Makaron Rurki, Pióra, Penne Rigate, Rigatoni
Makarony pióra, rurki, penne rigate, rigatoni
Jesteś fanem kuchni włoskiej i poszukujesz makaronów najlepszej jakości? Znajdziesz je w naszym sklepie internetowym Schronisko Bukowina. Oferowane przez nas makarony sprowadzane są bezpośrednio z Włoch, dlatego na pólkach naszej wirtualnej spiżarni, dostępne są produkty cenionych na całym świecie marek takich jak: Barilla, Divella, czy Garofalo.
Jeśli uwielbiasz włoskie smaki, powinieneś sięgnąć po makarony, które dobrze absorbują sosy, są smaczne oraz zachowują swoją sprężystość po ugotowaniu. Tymi cechami wyróżnia się włoski makaron Penne, nazywany również makaronem Mostaccioli, przypominający swoim kształtem skośnie ściętą rurkę. Wypróbuj wszystkie jego rodzaje i ciesz się smakiem prawdziwej kuchni włoskiej w domowym zaciszu! Sprawdź, jak dobre są oryginalne, włoskie makarony dostępne w atrakcyjnej cenie w sklepie online Schronisko Bukowina. Zainspiruj się ciekawymi przepisami i stwórz wyjątkowe danie!
Makaron Penne Rigate, Penne Lisce - czym się różnią?
Makaron Penne Rigate i Penne Lisce różnią się przede wszystkim wykończeniem powierzchni. Penne Rigate to makaron w formie rurek, który ma na swojej powierzchni rowki, dzięki czemu rozmaite sosy z łatwością się na nim utrzymują, co zwiększa intensywność smaku. Natomiast Penne Lisce to gładkie rurki pozbawione rowków na powierzchni, wyróżniające się delikatną konsystencją. Ten rodzaj makaronu świetnie łączy się z lekkimi sosami lub pesto, dlatego też będą lepszym wyborem, jeśli chodzi o przygotowanie posiłku dla dzieci.
Czym jeszcze różni się Penne Rigate od Penne Lisce? Otóż, kształty tych dwóch makaronów wpływają na czas ich gotowania - podsumowując przyrządzenie obiadu z udziałem Penne Rigate zajmie nieco więcej czasu. Pamiętaj jednak, że każda odmiana ma swoje unikalne cechy i może być wykorzystana do stworzenia pysznych dań z makaronu!
Makaron Rigatoni
Makaron typu Rigatoni jest długi, pusty w środki i kształtem przypomina rurki z zaokrąglonymi końcami i krawędziami. W kuchni włoskiej najczęściej wykorzystuje się go do przygotowania potraw z udziałem mięsa oraz warzyw. Doskonale komponuje się również z sosem pomidorowym. Makaron Rigatoni ze względu na duży rozmiar i strukturę idealnie sprawdza się do nadziewania i pieczenia w piekarniku. Oprócz tego można używać go także jako dodatek do sałatek, czy zup.
Makaron Mezze Penne Rigate
Mezze Penne Rigate to makaron przypominający tradycyjne Penne, jednak jest on od niego mniejszy i krótszy. Ma kształt rurek zakończonych prostymi, a nie skośnymi końcami. Dzięki swojej uniwersalności Mezze Penne Rigate uważany jest za jeden z najbardziej popularnych makaronów we Włoszech. Można przygotować go w łatwy i szybki sposób. Zgrane połączenie Mezze Penne Rigate tworzy z sałatkami oraz lekkimi, prostymi daniami. Makaron ten świetnie współgra z oliwą i czosnkiem oraz krewetkami i cukinią.
Makaron Penne Ziti Rigate
To kolejny rodzaj makaronu rurkowego pochodzący z kuchni włoskiej. Ziti kształtem przypomina Penne, jednak jest bardziej wydłużony i posiada wcięcia wzdłuż całej długości rurki, co pozwala na lepsze przywieranie sosu do makaronu. Istnieje wiele możliwości, jeśli chodzi o zastosowanie Ziti. Może być on wykorzystany do klasycznych dań z makaronem po nowoczesne i kreatywne dania. Najczęściej Ziti podaje się z sosem pomidorowym, pesto, czy sosami mięsnymi lub śmietanowymi. Makaron Ziti warto użyć również do przygotowania zapiekanki z mięsem mielonym, czy sosem beszamelowym. Świetnie sprawdzi się również w połączeniu z kurczakiem i szpinakiem.
Dania z makaronem rurki - jak dopasować rodzaj penne?
Największą zaletą potraw z makaronem jest szybki i łatwy sposób ich przygotowania. Pyszny, pełnowartościowy posiłek można przyrządzić zaledwie w kilka minut. Wystarczy tylko dobrej jakości makaron, który w połączeniu z wyśmienitym sosem stworzy idealną całość. Na bazie makaronów rurkowych można przygotować danie w prawdziwym włoskim stylu. Makaron Penne można dopasować do wielu różnych potraw, zarówno z mięsem, jak i wegetariańskich. Wszystko zależy od preferencji smakowych i stylu gotowania.
Jeśli chodzi o dopasowanie rodzaju penne do dania, istnieje kilka kluczowych czynników, które należy rozważyć. Po pierwsze, zdecyduj, czy chcesz mieć gładką, czy karbowaną powierzchnię makaronu. Będzie to miało wpływ na teksturę Twojego gotowego dania. Powinieneś również pomyśleć o sosie, którego będziesz używał - cięższe sosy najlepiej komponują się z rowkowanymi makaronami, podczas gdy lżejsze sosy lepiej współgrają z gładszymi powierzchniami makaronu. Spore znaczenie mają również składniki - warzywa i mięsa, dobrze sprawdzają się w przypadku makaronów żłobionych, podczas gdy lżejsze składniki, takie jak owoce morza i ser, lepiej współgrają z gładszymi odmianami. Mając na uwadze te wskazówki, możesz łatwo dobrać odpowiedni rodzaj penne do każdego pysznego dania z makaronu rurkowego.
Zapraszamy do wypróbowania naszych pysznych makaronów i eksperymentowania z różnymi rodzajami sosów i składników. Wszystkie nasze produkty są wysokiej jakości i pochodzą od najlepszych producentów makaronów we Włoszech. Zrób zakupy w naszym sklepie internetowym Schronisko Bukowina i wybierz dowolny rodzaj Penne, a następnie podaj go w akompaniamencie doskonałego, aromatycznego sosu i lampki wina. Sukces kulinarny gwarantowany!