window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag() {dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('set', {'currency': 'PLN'}); gtag('set', {'link_attribution': true}); gtag('set', {'anonymize_ip': false}); gtag('set', {'allow_ad_personalization_signals': true}); gtag('config', 'UA-114195288-1'); //Second tag id gtag('config', 'UA-114195288-4'); !function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '540500750323144'); fbq('track', "PageView"); (function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-NS4RX3L');
Dla mamyDla mamy

Miody tradycyjne, naturalny miód z polskiej pasieki

Miód akacjowy duży.
25 punktów
od 25,00 zł
Miód mniszkowy duży.
27 punktów
od 27,00 zł
Miód spadziowy, pszczeli rarytas.
28 punktów
od 28,00 zł
Miód rzepakowy duży.
21 punktów
od 21,00 zł
Miód wielokwiatowy. Pyszny, lekki smak.
19 punktów
od 19,00 zł
Miód nawłociowy duży.
25 punktów
od 25,00 zł
Miód wrzosowy naturalny bez konserwantów.
35 punktów
od 35,00 zł
Miód malina leśna. Pyszna alternatywa do herbaty.
25 punktów
od 25,00 zł
Miód gryczany, miód polski.
22 punkty
od 22,00 zł
Miód lipowy Schronisko Bukowina
22 punkty
od 22,00 zł
Miód faceliowy Schronisko Bukowina
22 punkty
od 22,00 zł
Miód z propolisem, naturalny.
35 punktów
35,00 zł
240 ml
Pierzga pszczela polska z Roztocza
59 punktów
59,00 zł
160 g
Pyłek pszczeli z polskiej pasieki
29 punktów
29,00 zł
160 g
Miód kremowany z truskawką
22 punkty
22,30 zł
250 g
Miód kremowany z maliną
29 punktów
29,90 zł
Produkt niedostępny
Miód kremowany z czarnym bzem
27 punktów
27,90 zł
Produkt niedostępny
function registerWidget (w, token) { w['_ekomiWidgetsServerUrl'] = 'https://widgets.ekomi.com'; w['_customerId'] = 151182; if (w['_language'] == undefined) { w['_language'] = new Array(); } w['_language'][token] = 'auto'; if(typeof(w['_ekomiWidgetTokens']) !== 'undefined'){ w['_ekomiWidgetTokens'][w['_ekomiWidgetTokens'].length] = token; } else { w['_ekomiWidgetTokens'] = new Array(token); } if(typeof(ekomiWidgetJs) == 'undefined') { ekomiWidgetJs = true; var scr = document.createElement('script');scr.src = 'https://sw-assets.ekomiapps.de/static_resources/widget.js'; var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(scr); } else {if (typeof ekomiWidgetMain != 'undefined') {ekomiWidgetMain('ajax', token);}} return true; } (function (w) { var token = 'sf151182635254b2a2b96'; var k = document.getElementsByClassName('ekomi-widget-' + token); for(var x=0;x < k.length;x++){ registerWidget(w,token); } })(window);

Naturalne miody pszczele z małopolskich pasiek

Miód nazywany jest bursztynowym lekarstwem albo płynnym złotem. My to złoto kochamy, dlatego w naszym sklepie Schroniska Bukowina nie mogło zabraknąć tego wyjątkowego produktu. Nasze miody pochodzą od lokalnych, sprawdzonych pszczelarzy. Pszczelarze, od których pochodzą nasze miody, produkują je według tradycyjnych receptur, znanych od pokoleń. Stawiamy na polskość, lokalne tradycje i jakość. Nasz miód pszczeli ma dojrzały, głęboki smak, który doceniają najwięksi smakosze. W ofercie znajdziesz miody nektarowe oraz spadziowe. Dbamy o każdy szczegół, dlatego pakujemy je do słoiczków z gustownymi etykietami. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego i przekonaj się, jak wiele znajdziesz tu produktów pszczelich jak pierzga, pyłek pszczeli, propolis oraz oczywiście szereg aromatycznych miodów kwiatowych.

Wyjątkowość miodów i produktów pszczelich w sklepie internetowym Schronisko Bukowina

Nasz płynny miód naturalny powstaje w wyjątkowy sposób. Wszystko zaczyna się od dobrej jakości roślin, do których przylatują pszczoły. Mamy pewność, że pszczoły z naszych małopolskich pasiek czerpią z natury to, co najlepsze – dbają o to nasi zaprzyjaźnieni pszczelarze. Ich hodowle spełniają wszystkie surowe normy, a sposób pozyskiwania miodu jest im znany od pokoleń. Tradycyjne metody wytwarzania „płynnego złota” w połączeniu z wyjątkowym mikroklimatem górskim daje pewność, że nasze produkty pszczele to prawdziwa poezja.

Sklep z miodami z polskiej pasieki

Sięgnij po wyjątkowy, naturalny miód pszczeli i zakochaj się w jego złocistym kolorze, wykwintnym smaku i aromacie. Kupując u nas masz pewność, że dostajesz produkt z wiarygodnego źródła, bez niemiłych niespodzianek w jego składzie. Dobry, prawdziwy wyrób poznasz po jego wadze – 1 litr miodu waży około 1,4 kg. Zajrzyj do naszej spiżarni i przekonaj się jak słodki jest to ciężar - wybierz uniwersalny miód wielokwiatowy lub swój ulubiony nektaru wybranych w kwiatów. Robisz większe zamówienie? Skorzystaj z darmowej dostawy w naszym sklepie online (sprawdź szczegóły w koszyku).

Miód – zdrowie zaklęte w płynnym złocie

Trudno przecenić produkty pszczele. Od wieków uznawane były za cudowne lekarstwo zarówno dla ciała jak i dla duszy. Wykorzystywano je leczniczo w medycynie naturalnej z racji zawartości wielu składników aktywnych. Miód jest jednym z naturalnych antybiotyków, dlatego również dziś zalecany jest jako naturalne lekarstwo na choroby przeziębieniowe. Niezwykły i unikatowy skład wspomaga leczenie kaszlu, wzmacnia odporność i posiada właściwości antybakteryjne. To właśnie enzymy pochodzące z gruczołów ślinowych owadów zawierają nadtlenek wodoru, czyli substancję o silnych właściwościach bakteriobójczych. Idealnie sprawdzi się u osób mających problemy kardiologiczne, gdyż wzmacnia wydolność mięśnia sercowego. Wszystko to dzięki zawartym w miodzie potasie oraz acetylocholinie.

Oprócz tego ma działanie uspokajające, koi nerwy i wycisza przed snem. Dostarcza on naszemu organizmowi mocną dawkę wartości odżywczych. Po miód warto sięgać w czasie dużego wysiłku fizycznego i umysłowego oraz w okresach przemęczenia. Jego właściwości lecznicze pozwolą nam cieszyć się siłą i zdrowiem. Każdy rodzaj jest nieco inny i różnią się jego właściwości lecznicze, ale niezależnie od tego, który wybierzesz – zawsze przysłuży się Twojemu zdrowiu.

Obok leczniczych właściwości, cechują go oczywiście wyjątkowe walory smakowe, które podkreślą smak Twoich potraw. Użyj go do przygotowaniu słodkich wypieków świątecznych. Płynny będzie niezastąpiony podczas przygotowania tradycyjnego piernika długo dojrzewającego. Polecamy marynaty do mięs na bazie miodu – nie wyobrażamy sobie grillowanych żeberek bez miodowej marynaty, albo złocistego kurczaka. Może pełnić rolę nieco zdrowszego odpowiednika cukru. Pamiętaj jednak, żeby nie dodawać go do gorącej herbaty – miód traci swoje lecznicze właściwości w temperaturze powyżej 40 stopni. Na koniec wisienka na torcie: polej nim pancakes z dodatkiem posiekanych orzeszków. Daj się rozpieścić i zajrzyj na nasze półki z polskim, naturalnym miodem.

Jak powstaje prawdziwy miód tradycyjny?

Miód to substancja o słodkim smaku, która zostaje wytworzona przez pszczoły z nektaru kwiatów lub soku pozyskanego z żywych części roślin.

Rośliny to żywe organizmy, które w czasie kwitnienie przechodzą okres godów roślinności. Wtedy też zwabiają pszczoły swoim kolorem, zapachem i wydzielanym nektarem. Zapylanie kwiatów to jedna z głównych ról pszczół w ekosystemie. Miód zaczyna powstawać w momencie, gdy pszczoła odnajdzie i zlokalizuje swój pożytek, czyli roślinę miododajną, która będzie źródłem nektaru lub spadzi. Kiedy owad wraca do ula rozpoczyna taniec na plastrze. W ten sposób inne pszczoły zbieraczki są informowane o kierunku, ilości i przede wszystkim - jakości zebranego pożytku. Następnie pszczoły zbieraczki zaczynają pobierać nektar do specjalnego zbiorniczka, czyli tzw. wola miodowego, aby później po powrocie do ula przekazać go swoim siostrom - pszczołom robotnicom. Dzięki tej współpracy nektar zostaje wzbogacony cennymi enzymami pszczół.

Nektar lub spadź zebrane przez owady składowane są w komórkach plastra. Ten z kolei ciągle zmienia swoje położenie, ponieważ jest przenoszony przez pszczoły z miejsca na miejsce. Kiedy jest gotowy, pszczoły pokrywają komórki cienką woskową pokrywą, która odpowiedzialna jest za ochronę miodu przed wilgocią i zepsuciem.

W czasie dojrzewania nektaru substancja zagęszcza się oraz zachodzą w niej zmiany chemiczne. Kiedy nektar jest rzadki znajduje się w nim spora ilość sacharozy, a mało cukrów prostych. Jednak z czasem pod wpływem działania substancji zawartych w wydzielinie gruczołów pszczół, dochodzi do rozkładu dwucukru sacharozy na cukry proste, czyli: glukozę i fruktozę. Dojrzały miód posiada większą ilość kwasów organicznych i substancję bakteriostatyczną. Miodobranie - polega na odsklepianiu i odwirowaniu miodu w miodarkach, który wydostaje się z wirówki następnie przepuszczany jest przez sita, aby usunąć zanieczyszczenia. Po odstaniu, jest on rozlewany do słoików, aby później móc znaleźć się na naszych stołach.

Rodzaje miodów, od czego zależy ich smak i kolor?

O barwie decyduje rodzaj roślin, z których pszczoły zbierają nektar, spadź i pyłek. Miód może przybierać kolor od białego, poprzez jasnożółty, a nawet brunatno- brązowy. Miód rzepakowy, kiedy jest w stanie płynnym, ma kolor słomkowy, natomiast gdy się krystalizuje barwa zmienia się na białą. Miód gryczany w płynnej konsystencji przybiera kolor ciemno herbaciany, a po krystalizacji brązowy odcień. Barwa tego samego miodu może się zmieniać każdego roku. Wszystko uzależnione jest od rodzaju pożytku w danej okolicy oraz terminu zbioru.

Jak możemy go wykorzystać w kuchnii?

Okres jesienno zimowy kojarzy nam się z chłodnymi wieczorami i przeziębieniem. Wiele osób sięga w tym czasie po miód nie tylko ze względu na zdrowie, ale i dla smaku. Stając w szranki z grypą warto przygotować pyszną, rozgrzewającą herbatę z cytryną, sokiem malinowym i miodem. Ważne jest, aby sprawdzić temperaturę napoju, gdyż miód powyżej 40℃ przegrzewa się i traci swoje cenne właściwości.

Idealnie sprawdzi się, jako marynata do mięs. Wystarczy tylko dodać do niego ulubione przyprawy, musztardę, czosnek i wstawić wszystko do lodówki na kilka godzin. Mięso stanie się miękkie i soczyste. Aż ślinka cieknie!

Oprócz tego miód można stosować jako składnik sosów. Głębie smaku stworzyć można dodając miód do dwóch łyżeczek musztardy sarepskiej, doprawiając całość ulubionym pieprzem wedle uznania.

Każdy wie, jak ciężko jest oprzeć się jego smakowi, tym bardziej jeśli mowa o deserach. Pieczone jabłko z rodzynkami i miodem, naleśniki z ulubionymi owocami karmelizowanymi w miodzie, czy nie brzmi to smakowicie? Dzięki produktom dostępnym w sklepie Schronisko Bukowina wszystkie te pyszności możesz przygotować w swojej kuchni.

Sprawdź prawdziwe polskie miody prosto z pasieki

Sklep Schronisko Bukowina to istny raj dla prawdziwych smakoszy. Na czele naszej “miodowej drużyny” znalazł się miód lipowy charakteryzujący się wyraźnym zapachem kwiatu lipy i żółto pomarańczowym kolorem. Zaraz za nim stoi ciemno herbaciany miód gryczany, esencjonalny miód wrzosowy oraz miód akacjowy o kremowej barwie i intensywnie słodkim smaku. W naszej spiżarni znaleźć można mniej znany, ale jakże smaczny miód faceliowy, pozyskiwany z kwiatów facelii. Na naszych półkach nie mogło również zabraknąć miodu malinowego o kwaskowym, wyrazistym smaku, który będzie stanowił idealne połączenie z syropami i nalewkami. Gwarancją słodkiego i intensywnie pachnącego miodu jest miód mniszkowy oraz miód nawłociowy, nazywany złotą rózgą. W ofercie sklepu Schronisko Bukowina dostępny jest także miód spadziowy posiadający żywiczny aromat i łagodny smak.