Ryby wędzone
Ryby wędzone ze Schroniska Bukowina
Wędzenie ryb znane jest od wieków. Podobnie jak wędzenie produktów mięsnych, proces ten wydłuża przydatność spożycia wędzonego mięsa czy ryby. Pod wpływem wędzenia, ryby zmieniają swoją konsystencję i smak. Warstwa wierzchnia zostaje obsuszona, natomiast wnętrze pozostaje aksamitne i soczyste. Bardzo lubimy ryby i inne produkty w wersji wędzonej. Mamy to szczęście, że znajdujemy się w pięknym i czystym regionie, gdzie nasi zaprzyjaźnieni rolnicy mają swoje tradycyjne wędzarnie, w których przygotowują dla nas ryby. Wędzone ryby to niezwykłe bogactwo smaku i aromatu, które pochodzi prosto z natury. W Schronisku Bukowina doceniamy te skarby natury i po nie sięgamy. Dla nas takim skarbem są ryby, które znajdziesz w tej kategorii. Na naszych półkach czekają na Ciebie wędzone makrele, łososie, pstrągi oraz wiele ryb, które pochodzą z okolicznych hodowli. Znajdziesz tu ryby wędzone na zimno lub metodą wędzenia na gorąco. Przygotowaliśmy różnorodne smaki, z których z pewnością wybierzesz coś dla siebie.
Nasze sposoby na przygotowanie ryb wędzonych
Ryby często goszczą na polskich stołach, a przetwarzanie ryb pod postacią wędzenia, to bardzo popularny sposób na ich przygotowanie. Wędzenie ryb na zimno to pomysł na ryby, jeśli jesteś zwolennikiem delikatniejszych smaków. Takie ryby wędzone są w temperaturze w przedziale 20-28 stopni Celsjusza, a dym jest delikatny i rzadki. Ryby wędzone na zimno świetnie sprawdzą się jako baza do różnego rodzaju past kanapkowych na bazie twarogu. Wystarczy, że zmieszasz twarożek z rybą, drobno posiekaną cebulką i ulubionymi ziołami i gotowe. Do delikatnych ryb bardzo dobrze będzie pasował koperek lub natka pietruszki. Ale taka ryba może też po prostu ozdobić Twoje kanapeczki. Połóż niewielki kawałek takiej ryby na plasterku jajka ugotowanego na twardo w towarzystwie pasty warzywnej i przypraw. Będzie pięknie wyglądać i pysznie smakować.
Ryby wędzone na gorąco będą miały bardziej dymny i intensywny smak. To naturalne, ponieważ proces wędzenia przebiega w otoczeniu gęstego dymu i wysokiej temperatury. Takie ryby nadadzą intensywny smak Twoim potrawom i charakterystyczny wędzony posmak. Wykorzystaj takie ryby jako dodatek do sałatek na bazie sałaty, swojskich serów i pomidorków. Mocno wędzony smak ryby podkreśli smak placków ziemniaczanych z gotowanych ziemniaków. Wystarczy, ze puree ziemniaczane zmieszasz z rybą, jajkami i ziołami, a w kilka chwil masz gotowy smaczny obiad. Spróbuj dodać kilka kawałków wędzonej ryby do regionalnej, domowej pizzy. Zaskoczy Cię takie połączenie. Gotuj, jak nasi kucharze ze Schroniska Bukowina i wykorzystuj te same produkty, na których pracujemy w naszej restauracji.
Ryby z małopolskich wędzarni dla smaku i zdrowia
Ryby to jeden z najzdrowszych produktów pochodzenia zwierzęcego, pod warunkiem, że pochodzi z dobrych, sprawdzonych źródeł. Być może nie masz na co dzień okazji, żeby kupować świeże ryby, ale za to możesz zaopatrzyć się w nasze wędzone produkty rybne, które również mają wiele wartościowych wartości odżywczych.
Wędzenie ryb działa antyseptycznie i bakteriobójczo. Kupując nasze ryby wędzone masz pewność, że dostajesz najwyższej jakości produkt bez dodatku sztucznych konserwantów i barwników. Ciemny, charakterystyczny kolor nasze ryby zawdzięczają procesowi wędzenia w dymie, który pochodzi ze spalania drewna z drzew liściastych, specjalnie do tego przeznaczonych.