Oliwa z oliwek uznawana jest za jeden z najzdrowszych tłuszczów. Można wykorzystać ją w kuchni na rozmaite sposoby - podkreśli smak sałatek, makaronów, a zwykłej kromce chleba nada niebywałego charakteru. Idealnie sprawdzi się również do smażenia, jednak do tego celu należy wybrać jej odpowiedni rodzaj.
Jeśli szukasz wysokiej jakości oliw, które zapewnią perfekcyjne smażenie Twoich potraw, to nie mogłeś trafić lepiej. Przedstawiamy Ci unikalną kolekcję oliw, które nie tylko podkreślą walory Twoich dań, ale także pochodzą od renomowanych dostawców, zapewniając najwyższą jakość.
Oliwy do smażenia w sklepie online
Zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego wybór odpowiedniej oliwy do smażenia jest tak ważny? Okazuje się, że dobrze dobrana oliwa może uczynić różnicę między zwykłym posiłkiem a kulinarnym arcydziełem. Nasza kolekcja oliw do smażenia obejmuje najbardziej renomowane włoskie marki, takie jak Destantis, Dante, Mantova i Noi Voi – będaće liderami w produkcji doskonałych oliw.
Rafinowane oleje z oliwek dostępne w naszej ofercie cechuje wysoki punkt dymienia, co oznacza, że są idealne do smażenia na wysokich temperaturach. Nie tylko zapewniają one idealną konsystencję i chrupkość, ale także zachowują wszystkie korzystne właściwości odżywcze.
Jaką oliwę z oliwek wybrać do smażenia?
Do smażenia najlepiej wybrać oliwę otrzymywaną z wytłoczyn oliwek, a nie oliwę z oliwek extra virgin. Jest ona tańsza, ma łagodny aromat i jest delikatniejsza w smaku, który może się jednak zmieniać pod wpływem smażenia, a wszystko to zależy od rodzaju oliwek, z których oliwa została wyprodukowana. Do płytkiego smażenia warto wykorzystać lekki i "miękki" tłuszcz, czyli oliwę o owocowym, delikatnym smaku z nutą orzechów.
Czy można smażyć na oliwie niefiltrowanej?
Odpowiedź brzmi - lepiej nie. Odradzamy ten pomysł, ponieważ oliwa z oliwek extra virgin zawiera małe cząsteczki oliwek. Ogrzewany tłuszcz najzwyczajniej zaczyna się spalać, zanim oliwa osiągnie swój punkt dymienia. Dlatego oliwę z pierwszego tłoczenia najlepiej stosować na zimno — do sałatek, dressingów, czy past kanapkowych.
Punkt dymienia – co to takiego?
Punkt dymienia oliwy oznacza temperaturę, w której tłuszcz zaczyna stawać się szkodliwy dla zdrowia. Dzieje się tak, ponieważ w czasie smażenia wytwarzają się substancje zwiększające ryzyko powstawania nowotworów płuc i pęcherza. To zjawisko można jednak zaobserwować. Wygląda to tak, że podczas obróbki termicznej tłuszcz ulega rozkładowi na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe, natomiast później wytwarza się akroleina, czyli składnik niebieskiego dymu. Pojawia się on właśnie po przekroczeniu punktu dymienia.
Czy oliwa extra virgin nadaje się do smażenia?
Oliwa z oliwek to nieodłączny element diety śródziemnomorskiej, który stanowi sekret długowieczności. Oliwa jest bogata w liczne substancje odżywcze - polifenole, jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy oraz przeciwutleniacze i witaminy e i k. Zastosowanie znalazła nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce.
Oliwę extra virgine najlepiej stosować na zimno lub jako tłuszcz do krótkiego podsmażania. Dzięki temu oliwa zachowa swoje właściwości odżywcze i smakowe. Oliwa z oliwek nie nadaje się do głębokiego smażenia. Jednak warto wiedzieć, żeby nie używać zbyt dużej ilości oliwy extra virgin do smażenia. Ogrzewany tłuszcz zaczyna zwiększać swoją objętość, dlatego wystarczy zaledwie kilka kropli, aby przygotować posiłek.
Najlepsze oliwy do smażenia
Szukasz dobrej jakości oliwy do smażenia, dzięki której przyrządzisz znakomite potrawy? Doskonale sprawdzą się w tej roli włoskie oliwy dostępne w ofercie naszego sklepu online Schronisko Bukowina. Smażenie na oliwie z oliwek jest bezpieczne dla zdrowia i zapewnia wyjątkowe doznania smakowe.
Nasz sklep online Schronisko Bukowina to wygodne i bezpieczne miejsce, gdzie możesz znaleźć i zamówić najlepsze oliwy do smażenia. Dzięki współpracy z renomowanymi dostawcami, możemy zaoferować Ci szeroki wybór oliw, które spełnią Twoje kulinarne oczekiwania.