Czarny tydzień!Czarny tydzień!

Pomidory San Marzano

Włoskie pomidory San Marzano DOP - Manfuso
47 punktów
47,49 zł
2500 g
Tylko naturalne składniki
Tylko naturalne składniki
Pomidorki San Marzano LaFiammante
9 punktów
9,89 zł
400 g
Tylko naturalne składniki
Tylko naturalne składniki
Pomidory San Marzano - duże opakowanie rodzinne
37 punktów
37,99 zł
2500 g
Tylko naturalne składniki
Tylko naturalne składniki
Pomidory Pelati San Marzano DOP - Mutti 2,5 kg
51 punktów
51,29 zł
Produkt niedostępny
Pomidory San Marzano DOP - Rega 400 g
8 punktów
8,59 zł
Produkt niedostępny
Pomidory San Marzano DOP - La Fiammante
44 punkty
44,69 zł
Produkt niedostępny
Pomidory San Marzano - Strianese
8 punktów
8,59 zł
Produkt niedostępny
Włoskie pomidory San Marzano bez skórki - La Torrente
10 punktów
10,49 zł
Produkt niedostępny
Włoskie pomidory San Marzano D.O.P, duże - Strianese 2,5 kg
36 punktów
36,99 zł
Produkt niedostępny
San Marzano, Mutti - włoskie pomidory
14 punktów
14,19 zł
Produkt niedostępny

Ze względu na swoje niepowtarzalne cechy, pomidory San Marzano, uważane są za jedne z najsmaczniejszych pomidorów na całym świecie. Ich soczysty miąższ i niewielka ilość nasion sprawiają, że odnajdują one szerokie zastosowanie w kuchni. W naszym sklepie online Schronisko Bukowina znajdziesz najlepsze pomidory San Marzano słynnych marek takich jak: Strianese, Manfuso, Mutti, La Torrente, czy Antico Casale Franzese. 

Włoskie pomidory San Marzano w sklepie online

Pomidory San Marzano dostępne w naszej ofercie pochodzą od włoskich producentów cieszących się uznaniem klientów na całym świecie. Ich wyjątkowy smak i jakość zachwycą Twoje podniebienie i wzbogacą kulinarne doświadczenia. San Marzano importujemy bezpośrednio z Włoch, aby zapewnić Ci znakomity smak i aromat tradycyjnej kuchni włoskiej. Te długie, owalne i intensywnie czerwone pomidory wyróżniają się wyrazistym smakiem, soczystym miąższem oraz niską zawartością nasion, dzięki czemu doskonale nadają się do przygotowania sosów, zup i innych dań.

W sklepie internetowym Schronisko Bukowina oferujemy pomidory San Marzano w puszkach o różnych gramaturach, dzięki czemu masz możliwość wyboru odpowiedniej ilości dla Twoich potrzeb.

Do czego wykorzystać pomidory San Marzano

Pomidory San Marzano to prawdziwi bohaterowie kuchni włoskiej. Ich wyjątkowa jakość sprawia, że można wykorzystać je na wiele rozmaitych sposobów. Doskonale sprawdzą się do przygotowania prawdziwego, pomidorowego sosu do makaronu lub pizzy. Wystarczy rozgnieść je, dodać odrobinę soli i pieprzu, a następnie posmarować nimi ciasto i na jego wierzchu umieścić ulubione dodatki. Rezultatem będzie pyszna włoska pizza rodem z Neapolu.

San Marzano warto wykorzystać również, jako bazę do aromatycznych zup. Nawet ich niewielka ilość poprawi walory smakowe dania. To jednak nie koniec, bo ta odmiana doskonale sprawdza się w formie przetworów np. przecieru.

Skąd pochodzą pomidory San Marzano?

Istnieje kilka teorii na ten temat, a jedna z nich mówi, że pierwsze nasiona pomidora przybyły do regionu Kampanii w XVIII wieku, jako prezent od monarchy Peru dla króla Neapolu Ferdynanda II. Władca ten nakazał posiać je na wulkanicznych żyznych glebach między Neapolem, a Salerno.

Pomidory San Marzano pochodzą z obszaru Agro Sarnese-Nocerino. To miejsce było swoistym centrum, skąd pomidor ten szybko rozprzestrzenił się na teren gminy San Marzano, której zawdzięcza swoją nazwę. San Marzano powstał jako hybryda dwóch lokalnych odmian, Fiaschella i Fiascone, albo jako mutacja tradycyjnej odmiany Lampadina. To właśnie rolnicy, prowadząc selekcję, przyczynili się do powstania kolejnych wariantów tego oto pomidora.

Historia pomidora San Marzano

Na początku XX wieku Francesco Cirio, wprowadził rewolucyjną praktykę konserwowania pomidorów w puszkach na obszarze Agro Sarnese-Nocerino. Wykorzystał on do tego celu odmianę pomidora San Marzano, która idealnie sprawdzała się w tej roli. Dzięki swoim unikalnym cechom, pomidory San Marzano umożliwiły przemysłowi przetwórstwa w Kampanii utrzymanie swojej pozycji na rynku, mimo trudności branży w latach 60. i 70. XX wieku.

W późniejszym okresie, wprowadzenie hybryd pomidorów i mechanicznych zbiorów spowodowało ekspansję upraw przemysłowych w innych regionach Włoch, co skierowało San Marzano na margines jako produkt niszowy. Sytuacja ta uległa zmianie w latach 90., gdy pomidory San Marzano otrzymały certyfikat DOP (Denominazione di Origine Protetta) i powstało Konsorcjum. Dzięki temu odzyskały one swoją pozycję i prestiż.

Jaki jest obszar uprawy pomidora San Marzano?

Aby pomidor mógł uzyskać tytuł "Pomodoro San Marzano dell'Agro Sarnese-Nocerino DOP" z Chronioną Nazwą Pochodzenia, musi on być uprawiany wyłącznie na określonym terytorium - w tym przypadku w regionie Kampanii we Włoszech. Obecnie obszar produkcji obejmuje Agro Nocerino-Sarnese, prowincję Salerno, Acerrano-Nolano, obszar Pompeiana-Stabiese, prowincję Neapol oraz Montorese w prowincji Avellino. Łącznie jest to 41 gmin, a jego powierzchnia uprawy wynosi 16 000 ha. 

Pomidory San Marzano dojrzewają w śródziemnomorskim klimacie na płaskim terenie pokrytym materiałem wulkanicznym, który jest bogaty w substancje organiczne, fosfor i potas. To doskonałe warunki dla rozwoju pomidorów San Marzano.

Czym różni się uprawianie San Marzano od innych rodzajów pomidorów?

Pomidory San Marzano są tradycyjnie uprawiane wertykalnie na drewnianych podporach i drutach żelaznych, co jest praktykowane od wielu wieków. Sadzonki przesadza się od kwietnia do połowy maja, aby mogły swobodnie rosnąć. Natomiast, kiedy warzywa te osiągną już pełną dojrzałość, zbiera się je ręcznie w okresie id 30 lipca do 30 września. Zbiór podzielony jest na 3-4 etapy, w odstępach 20-dniowych. Cena San Marzano jest o wiele wyższa niż cena zwykłych pomidorów. 

Warzywa te są niezwykle odporne na warunki atmosferyczne, pomimo to są trudne w uprawie, ponieważ wymagają sporego nasłonecznienia i żyznej gleby.

Jak rozpoznać prawdziwy pomidor San Marzano?

Owoce San Marzano mają charakterystyczny wydłużony kształt, zwężający się ku dołowi i zazwyczaj sięgają długości 60-80 mm. Wyróżniają się intensywnie czerwonym kolorem przyciągającym wzrok smakosza. Ich wielką zaletą jest to, że charakteryzują się elastycznym miąższem, małą zawartością wody i brakiem pestek. Jeśli chodzi o smak, owcowe są typowo słodko-kwaśne, o intensywnym i świeżym aromacie. Wewnętrzna struktura pomidora może być podzielona na dwie lub trzy sekcje, szczególnie w oryginalnych odmianach.  Opakowania, w których znajdują się San Marzano, również są certyfikowane i ponumerowane. Dla większej rozpoznawalności muszą być oznakowane logo DOP oraz logo Konsorcjum. Warto wiedzieć, że pomidory San Marzano są uważane za wyjątkowe, dlatego ich cena jest adekwatna do ich wysokiej jakości.

Te znakomite włoskie pomidory zasługują na szczególne uznanie nie tylko ze względu na swój smak, ale i właściwości zdrowotne. Warzywa te bogate są w witaminy: C,K,A, B1, B2 oraz potas, żelazo i błonnik. San Marzano to źródło likopenu będącego przeciwutleniaczem chroniącym komórki przed uszkodzeniem. 

Pomidory San Marzano nie bez powodu uznawane są za jedne z najlepszych na całym świecie. Uwagę smakoszy przyciąga nie tylko ich podłużny kształt, czerwony kolor, mięsiste wnętrze, ale przede wszystkim głęboki, słodki smak. Zamów z szybką dostawą i odkryj wyjątkowe pomidory San Marzano i doświadcz włoskiego smaku w najwyższej jakości!