Produkty na grilla: mięsa i zestawy grillowe
Poznaj naturalne i smaczne mięso na grilla
Gdy tylko przychodzą pierwsze ciepłe dni, rozpoczyna się sezon na grillowanie. To właśnie wtedy wszyscy wychodzą z domu, aby przygotować swoje obiady czy kolacje na grillu. To grill zastąpił już zupełnie dawne ogniska, a z uwagi na szerokie możliwości techniczne, oferuje przygotowanie wielu różnych, atrakcyjnych w smaku dań. Aby jednak faktycznie potrawy z grilla zachwycały swoim smakiem i aromatem, muszą być zrobione z odpowiednich składników.
W Schronisku Bukowina dbamy o to, aby przygotować potrawy, które z powodzeniem mogą być poddawane obróbce również na ruszcie grilla. Każde oferowane w asortymencie mięso na grilla pochodzi z naszej własnej produkcji albo zostało przygotowane przez partnerów, którym ufamy pod względem jakości. Dzięki temu grill będzie udany, bo potrawy przeniosą Ciebie i Twoich gości w świat wyszukanych smaków, często nawiązujących do tradycyjnych potraw mięsnych.
Mięso z grilla, kiedy jest odpowiednio przygotowane, ma wyśmienity smak i sporo wartości odżywczych. To właśnie tym kierujemy się, przygotowując potrawy, które możesz wrzucić na ruszt grilla. Każdy rodzaj mięsa, który przetwarzamy z myślą o tym, aby było dobre na grill, pochodzi od lokalnego dostawcy. Wspieramy hodowle i uprawy z okolic, a także redukujemy konieczność sprowadzania z daleka składników, które w Polsce, zwłaszcza w Małopolsce, są równie dobre pod względem jakości, a po odpowiednim przygotowaniu – idealne na grilla.
Dania z grilla – mięso i nie tylko!
Gdy myślisz o tym, co wrzucić na grill, w pierwszej kolejności na pewno do głowy przychodzi Ci mięso. Z grilla faktyczne smakuje ono wyjątkowo, zwłaszcza gdy wcześniej jest odpowiednio zamarynowane albo przyprawione. W ofercie naszej Spiżarni znajdziesz zarówno aromatyczne kiełbasy, jak i kawałki mięsa, z których przygotujesz pełnowymiarowy obiad albo szaszłyki z grilla. Wszystko zależy od Twojego pomysłu oraz oczekiwań biesiadników, a także tego, z jakich grilli korzystasz podczas ich przygotowania.
Oferowane mięso na grilla jest odpowiednio tłuste, co sprawia, że nie wysycha za mocno i zachowuje atrakcyjne aromat i smak. Dzięki temu dania z grilla są aromatyczne i niezwykle smaczne, a co za tym idzie – stanowią świetne potrawy samodzielnie albo z dodatkiem pieczywa czy warzyw. To jednak nie wszystko, co przygotowaliśmy z myślą o grillu.
W asortymencie znajdują się też atrakcyjne dodatki oraz produkty, które pozwolą stworzyć przystawki i dania wegetariańskie lub wegańskie. Grill to świetne miejsce do przygotowania na przykład serków i oscypków na ciepło. Będą one smakowały wyśmienicie z grilla, zwłaszcza gdy podasz je z licznym konfiturami czy wytrawnymi sosami z oferty. Jeśli cenisz sobie tradycyjne smaki, to wybrane potrawy z grilla uzupełnić na przykład ketchupem, musztardą albo chrzanem.
Jak skomponować idealne menu na grilla?
Sezon grillowy rozpoczyna majówka, będąca znakiem goszczącej wiosny. Grillowanie to doskonały sposób na spędzanie wolnego czasu na świeżym powietrzu. Jego nieodłącznym elementem są spotkania z przyjaciółmi, ale przede wszystkim wyśmienite przekąski w postaci najlepszych kiełbasek, karkówki, boczku, czy piersi z kurczaka. Niesamowitego smaku dodają im aromatyczne sosy i dipy takie jak barbecue, czy nasz mistrzowski sos śliwkowy z chilli! Do grillowania nadaje się wiele rodzajów mięsa, czy ryb - na ruszt warto wrzucić wieprzowinę, wołowinę lub drób. Odpowiednio przygotowana marynata do mięsa zdziała cuda - nie tylko odmieni smak tych rarytasów, ale sprawi również, że staną się niezwykle apetyczne i kruche.
Jakie jeszcze przygotować przekąski na grilla? Zdecydowanie warto pokusić się na przyrządzenie sałatki ze świeżych warzyw z dodatkiem ulubionego sera np. halloumi, czy fety. Całość będzie wyśmienicie smakowała skropiona oliwą z oliwek, czy pysznym, włoskim octem balsamicznym z Modeny. Co jeszcze warto grillować? Oczywiście warzywa z dodatkiem świeżych ziół! Na rozgrzanym ruszcie najlepiej sprawdzą się kawałki warzyw takich jak: bakłażan, pieczarki, cukinia, czy papryka. Ich przygotowanie nie zajmie zbyt wiele czasu - jest ono proste i szybkie! Na grillu obok kiełbasek i warzyw królują serki! Oscypki, camembert, a nawet kawałki żółtego sera!
Gotowy, aby rozpocząć sezon grillowy w pełni? Szukasz pomysłu na wyjątkowo smaczne przekąski? Zobacz, jakie rarytasy czekają na Ciebie w naszej ofercie!
Produkty na grilla o najlepszym składzie
Każdy grill może być niezdrowy, jeśli leżą na nim produkty kiepskiej jakości. To się jednak nie zdarzy, jeśli wybierzesz mięso na grilla ze Schroniska Bukowina. Przygotujesz je na grillu w dowolny sposób – tradycyjnie, z dodatkiem regionalnego piwa albo ciekawej marynaty. Bez względu na to, jaki masz grill, możesz większość dostępnych składników przygotować na nim w satysfakcjonujący sposób.
Aromatyczne mięso z grilla zachwyca przede wszystkim dobrym składem. Jest przygotowane w tradycyjny sposób, dlatego nie ma w nim konserwantów, barwników czy aromatów. Dzięki temu Twój grill z daleka będzie przyciągał zapachami, a mięso na grilla zachwyci w końcu smakiem każdego, kto go spróbuje.
Grill to świetne miejsce, aby przygotować również warzywa w marynacie czy serki góralskie. Wszystkie oferowane dodatki do grilla sprawią, że Twoje potrawy będą wyróżniały się na tle dotychczasowych. Zdrowy skład to podstawowa wartość, dzięki której utrzymasz zdrowie w sezonie grillowym. Dodatkowo w parze ze zdrowiem idzie również wspaniały smak. Przeniesie Cię on w świat dawnych, tradycyjnych potraw, które z braku grilla były przygotowywane często na otwartym ogniu.