Czarny tydzień!Czarny tydzień!

Chrzan

Ćwikła z chrzanem w słoiczku. Produkt wytworzony w naszej restauracji
9 punktów
9,49 zł
280 g
Tylko naturalne składniki
Tylko naturalne składniki

Małopolski chrzan – sklep Schroniska Bukowina

Chrzan od wieków znajduje swoje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i naturalnym lecznictwie. Jego charakterystyczny, ostry smak ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. My jednak wiemy, jak dobrze przygotować przetwory z chrzanu, by spełniły wymagania najbardziej wybrednych smakoszy. Korzeń chrzanu rośnie na łąkach (dzikie odmiany tego korzenia znaleziono nawet na Grenlandii!), ale z powodzeniem można go uprawiać w przydomowym ogródku. Nasze pola, łąki i ogródki to doskonałe podłoże dla chrzanu, dlatego nie mogło go zabraknąć w naszej spiżarni i półkach sklepowych. W słoiczkach znajdziesz chrzan tarty, który powstaje z najlepszych składników, bez dodatku sztucznych konserwantów, ulepszaczy smaków czy niepotrzebnych sztucznych barwników. Sięgamy po to, co daje nam natura i tworzymy dla Was najlepsze przetwory. Chrzan zamykamy w szkle, by na długo zachował swój intensywny smak i aromat.

Dania z chrzanu na Twoim stole

Chrzan to bardzo popularny produkt w Polsce. Chrzan tarty króluje oczywiście w okresie świąt wielkanocnych, kiedy na stołach serwujemy tradycyjną chrzanówkę, jajka z chrzanem czy pasty z dodatkiem chrzanu. Ale chrzanu możesz używać cały rok i sprawić, żeby Twoje potrawy nabrały wyjątkowego charakteru. Używaj go jako dodatek do wędlin i sałatek. Zobaczysz, jak świetnie będą smakować zupy z dodatkiem chrzanu. Spróbuj przygotować domowy twarożek z kilkoma łyżeczkami tartego chrzanu, rzodkiewki i cebulki. Pikanterię możesz złagodzić przy pomocy słodkiej śmietany albo jogurtu naturalnego.

Tarty chrzan możesz użyć w charakterze przyprawy do ćwikły. Podkręci jej smak i nada przyjemnej pikanterii. My lubimy sosy do mięs na bazie chrzanu. Chrzan świetnie komponuje się ze słodką śmietanką, która delikatnie łagodzi ostrość chrzanu. Do tego dodajemy tarte jabłka i natkę pietruszki. Poczuj się, jak nasi kucharze ze Schroniska Bukowina i eksperymentuj z produktami z naszych półek.

Dobroczynne działanie chrzanu – w trosce o Twoje zdrowie

Po chrzan warto sięgać nie tylko na jego walor smakowe, ale również zdrowotne. To roślina, która kryje w sobie cały arsenał prozdrowotnych wartości odżywczych. Do tego jest niskokaloryczny, więc jeśli dodatkowo dbasz o swoją sylwetkę, to chrzan z pewnością Ci nie zaszkodzi. Ostry smak chrzanu zawdzięczamy obecności glikozyd siarkocyjanowych, które sprawiają, że chrzan ma działanie bakteriobójcze, grzybobójcze i wirusobójcze. Sięgaj zatem po chrzan w okresie wzmożonych zachorowań na choroby przeziębieniowe czy grypę.

Chrzan od dziesięcioleci uznawany jest za naturalny antybiotyk i stosowany jest przy leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Dobra wiadomość jest też taka, że udowodniono, że chrzan ma działanie przeciwnowotworowe, a jego regularne spożywanie ochroni Cię przed rakiem pęcherza moczowego, płuc, żołądka czy przełyku. Chrzan w Twojej diecie pomoże Ci oczyścić organizm z toksyn oraz pomaga w trawieniu, dlatego dodawaj go do cięższych potraw, by wspomóc układ trawienny w procesie trawienia.