Czarny tydzień!Czarny tydzień!

Ocet winny

Ocet winny Aceto di Vino Bianco 1l - Ponti
8 punktów
8,59 zł
Ocet z granatów BIO - Wiberg 500 ml
51 punktów
51,19 zł
500 ml
Tylko naturalne składniki
Tylko naturalne składniki
Ocet winny z granatów BIO - De Nigris
24 punkty
24,39 zł
500 ml
Biały ocet winny w saszetce - Gaia 5 ml
0,89 zł
Produkt niedostępny
Ocet winny z granatów - Andrea Milano 500 g
21 punktów
21,29 zł
Produkt niedostępny
Czerwony ocet winny - Ponti
9 punktów
9,59 zł
Produkt niedostępny
Orzechowy ocet winny 500 ml - Beaufour
26 punktów
26,69 zł
Produkt niedostępny
Biały ocet winny do przetworów - Balsamo
6 punktów
6,39 zł
Produkt niedostępny

Ocet winny w sklepie internetowym Schronisko Bukowina

Szukasz idealnego sposobu na podkreślenie smaku Twoich potraw? Mamy dla Ciebie doskonałe rozwiązanie! Istnieje produkt, który nie tylko nada charakteru Twoim daniom, ale także wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Aby cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem domowych przysmaków i dostarczyć organizmowi cennych substancji, wybierz ocet winny, który znajdziesz w naszym sklepie internetowym Schronisko Bukowina. Produkty dostępne w tej kategorii w ofercie sklepu online wyróżniają się klarownością, czystym, owocowym zapachem oraz długim smakowym finiszem. Zapraszamy na zakupy - przekonaj się sam :)

Co to jest ocet winny?

Ocet winny to kwaśna ciesz wytwarzana z fermentowanego wina. Ten najstarszy produkt fermentacji, ceniony był już w starożytności, dlatego też od lat wykorzystywany jest jako dodatek do potraw oraz lek stosowany w medycynie ludowej do leczenia rozmaitych infekcji. Może być pozyskiwany z białego lub czerwonego wina, przy czym najczęściej wytwarzany jest z odmian takich jak: cabernet sauvignon, chardonnay, merlot, pinot grigio, riesling i sauvignon blanc. Kraje takie jak Włochy, czy Francja, ze względu na ciepły klimaty, słyną nie tylko z produkcji wina, ale także i octu winnego, który może charakteryzować się różnym smakiem i jakością - od delikatnego i subtelnego, po mocniejszy i bardziej intensywny.

Ocet winny – jak powstaje?

Ocet winny powstaje w wyniku fermentacji octowej wina, będącej produktem fermentacji alkoholowej białych lub czerwonych winogron, czy też moszczu winogronowego. Za proces ten odpowiadają specjalne bakterie zwane drożdżami octowymi. Pierwszym etapem produkcji octu winnego jest fermentacja alkoholowa winogron odbywająca się w warunkach beztlenowych, polegająca na działaniu drożdży na cukier znajdujący się w winogronach, tworząc w ten sposób alkohol i dwutlenek węgla. W drugim etapie ma miejsce proces fermentacji octowej. Oznacza to, że bakterie octowe przekształcają alkohol w kwas octowy, którego stężenie waha się od 2 do 11 proc. Zależy ono od ilości cukru znajdującego się w owocach oraz długości fermentacji. Im dłużej ona trwa, tym bardziej produkt zyskuje wyższe stężenie i będzie miał charakterystyczny kwaskowaty smak oraz aromat. Krótka fermentacja sprawia, że ocet jest o wiele słodszy, a jego stężenie jest niższe.

Jakie są rodzaje octu?

Na rynku można spotkać kilka rodzajów octu, a każdy z nich wyróżnia się nieco innym smakiem i właściwościami. Powstają w wyniku procesu fermentacji produktów takich jak owoce, ryż, czy miód. Ich zaletą jest nie tylko to, że podkreślają smak potraw, ale również mają pozytywny wpływ na organizm człowieka. Oto krótka charakterystyka najpopularniejszych rodzajów octu:

  • ocet winny — otrzymywany jest poprzez fermentację wina; posiada delikatny, owocowy smak i doskonale komponuje się z sałatkami, rybami i sosami.

  • ocet balsamiczny - produkuje się go z fermentowanych winogron; jest gęsty i ma ciemną, miodową konsystencję oraz słodko - kwaśny smak. Świetnie smakuje jako dodatek do sosów, sałatek i deserów.

  • ocet spirytusowy - najtańszy i najbardziej ogólnodostępny ocet, który wytwarzany jest poprzez fermentację alkoholową za pomocą specjalnych grzybów; ma szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także jako środek czyszczący oraz dezynfekujący.

  • ocet jabłkowy - najczęściej używany rodzaj octu, który produkowany jest z fermentowanych jabłek; bogaty w witaminy i minerały, przez co chętnie wykorzystuje się go w kuchni - do potraw i napojów. W doskonały sposób zakwasza barszcz i rozmaite sosy.

  • ocet ryżowy - powstaje z fermentowanego ryżu i największą popularnością cieszy się w kuchni azjatyckiej; idealnie sprawdza się do sushi, zup i marynat.

  • ocet cydrowy - produkowany jest z fermentowanego cydru jabłkowego i ma orzeźwiający smak, stąd też chętnie wykorzystuje się go jako dodatek do sałatek, sosów, czy ryb.

  • ocet słodowy - wytwarza się go przez fermentację słodu jęczmiennego i wiórów bukowych; ma on lekko piwny smak i idealnie sprawdza się do marynowania warzyw i mięs.

Ocet winny – wartości odżywcze

Z racji tego, że ocet winny powstaje w wyniku fermentacji wina, zawiera wszystkie składniki odżywcze znajdujące się w tym oto trunku. Są to polifenole i flawonoidy, które mają działanie przeciwutleniające i chronią przed chorobami serca. W tym produkcie występuje również kwas octowy mający bakteriobójcze właściwości. Ocet winny to doskonałe źródło witamin oraz makro- i mikroelementów takich jak: potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, błonnik, czy witaminy C, A i E. Duża zawartość potasu przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania serca oraz całego układu krwionośnego. Pierwiastek ten pływa na obniżenie poziomu cukru we krwi, zapewnia odpowiednią równowagę stanu ustrojowych płynów osmotycznych oraz reguluje ciśnienie krwi, ale również odpowiada za unormowanie prowidłowej kurczliwości mięśni. Ze względu na niewielką zawartość kalorii i braku tłuszczu świetnie sprawdzi się w diecie osób dbających o linię.

Ocet winny – właściwości zdrowotne

Ocet winny to jeden z najstarszych produktów fermentacji, którego liczne właściwości zdrowotne znane były już Hipokratesowi, który wykorzystywał go do walki z rozmaitymi infekcjami, czy oczyszczał nim rany. Ocet winny od lat pełnił też rolę antybiotyku i środka dezynfekującego. Ten doskonały dodatek do potraw, warto włączyć do swojej codzienne diety. Dlaczego? Ocet winny ma zbawienny wpływ na zdrowie - pomaga pozbyć się toksyn z organizmu, wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, a także łagodzi świąd po ukąszeniu owadów, a co za tym idzie - działa bakteriobójczo. Do właściwości octu winnego należy również wspomaganie pracy wątroby, przyspieszenie trawienia i stymulowanie wydzielania soków trawiennych. Jednym słowem produkt ten przyspiesza metabolizm cukrów i tłuszczów, dlatego polecany jest jako naturalny specyfik na płaski brzuch, czy kłopoty ze wzdęciami. Warto jednak pamiętać, że ocet winny spożywany w nadmiernych ilościach może zaszkodzić. Ocet jest kwaśny, co oznacza, że ma niskie pH, dlatego może podrażniać błony śluzowe lub też przyczyniać się do zgagi, czy refluksu. Osoby z chorobą refluksową przełyku, czy te, mające problemy żołądkowe nie powinny często spożywać octu (balsamicznego, spirytusowego, jabłkowego, czy winnego), gdyż może on nasilić nieprzyjemne objawy. Masz zimne stopy lub dłonie? Regularne spożywanie octu winnego pomoże Ci poprawić krążenie. Sięganie po ten specyfik szczególnie pomocne może okazać się dla osób cierpiących na cukrzycę, ponieważ spowalnia on wchłanianie się glukozy.

Jeśli chcesz stosować ocet winny i poznać jego cenne właściwości, pij niewielkie ilości tego płynu na czczo, zaraz po przebudzeniu. Do szklanki z letnią wodą dodaj jedną lub dwie łyżki octu oraz odrobinę miodu lub cukru.

Ocet winny biały czy czerwony? Który jest lepszy?

Ocet z białego wina nie różni się od czerwonego octu winnego praktycznie niczym oprócz barwy, która odgrywa dużą rolę, jeśli chodzi o zawartość polifenoli, czyli cennych przeciwutleniaczy. Związki te znajdują się zarówno w białych, jak i czerwonych winogronach, jednak w owocach czerwonych występują one w większych ilościach. Dlatego też regularne spożywanie octu winnego czerwonego hamuje dalszy rozwój wolnych rodników przyspieszających proces starzenia komórek.

Ocet winny - zastosowanie w kuchni

Ocet winny to produkt, który cieszy się coraz większą popularnością w kuchni, nie tylko ze względu na to, że nadaje potrawom charakterystycznego kwaskowatego smaku, okraszonego owocową nutą, ale także jest bogaty w cenne składniki odżywcze. Dodaje się go zazwyczaj do sosów oraz surówek. To doskonały składnik potraw słodko-kwaśnych oraz dressingów do sałatek - wystarczy połączyć go z oliwą z oliwek i odrobiną ulubionych ziół. Świetnie komponuje się z wyrazistym smakiem serów pleśniowych, czy czerwonym mięsem takim jak wołowina, cielęcina lub dziczyzna. Warto stosować go do marynat do mięs. Ten dodatek do żywności sprawi, że mięso będzie niezwykle kruche i miękkie. Ocet winny tworzy idealną bazę do marynowania mięs, czy też sosów do pieczeni. Jak jeszcze wykorzystać ten kwaśny specyfik w kuchni? Otóż, można użyć go do deserów! Ocet winny szczególnie dobrze wzbogaci smak galaretek z czerwonych owoców.