Sery kozie

Ser kozi w plastrach - Meelania 100 g
12 punktów
12,29 zł
100 g
Ser feta - Hotos 100 g
11 punktów
11,79 zł
100 g
Ser kozi w kawałku - Meelania 200 g
20 punktów
20,29 zł
Produkt niedostępny
Ser kozi ricotta dojrzewający - Moscato 350 g
26 punktów
26,69 zł
Produkt niedostępny
Ser kozi naturalny w plastrach - Goat Farm
10 punktów
10,49 zł
Produkt niedostępny
Ser kozi naturalny w kawałku - Goat Farm
18 punktów
18,09 zł
Produkt niedostępny
Ser kozi z winem
19 punktów
19,99 zł
Produkt niedostępny
Ser kozi wędzony
13 punktów
13,39 zł
Produkt niedostępny
Ser kozi dojrzewający - Moscato 1 kg
104 punkty
104,59 zł
Produkt niedostępny
Ser kozi Buche 360 g
34 punkty
34,29 zł
Produkt niedostępny
Ser kozi włoski
70 punktów
70,00 zł
Produkt niedostępny
Ser kozi włoski
130 punktów
130,00 zł
Produkt niedostępny

Niezwykle aromatyczne, delikatne, kremowe, po prostu pyszne! Właśnie takie sery kozie z ekologicznych gospodarstw znajdziesz w naszym sklepie online Schronisko Bukowina! Jesteś ciekaw, jakie naturalne produkty kryją się w naszej ofercie? Poznaj magię smaku tradycyjnych serów kozich, przygotowanych z pasją przez doświadczonych mistrzów tego rzemiosła, dbających o każdy etap ich produkcji. 

Tradycyjne i importowane kozie sery w sklepie internetowym

W naszej ofercie dostępne są produkty z mleka koziego będące połączeniem receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie i najwyższej jakości składników. W naszym asortymencie znajdziesz tradycyjne sery kozie wytwarzane zgodnie z wieloletnimi, sprawdzonymi metodami, jak i te oryginalne - importowane prosto z urokliwych zakątków Włoch. 

Chcemy, abyś mógł rozkoszować się wyjątkowym smakiem najlepszych serów kozich w każdej możliwej postaci, dlatego oferujemy Ci różnorodność wariantów. Co powiesz na wędzony ser kozi o wyrazistym aromacie i delikatnej strukturze? A może wolisz sery dojrzewające, których intensywność smaku rośnie z upływem czasu? Bez względu na Twoje preferencje, znajdziesz u nas świeże wyroby z mleka koziego, zarówno w kawałku, jak i w plastrach, gotowe do zachwycenia Twojego podniebienia.

Kozie sery – czym się wyróżniają?

Produkty z koziego mleka charakteryzują się niepowtarzalnym aromatem i smakowymi doznaniami. Kozie sery są niezwykle kremowe i delikatne. Dzięki swojej gładkiej teksturze wprost rozpływają się w ustach. Mają jednak bardziej intensywny, zdecydowany, a nawet pikantny smak - można wyczuć w nich orzechowe nuty smakowe, lekko słone, a czasami słodkie. W porównaniu do wyrobów z mleka krowiego, sery kozie, są łatwiejsze do strawienia przez osoby cierpiące na nietolerancję laktozy. 

Ser kozi – czy jest zdrowy?

Sery kozie to bogactwo witamin i minerałów. Produkty z koziego mleka zawierają mnóstwo witamin D i E oraz witamin z grupy B. Obok nich należy wymienić substancje mineralne takie jak: fosfor, wapń, kwas foliowy, potas, czy selen. Okazuje się, że koza, ze wszystkich zwierząt hodowlanych, najlepiej filtruje metale ciężkie, przez co mleko, jak i sery kozie są zupełnie zdrowe. 

Wyroby na bazie mleka koziego nie zakwaszają organizmu i zapobiegają powstawaniu stanów zapalnych. Zarówno sery, jak i jogurty kozie zmniejszają ryzyko cukrzycy drugiego stopnia. 

Dojrzewające sery kozie

W naszej ofercie znajdziesz również wyśmienite dojrzewające sery kozie produkowane metodami tradycyjnymi. Wśród nich dostępne są takie specjały jak włoski ser Caciotta di Capra, czy ser dojrzewający marki Moscato, które wyróżniają się niepowtarzalnym aromatem i intensywnym smakiem. 

Proces dojrzewania pozwala wszelkim aromatom rozwijać się i wzmacniać w serze kozim. Wpływa on także na jego strukturę, która staje się gładka, kremowa i elastyczna oraz sprawia, że kozie sery stają się bardziej odporne na działanie bakterii i mogą mieć dłuższą trwałość w porównaniu do świeżych serów.

Sery z mleka koziego czym różnią się od krowich i owczych? 

Sery z mleka koziego są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych serów krowich i owczych. Ich wyjątkowy smak, delikatna tekstura i bogactwo aromatów przyciągają smakoszy na całym świecie, poszukujących niezwykłych i nietuzinkowych doznań kulinarnej przyjemności. W białku mleka koziego znajduje się mniej kazein, z kolei produkty z mleka owiec np. sery owcze zawierają sporą ilość suchej masy składającej się z tłuszczu, białka i laktozy. Wyroby z mleka koziego charakteryzują się lepszą przyswajalnością. Oznacza to, że mleko kozie ma mniejszą cząsteczkę tłuszczu i białka niż mleko krowie, co czyni je łatwiejszymi do strawienia. Są one często polecane dla osób z nietolerancją laktozy lub wrażliwością na białko mleka krowiego.

Zrób szybkie i łatwe zakupy w naszym sklepie online! Sięgnij po smaki natury w postaci najlepszych serów kozich. Te znakomite wyroby pozbawione wszelkich sztucznych dodatków, dostarczą Ci niezapomnianych kulinarnych wrażeń i cennych składników odżywczych potrzebnych Twojemu organizmowi.