Facebook Pixel

Sery Mozzarella

Mozzarella

Ten łagodny i miękki ser niedojrzewający to jeden z najbardziej sztandarowych produktów kuchni włoskiej, dziś używany i uwielbiany na całym świecie. Jest to podstawowy składnik pizzy, ale nie tylko - chętnie i często dodawany jest także do sałatek, w tym przede wszystkim caprese oraz do dań ciepłych, np. do makaronu. Mozzarella to nie tylko pyszny, delikatny w smaku, ale także zdrowy dodatek, który wprowadzi do naszej kuchni wiele urozmaicenia.

Tradycyjny włoski ser do pizzy

Tworząc naszą ofertę w sklepie internetowym Schronisko Bukowina dużo uwagi przykładamy do najlepszej jakości delikatesów włoskiej produkcji. Kuchnia z tego kraju jest nam szczególnie bliska, dlatego jej elementy znajdziesz zarówno w naszym menu restauracyjnym, jak i w asortymencie sklepu online. Pragniemy sprzedawać Państwu wyłącznie sprawdzone produkty od zaufanych producentów z Włoch, nie inaczej jest także z naszą ofertą serów mozzarella. Ten niedojrzewający ser z rodziny Pasta-filata pochodzi z włoskiego regionu Batiipaglia. Tradycyjnie przygotowywany był z mleka uzyskiwanego od czarnych bawolic i ten robiony według oryginalnej receptury ma nazwę mozzarella di bufala campana, lub po prostu di bufala, i jest produktem o chronionej nazwie pochodzenia. Mozzarelle można produkować także z mleka krowiego.

Oryginalne walory smakowe i niepowtarzalna konsystencja

Gotowy ser mozzarella jest lśniący, ma delikatny smak i cechuje się dużą rozciągliwością. Przede wszystkim powinien być czysto biały, dlatego mleko, które uzyskiwane jest od czarnych bawolic jest lepsze, a mozzarella z mleka bawolic znajduje się na liście produktów o chronionej nazwie. Cechą wyróżniającą mozzarellę jest jej rozpływająca się w ustach konsystencja, błyszcząca powierzchnia, biała barwa oraz kremowy smak. Mozzarella zazwyczaj ma wysoką zawartość wilgoci (świeża mozzarella), i ta ma krótki okres przydatności do spożycia, sprzedawana jest także mozzarella o niskiej wilgotności, z dłuższym okresem (pakowana próżniowo, często dodawana do pizzy). Walory smakowe i niepowtarzalna faktura mozzarelli czynią ją świetnym dodatkiem do pizzy, zapiekanek czy sosów - jest ona podstawowym składnikiem niemal każdej włoskiej pizzy.

Składniki odżywcze i zastosowanie mozzarelli

Mozzarella dobrze smakuje zarówno podana na zimno, jak i pieczona. Twoja pizza czy sałatka caprese będą wyróżniać się delikatnym smakiem i wartościami odżywczymi, dzięki użyciu tego fantastycznego sera. Jeśli się spieszysz, wystarczy kilka plasterków dojrzałych pomidorów, świeża mozzarella, bazylia ułożone na talerzu, polane oliwą z oliwek i przyprawione solą i pieprzem. Twoje posiłki mogą być zarówno pyszne, jak i pełne zdrowia oraz witamin i białka. W mozzarelli znajdziemy zarówno witaminę A, jak i witaminy z grupy B, w tym witaminę b12, wapń, żelazo, magnez i cynk.

Mozzarella w ofercie sklepu online Schronisko Bukowina

Mozzarellę warto spożywać na zimno, w formie przekąski, ułożoną na kanapce, czy w sałatce, jak i zapiekaną w piekarniku. W naszej ofercie znajdziesz zarówno pyszną mozzarellę, która ułatwi Ci przyrządzenie domowej pizzy, jak i oryginalną wędzoną mozzarellę Scamorza Affumicata, pachnącą dymnym aromatem, wyprodukowaną w regionie Lombardii według tradycyjnych, włoskich receptur, która doskonale komponuje się z kremowymi sosami do makaronu.

Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 8

na stronę
Desc
Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 8

na stronę
Desc