Makaron bezglutenowy
Makarony bezglutenowe
Makaron to produkt, który kochają niemal wszyscy, nie tylko Włosi. Można zajadać się nim bez końca - najwięcej na ten temat mogą powiedzieć fani wszelkiego rodzaju włoskich past skąpanych w aksamitnym sosie. Makarony przybierają rozmaite formy - świderek, rurek, czy nitek oraz występują także w postaci muszelek, gwiazdek i cyferek, dzięki czemu są chętniej zjadane przez dzieci. Tradycyjny makaron produkowany jest na bazie wody i mąki pszennej, która ze względu na sporą zawartość glutenu nie zawsze jest dla wszystkich odpowiednia. Ci, którym nie po drodze z glutenem, ze spokojem i smakiem mogą raczyć się pysznym i zdrowym makaronem bezglutenowym.
Czym jest gluten i jak wpływa na nasz organizm?
Glutenem określamy białka roślinne, które znajdują się w ziarnach zbóż takich jak np. pszenica, żyto, czy jęczmień. Połączenie wody z mąką z tego typu zbóż skutkuje powstaniem mieszanki o kleistej konsystencji, a to wszystko dzieje się za sprawą obecnych w mące białek glutenu. To właśnie ta lepka substancja sprawia, że ciasto staje się elastyczne i puszyste.
Produkty z zawartością glutenu zawierają sporą ilość błonnika pokarmowego, dlatego warto po nie sięgać w zbalansowanej diecie. We wszystkim jednak warto zachować umiar, gdyż zbyt duża dawka glutenu hamuje prawidłowy rozkład składników odżywczych oraz ich wchłanianie.
Produkty zbożowe nie są jednak tolerowane przez wszystkich, szczególnie nie powinny po nie sięgać osoby chorujące na celiakię, cierpiące na alergię na gluten lub nieceliakalną nietolerancję glutenu. W tego typu przypadkach warto wprowadzić dietę bezglutenową, stosowaną przez coraz większą liczbę ludzi chcących zachować prawidłową sylwetkę oraz uniknąć nieprzyjemnych problemów zdrowotych.
Makaron bezglutenowy, czyli jaki?
Osoby będące na diecie bezglutenowej wcale nie muszą rezygnować z doskonałych makaronów! W naszym sklepie internetowym Schronisko Bukowina dostępne są wysokiej jakości makarony bezglutenowe importowane prosto z Włoch. Taki produkt również powstaje z mąki tyle, że jest ona wytwarzana ze zbóż, w których nie ma glutenu. Najpopularniejsze wśród bezglutenowych makaronów są makarony kukurydziane, ryżowe i gryczane. Smakują tak wyśmienicie, że ciężko odróżnić je od tych tradycyjnych. Są one jedynie nieco bardziej łamliwe w porównaniu do klasycznych makaronów, które ze względu na zawartość glutenu wyróżniają się większą elastycznością. Makarony bezglutenowe mogą przybierać rozmaite barwy w zależności od rodzaju produktu, z którego zostały wytworzone.
Jak gotować makaron bez glutenu?
Podczas gotowania makaronu bezglutenowego warto zapamiętać kilka cennych uwag. Po pierwsze, to jak długo makaron będzie gotowany, zależy głównie od jego rodzaju. Po drugie, tego typu produkt bezglutenowy lubi sporą ilości wody, dlatego powinien móc swobodnie pływać w naczyniu. W czasie gotowania makaronu należy uważać, aby go nie rozgotować, dlatego najlepiej podawać go al dente.
Zalety makaronów bezglutenowych
Makarony to produkty, które najczęściej wykorzystujemy do przygotowania różnorodnych dań, są one świetnym sposobem na szybki i smaczny obiad. Ze względu na rozmaitość kształtów znalazły one szerokie zastosowanie w kuchni.
Jeszcze do niedawna uważano, że żywność bezglutenowa nie zastąpi tradycyjnych produktów na bazie mąki pszennej. Okazało się jednak zupełnie inaczej - dziś makarony bezglutenowe są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Można wykorzystać je do wielu kulinarnych potraw takich jak łazanki, lasagne, czy spaghetti lub dodatek do zup. Powstałe z mąki ryżowej, kukurydzianej, czy gryczanej pokrywają zapotrzebowanie na witaminy i mikroelementy. Mąka gryczana, czy też mąka ryżowa cechują się większą ilością wartości odżywczych niż zwykła mąka pszenna. Te pełnowartościowe artykuły spożywcze są idealnym rozwiązaniem dla osób zmagających się z nietolerancją glukozy, celiakią, czy alergią na gluten. Makarony bezglutenowe dostępne w naszej ofercie pochodzą z ekologicznych upraw i wyróżniają się najwyższą jakością, pod względem ilości zanieczyszczeń i pestycydów.