Szukasz zdrowego, pożywnego produktu, bogatego w cenne składniki odżywcze? W naszej kategorii znajdziesz najlepsze włoskie makarony pełnoziarniste, które pomogą Ci zadbać o zdrową dietę. Razem z nimi przygotujesz wyśmienite potrawy zachwycające smakiem i aromatem. Wszystkie pełnoziarniste makarony dostępne w ofercie sklepu online Schronisko Bukowina są bezpośrednio importowane z Włoch, co gwarantuje ich najwyższą jakość i autentyczny smak. Przekonaj się o tym sam!
Makaron pełnoziarnisty - smak i zdrowie płynące z natury
Dzięki wykorzystaniu pełnego ziarna pszenicy makaron pełnoziarnisty zachowuje swoje naturalne walory smakowe oraz bogactwo składników odżywczych. Jeśli zależy Ci na tym, aby w Twojej codziennej diecie znalazło się więcej zdrowych dodatków w postaci węglowodanów, to na Twoim stole powinny pojawić się pełnowartościowe produkty z mąki z pełnego przemiału.
Sięgnij po włoskie makarony pełnoziarniste, które wpłyną pozytywnie na Twoje samopoczucie, zdrowie i odchudzanie. Makarony te to świetna propozycja szczególnie dla osób chcących zrzucić kilka dodatkowych kilogramów. Korzystnie wpływają na pracę układu trawiennego i pozostawiają uczucie sytości na długi czas, a dodatkowo przeciwdziałają chorobom układu krwionośnego, związanym z metabolizmem tłuszczów.
Pełnoziarniste makarony dostępne w naszej ofercie pochodzą od najlepszych włoskich producentów takich jak: Barilla, La Molisana, Armando, czy Garofalo. Nie zawierają one żadnych sztucznych dodatków, konserwantów i barwników. W swoim składzie mają jedynie mąkę oraz wodę. To zdrowe, pełnowartościowe produkty, które pozytywnie wpłyną na kondycję Twojego organizmu, ale także dodadzą niebywałego smaku Twoim potrawom. Włoskie makarony pełnoziarniste są pyszne, sprężyste i nie rozgotowują się, dlatego koniecznie powinny zagościć na polskich stołach!
Makaron pełnoziarnisty, zdrowsza alternatywa
Makaron pełnoziarnisty należy do typowych produktów spożywczych, które możesz spotkać na sklepowych półkach. W porównaniu do białego makaronu różni się on nie tylko kolorem, ale i smakiem, konsystencją, czy sposobem produkcji. Jak powstaje zatem ten pełnoziarnisty przysmak? Wytwarzany jest on z mąki razowej z pełnego przemiału, w której znajdują się nie tylko same ziarna, ale i otręby, czy kiełki. Proces produkcji makaronu pełnoziarnistego powoduje, że jest on bogaty w składniki mineralne, które odrzuca się w przemiale tradycyjnej mąki pszennej. Maka razowa jest grubo mielona i zawiera tym samym niełuskane ziarno oraz resztki okrywy, przez co makaron pełnoziarnisty bogatszy jest w łuskę, zarodek oraz bielmo pszenicy. To wszystko sprawia, że produkt ten wyróżnia się sporą zawartością błonnika oraz składników odżywczych.
Produkty pełnoziarniste idealnie sprawdzą się w kuchni. Dzięki nim przygotujesz wyśmienite dania kuchni włoskiej i nie tylko. W naszej ofercie znajdziesz rozmaite typy makaronów z pełnego ziarna - od Casarecce, Ditaloni Rigati po klasyczne Spaghetti i Penne.
Nie tylko smak, ale także łatwość i szybkość przygotowania sprawiają, że makaron pełnoziarnisty jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które cenią sobie zdrowe odżywianie i wygodę.
Właściwości makaronu pełnoziarnistego: wartości odżywcze i charakterystyka
Makaron pełnoziarnisty to wyjątkowy produkt, który dzięki swojemu składowi charakteryzuje się bogactwem wartości odżywczych i prozdrowotnych właściwości. Wyróżnia się dużą ilością błonnika pokarmowego, który pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, a także obniża ryzyko chorób sercowo- naczyniowych. Pełnoziarnisty makaron to źródło cennych składników mineralnych takich jak: potas, żelazo, fosfor, czy cynk oraz magnez, który odpowiedzialny jest za prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego. Wśród ważnych wartości odżywczych tego pełnowartościowego produktu należy wymienić również witaminy z grupy B, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Makaron pełnoziarnisty ma niższy indeks glikemiczny niż jego biały odpowiednik, co oznacza, że po jego spożyciu nie wzrasta gwałtownie poziom glukozy we krwi. Dzięki temu jest zalecany dla osób z cukrzycą oraz dla tych, którzy chcą kontrolować swoją wagę. 100 g makaronu z pełnego ziarna zawiera około 350 kcal.
Z czym łączyć makaron pełnoziarnisty?
Ten zdrowy zamiennik produktów wytworzonych ze zwykłej mąki świetnie komponuje się z wieloma składnikami, co daje wiele możliwości kreowania różnorodnych dań. Smak makaronu z mąki razowej jest znacznie bogatszy i bardziej wytrawny niż biały makaron, dlatego doskonale sprawdzi się w połączeniu z warzywami - pomidorami, szpinakiem lub brokułem, a także chudym mięsem takim jak kurczak, czy indyk, ale również z mielonym mięsem wołowym. Makaron pełnoziarnisty będzie także świetnym dodatkiem do sałatek oraz zup.
Pełnoziarniste spaghetti znakomity duet stworzy z rozmaitymi sosami lub serami takimi jak parmezan, mozzarella, feta czy camembert oraz owocami morza. Wyobraź sobie wyjątkowy makaron z pełnego ziarna w połączeniu z kalmarami lub krewetkami! Palce lizać!