Dla mamyDla mamy

Makaron wstążki: tagliatelle, fettuccine, pappardelle

Makaron Farfalle - Barilla 500 g
7 punktów
7,49 zł
500 g
Makaron Pappardelle Nido - Garofalo
10 punktów
10,49 zł
500 g
Makaron wstążki ze szpinakiem Emiliane - Barilla
12 punktów
12,89 zł
250 g
Makaron Pappardelle All'uovo n.101 250 g - Rummo
9 punktów
9,99 zł
250 g
Makaron-tagliatelle-Barilla
12 punktów
12,19 zł
500 g
Włoski makaron Tagliatelle IGP - Garofalo
10 punktów
10,39 zł
500 g
Włoskie tagliatelle jajeczne - Rummo
10 punktów
10,99 zł
250 g
La Molisana Tagliatelle n103
11 punktów
11,69 zł
500 g
Pappardelle, Arcooro- makaron jajeczny włoski
20 punktów
20,09 zł
500 g
Tagliatelle, Arcooro - szpinakowy makaron jajeczny włoski
17 punktów
17,09 zł
500 g
Tagliatelle, Arcooro- makaron włoski jajeczny
19 punktów
19,19 zł
500 g
Makaron Tripoline - De Cecco
9 punktów
9,99 zł
Produkt niedostępny
Włoski makaron pappardelle - Rummo
9 punktów
9,69 zł
Produkt niedostępny
Pappardelle jajeczne włoskiej firmy Agnesi pakowane jest na tekturową tackę
6 punktów
6,69 zł
Produkt niedostępny

Makarony wstążki i wstęgi w sklepie Schronisko Bukowina

Chcesz przygotować klasyczne włoskie danie? A może masz ochotę na bardziej wyszukane kulinarne propozycje? Z naszymi włoskimi makaronami tagliatelle, fettuccine, czy pappardelle przyrządzisz wyśmienity posiłek dla całej rodziny! Produkty dostępne w tej kategorii pochodzą od renomowanych włoskich producentów takich jak: Barilla, Rummo, Garofalo, czy La Molisana, co jest gwarancją najwyższej jakości.

Oryginalne włoskie makarony wykonane są ze zdrowej mąki z pszenicy durum (semoliny) oraz świeżych, ekologicznych jajek, dzięki czemu wyróżniają się aksamitną konsystencją oraz wyjątkowym smakiem. Mając pod ręką tagliatelle, fettuccine, czy pappardelle stworzysz kulinarne arcydzieło! Wybierz najwyższą jakość w najlepszej cenie - wybierz włoskie makarony ze Schroniska Bukowina z dostawą do domu!

Makaron Tagliatelle

Ten klasyczny włoski makaron to długie, płaskie i szerokie wstążki, które na sucho występują w postaci zwiniętych gniazdek, natomiast po wrzuceniu do gorącej wody nabierają prostego kształtu. Najczęściej tagliatelle podaje się z gęstym sosem pomidorowym, mięsnym, czy serowym. Świetnie skomponuje się ono również z aromatycznym pesto, czy sosem na bazie śmietany. Ten rodzaj makaronu jest niezwykle uniwersalny i doskonale sprawdzi się do wielu potraw. Spróbuj tagliatelle z kurczakiem w serowo-śmietanowym sosie! To dopiero coś!

Makaron Tagliolini

Taglioni jest nieco cieńszą wersją popularnego tagliatelle. To makaron w kształcie wstążek przygotowywany z semoliny, wody i jajek, dzięki czemu charakteryzuje się domowym smakiem i naturalnym składem. Produkuje się go w formach z brązu, przez co wyróżnia się on delikatną porowatością i sprężystą strukturą. To wszystko sprawia, że sos i inne dodatki doskonale się na nim trzymają. Taglioni wykorzystuje się głównie do zup oraz sosów serwowanych z warzywami, grzybami, czy owocami morza. Makaron idealny duet stworzy z naszym polskim rosołem.

Makaron Pappardelle

Pappardelle to długi, szeroki i płaski makaron, który przypomina nieco fettuccine. Jego nazwa pochodzi od włoskiego słowa “pappare”, co oznacza “pożerać”. Makaron ten charakteryzuje się delikatną, gładką fakturą oraz lekkim zagięciem na końcach. Pappardelle jest niezwykle sycący i doskonale współgra z ciężkimi, bogatymi sosami, dlatego najczęściej sięga się po niego zimą. Dzięki swojej szerokiej i płaskiej strukturze idealnie chłonie sosy. Włosi najczęściej używają go do przygotowania tradycyjnych potraw takich jak:  Pappardelle al Ragù, czyli danie z sosem mięsnym, czy Pappardelle alla Boscaiola, czyli danie z grzybami.

Makarony Fettuccine, Fettuce, Fetucelle

Fettuccine, Fettuce i Fetucelle to różne rodzaje makaronów wstążkowych wywodzące się z Włoch. Fettuccine to płaskie, wąskie wstążki makaronowe o szerokości około 1-1,5 cm, a Fettuce i Fetucelle to ich mniejsze wersje. Wszystkie te rodzaje makaronów - wstążek, powstają z semoliny, wody oraz jajek, co nadaje im wyjątkowy, pełny smak i delikatną konsystencję. Makarony te świetnie komponują się z kremowymi sosami, takimi jak alfredo lub bolognese, ale mogą być również podawane z lżejszymi sosami, takimi jak pesto lub sos pomidorowy. Często łączy się je z warzywami, takimi jak grzyby i szpinak, a czasem nawet z owocami morza - krewetkami lub przegrzebkami.

Pomysły na dania z makaronem tagliatelle i jego odmianami

Nie masz zbyt wiele czasu, aby przyrządzić pyszny i zdrowy posiłek dla rodziny? Makaron tagliatelle to uniwersalny i smaczny wybór na obiad. Z jego udziałem możesz przygotować pyszne dania, które będą smakować, jak we włoskiej restauracji. Ten domowy makaron przyrządzisz w zaledwie kilka minut! Oto nasze pomysły na tagliatelle! 

Jeśli jesteś miłośnikiem klasycznych, włoskich potraw, postaw na spaghetti bolognese, carbonara, czy pesto bazyliowe. A może masz ochotę spróbować czegoś oryginalnego? Pokuś się o zapieczone tagliatelle z kremowym sosem beszamelowym i topionym serem. Makaron tagliatelle i jego odmiany można wykorzystać na rozmaite sposoby - rewelacyjnie smakują w połączeniu z mięsem,  gorgonzolą i orzechami, owocami morza, czy warzywami w akompaniamencie aromatycznych ziół i startego parmezanu.

Tagliatelle to doskonały wybór dla osób, które cenią sobie tradycyjny smak i kunszt kulinarny Włoch. Dzięki swojej uniwersalności makaron ten jest bardzo popularny na całym świecie i z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom włoskiej kuchni. 

W naszym sklepie online Schronisko Bukowina oferujemy najwyższej jakości makaron tagliatelle i jego odmiany, pochodzące od renomowanych producentów, takich jak Barilla, Rummo, Garofalo i La Molisana. Postaraj się, aby koniecznie znalazły się one w Twojej kuchni! Gotowanie z naszymi oryginalnymi makaronami importowanymi bezpośrednio z Włoch to bajka! Pasują one do wielu znanych przepisów kuchni włoskiej.