Miód wrzosowy

Dostępność: Produkt sezonowy
Zapytaj o ten produkt
loader
shipment

Szybka dostawa!

Twoje zamówienie wyślemy w poniedziałek.
Potrzebujesz większej ilości produktu? Zakupy hurtowe
Tylko naturalne składniki Tylko naturalne składniki
description

Opis

W stanie płynnym, miód wrzosowy jest koloru rubinowo-brunatnego i ma galaretowatą postać. Swoją konsystencję zawdzięcza dużej zawartości dekstryn i białek. Po procesie krystalizacji jego konsystencja zmienia się na ziarnistą i masłowatą, a kolor lekko wpada w pomarańcz. Ma niezwykły gorzkawy posmak, jednak jest przy tym dość słodki. Jego smak jest bardzo przyjemny mimo swojej ostrości.

Wszyskie miody z naszej oferty pochodzą z pasieki w województwie lubelskim. Są rozlewane na nasze zlecenie. Miód pochodzi z jednego źródła z którym współpracujemy od lat. 

Naturalną cechą miodów jest krystalizacja. Miód w zależności od rodzaju krystalizuje w czasie 3-6 tygodni

 Miód wrzosowy- król miodów

Miód to produkt, który jest jadany od niepamiętnych czasów. To płynne złoto doceniali już bowiem starożytni Egipcjanie. Miód nie był wyłącznie składnikiem diety  – to także ważny element kultu religijnego. Po śmierci faraona do sarkofagu wkładano mu dzban miodu w celu osłodzenia mu drogi do zaświatów. W XI wieku ludność niemiecka wykorzystywała miód jako formę daniny, a w Polsce pierwsze ślady bartnictwa pochodzą sprzed 2 tysięcy lat!

Miód wrzosowy to szczególna odmiana miodu. Nazywany jest „królem miodów” – a to wszystko ze względu na trudny i pracochłonny proces pozyskiwania produktu. Niewiele pasiek jest w stanie go wytworzyć, ponieważ liczba wrzosowisk w Polsce jest ograniczona.

Miód z wrzosu jest produktem nektarowym – nie spadziowym. Pozyskuje się go w okresie od lipca do października. W stanie płynnym miód wrzosowy ma rubinowo-brunatną barwę i galaretowatą konsystencję. Miód z wrzosu swoją teksturę zawdzięcza dużej zawartości dekstryn i białek. Tuż po procesie krystalizacji  konsystencja produktu staje się ziarnista i masłowata, a kolor miodu przybiera lekko pomarańczowy odcień.

Kategorie produktu: Miody, Bez konserwantów,
attributes

Szczegóły

Informacje
Marka: Schronisko Bukowina
SKU: Miód wrzosowy
Podmiot wprowadzający produkt na rynek: Schronisko Bukowina - Tatry Wysokie Łukasz Zadylak Spółka Komandytowo-Akcyjna z siedzibą w Bukowinie Tatrzańskiej, ul. T. Kościuszki 94, 34-530 Bukowina Tatrzańska
Składniki: Naturalny produkt pszczeli, który podlega krystalizacji. Miód rozlewany jest w niskiej temperaturze, która gwarantuje, że nie traci swoich właściwości.
Data ważności: 2 lata
Tylko naturalne składniki: Tak
Zagęszczacze i konserwanty: Nie
Opakowanie: szklany słoik
Sposób przechowywania: temperatura pokojowa
Sposób przechowywania po otwarciu: temperatura pokojowa
Produkt importowany: Nie
Blokada wysyłki przed weekendem/świętem: Nie
Tabela wartości odżywczych / 100g
Wartość energetyczna: 328 kcal
Węglowodany: 82 g
W tym cukry: 82 g
Białko: 0.3 g
wholesale

Zakupy hurtowe

Złóż zapytanie o cene hurtową produktu Miód wrzosowy Jeśli potrzebujesz większej ilości tego produktu w niższej cenie skontaktuj się z nami poprzez poniszy formularz.
* Pole obowiązkowe
shipment

Dostawa

Koszty dostawy — Polska

Forma dostawy Koszt dostawy przy płatności z góry Koszt dostawy za pobraniem Darmowa dostawa
InPost Paczkomaty 24/7 9,99 - od 200
Kurier UPS 17,99 22,99 od 200
Kurier GLS 16,99 21,99 od 200

Koszty dostawy — Europa

Kraj dostawy Koszt dostawy Darmowa dostawa
Unia Europejska
Kurier UPS
Od 99 brak darmowej dostawy
 

UWAGA: W piątki nie wysyłamy produktów wymagających przechowywania w lodówce i chleba.

Jeśli złożysz swoje zamówienie z takimi produktami w czwartek po godzinie 13:00, to wyślemy je w poniedziałek.

product-reviews

Opinie

Szczególnie polecamy

Pokaż wszystkie

Powiązane wpisy

  1. Płynny miód czy skrystalizowany? Naturalna krystalizacja miodu pszczelego
    Płynny miód czy skrystalizowany? Naturalna krystalizacja miodu pszczelego

    Miód to wyjątkowy produkt pszczeli, który doskonale komponuje się z wieloma potrawami, napojami i wypiekami. Jest on również źródłem zdrowia i naturalnych składników odżywczych. Jednak każdy, kto miał okazję cieszyć się miodem, z pewnością zetknął się z dylematem – miód skrystalizowany, czy płynny ? To pytanie prowadzi nas do fascynującego zjawiska znanego jako krystalizacja miodu. Co stoi za tym procesem? Dlaczego miód twardnieje i czy krystalizacja ma wpływ na zmianę jego jakości?

    Czytaj więcej
  2. Co można zrobić z miodem? Przepisy na desery i dania z miodem
    Co można zrobić z miodem? Przepisy na desery i dania z miodem

    Miód to naturalny skarb, który nie tylko potrafi osłodzić życie, ale także zagwarantować naszym potrawom wyjątkowy smak. Wiesz, że oprócz doskonałego dodatku do herbaty, miód może stanowić tajemnicę niejednego mistrza kuchni? W dzisiejszym artykule przedstawimy Ci kilka przepisów na dania z miodem, które z pewnością oczarują Twoje podniebienie.

    Czytaj więcej
  3. Miód dla dzieci - jaki będzie najlepszy i kiedy zacząć podawać w diecie dziecka?
    Miód dla dzieci - jaki będzie najlepszy i kiedy zacząć podawać w diecie dziecka?

    Rozszerzanie diety maluszka to ważny etap w jego rozwoju. Jednym z produktów, który budzi wiele wątpliwości wśród rodziców, jest słodki i pożywny miód. Kiedy nadchodzi odpowiedni moment, aby wprowadzić miód do żywienia niemowlaka? Jaki rodzaj miodu będzie najlepszy, aby zapewnić mu zdrową i smaczną dietę?

    Czytaj więcej
  4. Jak rozpoznać prawdziwy miód? Jak kupić dobry naturalny miód?
    Jak rozpoznać prawdziwy miód? Jak kupić dobry naturalny miód?

    W dzisiejszych czasach, gdy troska o zdrowie i wartościowe produkty nabiera ogromnego znaczenia, poszukiwanie prawdziwego, naturalnego i dobrego miodu staje się priorytetem dla wielu. Jednak wybór między tym autentycznym produktem pszczelim a jego podróbką może okazać się wyzwaniem. Na szczęście, dzięki procesowi krystalizacji możemy odróżnić prawdziwy miód od sztucznych substytutów. 

    Czytaj więcej

Potrzebujesz więcej?

Zapytaj o ofertę hurtową

Potrzebujesz więcej?

Zapytaj o ofertę hurtową