Szaszłyki wegetariańskie na grilla - sprawdź nasze pomysły
Szaszłyki to danie, które wprowadza na talerze letnią atmosferę grillowania. Cieszą się one dużą popularnością zarówno na przyjęciach w ogrodzie, jak i podczas codziennych posiłków. Choć tradycyjnie kojarzone z mięsem, coraz częściej możemy spotkać wersje wegetariańskie, które nie ustępują im smakiem. W tym artykule przybliżmy różne sposoby przygotowania wegetariańskich szaszłyków, omówimy techniki grillowania oraz przedstawimy pomysły na marynaty i sosy, które podkreślą ich wyjątkowy smak.
Składniki do szaszłyków warzywnych
Podstawą dobrych szaszłyków warzywnych są świeże warzywa oraz inne produkty roślinne, które można grillować. Oto kilka propozycji składników, które idealnie sprawdzą się na szaszłykach dla wegetarian:
- papryka - kolorowe papryki dodają nie tylko smaku, ale także estetyki daniu. Warto jest używać różnych, zarówno czerwonej, jak i zielonej i żółtej, by uzyskać na talerzy piękny efekt
- cukinia - delikatna cukinia idealnie komponuje się z innymi warzywami, można pokroić ją w dużą kostkę i nadziewać na drewniane patyczki lub grillować w grubych plastrach
- bakłażan - ma mięsistą konsystencję , która świetnie zastępuje mięso w daniach wegetariańskich. Przed grillowaniem warto jest go posolić, żeby pozbyć się goryczki
- pieczarki - małe pieczarki można grillować w całości, większe warto pokroić na połówki lub ćwiartki
- cebula - wprost idealny dodatek do wege szaszłyków, można używać wielu jej odmian, z których każda nada nieco innego aromatu
- pomidorki koktajlowe - soczyste i słodkie, świetnie nadają się zarówno do wegańskich szaszłyków, jak i sałatek grillowanych
- tofu - jest doskonałym źródłem białka w diecie wegetariańskiej. Tofu do szaszłyków wege warto jest wcześniej zamarynować, aby nabrało smaku
- sery - szaszłyki warzywne na grilla warto jest urozmaicać serami, które nadają się na ruszt. Tu szczególnie polecamy dostępne w bogatej ofercie spiżarni online Schronisko Bukowina: sery góralskie, sery greckie i sery dojrzewające
Marynaty do szaszłyków wegetariańskich
Szaszłyki na grilla nie muszą zawierać kiełbasy, drobiu ani karkówki, by być smaczne i sycące. Kluczowym elementem przygotowania smacznych szaszłyków są marynaty, które sprawdzą się zarówno do warzyw, jak i tofu i sera.
- Marynata klasyczna z oliwą i ziołami - na bazie oryginalnej oliwy z oliwek ze Schroniska Bukowina przygotuj pyszną, prostą marynatę, która będzie pasować do wszystkich szaszłyków. Do połowy szklanki oliwy dodaj 3 ząbki świeżo posiekanego czosnku, 2 łyżki rozmarynu lub tymianku, sok z 1 cytryny, sól i pieprz. Przygotowując szaszłyki na bazie tej marynaty możemy wypróbować wiele różnych wariantów, dodając do niej miód, ketchup, sos barbeque, musztardę korzenną z oferty Schroniska Bukowina czy limonkę i miętę.
- Marynata sojowo-imbirowa - 1/4 szklanki sosu sojowego wymieszaj z 2 łyżkami oleju sezamowego, łyżką miodu, łyżką startego imbiru, 2 ząbkami czosnku i opcjonalnie papryczką chili.
- Marynata balsamiczna - włoski ocet balsamiczny np. Due Vittorie może być inspiracją do marynaty z oliwą, łyżką musztardy ostrej i paroma kroplami syropu klonowego
Wegetariańskie szaszłyki warzywne
Przygotowanie szaszłyków wegetariańskich na grilla jest proste i przyjemne. Warzywa należy umyć i osuszyć, pokroić w odpowiedniej wielkości kawałki, by nie spadały z patyczków do szaszłyków. Warzywa kroimy w dużą kostkę, bo tracą one wilgoć w trakcie pieczenia na ruszcie i zmniejszają swoją wielkość Pokrojone w kostkę warzywa czy tofu warto jest wcześniej zamarynować. Czas przygotowania zarówno marynaty, jak i warzyw nie jest długi, ale najlepiej smakują, gdy pozwolimy im poleżeć w przyprawach minimum 2 godziny. Składniki należy nadziewać na patyczki na przemian, tworząc kolorowe kombinacje, a same patyczki można namoczyć w wodzie, dzięki czemu nie będą się palić. Szaszłyki warzywne najlepiej jest grillować na średnim ogniu, około 15 minut, obracając je mniej więcej co 3,4 minuty. Dzięki temu będą równomiernie przypieczone.
Wegetariańskie szaszłyki z serem
Dla urozmaicenia możemy przełożyć kawałki warzyw twardym serem nadającym się do grillowania. Ciekawą propozycją będą szaszłyki z serków góralskich przełożonych warzywami lub idealne do grilla wege szaszłyki z halloumi. Taka przekąska będzie chętnie jedzona nawet przez zagorzałych mięsożerców. Doskonałym sposobem na urozmaicenie grillowania jest także użycie startych dojrzewających serów do posypania już gotowych, upieczonych, gorących szaszłyków.
Wegańskie saszłyki z tofu
Chcesz przygotować wegańskie szaszłyki z tofu? Będą one świetne dla osób, które nie jedzą mięsa, wegan, oraz osób unikających wyrobów zwierzęcych ze względów zdrowotnych. Warto zamarynować tofu kilka godzin wcześniej, by nabrało ono aromatu. Szaszłyki wegetariańskie najlepiej smakują zaraz po zdjęciu z grilla, gdy są gorące i soczyste. Możesz je podać na dużym półmisku, z którego każdy będzie mógł nałożyć sobie je samemu. Świetnie komponują się one z sałatkami, pieczywem czosnkowym i pieczonymi ziemniakami. Dla pełni doznań smakowych warto je podawać z ulubionymi sosami. Do szaszłyków z tofu oraz z serami grillowanymi świetnie smakować będzie także żurawina oraz brusznica. Zimą możemy przygotować je w domu na patelni grillowej. Jest to nie tylko zdrowa alternatywa dla dań mięsnych, ale także okazja do kulinarnych eksperymentów.