Musztardy
Domowa musztarda – sklep Schroniska Bukowina
Musztarda to jeden z najbardziej popularnych sosów, którego głównym składnikiem są nasiona gorczycy. Na początku musztardę podawano w charakterze deseru, stąd słynne powiedzenie „musztarda po obiedzie”. My Polacy uwielbiamy musztardę i bardzo często wykorzystujemy ją do przygotowania wielu potraw lub po prostu jako aromatyczny dodatek do gotowych dań. W Schronisku Bukowina znamy się na przetworach, dlatego na naszych półkach nie mogło zabraknąć sosu z ziaren gorczycy, czyli musztardy. Nasi specjaliści od przetworów mają dla Was różne rodzaje musztard. Musztarda stołowa, o łagodnym smaku, lub nieco bardziej intensywna i ostra musztarda pikantna, w typie dijon, które zamiast octu ma w składzie białe wino, czy musztarda rosyjska, która swoją pikanterię zawdzięczają dodatkowi czarnego, ostrego ziarna gorczycy. Dla osób, które preferują raczej delikatne i łagodne smaki też mamy coś odpowiedniego. To musztardy z dodatkiem miodu, które zachwycają swoim delikatnym, słodkawym smakiem i znane są z kremowej konsystencji.
Wykorzystaj naszą musztardę w swojej kuchni
Istnieje mnóstwo sposobów na wykorzystanie musztardy podczas przygotowania potraw. Nam musztarda kojarzy się z letnimi ogniskami i weekendami, podczas których przygotowujemy aromatyczne mięso nad ogniem. A czym byłaby kiełbasa upieczona na ognisku lub na grillu bez dodatku musztardy z gorczycy? Wybierz swoją ulubioną i dopełnij smak swoich grillowanych potraw. Musztarda posłuży Ci także do przygotowania sosów do sałatek. Zmieszaj oliwę, musztardę, ocet winny oraz ulubione przyprawy i dodaj taką mieszankę do prostej sałatki na bazie sałaty, świeżych pomidorów, sera typu feta, kiełków i oliwek. Taki musztardowy sos podkręci smak sałatki, a całe połączenie nabierze wyraźnego, niepowtarzalnego smaku.
Musztardę możesz wykorzystać do przygotowania marynaty do mięsa. Jeśli dodasz do niej oliwę i ulubione przyprawy, mięso zyska wyjątkowy aromat. Musztarda dodatkowo sprawi, że mięso po upieczeniu zyska wyjątkowo kruchą i delikatną teksturę. My lubimy także używać musztardy, jako dodatku do żółtych serów. Wypróbuj to połączenie. Najbardziej lubimy kontrasty, dlatego połącz ze sobą przeciwstawne smaki – do łagodnego sera dodaj wyrazistą, bardziej pikantną musztardę. Do serów o ostrym smaku dobierz musztardę, która jest lekka i łagodna.
Gorczyca i jej cudowne właściwości
Zawsze staramy się, aby to, co oddajemy w Wasze ręce było nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Warto sięgać po naszą musztardę, bo oprócz niepodważalnych walorów smakowych, musztarda ma wiele wartości odżywczych, które skrywają nasiona gorczycy. Musztarda – właściwości lecznicze? Dlaczego nie. Być może tego nie wiesz, ale zawarta w nasionach sinapina to wtórny metabolit, który charakteryzuje się właściwościami przeciwutleniającymi.
Gorczyca przysłuży Ci się, gdy miewasz problemy z niestrawnością. Musztarda dobrze sprawdzi się, jako dodatek to ciężkostrawnej kuchni lub pieczonych na grillu potraw. Jej smak, niejako przy okazji, może przysłużyć się Twojemu samopoczuciu. Musztarda ma również działanie antybakteryjne oraz pomaga obniżyć ciśnienie krwi.