Facebook Pixel
Elementy produktów grupowanych
Nazwa produktu Ilość
Miód rzepakowy 700ml/1kg
49,00 zł
Miód rzepakowy 240 ml/315 gramów
21,00 zł

Miód rzepakowy

  • Dostępność: Produkt sezonowy
  • Czas dostawy: Zamów w ciagu a wyślemy dziś. W piątek nie wysyłamy produktów potrzebujących lodówki.
21,00 zł/słoik
Gramatura: Ilość: Cena:
Gramatura: Ilość: Cena:
710 ml
49,00 zł
240 ml
21,00 zł
Wartość zamówienia: 0,00 zł
Dodaj do koszyka
Produkt dostępny w ofercie biznesowej. Jesteś zainteresowany większym zamówieniem?
składniki
Bez zagęszczaczy
i konserwantów
Tylko naturalne
składniki

Miód rzepakowy – jeden z najpopularniejszych miodów w Polsce

Miód rzepakowy zalicza się do miodów nektarowych i powstaje w momencie zapylenia przez pszczoły żółtych pól rzepaku. Owady zbierają pyłek kwiatowy, a następnie przenoszą go do ula i w ten sposób produkują miód rzepakowy. Ten pszczeli produkt jest łatwo dostępny i posiada łagodny smak oraz kremową konsystencję, dlatego też uważany jest za jeden z najpopularniejszych miodów odmianowych obok miodu gryczanego i lipowego. Miód rzepakowy charakteryzuje się wyjątkowym smakiem oraz licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Spośród innych gatunków miodu wyróżnia się niemal białym kolorem (często nazywany "białym miodem") i intensywnym zapachem kwiatu rzepaku. Zazwyczaj dostępny jest w sprzedaży od czerwca. 

Wszystkie miody z naszej oferty pochodzą z pasieki w województwie lubelskim. Są rozlewane na nasze zlecenie. Miód pochodzi z jednego źródła z którym współpracujemy od lat. Nie opowiadamy bajek o górskim miodzie. Na Podhalu, gdzie temperatury są niskie, a okres wegetacji roślin bardzo krótki - miodu jest bardzo mało. 

Naturalną cechą miodów jest krystalizacja. Miód w zależności od rodzaju krystalizuje w czasie 3-6 tygodni. Jeżeli szukacie płynnego, przezroczystego miodu - nie mamy takiego. Taki miód jest zwykle mocno przegrzany - dzięki temu nie krystalizuje od razu, ale traci większość swoich właściwości. 

Jak wygląda i smakuje miód rzepakowy?

Smak miodu rzepakowego jest niezwykle charakterystyczny. Kiedy go próbujesz, momentalnie przychodzi na myśl zapach świeżo kwitnących pól rzepaku! Miód ten jest lekko ostrawy w smaku, z mocno wyczuwalnym aromatem kwiatu rzepaku. Kiedy znajduje się w stanie płynnym przybiera barwę słomkową lub staje się niemal bezbarwny. Szybko krystalizuje się i zmienia wtedy kolor na białokremowy. 

Miód rzepakowy kremowany

Na czym polega kremowanie miodu? Polega ono na mieszaniu miodu do momentu, aż zyska on białą ciągnącą formę. Dzięki temu miodowy przysmak staje się puszysty i z łatwością można wyciągnąć go ze słoika, przez co idealnie nadaje się do smarowania pieczywa. 

Wartości odżywcze miodu rzepakowego

Ze względu na dużą zawartość glukozy i fruktozy, które należą do łatwo przyswajalnych węglowodanów, miód rzepakowy stanowi dla naszego organizmu źródło energii. W swoim składzie zawiera wodę, niewielkie ilości białka oraz kwasy organiczne - kwas jabłkowy, mlekowy, czy mrówkowy, a także składniki mineralne takie jak: potas, wapń i fosfor. Miód rzepakowy bogaty jest w witaminy z grupy B, olejki eteryczne oraz aminokwasy i enzymy. To jednak nie wszystko - ten miodowy przysmak zawiera flawonoidy, cholinę oraz bor, który odpowiada za budowę tkanki kostnej.

Przy jakich schorzeniach warto stosować miód rzepakowy?

Właściwości miodu rzepakowego są niezliczone. Sam miód rzepakowy zawiera dużo glukozy oraz innych cukrów prostych. Z tego powodu doskonale dodaje energii i sprawdza się jako odżywka w chwilach, kiedy nasz organizm potrzebuje wsparcia przy regeneracji np. po wysiłku fizycznym i umysłowym. Miód z rzepaku jest pomocny przy stanach zapalnych układu moczowego (cewki moczowej, pęcherza, nerek). Zmniejsza również odczyn zapalny, który towarzyszy chorobom żołądka i dwunastnicy. Na co jeszcze miód rzepakowy? Na serce oraz zapobiegawczo przy miażdżycy i innych chorobach układu krążenia. Miód rzepakowy stymuluje również układ odpornościowy i przynosi ulgę przy alergiach i problemach z górnymi drogami oddechowymi. Ma działanie antybakteryjne i antygrzybiczne. Właściwości zdrowotne tej odmiany miodu cenione są przez osoby cierpiące na dolegliwości układu sercowo - naczyniowego. Miód rzepakowy polecany jest przy chorobach serca, ponieważ wzmacnia siłę jego skurczu oraz powoduje rozszerzenie naczyń wieńcowych. Oprócz tego miód rzepakowy obniża ciśnienie oraz ma właściwości detoksykacyjne, dzięki którym wątroba oczyszcza organizm. Pomimo tego, że w porównaniu do innych miodów, ma nieco niższe właściwości antybiotyczne, to i tak warto sięgać po niego regularnie. Miód rzepakowy warto stosować przy pierwszych objawach przeziębienia. Ten pszczeli przysmak pomaga także w walce ze zgagą, wrzodami żołądka oraz przyspiesza gojenie się ran wrzodowych i nadżerek. Dodatkowo, działa również na gojenie się ran zewnętrznych (np. oparzenia) i chroni je przed zakażeniem. Spożywanie miodu rzepakowego wpływa na poprawę koncentracji i myślenia. Rzadko powoduje on alergię, dlatego można go stosować w trakcie karmienia piersią. Cenne właściwości miodu rzepakowego sprawiają, że jest to produkt o szerokim spektrum działania. Naturalny miód to nie tylko doskonały smak i konsystencja, ale przede wszystkim źródło zdrowia zamknięte w słoiku. Miód z kwiatów rzepaku uznawany jest za jeden z najzdrowszych polskich miodów, jednak osoby cierpiące na cukrzycę, z uwagi na wysoki indeks glikemiczny powinny spożywać go z rozwagą.

Miód rzepakowy - zastosowanie

Miód pszczeli przyda się rekonwalescentom oraz osobom osłabionym, potrzebującym sporej dawki energii. Śmiało może znaleźć się w codziennej diecie sportowców aktywnych fizycznie. Warto sięgać po niego profilaktycznie, aby wzmocnić organizm i chronić się przed przeziębieniem i grypą. Słoik miodu zawsze warto mieć w swojej kuchni, gdyż świetnie sprawdzi się jako naturalna substancja słodząca do napojów lub dodatek do pieczywa, czy owsianki. Znalazł on swoje zastosowanie również w kosmetyce - najczęściej stanowi składnik kremów, balsamów i maseczek. Dzięki niemu skóra staje się gładka i nawilżona. Najlepiej przechowywać go w suchym miejscu z dala od światła.

  • Data ważności: 2 lata
  • Konserwanty: Nie
  • Opakowanie: szklany słoik
Wartości odżywcze / 100 g
Wartość energetyczna: 328 kcal
Węglowodany: 82 g
W tym cukry: 82 g
Białko: 0,3 g

Koszty dostawy — Polska

Forma dostawy Koszt dostawy przy płatności z góry Koszt dostawy za pobraniem Darmowa dostawa
InPost Paczkomaty 24/7 9,99 PLN - od 200 PLN
Kurier UPS 16,99 PLN 21,99 od 200 PLN
Kurier GLS 15,99 PLN 20,99 od 200 PLN
Odbiór osobisty brak możliwości  odbioru osobistego  

Koszty dostawy — Europa

Kraj dostawy Koszt dostawy – wyłącznie płatność z góry Darmowa dostawa 

Niemcy, Czechy, Słowacja

99 PLN od 350 PLN

Wyspy Europejskie
(poza UK)

280 PLN od 1200 PLN
Norwegia, Finlandia 620 PLN od 1500 PLN
Irlandia 169 PLN od 600 PLN
Pozostałe kraje UE 99 PLN od 450 PLN
Inne kraje Zadzwoń, wycenimy indywidualnie  

UWAGA: W piątki nie wysyłamy produktów wymagających przechowywania w lodówce oraz chleba. Jeśli złożysz swoje zamówienie z takimi produktami w czwartek po godzinie 13:00, to wyślemy je w poniedziałek.

Napisz własną recenzję
Napisz opinię o produkcie:Miód rzepakowy
Twoja ocena

Złóż zapytanie o wycenę hurtową produktu: Miód rzepakowy