Tłuszcze nienasycone i jednonienasycone to cenne substancje mające dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Do tej grupy zalicza się śródziemnomorska oliwa z oliwek, która nie dość, że jest zdrowa, to jeszcze dodaje niesamowitego smaku wielu potrawom. Jeśli szukasz najwyższej jakości oliw, które pochodzą od renomowanych włoskich marek, to dobrze trafiłeś, bo w sklepie online Schronisko Bukowina znajdziesz wyśmienite oliwy extra vergine, które są bezpośrednio związane z tradycją i pasją kuchni włoskiej.
Oliwy z oliwek Extra Virgin w sklepie online
Oliwa z oliwek to nieodłączny element diety śródziemnomorskiej bogatej w niezwykłe smaki i aromaty, Jednak, kto powiedział, że ten zdrowy tłuszcz nie może być używany również do przygotowania dań kuchni polskiej? Oliwa stanowi świetną alternatywę do zwykłego oleju, dlatego warto mieć ją pod ręką w swojej kuchennej szafce.
W sklepie online Schronisko Bukowina dokładamy wszelkich starań, aby zapewnić naszym klientom wybór oliw extra vergine najwyższej jakości. Dzięki współpracy z tak renomowanymi markami, jak Pietro Coricelli, Costa d'oro, Farchioni, Desantis, La Presa Romana, De Cecco i Colavita, możemy zagwarantować, że nasze oliwy pochodzą z najlepszych włoskich plantacji i są starannie selekcjonowane.
U nas każdy znajdzie coś dla siebie - zarówno miłośnicy oliw o delikatnym, łagodnym smaku z wyczuwalnymi nutami owoców i ziół, jak i zwolennicy nieco bardziej intensywnych, lekko pikantny smaków z odrobiną wyczuwalnej goryczki.
Jak rozpoznać wysokiej jakości oliwę z oliwek?
Okazuje się, że rozpoznanie oliwy wysokiej jakości wcale nie musi należeć do łatwych zadań. Dlaczego? Otóż na rynku istnieje wiele firm i rodzajów oliwy, a ich cena nie zawsze jest gwarantem jakości. Na co zatem zwrócić uwagę? Wybieraj produkty renomowanych marek i czytaj etykiety, na których widnieją informacje odnośnie kraju pochodzenia oliwy, jej metodach produkcji oraz składzie. Wysokiej klasy oliwy mają intensywny kolor - zielony lub złoty. Wyróżniają się również charakterystycznym smakiem i aromatem, w którym wyczuwalne są nuty trawy, ziół i owoców. Wybieraj oliwy zamknięte w metalowych puszkach lub butelkach wykonanych z ciemnego szkła. Szukaj produktów oznaczonych certyfikatami jakości - BIO, DOP, czy IGP, stanowiących potwierdzenie pochodzenia geograficznego i produkcji zgodnie z określonymi standardami.
Oliwa z Oliwek Extra Virgin, jakie ma zastosowanie?
Oliwa extra virgin wykazuje wiele właściwości zdrowotnych i jest głównym tłuszczem w diecie śródziemnomorskiej. Olej z oliwek doskonale sprawdza się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podstawowe zastosowanie oliwa odnajduje w kuchni. To właśnie dzięki niej powstają pyszne, aromatyczne dania, sałatki, makarony, bruschetty oraz dressingi. Z jej cennych właściwości korzysta również kosmetyka. Oliwa z oliwek jest bowiem składnikiem wielu szamponów, balsamów i kremów. Świetnie działa na skórę i włosy.
Oliwa z Oliwek Extra Virgin jakie ma właściwości?
Oliwa z oliwek to prawdziwa skarbnica cennych właściwości odżywczych. Zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają funkcjonowanie naczyń krwionośnych, zapobiegając w ten sposób chorobom związanym z układem krążenia. Te zdrowe tłuszcze są korzystne dla serca i pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziom cholesterolu we krwi. W dobrej oliwie znajduje się witamina e i k oraz skwalen będący silnym antyoksydantem. Oliwa zawiera mnóstwo polifenoli, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Dzięki obecności związków polifenolowych oliwa z oliwek extra vergine wykazuje właściwości przeciwzapalne. Może pomóc w redukcji stanów zapalnych w organizmie i wspierać zdrowie układu odpornościowego. Olej z owoców drzewa oliwnego bogaty jest w minerały takie jak fosfor odpowiedzialny za metabolizm węglowodanów, białek i tłuszczów oraz potas, którego zadaniem jest dotlenienie mózgu i poprawienie koncentracji. Z kolei żelazo reguluje transport tlenu do komórek i tkanek.
Jaka oliwa z oliwek jest najlepsza?
Za najlepszą oliwę uchodzi oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia świeżych oliwek, bez żadnego procesu rafinacji. Charakteryzuje się intensywnym smakiem, wyraźnym aromatem i wyjątkowymi właściwościami odżywczymi. Tłoczona na zimno oliwa zachowuje naturalne walory oliwek, a jej produkcja podlega ściśle określonym standardom jakości.
Oliwa z oliwek Extra Virgin tłoczona na zimno
To jeden z najchętniej wybieranych tłuszczów. Bez oliwy z oliwek, a właściwie oleju oliwkowego ciężko wyobrazić sobie potrawy kuchni greckiej, czy włoskiej. Bez jej udziału nie istniałaby przecież wiejska sałatka grecka, czy sos vinaigrette. Prawdziwa oliwa z oliwek to produkt niefiltrowany uzyskany w naturalnym procesie tłoczenia na zimno z oliwek pochodzących z basenu Morza Śródziemnego. "Extra virgin" to określenie oliwy najwyższej jakości, która wyróżnia się nie tylko właściwościami smakowymi, ale także wysoką zawartością polifenoli i innych dobroczynnych substancji odżywczych. Jeśli chcesz, aby oliwa nadawała się jak najdłużej do spożycia, przechowuj ją w ciemnych, szklanych butelkach z dala od światła.
Czy oliwa z oliwek nadaje się do smażenia i gotowania?
Oczywiście! Oliwa z oliwek idealnie sprawdzi się do smażenia i gotowania, jednak warto pamiętać, że różne jej rodzaje mają różne temperatury dymienia. To oznacza tylko jedno - nie wszystkie rodzaje oliwy z oliwek nadają się do smażenia w wysokich temperaturach. Najlepiej do tego celu wykorzystać oliwę extra light o wysokim punkcie dymienia powyżej 210 stopni Celsjusza. Z racji tego, że punkt dymienia oliwy z oliwek extra virgin wynosi 190 stopni Celsjusza, nadaje się ona do smażenia, ale tylko w niskiej temperaturze. Podgrzewanie oliwy z oliwek podczas smażenia może prowadzić do powstawania szkodliwych substancji.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat, zajrzyj do naszej kategorii, gdzie znajdziesz oliwy do smażenia.