomorskiej. 

Ocet balsamiczny jest włoskim produktem przyrządzanym z soku z winogron. Ma ciemnobrązową barwę i gęstą konsystencję. W kuchni włoskiej dodaje się go zarówno do dań wytrawnych, jak i deserów. Ocet spirytusowy zaś to jedna z najpopularniejszych odmian octu. Nie posiada walorów smakowych i zapachowych oraz ma bardzo ostry smak. Stosuje się go głównie do marynowania żywności.

Jak widać, każdy z tych octów ma inne zastosowania i do nieco innych celów służy. Nawet jeśli masz już w swojej kuchni kilka z wymienionych wyżej octów, nie oznacza to, że jabłkowy jest Ci zbędny. Wręcz przeciwnie – stosując go, jesteś w stanie uzyskać jeszcze lepsze kulinarnie efekty!

Jak rozpoznać ocet jabłkowy wysokiej jakości?

Ocet jabłkowy zawiera kwas galusowy, odpowiedzialny za jego kwasowość. Ta z kolei świadczy o wysokiej jakości octu, który powinien zawierać minimum 5% kwasu octowego. Po czym poznać dobry ocet jabłkowy? Po tym, że jest wykonany z naturalnych składników i bez dodatku konserwantów oraz barwników. Ważnym kryterium jest również jego proces produkcji - najlepsze są octy produkowane w sposób tradycyjny, gdzie dochodzi do fermentacji w otwartych kadziach ze stałym dostępem tlenu. Ocet jabłkowy wysokiej jakości powinien być charakteryzować się przejrzystym, lekko złotym kolorem oraz zrównoważonym smakiem pomiędzy kwasowością, a słodyczą.

Ile kalorii ma ocet jabłkowy?

Dobrze zbilansowana dieta w dużej mierze przekłada się na samopoczucie. Monitorowanie spożywanych kalorii to dobra praktyka, która pomoże w utrzymaniu zadbanej sylwetki. Ocet jabłkowy z całą pewnością nie znajduje się na liście wysokokalorycznych produktów – jedna łyżka tego płynu zawiera tylko 3 kcal.

Ocet jabłkowy na odchudzanie

Picie octu jabłkowego to rzekomo skuteczny sposób na pozbycie się zbędnych kilogramów. Czy to prawda? Odchudzanie jest złożonym procesem, w którym główną rolę odgrywa deficyt kaloryczny. Jeśli nie zmienisz swoich nawyków żywieniowych, to nie masz co liczyć na spektakularne efekty, nawet wypijając ocet szklankami.

Jest jednak prawdą, że picie octu jabłkowego może wspomagać odchudzanie. Ocet jabłkowy zawiera kwasy ułatwiające przetwarzanie produktów przemiany tłuszczów, a pektyny angażują enzymy trawienne i wywołują uczucie sytości. W efekcie uczucie głodu pojawia się rzadziej.

Aby sobie nie zaszkodzić, warto wiedzieć, by pić ocet jabłkowy rozcieńczony. Najbardziej skuteczne okazuje się spożywanie go rano na czczo. Zaleca się, także aby 2–3 razy dziennie przed głównymi posiłkami pić napój sporządzony z jednej łyżki octu jabłkowego i jednej szklanki wody. Kuracja nie powinna być długotrwała, aby nie obciążać błony śluzowej żołądka. Spadek wagi nie jest jedyną zaletą tej diety – dobrze działa także na wzmocnienie odporności czy poprawę pracy układu trawiennego. W razie jakichkolwiek skutków ubocznych należy ją natychmiast przerwać.

Czy ocet jabłkowy jest zdrowy?

Właściwości octu jabłkowego znane i doceniane były już przez starożytne cywilizacje. I choć obecnie znacznie częściej stosuje się go w kuchni, aniżeli w medycynie, to może pomóc w walce z licznymi dolegliwościami.

Ocet jabłkowy jest produktem, który zdecydowanie powinien pojawić się w jadłospisie osób, które chorują na cukrzycę. Zmniejsza on bowiem stężenie glukozy we krwi i zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. To także doskonały specyfik na leczenie bólu gardła domowymi sposobami. Wystarczy, że łyżkę stołową octu rozcieńczysz w szklance wody, a następnie wypłuczesz gardło przygotowaną mieszanką.

Ocet jabłkowy pomaga kontrolować nocne skurcze mięśni, których przyczyną jest niedobór potasu. Regularne spożywanie octu może wyeliminować ten problem. Sięgnij po ocet, jeśli borykasz się z zaparciami. Ten produkt doskonale kontroluje zakwaszenie w jelitach, zmniejsza stany zapalne, pobudza usuwanie gazów oraz zapobiega wzdęciom. Jednym słowem zbawiennie działa na układ pokarmowy. Ocet pomaga zachować odpowiedni poziom cholesterolu i wspiera rozkładanie tłuszczy.

Należy pamiętać, że octu jabłkowego nie powinny pić osoby, które cierpią miedzy innymi na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy, nadżerki przełyku oraz inne schorzenia, w wyniku których została uszkodzona błona śluzowa. Ocet jabłkowy w ciąży również nie jest zalecany. Dla swojego bezpieczeństwa najlepiej skonsultuj się z lekarzem, zanim rozpoczniesz kurację octową.

Nie tylko do jedzenia - zobacz, jak wykorzystać ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy to produkt o licznych zastosowaniach. Jeśli jesteś fanem naturalnych kosmetyków, to z powodzeniem możesz włączyć go do swojej pielęgnacyjnej rutyny. Jak zatem wykorzystać ten naturalnie mętny, bogaty w bioflawonoidy oraz związki polifenolowe specyfik?

Ocet jabłkowy na skórę

Ocet jabłkowy często stosowany jest jako remedium na trądzik. Pamiętaj, aby nigdy nie stosować go bez rozcieńczania – stężenie kwasu może podrażnić Twoją cerę. Aby przygotować naturalny tonik do skóry problematycznej, zmieszaj ocet z wodą w proporcji 1:3. Przemywaj roztworem twarz raz lub dwa razy dziennie.

Na włosy

Marzysz o zdrowych, gładkich i błyszczących włosach? Jeśli tak, to koniecznie przygotuj domową płukankę z octu jabłkowego. Wymieszaj 1–2 łyżki octu jabłkowego z litrem wody. Płucz włosy roztworem po uprzednim umyciu ich szamponem. W naturalny sposób przyspieszysz ich porost oraz zahamujesz przetłuszczanie się.

Wybierz ocet jabłkowy ze Schroniska Bukowina!

Nadal wahasz się, czy warto do Twojego jadłospisu wprowadzić ocet jabłkowy? Działanie tego produktu doceniane jest od tysięcy lat – doceń go i Ty! Ocet to produkt uzyskiwany za pomocą naturalnej fermentacji, który nie jest poddawany filtracji czy destylacji. Najlepszej jakości bio ocet jabłkowy od włoskich producentów, zamknięty w ekologicznej szklanej butelce znajdziesz w asortymencie naszej Spiżarni. Ruszaj na zakupy do naszego internetowego sklepu Schronisko Bukowina bez konieczności wychodzenia z domu!