Sery Mozzarella

Ser Mozzarella Di Bufala - Micheloangelo 125 g
12 punktów
12,79 zł
125 g
Tylko naturalne składniki
Tylko naturalne składniki
Ser Mozzarella
43 punkty
od 43,69 zł
Mozzarella Filone Fior Di Latte - Ghidetti
53 punkty
53,79 zł
1000 g
Ser mozzarella 1 kg - Serovia
42 punkty
42,79 zł
1000 g
Mozzarella di Bufala Campana Ponte Reale 125 g - Azienda Agricola
14 punktów
14,49 zł
125 g
Mozzarella Galbani 2 kg
55 punktów
55,09 zł
2000 g
Ser scamorza - Dianino
17 punktów
17,09 zł
Produkt niedostępny
Mozzarella wędzona Scamorza Affumicata 100 g
11 punktów
11,79 zł
Produkt niedostępny
Mozzarella di Bufala -  Granarolo
14 punktów
14,19 zł
Produkt niedostępny
Ser mozzarella Ila Filone do pizzy - Bayerland
39 punktów
39,99 zł
Produkt niedostępny
Ser mozzarella w kawałku - Verdepascolo
41 punktów
41,89 zł
Produkt niedostępny
Ser Mozzarella Buffala Campana DOP - Francia
12 punktów
12,09 zł
Produkt niedostępny
Ser Burrata Granarolo 125 g
13 punktów
13,29 zł
Produkt niedostępny
Ser mozzarella Fior di latte 2,5 kg - Ghidetti
121 punktów
121,69 zł
Produkt niedostępny
Mozzarella do pizzy CAMMINO D'ORO 1 kg
38 punktów
38,09 zł
Produkt niedostępny
Włoski ser wędzony Scamorza Affumicata - Ambrosi - plastry
10 punktów
10,49 zł
Produkt niedostępny
Scamorza włoska mozzarella wędzona
21 punktów
21,29 zł
Produkt niedostępny

Mozzarella

Ten łagodny i miękki ser niedojrzewający to jeden z najbardziej sztandarowych produktów kuchni włoskiej, dziś używany i uwielbiany na całym świecie. Jest to podstawowy składnik pizzy, ale nie tylko - chętnie i często dodawany jest także do sałatek, w tym przede wszystkim caprese oraz do dań ciepłych, np. do makaronu. Mozzarella to nie tylko pyszny, delikatny w smaku, ale także zdrowy dodatek, który wprowadzi do naszej kuchni wiele urozmaicenia.

Tradycyjny włoski ser do pizzy

Tworząc naszą ofertę w sklepie internetowym Schronisko Bukowina dużo uwagi przykładamy do najlepszej jakości delikatesów włoskiej produkcji. Kuchnia z tego kraju jest nam szczególnie bliska, dlatego jej elementy znajdziesz zarówno w naszym menu restauracyjnym, jak i w asortymencie sklepu online. Pragniemy sprzedawać Państwu wyłącznie sprawdzone produkty od zaufanych producentów z Włoch, nie inaczej jest także z naszą ofertą serów mozzarella. Ten niedojrzewający ser z rodziny Pasta-filata pochodzi z włoskiego regionu Batiipaglia. Tradycyjnie przygotowywany był z mleka uzyskiwanego od czarnych bawolic i ten robiony według oryginalnej receptury ma nazwę mozzarella di bufala campana, lub po prostu di bufala, i jest produktem o chronionej nazwie pochodzenia. Mozzarelle można produkować także z mleka krowiego.

Oryginalne walory smakowe i niepowtarzalna konsystencja

Gotowy ser mozzarella jest lśniący, ma delikatny smak i cechuje się dużą rozciągliwością. Przede wszystkim powinien być czysto biały, dlatego mleko, które uzyskiwane jest od czarnych bawolic jest lepsze, a mozzarella z mleka bawolic znajduje się na liście produktów o chronionej nazwie. Cechą wyróżniającą mozzarellę jest jej rozpływająca się w ustach konsystencja, błyszcząca powierzchnia, biała barwa oraz kremowy smak. Mozzarella zazwyczaj ma wysoką zawartość wilgoci (świeża mozzarella), i ta ma krótki okres przydatności do spożycia, sprzedawana jest także mozzarella o niskiej wilgotności, z dłuższym okresem (pakowana próżniowo, często dodawana do pizzy). Walory smakowe i niepowtarzalna faktura mozzarelli czynią ją świetnym dodatkiem do pizzy, zapiekanek czy sosów - jest ona podstawowym składnikiem niemal każdej włoskiej pizzy.

Składniki odżywcze i zastosowanie mozzarelli

Mozzarella dobrze smakuje zarówno podana na zimno, jak i pieczona. Twoja pizza czy sałatka caprese będą wyróżniać się delikatnym smakiem i wartościami odżywczymi, dzięki użyciu tego fantastycznego sera. Jeśli się spieszysz, wystarczy kilka plasterków dojrzałych pomidorów, świeża mozzarella, bazylia ułożone na talerzu, polane oliwą z oliwek i przyprawione solą i pieprzem. Twoje posiłki mogą być zarówno pyszne, jak i pełne zdrowia oraz witamin i białka. W mozzarelli znajdziemy zarówno witaminę A, jak i witaminy z grupy B, w tym witaminę b12, wapń, żelazo, magnez i cynk.

Mozzarella w ofercie sklepu online Schronisko Bukowina

Mozzarellę warto spożywać na zimno, w formie przekąski, ułożoną na kanapce, czy w sałatce, jak i zapiekaną w piekarniku. W naszej ofercie znajdziesz zarówno pyszną mozzarellę, która ułatwi Ci przyrządzenie domowej pizzy, jak i oryginalną wędzoną mozzarellę Scamorza Affumicata, pachnącą dymnym aromatem, wyprodukowaną w regionie Lombardii według tradycyjnych, włoskich receptur, która doskonale komponuje się z kremowymi sosami do makaronu.