Zastanawiałeś się kiedykolwiek, dlaczego makarony z Włoch mają tak wyjątkowy smak? Za wszystkim stoi wysokiej jakości mąka z pszenicy durum! To właśnie dzięki niej włoskie makarony są niezwykle sprężyste i nie tracą idealnej konsystencji podczas gotowania, a co za tym idzie - są pyszne i zdrowe! Odkryj świat włoskich smaków i zapoznaj się z naszą ofertą wyśmienitych makaronów importowanych bezpośrednio z Włoch.
Makarony durum idealne do dań obiadowych i zup
Szukasz idealnego dodatku do swoich dań obiadowych i rozgrzewających zup? Sięgnij po makarony z mąki durum, dzięki którym spełnisz swoje kulinarne marzenia! Ich niezwykła tekstura i wyjątkowy smak sprawią, że Twoje dania nabiorą niepowtarzalnego charakteru, ponieważ świetnie wchłaniają one aromatyczne sosy i przyprawy, tworząc harmonijną kompozycję smakową. Tego rodzaju makaron jest niezwykle jędrny i sprężysty, a jego lekko chropowata tekstura powoduje, że wszelkiego rodzaju sosy i składniki doskonale się go trzymają. Niezależnie od tego, czy przygotujesz tradycyjne spaghetti, czy też chcesz eksperymentować z nowymi smakami- makaron z pszenicy twardej durum zachowa swoją idealną postać i nada wyjątkowego charakteru Twoim potrawom.
Dużą zaletą włoskich makaronów jest to, że doskonale zachowują swój kształt podczas gotowania, co jest szczególnie istotne przy przyrządzaniu zup i dań obiadowych. Nie musisz obawiać się, że makaron rozpadnie się i straci swój urok. Bez względu na to, czy dodasz go do sałatki, zupy, czy zapiekanki, będziesz cieszyć się estetycznie wyglądającymi posiłkami.
Do czego wykorzystuje się pszenicę durum?
Z pszenicy durum produkuje się mąkę, zwaną także semoliną, która wyróżnia się cennymi właściwościami. Dzięki twardemu bielmu, wysokiej zawartości glutenu oraz unikalnej szklistości, pszenica durum idealnie nadaje się produkcji makaronów, które charakteryzują się jasnożółtym kolorem i znacznie wyższą twardością niż makarony ze zwykłej pszenicy. A to nie koniec - semolina zawiera więcej białka, tłuszczu, witamin i składników mineralnych niż zwykła mąka pszenna.
Pszenica durum może być również wykorzystywana do wypieku chleba, ciastek, ciast i innych słodkości. Dzięki swojej charakterystycznej strukturze i smakowi nadaje im niepowtarzalnego aromatu i chrupkości.
Jakie ma właściwości makaron z pszenicy durum?
Mąka z pszenicy durum zawiera wiele wartości odżywczych, które doskonale wpływają na Twój organizm. Makarony z semoliny charakteryzują się dużą zawartością białka, dlatego będą idealnym wyborem dla osób aktywnych fizycznie. Na tym jednak nie koniec, produkty z pszenicy durum dostarczają również cenne witaminy z grupy b, takie jak: b1,b2, b5 i b6, które wspierają metabolizm, układ nerwowy i zdrowie skóry.
Makaron z pszenicy durum jest także bogaty w minerały, takie jak mangan, cynk, żelazo, potas i fosfor oraz kwas foliowy. Te składniki mineralne odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowej równowagi elektrolitowej oraz odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego, czy odpornościowego. Dodatkowo makaron z semoliny zawiera luteinę, która jest przeciwutleniaczem i pomaga w zwalczaniu wolnych rodników.
Z właściwości odżywczych mąki z pszenicy durum nie mogą korzystać osoby cierpiące na nietolerancję glutenu.
Semolina – wartość kaloryczna i indeks glikemiczny
W 100 g mąki z pszenicy durum mieści się około 339 kcal, natomiast po ugotowaniu tej samej porcji makaronu, jego kaloryczność jest nieco niższa i wynosi 158 kcal. Produkty wytwarzane z semoliny mogą być elementem zdrowej diety. Warto jednak pamiętać, aby nie przesadzać z porcjami.
Makarony z mąki z pszenicy durum charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, jednak istotny wpływ ma na niego czas obróbki termicznej. Oznacza to, że makaron gotowany przez 20 minut będzie miał wyższy indeks glikemiczny, niż ten gotowany al dente przez 12 minut, co jest niezwykle cenną informacją dla cukrzyków.
Jaka jest różnica między pszenicą durum a pszenicą zwyczajną?
Makaronowe potrawy mogą być niezwykle wartościowe pod względem odżywczym. Makarony wytworzone ze zboża durum charakteryzują się wyższą zawartością składników odżywczych niż produkty powstałe z mąki z pszenicy zwykłej. Pszenica durum jest bogatsza w białko, tłuszcze, witaminy (szczególnie witaminy B) i minerały, takie jak żelazo, cynk i potas. Jakie jeszcze różnice występują pomiędzy tymi dwoma zbożami? Pszenica durum posiada twardsze bielmo niż zwykła pszenica. Jest to związane z wyższą zawartością glutenu, który jest odpowiedzialny za elastyczność i lepkość ciasta. Ta wyjątkowa struktura sprawia, że makaron z pszenicy durum jest bardziej jędrny i dobrze się trzyma podczas gotowania.
Sprawdź nasze doskonałe makarony z semoliny importowane bezpośrednio od włoskich dostawców. W naszej szerokiej ofercie znajdziesz wybrane marki, które są synonimem doskonałości w świecie makaronu. Od klasycznego La Molisana, poprzez niezawodne Barilla, aż po zmysłowe i ręcznie wytwarzane specjały Maccaroneria Gragnano.