Babka prosto z WłochBabka prosto z Włoch

Wino słodkie

Wino bezalkoholowe Grzaniec Galicyjski 1l
25 punktów
25,59 zł
Produkt niedostępny

Sprawdź ofertę najlepszych win słodkich w sklepie Schronisko Bukowina

Słodkie wina w świecie alkoholowych trunków spotykają się z różnymi reakcjami. Przez jednych uwielbiane, przez drugich lekceważone i traktowane z pobłażliwością. Jedno jest pewne - dobrej jakości słodkie wina prezentują wachlarz smaków i bogaty aromat, a najdojrzalsze winogrona nadają trunkowi oryginalnego charakteru. Zasmakuj naturalnej słodyczy i zajrzyj do naszej wirtualnej winnicy, w której znajdziesz zrównoważone nutą kwasowości wina słodkie. Każde z nich jest rezultatem pracy doświadczonych winiarzy, którzy doskonale znają się na tradycyjnych metodach winifikacji. Sięgnij po doskonałe wino i ciesz się jego smakiem razem z innymi.

Jak powstają wina słodkie?

Podczas produkcji win wytrawnych, drożdże wytwarzają alkohol i konsumują przy tym cały zawarty w winogronach cukier. Zupełnie inaczej wygląda to w przypadku win słodkich. Okazuje się, że ich produkcja jest niezwykle skomplikowana i wymaga sporo wysiłku. Win słodkich nie otrzymuje się po dodaniu do nich cukru, można je wyprodukować na kilka sposobów. 

Pierwszą możliwością jest przerwanie fermentacji, zanim drożdże zaczną “zjadać” cukier zawarty w gronach. Wykonuje się to, chłodząc wino lub dodając do niego dwutlenek siarki, lub czysty spirytus winny, który hamuje dalszą fermentację (np. Porto lub Muscat). Słodkie wina niższej jakości otrzymuje się poprzez dodanie słodzącego składnika, którym często jest niesfermentowany słodki sok z winogron. Jedne z najbardziej cenionych win na świecie powstają poprzez koncentrację cukru w gronach. Co to oznacza? W tym przypadku fermentacja zostaje naturalnie przerwana w momencie, gdy drożdżom nie udaje się przemienić w alkohol całego cukru. Z racji tego, że zjawisko to przebiega dość szybko, wina te mają niską zawartość alkoholu. Dlatego też, aby grona osiągnęły odpowiedni poziom cukru, stosuje się procesy, które mają wpływ na ostateczny smak, aromat oraz kwasowość trunku. Oto sposoby, dzięki którym wino staje się słodkie:

Szlachetna pleśń

Może to wydawać się nieco dziwne, ale najbardziej prestiżowe słodkie wina swój wyjątkowy smak zawdzięczają pleśni. Nie jest to jednak zwykła pleśń, to pleśń szlachetna, która jest sprawczynią wyśmienitego wina. Jej rozwojowi doskonale służą odpowiednie warunki klimatyczne - mgliste poranki, ciepłe wieczory i położenie w pobliżu zbiornika wodnego. Dlaczego biała pleśń jest tak cenna? Kiedy pojawia się na winogronach, pozbywa się z nich sporej ilości wody, dzięki czemu owoc zyskuje wyższy poziom cukru. Wina wytworzone w ten sposób są dużo bardziej słodkie w porównaniu do innych win i określane są jako botrytyzowane, czyli dotknięte szlachetną pleśnią. Do najpopularniejszych win tego typu zalicza się m.in. węgierskie Tokaje Aszuszu. 

Suszenie gron

Wina słodkie uzyskiwane są również poprzez układanie kiści winogron w specjalnych pomieszczeniach, ściśle kontrolowanych przez system wentylacji. Suszenie  gron, pozwala skoncentrować zawartą w nich słodycz oraz odparować część wody.  

Zamrożenie gron na krzewie, czyli ice wine - wina lodowe

Wydobywanie z gron słodyczy, w regionach o ostrzejszym klimacie polega na ich zamrażaniu. Prawdziwymi mistrzami w tym fachu są Kanadyjczycy, Austriacy i Niemcy, którzy słyną z produkcji wina lodowego tzw. Ice wine. Winogrona zbiera się w momencie, gdy pojawiają się pierwsze przymrozki. Najczęściej robi się to rankiem, kiedy woda w kiściach jest zlodowaciała. Wyciskane owoce pozostawiają na prasie sporą ilość wody w postaci lodu, dzięki czemu otrzymuje się skoncentrowany sok z dużą zawartością cukru i minerałów.

Późne zbiory - “late harvest”

Niektóre z win słodkich powstają dzięki wykorzystaniu przejrzałych winogron. Czasami nawet owoce te przypominają swoim wyglądem rodzynkę, nie są jednak dotknięte pleśnią. Koncentracja cukrów w moszczu uzyskanym z wysuszonych winogron jest większa. Popularne słodkie wina z późnego zbioru to niemieckie Spatlese i francuskie Sauternes.

Słodkie wino białe

Białe wino słodkie to idealny trunek dla osób lubiących owocowe smaki. Jego wyrazista słodycz pozyskiwana jest podczas fermentacji z moszczu winogron. Idealnie sprawdzi się zaserwowane w towarzystwie deserów - lodów oraz ciast, a także zgrany duet stworzy z serami pleśniowymi i warzywami. Białe wino uwypukli smak potraw z udziałem ryb i owoców morza. Wina takie jak Tokaj, Muscat, czy Gewurztraminer doskonale sprawdzą się w połączeniu z drobiem lub sałatką. Przyjęta zasada mówi, że nie należy podawać słodkiego wina z cięższymi daniami takimi jak wieprzowina, czy gęsina. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby spróbować nieco innych smaków i białe słodkie wino połączyć z przekąskami w postaci pasztetu, czy orzechów. Trunek najlepiej smakuje, kiedy jest lekko schłodzony, dlatego też warto zadbać o to, by słodkie wina białe podawać w temperaturze w przedziale od 8 - 10 stopni Celsjusza. Wina musujące świetnie odnajdą się w nieco niższych temperaturach, dlatego można schłodzić je do 6 stopni Celsjusza.

Słodkie wino czerwone

Wino czerwone słodkie charakteryzuje się urzekającą słodyczą otrzymaną w procesie fermentacji cukru zawartego w moszczu winogron. Doskonale współgra z deserami czekoladowymi, orzechowymi oraz owocowymi. Słodkie czerwone wino subtelnie podkreśla smak makaronów oraz potraw z jagnięciną, baraniną, czy dziczyzną. Trunkiem można nie tylko się delektować, ale także wykorzystać do gotowania. Wino słodkie czerwone doda potrawom takim jak gulasz, czy poliki wołowe niebywałego smaku i aromatu, ale również wyrazistego koloru. Jak prawidłowo serwować czerwone wino słodkie? Trunek zachwyci Cię swoimi walorami smakowymi, jeśli podasz go odpowiednio schłodzonego, najlepiej w temperaturze od 12 - 14 stopni Celsjusza.

Jak wybrać dobre wino słodkie?

Ze względu na skomplikowany proces produkcji, wino słodkie zajmuje szczególne miejsce w sztuce winiarskiej. Otrzymanie go razem z cukrem resztkowym za pomocą naturalnych metod to nie lada wyzwanie, stąd też alkohol ten jest bardzo ceniony za swoje walory. Dobrej jakości wino słodkie powinno charakteryzować się naturalną słodyczą, którą można uzyskać jedynie dzięki odpowiedniej produkcji oraz warunkom klimatycznym. Wina, do których dosypuje się cukier lub dolewa syrop, owszem może i są słodkie, ale nie mają nic wspólnego z dobrym, słodkim winem. Wino słodkie najwyższej klasy wyróżnia się zrównoważoną nutą kwasowości. Wybierając tego typu trunek, warto zwrócić uwagę na kraj pochodzenia, rocznik, producenta, czy rodzaj. Czasami o jakości słodkiego wina świadczy jego cena.

Wino słodkie czy wytrawne - które ma więcej kalorii?

Słodkie trunki, mimo że zachwycają smakiem, to niestety mają też sporo kalorii. Wina słodkie charakteryzują się dużą ilością cukru resztkowego i zawierają go aż około 45 gramów w przeliczeniu na litr. Jaka zatem jest różnica pomiędzy winem wytrawnym a słodkim? Poziom cukru w winie wytrawnym nie przekracza 4g/l. Jak więc widać, różnica jest spora. Kalorie zawarte w słodkim winie są wyznacznikiem wartości energetycznej trunku. I tak w porcji 120 ml czerwonego wina słodkiego mieści się 130 kalorii, z kolei jest ich nieco mniej w winie różowym i białym, bo około 115. Ta sama porcja trunku wytrawnego zawiera jedynie 80 kcal. Kieliszek słodkiego wina, śmiało może zastąpić deser zaserwowany po daniu głównym.

Wina naturalnie słodkie dostępne w naszym sklepie online Schronisko Bukowina zauroczą Cię smakiem i bukietem owocowych zapachów. Idealnie sprawdzą się m.in. w połączeniu z potrawami kuchni azjatyckiej oraz wyśmienitymi deserami. Wysokiej jakości wina pochodzą ze szlachetnych odmian winogron dojrzewających w pełnym słońcu. W naszej ofercie win znajdziesz orzeźwiające i aromatyczne trunki, które idealnie sprawdzą się zarówno na wakacje z przyjaciółmi, jak i również na romantyczną kolację we dwoje.

Przekonaj się o naszej jakości - sprawdź wszystkie kategorie w sklepie z winem:

Potrzebujesz więcej?

Zapytaj o ofertę hurtową

Potrzebujesz więcej?

Zapytaj o ofertę hurtową