Przetwory z pomidorów w sklepie online
Pomidory to bez wątpienia prawdziwy skarb w kuchni. Ich wszechstronność nie zna granic - można je kisić, marynować i gotować, uzyskując tym samym różnorodne przetwory, które wzbogacają smak i aromat wielu dań. W sklepie internetowym Schronisko Bukowina oddajemy hołd, tym niezwykłym warzywom, oferując Ci szeroki wybór przetworów z soczystych pomidorów, abyś mógł cieszyć się ich doskonałym smakiem przez cały rok.
U nas znajdziesz gotowe sosy pomidorowe, passaty, koncentraty pomidorowe, suszone pomidory oraz pomidory w puszce renomowanych włoskich marek takich jak: Mutti, Ponti, Agromonte, La Molisana, Cirio oraz La Torrente, będących gwarantem wysokiej jakości i autentycznego smaku.
Dlaczego warto jeść pomidory?
Aromatyczne, soczyste i pyszne pomidory to samo zdrowie! Oprócz tego, że zawierają sporo witamin takich jak witamina C, PP, czy witaminy z grupy B, to bogate są również w cenny potas obniżający ciśnienie krwi. Wprowadzenie pomidorów do codziennej diety może przynieść same korzyści. Dzięki nim wzmocnisz swoją odporność, naczynia krwionośne oraz dotlenisz organizm. Okazuje się, że po te czerwone warzywa śmiało mogą sięgać osoby dbające o figurę, gdyż poprawiają one metabolizm glukozy i "złych" tłuszczów.
Pomidory charakteryzują się wysoką zawartością likopenu, czyli związku chemicznego, będącego naturalnym barwnikiem występującym w roślinach, mającym działanie antyoksydacyjne, opóźniającym procesy starzenia się skóry. Ponadto likopen chroni organizm przed działaniem promieni UV i nowotworami.
Jak przechowywać pomidory?
Pierwsza i najważniejsza zasada - nie trzymaj pomidorów w lodówce, bo inaczej zupełnie stracą swój smak. Nie umieszczaj ich także w plastikowych torebkach! Najlepiej trzymać je w miseczce, w temperaturze pokojowej. Do lodówki wkładaj jedynie te pomidory, których wcześniej nie wykorzystałeś do przygotowania posiłku. Jeśli chcesz dłużej cieszyć się świeżością pomidorów, nie odrywaj szypułek i usuń z nich wilgoć, by zapobiec pojawieniu się pleśni.
Dlaczego warto robić przetwory z pomidorów?
Przetwory z pomidorów na zimę to doskonały sposób na zachowanie świeżości, smaku i aromatu tych soczystych warzyw. Przecier pomidorowy, przygotowany z najwyższej jakości pomidorów, może stać się nie tylko smaczną bazą dla wielu potraw, ale także źródłem kulinarnych inspiracji. Można go wykorzystać jako bazę do sosów do gołąbków, makaronu, czy pizzy. Idealnie sprawdzi się także do zupy pomidorowej oraz gulaszu.
Przetwory z pomidorów będą Ci służyć przez całą zimę, dzięki czemu zimowe menu nabierze letniego smaku. Przygotowanie przetworów wcale nie jest takie trudne. Wystarczy wybrać letnie pomidory, dokładnie je umyć i obgotować, by oddzielić skórkę, a następnie je przetrzeć przez sito w celu pozbycia się pestek. By podkreślić smak i aromat domowych przetworów, warto dodać do nich przyprawy takie jak cebula i czosnek, czy oregano i bazylię. Po ponownym zagotowaniu sosu pomidorowego lub przecieru w szerokim garnku powinien on trafić do wyparzonych i suchych słoików. Ostatnim etapem przygotowania gładkiego przecieru pomidorowego jest jego pasteryzacja.
Jakie odmiany pomidorów są najlepsze na przetwory?
Przetwory z pomidorów świetnie sprawdzą się na zimę. Pomidory w słoikach pozwalają zaoszczędzić czas i wysiłek podczas gotowania, a także umożliwiają eksperymentowanie z różnymi smakami i kompozycjami. Okazuje się jednak, że wybór odpowiedniego rodzaju pomidorów ma duży wpływ na smak i trwałość przetworów. Najsmaczniejsze przeciery pomidorowe uzyskasz z odmiany Lima, gęste sosy i passaty pomidorowe powstaną z rodzaju pomidorów o nazwie "Bawole Serca". Z kolei gruntowa odmiana Krakus idealnie sprawdzi się na sałatki w zalewie. Do marynowania i suszenia w całości doskonale nadadzą się pomidory typu "Koralik czerwony".
Pozwól sobie na wyjątkową podróż po kulinarnym świecie pomidorów, których możliwości są tak nieograniczone, jak Twoja wyobraźnia.