Facebook Pixel

Powidła

Domowe przetwory kojarzą się wielu z nas z błogim dzieciństwem i babcią krzątającą się po kuchni. Przygotowane tradycyjnymi metodami i bez sztucznych ulepszaczy dżemy, konfitury i powidła smakują wspaniale i mimo swej prostoty, a może właśnie dzięki niej, cały czas są uwielbiane i wykorzystywane w kuchni zarówno przez dzieci, jak i przez dorosłych. Doskonale pasują do naleśników, ale też chałki czy chleba razowego.

Gdzie znaleźć naturalne wyroby?

Przygotowanie przetworów owocowych w domu wymaga sporego nakładu pracy. Powidła, w porównaniu do dżemu i konfitur, zawierają najmniej cukru, ale za to są bardzo pracochłonne i według tradycyjnych receptur robi się je nawet kilka dni. Nie każdy może sobie na to pozwolić, dlatego w naszym sklepie internetowym Schronisko Bukowina zadbaliśmy o dostępność produktów robionych metodą naszych babć. Dzięki temu kupisz u nas ekologiczne produkty, robione z najlepszych gatunków owoców.

Jak robi się powidła?

Najczęściej wybieranym owocem są śliwki węgierki, choć spotyka się także powidła z mirabelek, a także dyniowe czy morelowe. Tradycyjnie powidła śliwkowe praży się przez wiele dni aż do uzyskania ciemnego koloru i odpowiednio gęstej konsystencji. Są one dużo mniej słodkie od dżemów dzięki minimalnej ilości cukru wykorzystywanej w trakcie smażenia.

Poznaj moc owoców

Metoda długiego smażenia sprawia, że w gotowym produkcie znajduje się największa, w stosunku do innych wyrobów, zawartość owoców. Wpływa to na intensywność i gęstość produktu, ale także na nieco wyższą niż w przypadku marmolad cenę. Słodki smak jest wynikiem maksymalnego odparowania wody, a nie dodatku cukru.

Zdrowa alternatywa dla słodyczy

Powidła węgierkowe dostępne w sklepie Schronisko Bukowina powstały tylko z dwóch składników, z wykorzystaniem dojrzałych i starannie wyselekcjonowanych owoców. Nie zawierają żadnych zbędnych dodatków, a ich długa przydatność do spożycia wynika ze stosowanych przez naszych kucharzy babcinych metod. Rozpływające się w ustach i słodkie przetwory są o wiele cenniejszym dodatkiem do żywności niż przetworzone kremy do kanapek.

Do czego mogę dodać powidło śliwkowe?

Doskonale smakuje ono z pieczywem lub naleśnikami. Może urozmaicić crunchy z jogurtem przygotowywane do pracy, ale jest też nieocenionym składnikiem wypieków.

Czy powidła są zdrowe?

Tak, minimalna ilość cukru sprawia, że dostarczasz swojemu organizmowi niemal wyłącznie odżywcze wartości ze śliwek, które dobrze działają na układ trawienny i chronią nad skórę przed wolnymi rodnikami.

Gdzie kupić prawdziwe powidło?

W naszym sklepie online znajdziesz różne warianty wytwarzane tradycyjnymi metodami wyłącznie z dojrzałych, polskich śliwek. Ich różnorodność wynika z ciekawych smakowo dodatków.

Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 3

na stronę
Desc
Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 3

na stronę
Desc