Mąka pszenna

Mąka na pizzę 00 Oro 1kg - 5 Stagioni
7 punktów
7,59 zł
1000 g
Tylko naturalne składniki
Tylko naturalne składniki
Mąka pszenna Typ 1 - Caputo
44 punkty
44,19 zł
5000 g
Mąka Farina Classica 00 5 KG - Caputo
28 punktów
28,99 zł
5000 g
Włoska mąka pszenna Saccorosso Caputo
34 punkty
od 34,29 zł
Włoska mąka Nuvola Super - Caputo
47 punktów
od 47,49 zł
Mąka pszenna Manitoba - Casillo
8 punktów
8,09 zł
1000 g
Tylko naturalne składniki
Tylko naturalne składniki
Mąka pszenna typu 00 - Divella 1 kg
8 punktów
8,59 zł
1000 g
Tylko naturalne składniki
Tylko naturalne składniki
Mąka pszenna 100% Grani Italiani - Caputo
10 punktów
10,49 zł
1000 g
Tylko naturalne składniki
Tylko naturalne składniki
Maka-pszenna-Molino-Spadoni
9 punktów
9,49 zł
1000 g
Włoska mąka Caputo Tipo 1
9 punktów
9,49 zł
1000 g
Tylko naturalne składniki
Tylko naturalne składniki
Mąka na pizze pszenna typ 00
5 punktów
5,69 zł
1000 g
Tylko naturalne składniki
Tylko naturalne składniki
Mąka pszenna na chleb typ 750
7 punktów
7,59 zł
1000 g
Tylko naturalne składniki
Tylko naturalne składniki
Mąka pszenna typ 00 - Denti 1 kg
6 punktów
6,49 zł
Produkt niedostępny
Mąka pszenna - Le Farine Magiche 1 kg
10 punktów
10,49 zł
Produkt niedostępny

Sięgnij po doskonalą włoską mąkę pszenną, dzięki której przygotujesz wyśmienite potrawy oraz wypieki takie jak ciasta francuskie, czy drożdżowe. U nas znajdziesz mąki pszenne najwyższej jakości, pochodzące ze starannie wyselekcjonowanych zbóż, pełne witamin i minerałów. Włoscy producenci znani są na całym świecie ze swojego niezwykłego kunsztu i pasji do tradycyjnego wytwarzania mąki. Dlatego możesz mieć pewność, że każdy produkt zakupiony w naszym sklepie online Schronisko Bukowina, pozwoli Ci przyrządzić najlepsze włoskie przysmaki.

Mąka pszenna w sklepie online

Mąka pszenna to podstawowy produkt, który powinien znaleźć się niemal w każdej kuchni. To składnik, na którym opiera się wiele potraw i wypieków. W Schronisku Bukowina dokładamy wszelkich starań, aby zapewnić Ci dostęp do wyłącznie najwyższej jakości produktów, dlatego też z dumą prezentujemy Ci naszą imponującą kolekcję mąk pszennych, pochodzących bezpośrednio od renomowanych włoskich producentów takich jak: Barilla, Divella, Caputo, Casillo, czy Molino Spadoni. 

Każda mąka dostępna w naszym sklepie pochodzi z włoskich młynów, gdzie trafiają najlepszej jakości ziarna zbóż. Oferujemy Ci starannie wyselekcjonowane produkty, które zapewnią Twoim daniom wyjątkowy smak i aromat. Razem z mąką pszenną typu 00 Caputo przygotujesz wyśmienite ciasto na prawdziwą pizzę neapolitańską, czy pierogi. Marzy Ci się domowy chleb z chrupiącą skórką? Wybierz mąkę pszenną pełnoziarnistą Caputo Integrale. A może masz ochotę na włoskie ravioli z nadzieniem? Postaw na Semola Rimacinata!

Mąka pszenna ma szerokie zastosowanie, dlatego też świetnie sprawdzi się do wyrobu domowego makaronu, czy pieczywa. To jednak nie koniec, bo mąka pszenna może posłużyć także do zagęszczania zup i sosów oraz przygotowywania wyrobów cukierniczych, czy naleśników i gofrów. 

Nasze mąki pszenne sprawią, że Twoje dania i wypieki będą niesamowicie delikatne, puszyste i miękkie, ale przede wszystkim obłędnie smaczne! W naszej ofercie znajdziesz mąki pszenne o różnej gramaturze, w opakowaniach m. in. 1kg i 5kg.

Czym charakteryzuje się mąka pszenna, jakie ma właściwości?

Mąka pszenna powstaje poprzez przemiał ziarna pszenicy w młynie. Najpierw ziarno jest czyszczone, a następnie nawilżane, tak by móc całkowicie usunąć jego zewnętrzną skorupkę. Kolejnym krokiem jest mielenie, czyli rozdrabnianie ziarna na drobne cząstki, aż do momentu uzyskania białego pyłu. 

W zależności od stopnia zmielenia i zawartości białka otrzymuje się różne rodzaje mąki pszennej. Na przykład, mąka pszenna typu 500 charakteryzuje się niższą zawartością białka w porównaniu do mąki pszennej typu 550 czy 650.

Czym zatem wyróżnia się mąka pszenna? Ma delikatną, gładką konsystencję, a jej cenne właściwości wypiekowe sprawiają, że jest niezastąpiona przy wyrobie makaronu, chleba, czy ciast. Mąki dostępne w naszej ofercie są zupełnie naturalne, pozbawione wszelkich sztucznych dodatków. Dzięki sporej zawartości glutenu mąki pszenne zapewniają odpowiednią elastyczność ciasta i pozwalają na uzyskanie lekkich i puszystych wyrobów. Dodatkowo ich konsystencja nadaje potrawom i wypiekom delikatny smak i wyjątkową teksturę.

Czy mąka pszenna jest zdrowa?

Mąka pszenna to produkt, który powinien znaleźć się w Twojej codziennej diecie. Jest ona źródłem błonnika oraz witamin i substancji mineralnych. Zawiera spore ilości białka, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak: żelazo, magnez, fosfor, cynk, czy wapń. Pamiętaj jednak, że  warto sięgać po nią z głową. Nadmierne jej spożywanie może przyczynić się do otyłości. 

Podstawowe typy mąk pszennych w Polsce

W Polsce możemy wyróżnić kilka rodzajów mąk pszennych różniących się między sobą stopniem zmielenia i zawartością białka. Jesteś ciekaw, jakie uniwersalne typy mąki możesz spotkać na sklepowych półkach? Oto one:

Mąka pszenna typ 450 

Niezwykle delikatna mąka, nazywana mąką tortową lub mazowiecką. Idealnie sprawdza się do wypieku biszkoptów, ciast drożdżowych i kruchych. Charakteryzuje się niską zawartością białka.

Mąka pszenna typ 500

Jeden z najpopularniejszych typów mąki, który ma umiarkowaną ilość białka w swoim składzie. Stosuje się go wyrobu ciast kruchych, klusek, makaronów oraz naleśników i ciast smażonych. Do tego typu mąki zalicza się: krupczatka, mąka poznańska i wrocławska. 

Mąka pszenna typ 550

Określana jest najczęściej mianem mąki luksusowej i świetnie sprawdza się do wyrobu pierogów, makaronów i ciast drożdżowych. Wyróżnia się większą elastycznością.

Mąka pszenna typ 650

Jest to mąka o jeszcze wyższej zawartości białka. Często wykorzystuje się ją do wypieku chleba o gęstej strukturze, bułek i innych wypieków. 

Mąka pszenna typ 750

Mąka pszenna chlebowa, dzięki której można przygotować doskonałe pieczywo oraz ciasto na pizzę. Posiada ona nieco ciemniejszy, szarawy odcień w porównaniu do wyżej wymienionych rodzajów mąk wyróżniających się barwą jasną. 

Mąka pszenna typ 1850

Ten rodzaj mąki nazywany jest grahamką i zawiera dużą ilość błonnika oraz wartości odżywczych, ze względu na sporą ilość otrębów. Stosuje się ją głównie do przygotowania pieczywa i krakersów.

Mąka pszenna typ 2000

Mąka ta określana jest również mąką razową, która wyróżnia się wysoką zawartością błonnika i substancji odżywczych. Ma ciemny kolor i może zawierać drobne ziarna i otręby pszenicy. Charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem i idealnie sprawdzi się do wypieku pieczywa.

Zapraszamy do dokonania zakupów w naszym sklep online Schronisko Bukowina. Przeglądaj naszą szeroką gamę mąk pszennych - zarówno w opakowaniach 1 kg jak i 5 kg. Zapewniamy, że znajdziesz tam produkty, które spełnią Twoje najwyższe oczekiwania.