Makaron wstążki: tagliatelle, fettuccine, pappardelle
Makarony wstążki i wstęgi w sklepie Schronisko Bukowina
Chcesz przygotować klasyczne włoskie danie? A może masz ochotę na bardziej wyszukane kulinarne propozycje? Z naszymi włoskimi makaronami tagliatelle, fettuccine, czy pappardelle przyrządzisz wyśmienity posiłek dla całej rodziny! Produkty dostępne w tej kategorii pochodzą od renomowanych włoskich producentów takich jak: Barilla, Rummo, Garofalo, czy La Molisana, co jest gwarancją najwyższej jakości.
Oryginalne włoskie makarony wykonane są ze zdrowej mąki z pszenicy durum (semoliny) oraz świeżych, ekologicznych jajek, dzięki czemu wyróżniają się aksamitną konsystencją oraz wyjątkowym smakiem. Mając pod ręką tagliatelle, fettuccine, czy pappardelle stworzysz kulinarne arcydzieło! Wybierz najwyższą jakość w najlepszej cenie - wybierz włoskie makarony ze Schroniska Bukowina z dostawą do domu!
Makaron Tagliatelle
Ten klasyczny włoski makaron to długie, płaskie i szerokie wstążki, które na sucho występują w postaci zwiniętych gniazdek, natomiast po wrzuceniu do gorącej wody nabierają prostego kształtu. Najczęściej tagliatelle podaje się z gęstym sosem pomidorowym, mięsnym, czy serowym. Świetnie skomponuje się ono również z aromatycznym pesto, czy sosem na bazie śmietany. Ten rodzaj makaronu jest niezwykle uniwersalny i doskonale sprawdzi się do wielu potraw. Spróbuj tagliatelle z kurczakiem w serowo-śmietanowym sosie! To dopiero coś!
Makaron Tagliolini
Taglioni jest nieco cieńszą wersją popularnego tagliatelle. To makaron w kształcie wstążek przygotowywany z semoliny, wody i jajek, dzięki czemu charakteryzuje się domowym smakiem i naturalnym składem. Produkuje się go w formach z brązu, przez co wyróżnia się on delikatną porowatością i sprężystą strukturą. To wszystko sprawia, że sos i inne dodatki doskonale się na nim trzymają. Taglioni wykorzystuje się głównie do zup oraz sosów serwowanych z warzywami, grzybami, czy owocami morza. Makaron idealny duet stworzy z naszym polskim rosołem.
Makaron Pappardelle
Pappardelle to długi, szeroki i płaski makaron, który przypomina nieco fettuccine. Jego nazwa pochodzi od włoskiego słowa “pappare”, co oznacza “pożerać”. Makaron ten charakteryzuje się delikatną, gładką fakturą oraz lekkim zagięciem na końcach. Pappardelle jest niezwykle sycący i doskonale współgra z ciężkimi, bogatymi sosami, dlatego najczęściej sięga się po niego zimą. Dzięki swojej szerokiej i płaskiej strukturze idealnie chłonie sosy. Włosi najczęściej używają go do przygotowania tradycyjnych potraw takich jak: Pappardelle al Ragù, czyli danie z sosem mięsnym, czy Pappardelle alla Boscaiola, czyli danie z grzybami.
Makarony Fettuccine, Fettuce, Fetucelle
Fettuccine, Fettuce i Fetucelle to różne rodzaje makaronów wstążkowych wywodzące się z Włoch. Fettuccine to płaskie, wąskie wstążki makaronowe o szerokości około 1-1,5 cm, a Fettuce i Fetucelle to ich mniejsze wersje. Wszystkie te rodzaje makaronów - wstążek, powstają z semoliny, wody oraz jajek, co nadaje im wyjątkowy, pełny smak i delikatną konsystencję. Makarony te świetnie komponują się z kremowymi sosami, takimi jak alfredo lub bolognese, ale mogą być również podawane z lżejszymi sosami, takimi jak pesto lub sos pomidorowy. Często łączy się je z warzywami, takimi jak grzyby i szpinak, a czasem nawet z owocami morza - krewetkami lub przegrzebkami.
Pomysły na dania z makaronem tagliatelle i jego odmianami
Nie masz zbyt wiele czasu, aby przyrządzić pyszny i zdrowy posiłek dla rodziny? Makaron tagliatelle to uniwersalny i smaczny wybór na obiad. Z jego udziałem możesz przygotować pyszne dania, które będą smakować, jak we włoskiej restauracji. Ten domowy makaron przyrządzisz w zaledwie kilka minut! Oto nasze pomysły na tagliatelle!
Jeśli jesteś miłośnikiem klasycznych, włoskich potraw, postaw na spaghetti bolognese, carbonara, czy pesto bazyliowe. A może masz ochotę spróbować czegoś oryginalnego? Pokuś się o zapieczone tagliatelle z kremowym sosem beszamelowym i topionym serem. Makaron tagliatelle i jego odmiany można wykorzystać na rozmaite sposoby - rewelacyjnie smakują w połączeniu z mięsem, gorgonzolą i orzechami, owocami morza, czy warzywami w akompaniamencie aromatycznych ziół i startego parmezanu.
Tagliatelle to doskonały wybór dla osób, które cenią sobie tradycyjny smak i kunszt kulinarny Włoch. Dzięki swojej uniwersalności makaron ten jest bardzo popularny na całym świecie i z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom włoskiej kuchni.
W naszym sklepie online Schronisko Bukowina oferujemy najwyższej jakości makaron tagliatelle i jego odmiany, pochodzące od renomowanych producentów, takich jak Barilla, Rummo, Garofalo i La Molisana. Postaraj się, aby koniecznie znalazły się one w Twojej kuchni! Gotowanie z naszymi oryginalnymi makaronami importowanymi bezpośrednio z Włoch to bajka! Pasują one do wielu znanych przepisów kuchni włoskiej.