Dla mamyDla mamy

Ocet

Ocet jabłkowy niepasteryzowany z hibiskusem 250 ml
23 punkty
23,79 zł
250 ml
Ocet balsamiczny - Colavita
13 punktów
od 13,89 zł
Ocet z granatów BIO - Wiberg 500 ml
51 punktów
51,19 zł
500 ml
Ocet winny z granatów - Andrea Milano 500 g
21 punktów
21,29 zł
500 ml
Ocet balsamiczny truskawkowy - Due Vittorie
52 punkty
52,29 zł
250 ml
Ocet jabłkowy w sprayu - Ponti
17 punktów
17,09 zł
250 ml
Włoski ocet jabłkowy- Due Vittorie
26 punktów
od 26,59 zł
Ocet jabłkowy BIO - De Negris
23 punkty
23,49 zł
500 ml
Ocet winny z granatów BIO - De Nigris
24 punkty
24,39 zł
500 ml
Czerwony ocet winny - Ponti
9 punktów
9,59 zł
1000 ml
Ocet balsamiczny Family Heritage IGP 250 ml - Due Vittorie
86 punktów
86,29 zł
250 ml
Ocet jabłkowy włoski Mautner Markhof 500 ml
21 punktów
21,29 zł
500 ml
Włoski krem balsamiczny o naturalnym smaku 500 ml - Carandini
25 punktów
25,59 zł
500 ml
Włoski ocet balsamiczny niesiarkowany z Modeny 1 l - Varvello
23 punkty
23,79 zł
1000 ml
Włoski sos BBQ z octem balsamicznym 250 ml - Ponti
14 punktów
14,39 zł
250 ml
Włoski ocet balsamiczny 250 ml - Due Vittorie
54 punkty
54,79 zł
250 ml
Włoski krem balsamiczny owoce lasu 250 ml - Carandini
20 punktów
20,29 zł
250 ml
Włoski krem balsamiczny o smaku cytrynowym marki Carandini
20 punktów
20,39 zł
250 ml
Włoski krem balsamiczny o smaku truflowym - Carandini
23 punkty
23,79 zł
250 ml
Ocet balsamiczny- Monari Federzoni
52 punkty
52,19 zł
250 ml
Włoski ocet z czerwonego wina - Noi Voi
7 punktów
7,69 zł
1000 ml
Włoski ocet z czerwonego wina - Colavita
10 punktów
10,49 zł
500 ml
Ocet jabłkowy- Carandini
20 punktów
20,99 zł
1000 ml
Biały ocet winny w saszetce - Gaia 5 ml
0,89 zł
Produkt niedostępny
Ocet jabłkowy - Andrea Milano 500 ml
12 punktów
12,79 zł
Produkt niedostępny
Ocet jabłkowy niepasteryzowany 250 ml
22 punkty
22,00 zł
Produkt niedostępny
Krem balsamiczny o smaku moreli - Carandini 250 ml
19 punktów
19,19 zł
Produkt niedostępny
Krem balsmaiczny Prezioso o smaku pomarańczowym
14 punktów
14,29 zł
Produkt niedostępny
Krem balsamiczny o smaku peperoncino - Prezioso
14 punktów
14,29 zł
Produkt niedostępny
Ocet balsamiczny z Modeny - Prezioso
12 punktów
12,39 zł
Produkt niedostępny
Ocet balsamiczny - Carandini
18 punktów
18,19 zł
Produkt niedostępny
Orzechowy ocet winny 500 ml - Beaufour
26 punktów
26,69 zł
Produkt niedostępny
Biały ocet winny do przetworów - Balsamo
6 punktów
6,39 zł
Produkt niedostępny
Aceto di alcol, Splendi Aceto - włoski ocet spirytusowy
-24%
4 punkty
Cena promocyjna 4,40 zł Regular Price 5,79 zł
Produkt niedostępny
Włoski ocet balsamiczny - Mazzetti
49 punktów
49,99 zł
Produkt niedostępny
Ocet balsamiczny IGP Andrea Milano
12 punktów
12,79 zł
Produkt niedostępny
Ocet z białego wina- Balsamo
6 punktów
6,89 zł
Produkt niedostępny
Ocet jabłkowy- Andrea Milano
7 punktów
7,09 zł
Produkt niedostępny
Ocet balsamiczny jasny w perłach
42 punkty
42,29 zł
Produkt niedostępny
Ocet balsamiczny ciemny w perłach
45 punktów
45,69 zł
Produkt niedostępny

Nie wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, jakim dobrodziejstwem dla naszego organizmu jest ocet. Ten wodny roztwór kwasu octowego o charakterystycznym ostrym zapachu i kwaśnym smaku bardzo skutecznie zwalcza bakterie, grzyby, łagodzi swędzenie po ugryzieniach, bóle żołądka czy bóle głowy.

Jak powstaje ocet?

Roztwór octowy to wynik fermentacji alkoholu przy udziale bakterii octowej, zazwyczaj zawierający od 6 do 10% alkoholu etylowego. Wsad należy pod koniec filtrować, stąd mniejszy lub większy osad w niektórych butelkach. Stosowany jest głównie jako przyprawa zakwaszająca. Ekologiczny ocet w małych ilościach pobudza apetyt i trawienie, ma także pozytywne działanie na nasz organizm, mimo swojego specyficznego aromatu.

Jakie są rodzaje octów?

Wśród octów spożywczych najszersze zastosowanie w kuchni mają octy fermentacyjne. Oprócz tego wyróżniamy jeszcze octy powstałe z esencji octowej. Do spożycia zaleca się przede wszystkim ocet jabłkowy bio, choć równie popularne są octy winne, w tym ocet balsamiczny. Ocet z jabłek, zwłaszcza ten ekologiczny, zawiera pektynę wspomagającą trawienie, a zawarty w nim kwas łączy się w organizmie z magnezem, łagodząc różnego rodzaju bóle.

Zastosowanie w kuchni

Ocet z czerwonego wina, balsamiczny czy inne ciemne mają bardzo szerokie zastosowanie jako przyprawa i produkt zakwaszający danie. Mogą służyć również do przyrządzania marynat, ale musimy pamiętać, że mogą zmienić kolor pikli. Do przetworów najlepiej użyć octu spirytusowego lub z białego wina. Te o ciemniejszych kolorach będą natomiast doskonałe do przyrządzania marynat do mięsa, a także sosów do sałatek.

Dlaczego warto wybrać produkty z naszego sklepu internetowego?

Wszystkie importowane produkty w sklepie Schronisko Bukowina pochodzą ze sprawdzonych i zaufanych firm we Włoszech, zajmujących się swoim fachem od wielu lat. Octy dostępne w sklepie online używane są na co dzień do potraw w naszym menu restauracyjnym. Znajdziesz u nas zarówno naturalny ocet jabłkowy, jak i doskonały do dressingów ocet balsamiczny z Modeny. W zależności od potrzeb możesz wybrać butelkę litrową lub taką o pojemności 500 ml.

Co cechuje nasz ocet jabłkowy?

Dostępny u nas produkt jest wyjątkowo zbilansowany w smaku, lekki i świeży. Pochodzi ze starannie wyselekcjonowanego, włoskiego źródła.

Czy ocet muszę przechowywać w lodówce?

Nie, zarówno przed otwarciem, jak i po, dobrze zakręconą butelkę można trzymać na półce lub w spiżarni. Ważne, by miejsce to miało temperaturę pokojową lub lekko chłodną i nie było oświetlone, bo wtedy narażamy ocet na utratę właściwości.

Co zawiera ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy to wyjątkowo bogate źródło substancji odżywczych - znajdziesz w nim zarówno aminokwasy, pektyny, kwasy mlekowe czy octowe, ale też

witaminy A, B, C i E. Zawiera także składniki mineralne w postaci sodu, potasu, wapnia, krzemu, magnezu, żelaza czy fosforu.

Czy ocet jest zdrowy?

Ocet, szczególnie ten naturalny, jest obniża poziom cholesterolu, zapobiega miażdżycy i nadciśnieniu oraz reguluje procesy trawienne czy wzmacniające naczynia krwionośne. Działa też przeciwnowotworowo i przeciwstarzeniowo.

Czy można pić ocet?

Tak, ale nie należy spożywać go bezpośrednio z butelki, gdyż może podrażnić nasz żołądek. Jedną lub dwie łyżki należy rozcieńczyć z wodą i tak przygotowany napój wypijać na czczo, a także przed posiłkami.