Wina różowe
Oświadczam, że jestem pełnoletni/a
i wyrażam zgodę na przedstawienie
oferty alkoholowej.
Wino różowe – najlepszy wybór
Wina różowe, podobnie, jak czerwone, produkowane są z czerwonych winogron. Skąd zatem delikatny kolor wina różowego? To zasługa skórek winogronowych, w których zawarty jest czerwony barwnik. Skórki jednak już po kilku godzinach wyciągane są z soku, by wino różowe mogło zachować odpowiedni kolor i smak. Przepis na dobre różowe wino to najwyższej jakości owoce z najczystszych upraw winorośli, lata doświadczenia w uprawie i tworzeniu wina oraz serce, które wkładane jest w pracę na każdym etapie produkcji, aż po zakorkowanie butelek. Takie właśnie są nasze wina różowe, które wprowadzamy do naszej oferty Schroniska Bukowina. W tej kategorii znajdziesz specjalnie przygotowany przez nas wybór win różowych, który zadowoli najbardziej wybredne kubki smakowe. Skupiamy się nie tylko na zagranicznych winach. W naszej ofercie znalazły się także bardzo dobre wina z polskich winnic, które urzekły nas swoim smakiem i aromatem. Koniecznie je wypróbuj – będziesz zaskoczony, jak dobre wino powstaje w naszych rodzimych winnicach.
Różowe wino na Twoim stole
Wino różowe to bardzo interesująca odmiana, która smakowo stoi pomiędzy białym winem a czerwonym. Różowe wino jest lekkie i świetnie nadaje się do degustacji jeśli jesteś początkującym smakoszem wina. Jego smak nie jest wymagający i możesz spokojnie postawić je na stole do letniego, lekkiego obiadu. Sprawdzi się także jako dodatek do lekkiej sałatki czy prostych przekąsek. To takie uniwersalne wino, które pięknie wygląda, dobrze smakuje i pasuje do wielu dań i okazji. My lubimy podawać je do dań z owoców morza. Nasz sposób na wino różowe na stole, to podsmażone a oliwie i czosnku z dodatkiem soli morskiej krewetki. Oczywiście taką prostą przekąskę podlewamy winem, które po odparowaniu alkoholu pozostawia fantastyczny aromat wina w potrawie. Palce lizać! Oczywiście prostą przystawkę popijamy różowym winem, które dopełnia smak krewetek.
Nie zapomnij o ważnej kwestii, czyli w jakiej temperaturze podawać różowe wino. Różowe wina, podobnie, jak białe, podawaj schłodzone, najlepiej w temperaturze około 10-12 stopni. Z tak schłodzonego napoju wydobędziesz przyjemne nuty smakowe i aromaty. Ważna zasada dotycząca schładzania wina mówi, że im młodsze, mniej dojrzałe wino, tym temperatura podawania powinna być niższa. Sekretem wydobycia najlepszego aromatu i nut smakowych w winie różowym, jest odpowiednie szkło, w którym je zaserwujesz. Kieliszek do różowego wina powinien być lekko zaokrąglony i mieć dosyć wąską oraz krótką czaszę. W takim kieliszku aromat wina będzie miał szanse uwolnić się w pełni.
Pokochaj wina różowe
Jeśli zastanawiasz się nad tym, czy różowe wino może nieść ze sobą korzyści zdrowotne, jak w przypadku czerwonego wina, to mamy dla Ciebie dobra wiadomość. Dzięki temu, że częściowo przygotowywane jest ze skórek winogron, możesz liczyć na prozdrowotne właściwości tego trunku. To właśnie w skórkach winogronowych zawarte są przeciwutleniacze takie, jak polifenol i resweratrol. Wprawdzie nie ma ich tak wiele, jak w winie czerwonym, ale jeśli wolisz lżejsze wina niż czerwone, to różowe będzie strzałem w dziesiątkę!