Dla mamyDla mamy

Tłuszcze

Masło klarowane w dużym słoiku 700 ml
28 punktów
od 28,69 zł
Masło pistacjowe 100%
51 punktów
51,19 zł
235 g
Masło z orzechów laskowych 100%
-16%
33 punkty
Cena promocyjna 33,30 zł Regular Price 39,49 zł
230 g
Masło orzechowe chrupiące
17 punktów
17,09 zł
235 g
Schronisko Bukowina Masło migdałowe chrupiące
25 punktów
25,59 zł
235 g
Łój wołowy 1 kg
18 punktów
18,99 zł
1000 g
Smalec z wędzonym boczkiem.
11 punktów
od 11,79 zł
Smalec z jabłkiem i cebulką.
10 punktów
od 10,69 zł
Olej z czarnuszki z pierwszego tłoczenia
34 punkty
34,90 zł
Produkt niedostępny
Oliwa z chilli
27 punktów
27,00 zł
Produkt niedostępny
Oliwa ziołowa z czosnkiem, z pierwszego tłoczenia.
27 punktów
27,00 zł
Produkt niedostępny
Olej lniany, z pierwszego tłoczenia.
27 punktów
27,90 zł
Produkt niedostępny
Smalec z gęsi.
16 punktów
16,00 zł
Produkt niedostępny
oliwa parmezanowa
27 punktów
27,00 zł
Produkt niedostępny

Tłuszcze roślinne w Schronisku Bukowina

W ofercie naszego sklepu staramy się tak dobierać produkty, byś swobodnie mógł zaopatrzyć się we wszystkie najlepsze składniki, z których przygotujesz nieprzeciętne dania. Nie ukrywamy, że oleje roślinne to podstawa wielu naszych dań, dlatego postanowiliśmy solidnie wyposażyć nasze półki spiżarni Schroniska Bukowina w te produkty. Jesteśmy dumni z tego, co przygotowaliśmy tu dla Ciebie. A jest w czym wybierać. Wśród olejów roślinnych mamy oczywiście swoją królową – oliwę z oliwek extra vergine z pierwszego tłoczenia. Możesz ją wybierać w kilku odmianach i smakach, również w dużych, 5-litrowych, ekonomicznych opakowaniach (to świetna opcja dla tych, którzy dużo gotują).

Oprócz klasycznej oliwy z oliwek nie zabrakło u nas oliwy smakowej z naturalnymi dodatkami – chili, ziołami, czosnkiem czy parmezanem. Wszystkie te oliwy są pochodzenia naturalnego, bez dodatku sztucznych wzmacniaczy smaku czy nienaturalnych barwników i aromatów. Kolor, zapach i smak pochodzi tylko z natury – z najlepiej wyselekcjonowanych składników. Oleje roślinne nie kończą się na oliwie, dlatego w tej kategorii znajdziesz też produkty z naszego, lokalnego źródła. Wypróbuj naturalnych olejów ze słonecznika, dyni, oleju lnianego, z rzepaku albo z czarnuszki. Twoja kuchnia nabierze niepowtarzalnego charakteru, a Twój organizm podziękuje Ci za to.

Roślinne tłuszcze na Twoim stole

Jeśli zależy Ci na zdrowej i smacznej kuchni, to tłuszcz pochodzenia roślinnego powinien zająć wysoką pozycję na Twojej kulinarnej liście codziennych składników. Nienasycone kwasy tłuszczowe w zasadzie pozwalają Ci korzystać bez większych ograniczeń z tych produktów. Tłuszcze pochodzenia roślinnego wykorzystaj do smażenia – do tego najczęściej wybierzesz oleje ze słonecznika czy rzepaku, ale na oliwie z oliwek też możesz podsmażać delikatnie warzywa, czy owoce morza, które nie wymagają długiej obróbki termicznej. Oliwy z dodatkiem ziół idealnie podkreślą smak lekkich, wiosennych sałatek z warzyw i serów. Dzięki nim potrawy zyskają na wyrazistości. Tłuszcz roślinny taki, jak oleje z pierwszego tłoczenia na zimno, mogą posłużyć jako składnik najprostszej na świecie przekąski – drożdżowych bułeczek maczanych w oliwie. To prosty starter, który podawany jest w wielu włoskich restauracjach. Zainwestuj w najlepszej jakości oleje i przygotuj dla siebie taką prostą przekąskę.

Zdrowie pochodzenia roślinnego

Tłuszcze roślinne niewątpliwie królują na liście zdrowych tłuszczów. Tłuszcz roślinny to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpłyną na Twoje zdrowie i przeciwdziałają chorobom układu krążenia. To nie jest tak, że powinniśmy zupełnie unikać kwasów tłuszczowych. Są one nam potrzebne, ale trzeba podejść do tego tematu mądrze. Bardziej chodzi o proporcje w ich spożywaniu i wyeliminowaniu zbyt dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdziesz w tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Z kolei nienasycone kwasy tłuszczowe, które są zawarte w olejach pochodzenia roślinnego to bogactwo dla Twojego organizmu. Używaj olejów tłoczonych na zimno – w tłuszczach roślinnych rozpuszcza się wiele witamin, które organizm będzie miał szansę przyswoić. Sięgaj śmiało po tłuszcze roślinne – nie dość, że podkręcisz nimi smak swoich potraw, to zyskasz na zdrowiu.