Grzyby suszone
Suszone grzyby z małopolskich lasów
Nasz sklep internetowy Schronisko Bukowina pełen jest smakowitych, naturalnych produktów. W tej kategorii przygotowaliśmy najlepszej jakości suszone grzyby, które zbieramy w naszych okolicznych lasach. Podczas jesiennych, leśnych spacerów do naszych wiklinowych koszy trafiają najpiękniejsze i najbardziej aromatyczne okazy. Zanim zebrane grzyby poddamy procesowi suszenia, wszystkie egzemplarze oddajemy w ręce atestowanego grzyboznawcy. Pod jego czujnym okiem dokonywana jest dokładna selekcja i do naszej suszarni trafiają wyłącznie zdrowe, nierobaczywe i przede wszystkim jadalne okazy. Następnie czeka nas segregacja według gatunków, która później ułatwi nam przygotowanie paczuszek z aromatycznym suszem grzybnym.
Na tym jednak nie koniec. Kiedy dokonamy selekcji, wszystkie grzyby dokładnie czyścimy. Za pomocą pędzelka z naturalnego włosia usuwamy ziemię, źdźbła trawy, mech i piasek. Specjalnym nożykiem do grzybów, który ma lekko łukowate ostrze, zeskrobujemy z nóżek i kapeluszy skórkę, a następnie dokładnie myjemy w zimnej wodzie i kroimy na niewielkie kawałki. Pozostaje tylko suszenie i paczki mogą pójść w świat – prosto do Twojej kuchni. Grzyby suszone – sklep czy samodzielne wyprawy do lasu? Zapraszamy Cię do naszego własnego kawałku lasu w sklepie Schroniska Bukowina. Znajdziesz tu najstaranniej wyselekcjonowane grzyby.
Grzyby leśne – suszone przysmaki
Grzyby suszone to produkt, którego nie może zabraknąć w spiżarce polskiej gospodyni. Ten aromatyczny, pachnący lasem produkt wzbogaca smak wielu tradycyjnych, polskich potraw, a czasami gra kulinarne, pierwsze skrzypce. Suszone grzyby dodaj obowiązkowo do wigilijnego barszczu czerwonego. Tego wieczoru na polskich stołach nie może też zabraknąć tradycyjnej grzybowej i kiszonej kapusty z dodatkiem suszonych kapeluszy. Grzyby suszone nadają się do tych potraw doskonale. Jeśli nie boisz się eksperymentować w kuchni, to suszone grzyby możesz wykorzystać do zrobienia grzybowego pudru, który później zastosujesz jako przyprawę do różnych potraw – np. do jajecznicy, różnego rodzaju zup lub bigosu. Wystarczy, że zmieszasz ze sobą różne gatunki grzybów i utrzesz je w moździerzu. Ale grzyby suszone to również świetny dodatek do włoskiego risotto, albo farsz do kiszu, który przygotujesz z ciasta francuskiego. Przygotuj z nich na bazie śmietany sos grzybowy, którym polejesz tradycyjne, polskie gołąbki.
Suszone grzyby – nie tylko zachwycają smakiem
O smaku suszonych grzybów powiedzieliśmy już wiele. Nie ma wątpliwości, ze jest to jeden z tych produktów, które nadają wyrazisty smak potrawom. Ale suszone grzyby to nie tylko wyjątkowe walory smakowe. Przez lata panowało przekonanie, że grzyby, prócz wspaniałego smaku, nie mają nic więcej do zaoferowania. Dziś jesteśmy mądrzejsi i wiemy, że grzyby (również suszone) skrywają w sobie znacznie więcej. Sięgnij po ten produkt, gdy chcesz wzbogacić swój organizm w wartościowe składniki mineralne. Grzyby suszone bowiem są źródłem żelaza oraz magnezu a także błonnika, który jest nam potrzebny do prawidłowego funkcjonowania procesu trawienia. Jest jeszcze jedna dobra informacja – grzyby suszone są niskokaloryczne. Jedna, pełna garść to zaledwie ok. 30 kcal.