Dla mamyDla mamy

Oliwy Extra Virgin, z pierwszego tłoczenia

oliwa colavita
27 punktów
od 27,59 zł
Oliwa extra vergine - La Presa Romana 250 ml
22 punkty
22,29 zł
250 ml
Oliwa extra vergine z chilli - La Presa Romana 250 ml
26 punktów
26,79 zł
250 ml
Oliwa Extra Vergine z truflą - La Presa Romana 250 ml
27 punktów
27,49 zł
250 ml
Oliwa z oliwek Classico - De Cecco 250 ml
24 punkty
24,79 zł
250 ml
Oliwa z oliwek extra vergine Classico - De Cecco 1 l
70 punktów
70,39 zł
1000 ml
 Oliwa z oliwek extra vergine Classico - Desantis 1 l
61 punktów
61,79 zł
1000 ml
Oliwa z oliwek extra vergine - La Presa Romana
75 punktów
75,09 zł
1000 ml
Oliwa z oliwek extra vergine z bazylią - Olio
40 punktów
40,89 zł
250 ml
Oliwa z oliwek extra vergine premium - Colavita 500 ml
47 punktów
47,09 zł
Produkt niedostępny
Oliwa z oliwek extra vergine - Sagra 1 l
51 punktów
51,39 zł
Produkt niedostępny
Oliwa z oliwek extra vergine Il Sovrano - Desantis 1 l
60 punktów
60,89 zł
Produkt niedostępny
Oliwa z oliwek extra vergine San Giovanni - Desantis 1 l
60 punktów
60,89 zł
Produkt niedostępny
 Oliwa z oliwek extra vergine Il Frantolio - Carapelli 1 l
42 punkty
42,79 zł
Produkt niedostępny
Oliwa z oliwek extra vergine 100% Italiano - Farchioni 1 l
64 punkty
64,69 zł
Produkt niedostępny
Oliwa extra vergine Classico - Cirio 1 l
49 punktów
49,49 zł
Produkt niedostępny
Oliwa z oliwek extra vergine - Pietro Coricelli  750 ml
31 punktów
31,39 zł
Produkt niedostępny
Oliwa extra vergine Classico - Olitalia
45 punktów
45,69 zł
Produkt niedostępny
Oliwa z oliwek Extra Vergine 100% Italiano - De Cecco
55 punktów
55,19 zł
Produkt niedostępny
Oliwa z oliwek Extra Vergine BIO - Desantis
57 punktów
57,09 zł
Produkt niedostępny
Oliwa z oliwek extra vergine - Sardelli Frantoiano
60 punktów
60,89 zł
Produkt niedostępny
Oliwa z oliwek extra vergine 100% Italiano - Casale Le Marmore
58 punktów
58,89 zł
Produkt niedostępny
Oliwa z oliwek extra vergine DOP 750 ml - Destantis
33 punkty
33,29 zł
Produkt niedostępny
Oliwa z oliwek extra vergine 1 l - Colavita
50 punktów
50,39 zł
Produkt niedostępny
Oliwa z oliwek extra vergine Oro Verde 1 l - Carapelli Firenze
62 punkty
62,79 zł
Produkt niedostępny
Oliwa z oliwek extra vergine Bertolli 1 l
37 punktów
37,09 zł
Produkt niedostępny
Włoska oliwa Extra Vergine 1 l - Farchioni
62 punkty
62,79 zł
Produkt niedostępny
Włoska oliwa pikantna Extra Virgin Pepperolio - Colavita
29 punktów
29,69 zł
Produkt niedostępny
Oliwa filippo berio extra vergine
56 punktów
56,09 zł
Produkt niedostępny

Tłuszcze nienasycone i jednonienasycone to cenne substancje mające dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Do tej grupy zalicza się śródziemnomorska oliwa z oliwek, która nie dość, że jest zdrowa, to jeszcze dodaje niesamowitego smaku wielu potrawom. Jeśli szukasz najwyższej jakości oliw, które pochodzą od renomowanych włoskich marek, to dobrze trafiłeś, bo w sklepie online Schronisko Bukowina znajdziesz wyśmienite oliwy extra vergine, które są bezpośrednio związane z tradycją i pasją kuchni włoskiej.

Oliwy z oliwek Extra Virgin w sklepie online 

Oliwa z oliwek to nieodłączny element diety śródziemnomorskiej bogatej w niezwykłe smaki i aromaty, Jednak, kto powiedział, że ten zdrowy tłuszcz nie może być używany również do przygotowania dań kuchni polskiej? Oliwa stanowi świetną alternatywę do zwykłego oleju, dlatego warto mieć ją pod ręką w swojej kuchennej szafce.

W sklepie online Schronisko Bukowina dokładamy wszelkich starań, aby zapewnić naszym klientom wybór oliw extra vergine najwyższej jakości. Dzięki współpracy z tak renomowanymi markami, jak Pietro Coricelli, Costa d'oro, Farchioni, Desantis, La Presa Romana, De Cecco i Colavita, możemy zagwarantować, że nasze oliwy pochodzą z najlepszych włoskich plantacji i są starannie selekcjonowane.

U nas każdy znajdzie coś dla siebie - zarówno miłośnicy oliw o delikatnym, łagodnym smaku z wyczuwalnymi nutami owoców i ziół, jak i zwolennicy nieco bardziej intensywnych, lekko pikantny smaków z odrobiną wyczuwalnej goryczki.  

Jak rozpoznać wysokiej jakości oliwę z oliwek?

Okazuje się, że rozpoznanie oliwy wysokiej jakości wcale nie musi należeć do łatwych zadań. Dlaczego? Otóż na rynku istnieje wiele firm i rodzajów oliwy, a ich cena nie zawsze jest gwarantem jakości. Na co zatem zwrócić uwagę? Wybieraj produkty renomowanych marek i czytaj etykiety, na których widnieją informacje odnośnie kraju pochodzenia oliwy, jej metodach produkcji oraz składzie. Wysokiej klasy oliwy mają intensywny kolor - zielony lub złoty. Wyróżniają się również charakterystycznym smakiem i aromatem, w którym wyczuwalne są nuty trawy, ziół i owoców. Wybieraj oliwy zamknięte w metalowych puszkach lub butelkach wykonanych z ciemnego szkła. Szukaj produktów oznaczonych certyfikatami jakości - BIO, DOP, czy IGP, stanowiących potwierdzenie pochodzenia geograficznego i produkcji zgodnie z określonymi standardami. 

Oliwa z Oliwek Extra Virgin, jakie ma zastosowanie?

Oliwa extra virgin wykazuje wiele właściwości zdrowotnych i jest głównym tłuszczem w diecie śródziemnomorskiej. Olej z oliwek doskonale sprawdza się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podstawowe zastosowanie oliwa odnajduje w kuchni. To właśnie dzięki niej powstają pyszne, aromatyczne dania, sałatki, makarony, bruschetty oraz dressingi. Z jej cennych właściwości korzysta również kosmetyka. Oliwa z oliwek jest bowiem składnikiem wielu szamponów, balsamów i kremów. Świetnie działa na skórę i włosy. 

Oliwa z Oliwek Extra Virgin jakie ma właściwości?

Oliwa z oliwek to prawdziwa skarbnica cennych właściwości odżywczych. Zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają funkcjonowanie naczyń krwionośnych, zapobiegając w ten sposób chorobom związanym z układem krążenia. Te zdrowe tłuszcze są korzystne dla serca i pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziom cholesterolu we krwi. W dobrej oliwie znajduje się witamina e i k oraz skwalen będący silnym antyoksydantem. Oliwa zawiera mnóstwo polifenoli, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Dzięki obecności związków polifenolowych oliwa z oliwek extra vergine wykazuje właściwości przeciwzapalne. Może pomóc w redukcji stanów zapalnych w organizmie i wspierać zdrowie układu odpornościowego. Olej z owoców drzewa oliwnego bogaty jest w minerały takie jak fosfor odpowiedzialny za metabolizm węglowodanów, białek i tłuszczów oraz potas, którego zadaniem jest dotlenienie mózgu i poprawienie koncentracji. Z kolei żelazo reguluje transport tlenu do komórek i tkanek.

Jaka oliwa z oliwek jest najlepsza?

Za najlepszą oliwę uchodzi oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia świeżych oliwek, bez żadnego procesu rafinacji. Charakteryzuje się intensywnym smakiem, wyraźnym aromatem i wyjątkowymi właściwościami odżywczymi. Tłoczona na zimno oliwa zachowuje naturalne walory oliwek, a jej produkcja podlega ściśle określonym standardom jakości.

Oliwa z oliwek Extra Virgin tłoczona na zimno

To jeden z najchętniej wybieranych tłuszczów. Bez oliwy z oliwek, a właściwie oleju oliwkowego ciężko wyobrazić sobie potrawy kuchni greckiej, czy włoskiej. Bez jej udziału nie istniałaby przecież wiejska sałatka grecka, czy sos vinaigrette. Prawdziwa oliwa z oliwek to produkt niefiltrowany uzyskany w naturalnym procesie tłoczenia na zimno z oliwek pochodzących z basenu Morza Śródziemnego. "Extra virgin" to określenie oliwy najwyższej jakości, która wyróżnia się nie tylko właściwościami smakowymi, ale także wysoką zawartością polifenoli i innych dobroczynnych substancji odżywczych. Jeśli chcesz, aby oliwa nadawała się jak najdłużej do spożycia, przechowuj ją w ciemnych, szklanych butelkach z dala od światła. 

Czy oliwa z oliwek nadaje się do smażenia i gotowania?

Oczywiście! Oliwa z oliwek idealnie sprawdzi się do smażenia i gotowania, jednak warto pamiętać, że różne jej rodzaje mają różne temperatury dymienia. To oznacza tylko jedno - nie wszystkie rodzaje oliwy z oliwek nadają się do smażenia w wysokich temperaturach. Najlepiej do tego celu wykorzystać oliwę extra light o wysokim punkcie dymienia powyżej 210 stopni Celsjusza. Z racji tego, że punkt dymienia oliwy z oliwek extra virgin wynosi 190 stopni Celsjusza, nadaje się ona do smażenia, ale tylko w niskiej temperaturze. Podgrzewanie oliwy z oliwek podczas smażenia może prowadzić do powstawania szkodliwych substancji.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat, zajrzyj do naszej kategorii, gdzie znajdziesz oliwy do smażenia