Suszone owoce
Suszone owoce – naturalne słodycze z polskich sadów
Suszenie owoców to jeden z najpopularniejszych sposobów na przedłużanie trwałości produktów. Znany od wieków, pozwala na gromadzenie zapasów na długie miesiące. W Schronisku Bukowina wiemy o tym doskonale, dlatego każdego roku część naszych zbiorów to suszone owoce. Wszystko po to, abyście mogli przez cały rok cieszyć się słodyczą polskich owoców – nie tylko w formie przetwory z warzyw i grzybów, ale i suszonych, słodkich przekąsek. W naszych sadach pełnych soczystych jabłek, aromatycznych gruszek i pachnących śliwek, każdego lata zbieramy pełne kosze najzdrowszych owoców. Następnie część naszych zbiorów suszymy w gorącym słońcu oraz w specjalnie przystosowanych do tego suszarkach. Dzięki temu smak suszonych owoców jest pełen słodyczy i naturalnego aromatu, który nada Twoim potrawom wyjątkowego charakteru.
Czar suszonych owoców w Twojej kuchni
Owoce suszone znane są gospodyniom domowym od wieków. Początkowo owoce poddawano procesowi suszenia głównie po to, by zabezpieczyć je przed zepsuciem. Jednak obok aspektów praktycznych, suszone owoce są pełne słodkiego smaku oraz składników odżywczych. Istnieje mnóstwo pomysłów na wykorzystanie suszonych owoców w kuchni. Sprawdzą się jako słodka przekąska dla Ciebie lub jako zamiennik słodyczy dla Twoich pociech. Bez owocowego suszu trudno wyobrazić sobie wigilijny kompot, a kilka suszonych jabłek i gruszek wzbogaci smak Twojej herbaty. Wystarczy kilka owoców, szczypta cynamonu i świeży imbir, a tak przygotowany gorący napój rozgrzeje Cię w chłodne dni.
Jeśli lubisz piec i eksperymentować w kuchni, to suszone owoce są idealnym składnikiem, który warto mieć w swojej domowej spiżarce. Spróbuj swoich sił w wypiekach – suszone morele czy śliwki pokrojone w drobne kawałki do świetny dodatek do prostych drożdżowych lub ucieranych ciast. Suszone owoce użyj również do wypieku domowego chleba na zakwasie. Dodaj do niego garść włoskich orzechów i ziaren słonecznika i taki chleb możesz jeść w ramach przekąski lub drugiego śniadania. Kto powiedział, że suszone owoce przeznaczone są tylko do słodkich wypieków i deserów? Słodycz suszonych śliwek czy moreli bardzo dobrze łączy się z wytrawnym smakiem mięs. Kto z nas nie kocha duszonego schabu nadziewanego suszonymi śliwkami lub morelami? Spróbuj dodać do pieczonej kaczki kilka suszonych jabłek, a zobaczysz jak wspaniale komponują się te smaki.
Zdrowie zaklęte w suszonych owocach
Owoce suszone to nie tylko pełen słodyczy smak, ale bogactwo składników odżywczych. W owocach suszonych znajdziesz takie witaminy, jak C, A, E oraz witaminy z grupy B, które odpowiadają przede wszystkim za poprawne funkcjonowanie układu nerwowego oraz korzystnie wpływają na samopoczucie i sprawność intelektualną. Suszone śliwki, morele, gruszki i inne owoce, to źródło magnezu, potasu, żelaza, manganu czy miedzi. Sięgaj po te produkty również wtedy, gdy potrzebujesz dużych ilości błonnika pokarmowego. Suszone owoce mają go bowiem więcej niż w postaci świeżych. Bardzo ważny jest proces, w jakim przygotowuje się suszone owoce. Sklep Schroniska Bukowina daje gwarancję, że owoce, które możecie u nas kupić nie zawierają chemicznych konserwantów a ich przydatność nie jest sztucznie wydłużana przez szkodliwe związki siarki.