Facebook Pixel

Miód pitny – szlachetny trunek o wielu właściwościach

Miody pitne z małopolskich miodów

Miody pitne to bardzo popularny trunek w Polsce. Pojawiał się na stołach jako wyborny napitek już w czasach średniowiecza i do dziś chętnie po niego sięgamy. Miód pitny powstaje w wyniku fermentacji miodu pszczelego, najczęściej z miodu lipowego. W zależności od objętości wody wyróżniamy kilka typów miodów pitnych – półtoraki (najsłodsze i najmocniejsze), dwójniaki, trójniaki itd. Szanujemy tradycje i cenimy pradawne receptury, dlatego w naszej ofercie Schroniska Bukowina nie mogło zabraknąć miodu pitnego. Nasze produkty nie mają nic wspólnego ze sklepowymi miodami, pełnymi sztucznych dodatków. Mamy ogromne szczęście, ponieważ w naszej okolicy nie brak najwyższej jakości pasiek, gdzie zawodowi pszczelarze na co dzień opiekują się rodzinami pszczelimi i zbierają dla nas najlepsze miody. W końcu to od nich zależy smak wytwarzanych z nich miodów pitnych. A jest się czym pochwalić. Na naszych półkach znajdziesz różne rodzaje miodów pitnych – dwójniaki, trójniaki, które zachwycą Cię swoim słodkim, aksamitnym smakiem. Do tego piękny, miodowo-bursztynowy kolor, który nasyci Twoje oczy. Spróbuj naszych miodów z dodatkiem aromatu korzennego lub miodów z dodatkiem naturalnych, owocowych soków. Te ostatnie, to nasi niekwestionowani faworyci. Ciężko przejść obok nich obojętnie. Zajrzyj do nas i przekonaj się na własnej skórze, jak wykorzystujemy miody. Wybierz swój ulubiony gatunek miodu pitnego.

Złoty trunek ze Spiżarni Schroniska Bukowina

Miody pitne przypominają nieco wino, choć oczywiście ze względu na pierwotny produkt, z którego zostały przyrządzone, są znacznie słodsze. Serwuj je w temperaturze pokojowej jako dodatek do deseru. Miody pitne to rewelacyjny trunek, który uratuje Cię w chłodne, jesienno-zimowe wieczory. Podawaj go wówczas po podgrzaniu (nie doprowadź do wrzenia, bo straci swoje właściwości i wyparuje z niego cały alkohol) z dodatkiem aromatycznych przypraw korzennych – goździków, cynamonu, anyżu oraz plasterkiem świeżej pomarańczy.

Ten alkoholowy napój świetnie sprawdzi się jako baza do słodkich drinków. Wypróbuj opcję z orzeźwiającym sokiem z cytryny i limonki, dodatkiem wody mineralnej, miętą i skruszonym lodem. Miłośników kawy ucieszy pomysł na drink na bazie mocniejszego miodu – dwójniaka, naparu z dobrej kawy, z dodatkiem ulubionego syropu owocowego, listkami mięty i kostek lodu. Miód pitny, w zależności od rodzaju, świetnie sprawdzi się jako dodatek do różnych potraw. Czwórniaki na przykład świetnie będą współgrać z potrawami rybnymi i drobiem.

Ciekawym wykorzystaniem tego trunku będzie również użycie go jako dodatku do gotowania, składnika innych potraw, np. sosów deserowych, sałatkowych, marynat mięsnych czy nawet lodów. 

 

Jak powstają nasze miody pitne?

Jesteś ciekaw, jak wytwarzamy nasze domowe miody pitne? Zdradzimy Ci nasz przepis krok po kroku! Przygotowanie miodu pitnego wcale nie jest skomplikowanym zajęciem, najważniejsze, aby zaopatrzyć się w najlepszej jakości składniki i zdecydować, jaki dodatek w postaci ziół, owoców, czy przypraw, umieścić w trunku. Na początku musimy przygotować tzw. matkę drożdżową i w tym celu najczęściej korzystamy z suszu drożdży, który odgrywa tu wielką rolę. Pomimo wieloletniej wprawy w produkcji naszego trunku, zawsze postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu drożdży — to bardzo ważne, jeśli chcemy, aby wszystko udało się zgodnie z planem. Przegotowaną wodę wlewamy do ciemnej, szklanej butelki, dosypujemy łyżeczkę cukru i dokładnie mieszamy. Kiedy mieszanka ostygnie do temperatury pokojowej, wsypujemy opakowanie suszu drożdży i starannie zamykamy naczynie, a następnie odstawiamy je na 3 dni w ciepłe miejsce. Po 2 -3 dniach drożdże są gotowe, aby przelać je do nastawu miodu.

Kolejnym istotnym krokiem podczas przygotowania miodu pitnego jest brzeczka miodowa. Robimy ją, rozpuszczając miód w wodzie z zachowaniem odpowiednich proporcji. Jednak nie podgrzewamy miodu, aby nie stracił on swoich cennych właściwości zdrowotnych. Do naczynia z rozpuszczonym miodem i wodą wlewamy wcześniej przygotowane drożdże. Pierwsze tygodnie fermentacji są dość burzliwe, gdyż cukier z miodu zostaje zamieniony przez drożdże w alkohol, jednak kolejne etapy produkcji są już spokojniejsze. Kiedy poziom stężenia alkoholu odpowiednio się zwiększy, rozpoczynamy zlewanie brzeczki miodowej do gąsiora. Na tym etapie rozpoczynamy degustację i kosztujemy naszego młodego miodu pitnego — sprawdzamy, czy nabrał smaku i mocy.

Chcesz domowymi sposobami zrobić trójniaka? Przygotuj butelkę z nastawem i ciesz się wyjątkowym staropolskim miodem pitnym!

Lecznicze właściwości miodu pitnego

Miód pitny to trunek, który powstaje na bazie miodu pszczelego. Sekretem jego wyjątkowego smaku jest po pierwsze wysokiej jakości miód, z którego powstaje trunek, ale również odpowiedni okres dojrzewania. Miody pitne mają pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Sam miód to jeden z naturalnych antybiotyków, dlatego sięgaj po niego (oczywiście w rozsądnych ilościach), gdy walczysz z przeziębieniem. Działa napotnie, dlatego pomoże zwalczyć Ci niegroźne infekcje. Miody pitne mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, a także przeciwwirusowe. Popijaj niewielki kieliszek regularnie, a przysłuży się twemu sercu i pozytywnie wpłynie na układ trawienny oraz pomoże w walce z chorobami naczyń krwionośnych. Do tego ten smak! 

Jakie są rodzaje miodu pitnego?

Mówiąc o miodach pitnych, trudno nie wspomnieć o ich podziale. Rozróżniamy cztery główne rodzaje miodów pitnych: półtoraki, dwójniaki, trójniaki i czwórniaki. Nazwy mogą wydawać się dziwne, ponieważ wspomniana typologia miodów pitnych ma bardzo długą tradycję sięgającą czasów średniowiecznych. Trunki te dzieli się ze względu na stopień rozcieńczenia miodu z wodą. I tym sposobem najmniej rozcieńczone są półtoraki, produkowane z brzeczki, gdzie 1 części objętości miodu rozcieńczona jest połową objętości wody. Jeśli chodzi o dwójniaki, to powstają one z rozcieńczenia jednej objętości miodu jedną objętością wody. Trójniaki — jedna objętość miodu rozcieńczana jest dwiema jednostkami objętości wody. Czwórniaki — analogicznie do pozostałych — jedna objętość miodu rozcieńczana jest trzema jednostkami objętości wody. 

Miody pitne można podzielić również ze względu na znajdującą się w nich zawartość alkoholu. I tak oto, ze względu na sposoby rozcieńczenia podział wygląda następująco: największą zawartość alkoholu będą miały półtoraki, a najmniejszą czwórniaki. Półtoraki i dwójniaki nazywane były nawet miodami królewskimi, ponieważ mogły leżakować nawet od ośmiu czy dziesięciu lat! Pozostałe miody pitne są nazywane miodami wytrawnymi i mogą być spożywane już po pół roku.

Miody mogą być sycone i niesycone, jednak ich kolejny podział dotyczy już bardziej technologicznej stron i uzależniony jest od wcześniejszego powolnego gotowania brzeczki. Miody pitne sycone, a dokładniej ich brzeczki są wcześniej powoli gotowane, a brzeczki miodów niesyconych nie są.

Miody pitne można doprawiać np. sokami owocowymi, przyprawami korzennymi, ziołowymi (np. cynamonem, goździkami, pieprzem, imbirem, wanilią, cytryną czy nawet migdałami).

Miód pitny – ile procent alkoholu zawiera?

Ile procent alkoholu znajduje się w miodzie pitnym? Tutaj mamy szeroki zakres, ponieważ zawartość alkoholu wynosi od 9 do 18%. W przypadku półtoraków, czyli miodów bardzo słodkich, zawartość alkoholu może wynosić od 14 do 18%, a w przypadku trochę mniej słodkich dwójniaków zawartość alkoholu może być nieco niższa – dochodząca do 16%. Jak smakuje miód pitny? Dwójniaki są umiarkowanie słodkie, dlatego ich smak może być o wiele delikatniejszy niż półtoraków – swoje próby z piciem miodu warto zacząć od nich.

Trójniaki uważane za miody półsłodkie mają ok. 12–15% alkoholu, a czwórniaki – półwytrawne od 9–12%. Z każdym kolejnym rozcieńczeniem w wodzie zawartość alkoholu będzie znacznie niższa, smak też będzie nieco rozrzedzony.

Jak powinno się pić miód pitny?

Miód pitny można pić na gorąco, na zimno lub może mieć temperaturę pokojową. Ostatnia opcja jest najbardziej tradycyjna i zazwyczaj podawana jest w glinianych kubkach. Jeśli chcesz podać miód pitny na gorąco, możesz podgrzewać go bez dodatków lub z laską cynamonu, z rumem lub plastrem pomarańczy.

Miód serwowany na zimno będzie dobrze pasował do dań obiadowych — dobrze smakuje w towarzystwie ryb czy drobiu, ale również innych rodzajów mięs, np. jagnięciny podanej z miodem pitnym z plastrem cytryny i miętą albo wołowiny z miodem z dodatkiem jabłka i cynamonu.

W naszym sklepie online Schronisko Bukowina, znajdziesz wyborne miody pitne, które idealnie wkomponują się w domowy barek. Trunki w eleganckiej butelce będą również świetnym pomysłem na prezent dla znajomych, rodziny i przyjaciół. Nasze miody pitne bazują na tradycyjnych recepturach i są wytwarzane w domowy sposób. Ponadto zawierają jedynie naturalne składniki, działają rozgrzewająco, dlatego ich walory smakowe umilą niejeden chłodny wieczór!

Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 2

na stronę
Desc
Zobacz jako Siatka Lista

Produkty 2

na stronę
Desc