Makaron Cannelloni - grube rurki do nadziewania 

Włoski makaron caneloni przypominający rurki sprawdza się przy przyrządzaniu zarówno popularnej wersji z sosem ala bolognese, jak i w wydaniu wegeteriańskim. Zobacz naszą ofertę i wybierz dla siebie rurki cannelloni sprowadzane od zaufanych producentów prosto z Italii. 

Garofalo cannelloni 8-46
9 punktów
9,49 zł
250 g
Tylko naturalne składniki
Tylko naturalne składniki
Divella makaron cannelloni
5 punktów
5,99 zł
Produkt niedostępny
La Molisana Cannelloni n312
10 punktów
10,99 zł
Produkt niedostępny

Zamów makaron Cannelloni w sklepie online

Makaronowe rurki warto jest przyrządzić w naczyniu żaroodpornym zamiast często robionego spaghetti lub lasagne. Cannelloni nadziewane mogą być klasycznym, gęstym mięsnym sosem pomidorowym, ale pyszne są także w wydaniu wegetariańskim, zapieczone z sosem beszamelowym lub serowym. Jeśli jesteś fanem włoskiej kuchni, koniecznie wypróbuj sprowadzane prosto ze słonecznej Italii makarony z twardej pszenicy durum, między innymi te oryginalne rurki. Oferowane w sklepie internetowym Schronisko Bukowina makarony cannelloni 250 g pakowane są w odporne kartoniki, dzięki czemu nie tylko wygodnie złożysz zamówienie, ale będziesz się mógł cieszyć produktem w idealnym stanie. Z tym produktem zrobisz pyszny obiad, który będzie nie tylko cieszył podniebienie, ale zrobi także świetne wizualne wrażenie.

Co to jest canneloni?

Ten efektowny makaron włoski ma kształt dużych, pustych w środku rurek. Są one sporo większe od penne czy rigatoni, dlatego nie mieszamy ich z sosem, ale nadzienie umieszczamy w środku i zapiekamy całość z ulubionym serem i sosem na wierzchu. Średnica tej ciekawej pasty to około 3cm, długość w zależności od producenta do 10 cm. Są one zatem bardzo pojemne w środku, a przygotowana na ich bazie potrawa bardzo sycąca. Nazwa pochodzi najprawdopodobniej od włoskiego słowa "canna", które oznacza trzcinę. Produkowany jest z twardej pszenicy durum, a odpowiednio ugotowany jest sprężysty i wygodny w obróbce. 

Czy makaron cannelloni trzeba gotować?

Dania makaronowe to całe morze możliwości i inspiracji. W większości łączy je prostota i szybkość wykonania, ale także elastyczność w dobieraniu składników i wykończeniu dania. Makaronowe rurki zazwyczaj służą do przygotowania zapiekanek, ale w niektórych osobach wzbudzają niepewność, jak obchodzić się z tym rodzajem makaronu. Czy należy go ugotować przed wypełnieniem i zapieczeniem? To zależy. Wstępne podgotowanie makaronu nie jest konieczne, tak samo jak w przypadku lasagne, wszystko zależy od gęstości i wodnistości farszu i sosu, którym polejemy makaron. Pierwsza opcja to taka, w której rurki delikatnie obgotowujesz, wrzucając partiami na gotującą wodę doprawioną solą. To nie może trwać zbyt długo, rurki muszą być nadal twardawe. Zbyt mocno ugotowane będą niemal niemożliwe do napełnienia, a całość przyrządzania posiłku będzie długa i żmudna. Drygi sposób to wypełnienie farszem nieugotowanego makaronu. Wtedy jednak musimy z wyczuciem przyrządzić sos, którym polejemy całość, by makaron mógł wchłonąć w trackie pieczenia wystarczającą ilość wody. 

Jak przygotować dobre canelloni?

Wbrew pozorom, przygotowanie wyrazistego dania z makaronem cannelloni wcale nie musi trudne. Kuchnia włoska to nie tylko prostota przygotowania, ale także ogromny wachlarz możliwości. Makaron ten sprawdzi się jako samodzielne danie, nie trzeba przygotowywać do niego dodatków. Z powodzeniem możesz przygotować go na rodzinny obiad, jak i towarzyskie, weekendowe spotkanie ze znajomymi. Ważne jest, by całość dania była dobrze doprawiona, oparta na wysokiej jakości składnikach, posypana dobrym włoskim serem i udekorowana bazylią lub innym świeżym ziołem. 

Cannelloni – zbiór najsmaczniejszych przepisów z makaronem cannelloni

Najczęściej spotykanym farszem do caneloni jest farsz z mielonym mięsem i sosem pomidorowym oraz parmezanem na wierzchu. Świetnym pomysłem są także wszelkie warianty sosu beszamelowego, który fantastycznie smakuje ze szpinakiem oraz farszem opartym o inne warzywa. 

Tradycyjne cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Przepis na cannelloni w stylu bolońskim powinien znać każdy miłośnik makaronów. To idealny sposób na przygotowanie zapiekanki, która zachwyci domowników i wniesie nieco świeżości do naszych kulinariów. Na oliwie zeszklij cebulkę, dodaj czosnek, startą marchewkę oraz drobno posiekanego selera naciowego. Po 3, 4 minutach podsmażania wrzuć mięso mielone i całość dobrze wymieszaj i smaż klika minut. Całość zalej odrobiną passaty i dodaj dwie łyżki przecieru pomidorowego, dopraw oregano, papryką słodką, solą i pieprzem. Gęstym sosem wypełnij rurki. osobno na reszcie passaty przygotuj sos pomidorowy, bardziej wodnisty niż farsz. Wypełnione rurki ułóż w naczyniu do zapiekania, zalej sosem, posyp startym serem i zapiecz do 30 minut w 180 stopniach. 

Cannelloni ze szpinakiem

Poznaj najlepszy przepis na canelloni szpinakowe z ulubionym serem. W zależności od Twoich preferencji możesz dodać łagodną ricottę, mozzarellę, nieco bardziej słoną fetę lub wyraźny w smaku ser pleśniowy. Podduś na oliwie czosnek, wrzuć szpinak, poczekaj aż zmniejszy swoją objętość. Podlej odrobiną słodkiej śmietany, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i dodaj wybrany przez siebie ulubiony, pokrojony ser i dokładnie wymieszaj. Wypełnione takim farszem rurki możesz polać sosem pomidorowym, ale szpinak uwielbia połączenie z beszamelem, który również możesz podkręcić odrobiną grana padano lub innego sera.

Cannelloni z mięsnym farszem i warzywami po meksykańsku

Jeśli podstawowe pomysły na rurki makaronowe masz już przetestowane, koniecznie wypróbuj wariantu w styl meksykańskim, gdzie farsz jest bardziej urozmaicony, a całe danie możesz przyrządzić w bardziej pikantnej wersji. Cebulę, najlepiej czerwoną, na patelni zeszklij razem z dużą ilością papryki świeżej oraz jedną papryczką chili. Następnie dodaj mięso, może być wołowe, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą i odrobiną cynamonu. Gdy mięso będzie już usmażone, dodaj kukurydzę, fasolkę oraz posiekaną kolendrę. Całość podlej odrobiną passaty. Pikantne rurki wyłóż do naczynia, polej dobrze doprawionym sosem z kawałkami pomidorów, całość posyp serem cheddar i parmezanem oraz tymiankiem. Zapiecz i smacznego!