Karczochy
Kup teraz Karczochy w sklepie Schronisko Bukowina
Karczochy to warzywa, które zachwycają smakiem oraz wyglądem. Znane były już w czasach starożytnych - w Grecji, Rzymie i Egipcie, a obecnie najczęściej występują w Hiszpanii, Francji, we Włoszech, Niemczech, czy Stanach Zjednoczonych. Karczoch to roślina pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego, wyglądem przypominająca oset, a w smaku podobna do szparagów. Warzywa te są cenne dla naszego zdrowia i posiadają liczne właściwości lecznicze, dlatego nie mogło zabraknąć ich w naszym sklepie online Schronisko Bukowina. Na półkach naszej internetowej spiżarni znajdują się produkty importowane od zaufanych włoskich producentów, które pozbawione są sztucznych konserwantów oraz barwników. W naszym asortymencie dostępne są smaczne, najwyższej jakości karczochy w zalewie z rozmaitymi dodatkami. Zajrzyjcie do naszego sklepu i odkryjcie wyjątkowy smak doskonałych karczochów prosto z Włoch!
Karczoch zwyczajny - charakterystyka warzywa
Karczoch to roślina z rodziny astrowatych. Już w okresie starożytnym czerpano z jej drogocennych właściwości leczniczych i odżywczych, jednak dopiero w XX wieku włoscy naukowcy odkryli cynarynę odpowiedzialną w dużej mierze za większość prozdrowotnych cech karczochów. Warzywa te uwielbiają ciepły klimat, dlatego są głównie uprawiane w okolicach basenu Morza Śródziemnego. Karczochy nie są jeszcze tak popularnym w Polsce warzywem. Spowodowane jest to m.in tym, że jego uprawa nie jest możliwa w naszych warunkach klimatycznych.
Karczochy wyróżniają się oryginalny wyglądem, przez co z łatwością można je rozpoznać. Rośliny te posiadają masywną, mało rozgałęzioną łodygę, na końcu której wyrastają purpurowe kwiaty zebrane w kuliste kwiatostany. Te z kolei otoczone są warstwą liści przypominającymi łuski. Cechą charakterystyczną karczochów są właśnie ich oryginalne liście ułożone w kształt rozety.
Jak jeść karczochy? Aby raczyć się pysznymi warzywami, należy najpierw usunąć stwardniałe łuski i dostać się do tzw. serca karczocha, czyli soczystego dna kwiatowego. Tak naprawdę, roślina ta ma kilka części jadalnych. W kuchni najczęściej wykorzystuje się główkę kwiatostanu, mięsiste liście i końcówkę łodygi. Warzywo to posiada ciekawy, lekko orzechowy, a jednocześnie delikatnie cierpki i gorzkawy smak. Kuchnia to jednak niejedyne miejsce, gdzie karczochy odnajdują zastosowanie - wyciąg z karczocha cieszy się dużą popularnością w ziołolecznictwie oraz kosmetyce.
Prozdrowotne właściwości karczochów
Karczochy mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie - wspomagają funkcjonowanie wątroby i procesy jej regeneracji - łagodzą stany zapalne organu oraz zaburzenia metabolizmu. Zawarte w karczochach cenne substancje pobudzają produkcję żółci i ułatwiają jej przepływ przez drogi żółciowe. Dlatego też warto stosować je w przypadku zapalenia pęcherzyka żółciowego, czy też dróg żółciowych.
Karczochy pomocne są również przy problemach związanych z trawieniem. Warzywa wzmagają produkcję soków trawiennych, dlatego też sięganie po nie może pozytywnie wpłynąć na perystaltykę jelit. Cynaryna zawarta w karczochach ułatwia proces odchudzania oraz ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Związek ten odpowiedzialny jest za pobudzenie produkcji żółci, dzięki czemu lepiej przebiega trawienie. Dodatkowo cynaryna obniża poziom cholesterolu i lipidów we krwi. Dzięki karczochom w szybki i łatwy sposób można pozbyć się dolegliwości trawiennych takich jak: nudności, wzdęcia, czy zaparcia.
Jeśli szukacie dobrego sposobu na odchudzanie, to sięgnijcie po karczochy! Są niskokaloryczne i bogate w błonnik, stąd też doskonale sprawdzą się w diecie redukcyjnej. Warzywo to obniża zły cholesterol LDL oraz pomaga zachować właściwy poziom glukozy we krwi. Z racji tego, że karczochy posiadają niski indeks glikemiczny i obniżają wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym, to zaleca się je cukrzykom.
To nie koniec właściwości zdrowotnych karczoch. Wykazują one także działanie przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe oraz mają właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Preparaty przygotowane na bazie wyciągów z liści karczochów pozwalają zadbać o skórę, szczególnie podczas problemów z łuszczycą, czy egzemą.
Karczochy - wartości odżywcze
W karczochach znajdziemy bogactwo witamin i składników mineralnych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Roślina zawiera m.in. kwas chlorogenowy, witaminy z grupy B, witaminę C, A, E, potas, cynk, wapń, fosfor, magnez i żelazo. Oprócz tego w warzywie znajdziemy także błonnik, węglowodany, białko oraz znikome ilości tłuszczu.
Istotnym składnikiem w karczochu jest inulina będąca rozpuszczalną frakcją błonnika pokarmowego, która nie ulega trawieniu w jelicie cienkim. To z kolei sprawia, że reguluje ona pracę przewodu pokarmowego, w tym jelit oraz zwiększa przyswajalność składników mineralnych.
Do czego można wykorzystać karczochy?
Karczochy zaczynają cieszyć się popularnością w Polsce, jednak nie każdy wie, jak w odpowiedni sposób je przyrządzić. Najłatwiej wykorzystać karczochy w zalewie lub w puszce, które nadają się od razu do spożycia. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do różnego rodzaju sałatek (makaronowych, ryżowych, warzywnych), kanapek, czy dań z makaronem.
Przekonaj się o korzyściach płynących ze spożywania karczochów i zajrzyj do naszego sklepu internetowego Schronisko Bukowina!