Dla mamyDla mamy

Karczochy

Pesto z karczochów z truflami - Urbani
22 punkty
22,39 zł
140 g
Tylko naturalne składniki
Tylko naturalne składniki
Włoskie karczochy marynowane D'Amico
17 punktów
17,09 zł
280 g
carciofi alla romana
20 punktów
20,89 zł
280 g
Włoskie karczochy marynowane z pietruszką - Artigiana
20 punktów
20,99 zł
280 g
Tylko naturalne składniki
Tylko naturalne składniki
Majonez z karczochów Tigullio
11 punktów
11,79 zł
180 g
Włoska sałatka z karczochów, Le Olive Miccio
12 punktów
12,39 zł
250 g
Tylko naturalne składniki
Tylko naturalne składniki
Karczochy w puszce - La Casareccia 2,6 kg
39 punktów
39,99 zł
Produkt niedostępny
Włoskie karczochy tagliati marki D'Amico
17 punktów
17,19 zł
Produkt niedostępny
berni karczochy
17 punktów
17,29 zł
Produkt niedostępny

Kup teraz Karczochy w sklepie Schronisko Bukowina

Karczochy to warzywa, które zachwycają smakiem oraz wyglądem. Znane były już w czasach starożytnych - w Grecji, Rzymie i Egipcie, a obecnie najczęściej występują w Hiszpanii, Francji, we Włoszech, Niemczech, czy Stanach Zjednoczonych. Karczoch to roślina pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego, wyglądem przypominająca oset, a w smaku podobna do szparagów. Warzywa te są cenne dla naszego zdrowia i posiadają liczne właściwości lecznicze, dlatego nie mogło zabraknąć ich w naszym sklepie online Schronisko Bukowina. Na półkach naszej internetowej spiżarni znajdują się produkty importowane od zaufanych włoskich producentów, które pozbawione są sztucznych konserwantów oraz barwników. W naszym asortymencie dostępne są smaczne, najwyższej jakości karczochy w zalewie z rozmaitymi dodatkami. Zajrzyjcie do naszego sklepu i odkryjcie wyjątkowy smak doskonałych karczochów prosto z Włoch!

Karczoch zwyczajny - charakterystyka warzywa

Karczoch to roślina z rodziny astrowatych. Już w okresie starożytnym czerpano z jej drogocennych właściwości leczniczych i odżywczych, jednak dopiero w XX wieku włoscy naukowcy odkryli cynarynę odpowiedzialną w dużej mierze za większość prozdrowotnych cech karczochów. Warzywa te uwielbiają ciepły klimat, dlatego są głównie uprawiane w okolicach basenu Morza Śródziemnego. Karczochy nie są jeszcze tak popularnym w Polsce warzywem. Spowodowane jest to m.in tym, że jego uprawa nie jest możliwa w naszych warunkach klimatycznych.

Karczochy wyróżniają się oryginalny wyglądem, przez co z łatwością można je rozpoznać. Rośliny te posiadają masywną, mało rozgałęzioną łodygę, na końcu której wyrastają purpurowe kwiaty zebrane w kuliste kwiatostany. Te z kolei otoczone są warstwą liści przypominającymi łuski. Cechą charakterystyczną karczochów są właśnie ich oryginalne liście ułożone w kształt rozety.

Jak jeść karczochy? Aby raczyć się pysznymi warzywami, należy najpierw usunąć stwardniałe łuski i dostać się do tzw. serca karczocha, czyli soczystego dna kwiatowego. Tak naprawdę, roślina ta ma kilka części jadalnych. W kuchni najczęściej wykorzystuje się główkę kwiatostanu, mięsiste liście i końcówkę łodygi. Warzywo to posiada ciekawy, lekko orzechowy, a jednocześnie delikatnie cierpki i gorzkawy smak. Kuchnia to jednak niejedyne miejsce, gdzie karczochy odnajdują zastosowanie - wyciąg z karczocha cieszy się dużą popularnością w ziołolecznictwie oraz kosmetyce.

Prozdrowotne właściwości karczochów

Karczochy mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie - wspomagają funkcjonowanie wątroby i procesy jej regeneracji - łagodzą stany zapalne organu oraz zaburzenia metabolizmu. Zawarte w karczochach cenne substancje pobudzają produkcję żółci i ułatwiają jej przepływ przez drogi żółciowe. Dlatego też warto stosować je w przypadku zapalenia pęcherzyka żółciowego, czy też dróg żółciowych.

Karczochy pomocne są również przy problemach związanych z trawieniem. Warzywa wzmagają produkcję soków trawiennych, dlatego też sięganie po nie może pozytywnie wpłynąć na perystaltykę jelit. Cynaryna zawarta w karczochach ułatwia proces odchudzania oraz ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Związek ten odpowiedzialny jest za pobudzenie produkcji żółci, dzięki czemu lepiej przebiega trawienie. Dodatkowo cynaryna obniża poziom cholesterolu i lipidów we krwi. Dzięki karczochom w szybki i łatwy sposób można pozbyć się dolegliwości trawiennych takich jak: nudności, wzdęcia, czy zaparcia.

Jeśli szukacie dobrego sposobu na odchudzanie, to sięgnijcie po karczochy! Są niskokaloryczne i bogate w błonnik, stąd też doskonale sprawdzą się w diecie redukcyjnej. Warzywo to obniża zły cholesterol LDL oraz pomaga zachować właściwy poziom glukozy we krwi. Z racji tego, że karczochy posiadają niski indeks glikemiczny i obniżają wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym, to zaleca się je cukrzykom.

To nie koniec właściwości zdrowotnych karczoch. Wykazują one także działanie przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe oraz mają właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Preparaty przygotowane na bazie wyciągów z liści karczochów pozwalają zadbać o skórę, szczególnie podczas problemów z łuszczycą, czy egzemą.

Karczochy - wartości odżywcze

W karczochach znajdziemy bogactwo witamin i składników mineralnych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Roślina zawiera m.in. kwas chlorogenowy, witaminy z grupy B, witaminę C, A, E, potas, cynk, wapń, fosfor, magnez i żelazo. Oprócz tego w warzywie znajdziemy także błonnik, węglowodany, białko oraz znikome ilości tłuszczu.

Istotnym składnikiem w karczochu jest inulina będąca rozpuszczalną frakcją błonnika pokarmowego, która nie ulega trawieniu w jelicie cienkim. To z kolei sprawia, że reguluje ona pracę przewodu pokarmowego, w tym jelit oraz zwiększa przyswajalność składników mineralnych.

Do czego można wykorzystać karczochy?

Karczochy zaczynają cieszyć się popularnością w Polsce, jednak nie każdy wie, jak w odpowiedni sposób je przyrządzić. Najłatwiej wykorzystać karczochy w zalewie lub w puszce, które nadają się od razu do spożycia. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do różnego rodzaju sałatek (makaronowych, ryżowych, warzywnych), kanapek, czy dań z makaronem.

Przekonaj się o korzyściach płynących ze spożywania karczochów i zajrzyj do naszego sklepu internetowego Schronisko Bukowina!